«Наша місія – комплексне і якісне відновлення важкопоранених воїнів»

Ірина Ващук-Дісіпіо, засновниця і президентка благодійного фонду Revived Soldiers Ukraine, – про відкриття реабілітаційного центру у Львові NextStep Ukraine, де військовим надаватимуть безоплатну висококваліфіковану реабілітацію

У Львові починає роботу другий центр медичної та фізичної реабілітації NextStep Ukraine благодійного фонду Revived Soldiers Ukraine (США). Перший такий центр працює в Ірпені з 2018-го. 
«Наша місія – комплексне відновлення здоров’я важкопоранених захисників України. Зможемо допомогти ще більшій кількості військових повернутись до повноцінного життя. У Львові у NextStep Ukraine військові зможуть на безкоштовній основі отримати висококваліфіковану реабілітацію. Мовиться про реабілітацію 25 воїнів у день», – каже «Львівській Пошті» Ірина Ващук-Дісіпіо, засновниця і президентка благодійного фонду Revived Soldiers Ukraine.
«Ми доклали усіх зусиль, аби центр у Львові був обладнаний найсучаснішими тренажерами для максимального відновлення важкопоранених захисників. У центрі увагу приділятимуть ерготерапії, використовуючи найкраще обладнання задля поновлення рухових та сенсорних функцій організму», – додає співрозмовниця.
Ірина народилася в Україні, зокрема в Ірпені. Вона легкоатлетка. Поїхала у США, де вже 20 років мешкає. Вона вірить у перемогу України і щодня вже кілька років поспіль допомагає військовим, зокрема важкопораненим. «Це моє покликання, це спосіб життя. Моя місія, місія нашого фонду Revived Soldiers Ukraine – відновити якомога більше важкопоранених українських воїнів! Робимо акцент на якість реабілітації. Наш благодійний фонд працює вже 8 років. За ці роки 85 воїнів з України, які були важкопоранені, пройшли дороговартісне лікування та протезування у США, – розповідає Ірина Ващук-Дісіпіо. – Мета фонду – поєднання всіх українських громад у США у підтримці поранених військових України».
Коли воїн приїздить до нас на візку, а їде від нас йдучи – це прекрасний результат! Це багато сил, старань, праці і віри, але це того вартує!
Загалом Ірина допомагає важкопораненим бійцям вже 9,5 років. «Саме дев’ять з половиною років тому привезла перших важкопоранених військових до США. Згодом ми створили фонд Revived Soldiers Ukraine. Перший військовий, якому я допомогла, – це Сергій Бабський з 95-ої окремої аеромобільної бригади (Житомир), він був командиром БТРа. Сергій – дуже світла людина! У БТР поцілив снаряд – 40% тіла воїна обгоріло. У США його безкоштовно пролікували, – розповідає Ірина. – Ми його перевезли до Америки з Київського військового шпиталю. Півроку Сергій лікувався у США – функції руки відновили, шкіру відновили. Після нього були інші хлопці, а згодом я створила фонд задля допомоги важкопораненим військовим. Ми єдиний фонд у США, який привозить важкопоранених воїнів з України на лікування, зокрема мовиться і про хлопців зі сильними інфекціями. У нас військові можуть перебувати від пів року і до року на лікуванні. А вже згодом після лікування – їх протезуємо. Веземо їх у ті протезні центри, з якими працюємо роками».
Шана і подяка Ірині Ващук-Дісіпіо та команді фонду Revived Soldiers Ukraine за дороговартісне лікування та протезування воїнів у США, роботу реабілітаційного центру в Ірпені та відкриття аналогічного центру NextStep Ukraine у Львові! Респект, що об’єднує українську діаспору в США задля допомоги воїнам! 
«Коли воїн приїздить до нас на візку, а їде від нас йдучи – це прекрасний результат! Це багато сил, старань, праці і віри, але це того вартує! Ми допомагаємо важкопораненим бійцям і будемо це робити й надалі», – зазначає співрозмовниця. 
Такі реабілітаційні центри – це місця, де воїни знову вчаться робити перші кроки, тут повертають здатність рухатись. В Next Step Ukraine дарують віру і надію в те, що важкі травми можуть стати спогадом. Спогадом з минулого.
– Лікування та протезування у США – це досить великі суми. Ірино, скажіть, будь ласка, звідки фінансування – це допомога благодійників, це пожертви української діаспори чи американців, це проведення благодійних концертів?
