«Дружина стала моєю правою рукою. Допомогла адаптуватися і прийняти травму»

У Центрі НЕЗЛАМНІ медики пересаджують шкіру та відновлюють зір 48-річному захиснику

«Коли я втратив руку, вона стала моєю правицею», – так важкопоранений воїн Олексій Попович з міста Кам'янське Дніпропетровської області  говорить про дружину, яка щодня підтримує його на шляху відновлення. У Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) у Львові 48-річному захиснику гоять рани, пересаджують шкіру та відновлюють зір. 
У цивільному житті Олексій був підприємцем та волонтером. Старший із двох синів чоловіка після проходження строкової служби у 2021-ому підписав контракт із ЗСУ. Щойно почалося повномасштабне вторгнення, батько пішов вслід за сином у військо і поповнив лави 71 окремої єгерської бригади, де пройшов шлях від стрільця до головного сержанта.
На початку осені бригада брала участь у наступальних боях на Запорізькому напрямку, де поблизу Вербового Олексій зазнав важкого поранення. Головний сержант тоді забирав з поля бою полеглих і поранених побратимів. Ворожий танк поцілив в евакуаційну машину, поруч з якою і був Олексій. Вибух – це останнє, що він пам’ятає.
«Коли мені зателефонував побратим чоловіка, то був відчай, сльози і нерозуміння того, що мене очікує. Ти не можеш себе до цього підготувати. Це нереально», – пригадує свій тодішній стан дружина Олексія Юлія.
Жінка одразу їде у Запоріжжя, де її чоловік перебуває в реанімації у важкому стані. Черепно-мозкова травма, контузія легень, розтрощена рука, пошкоджені кінцівки, обличчя та сітківка ока. Перше, що відчуває Олексій, коли приходить до тями, – це те, як кохана дружина тримає його за вцілілу руку.
За перші два тижні чоловік переніс з десяток операцій. Верхню кінцівку, яка постраждала найбільше, лікарям довелося ампутувати. «Юля стала моєю правою рукою. Спершу було складно в побуті. Вона допомогла адаптуватися і прийняти травму», – розповідає захисник.
Нині Олексій продовжує лікування у Львові, у Центрі НЕЗЛАМНІ. Тут з ним працює мультидисциплінарна команда. Аби загоїти рани захисника, лікарі Центру термічної травми та пластичної хірургії закрили уражені ділянки власною шкірою пацієнта. Водночас офтальмологи Центру працюють над відновленням частково втраченого зору. Одночасно триває фізична реабілітація воїна.
У День Десантно-штурмових військ Головнокомандувач Валерій Залужний відзначив Олексія Поповича почесним нагрудним знаком «Кращий сержант (старшина) Збройних Сил України». Тим часом старший син сержанта, 22-річний Данило, продовжує служити на Бахмутському напрямку. Батько ж готується до протезування та повернення до цивільного життя.
Через російську агресію щодня страждають сотні людей, тому аби зробити їхнє лікування й реабілітацію комфортними і доступними в Україні, в Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) з кожним українцем працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези, а також облаштували новий сучасний корпус реабілітації – це сім поверхів з найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку тут зможуть отримувати допомогу 10 тисяч українців.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5753 / 1.55MB / SQL:{query_count}