– У США ставимо хлопцям біонічні руки та ноги. Якщо мовиться про протезування ноги (високе протезування) – то це 25 тисяч доларів, якщо руки – це 35 тисяч доларів. Якщо у хлопця немає обидвох рук – то це 70 тисяч доларів. Люди бачать результат нашої праці і долучаються до збірок фонду, за що їм подяка. Нещодавно мали збірку задля протезування двох ніг для воїна – зібрали 50 тисяч доларів. Долучається до збірок українська діаспора, американці, проводимо благодійні концерти, де також маємо збірки на лікування воїнів. З початком повномасштабного вторгнення американці активніше долучаються до наших збірок. Допомагають і бізнесмени США, і пересічні американці.
Реабілітація залежить від поранення і динаміки відновлення. Все індивідуально. Комусь реабілітація потрібна місяць-два, а комусь і пів року.
Аби відкрити реабілітаційний центр NextStep Ukraine у Львові, вклалися американські корпорації та компанії. Американці хотіли інвестувати в Україну і допомогти поранених військовим. Довірили кошти нашому фонду. Це інвестиція в розвиток реабілітації в Україні. 
У своїй благодійній скарбничці наш фонд вже має дві нагороди від президента України Володимира Зеленського – орден Княгині Ольги третього та другого ступенів. Залишилося ще першого (сміється – ред.). Ця відзнака означає те, що ми працюємо у вірному керунку і наша праця є важливою. Отримати таку нагороду – за честь! Це нагорода від народу України!
– Чому вирішили відкрити реабілітаційний центр саме у Львові?
– Аби в Україні була якісна реабілітація для воїнів потрібно мати декілька локацій. Перший наш центр працює в Ірпені з 2018 року. Ми давно планували відкрити другий наш центр реабілітації саме у Львові. Підшукували приміщення – знайшли. За день реабілітацію у нас зможуть пройти 25 воїнів. 
Реабілітація одного воїна у США (без розселення) обходиться у суму 12,5 тисяч доларів. Мовиться про один місяць реабілітації. А ще кошти на проживання та харчування, переліт… 
Реабілітаційний центр в Ірпені – це як моя дитина. Спочатку приміщення в Ірпені ми орендували. Згодом приміщення придбали, доставили більше обладнання. В Ірпені загалом вже реабілітували з 2018-го до 400 воїнів – мовиться про довгострокову реабілітацію. Дуже задоволені, що такий реабілітаційний центр працює, якісно працює і, головне, що він дає результат. Добрий результат для воїнів! 
Ми давно планували і хотіли відкрити реабілітаційний центр у Львові – і нам вдалося у 2023-ому реалізувати наш задум
У Львові приміщення одразу придбали. Придивлялися і зупинилися на адресі вул. Городницька, 9. По Next Step Ukraine у Львові тісно працюємо з одним з найкращих реабілітаційних шпиталів в США Brooks Rehabilitation Hospital, що в Джексонвіллі. Радимось щодо обладнання, беремо контакти компаній які виробляють спеціально для Next Step Ukraine реабілітаційне обладнання, і вчимо реабілітологів.
Це інноваційний реабілітаційний центр, який безкоштовно надає послуги з фізичної та медичної реабілітації військовим з нейротравмами (будь-які травми та захворювання центральної і периферичної нервової системи). Зокрема, черепно-мозкові травми, спинальні, постінсультні, пошкодження периферичних нервів чи будь-які ушкодження та захворювання опорно-рухового апарату. 
– Прошу сказати, чи повернулися на фронт воїни з тих 400 осіб, які пройшли реабілітацію у вас в Ірпені?
– Звісно, що так. Повернулися – і це свідчить про якісну реабілітацію у нашому центрі в Ірпені. Мовиться про реабілітацію післяопераційну, після ортопедичних травм. Загалом у нас проходять реабілітацію хлопці, які мали кульові поранення в голову, черепно-мозкові травми, інсульти.
– В чому унікальність тренажерів, на яких займатимуться військові у львівському реабілітаційному центрі?
– Це і адаптивні тренажери, і реабілітаційне обладнання. Унікальність наших тренажерів (їх привезли зі США та Європи) в тому, що людина на візку може займатися на них сидячи. Мовиться про нейротравми та спинномозкові травми, також і про травми рук і ніг. У нас зможуть проходити реабілітацію воїни, які мали кульові поранення в голову, паралізовані від грудей.
Шукали нові і сучасні тренажери. Наш підхід – комплексна і якісна реабілітація. Львівський центр є вдвічі більшим, ніж в Ірпені. І, відповідно, тут буде більше тренажерів, зокрема і габаритних тренажерів.
– Скажіть, будь ласка, чому саме вашому центру мають довіряти військові? І скільки часу загалом потрібно на реабілітацію у центрі NextStep Ukraine?
– Маємо досвід роботи з важкопораненими бійцями, у нас працює команда професіоналів, яка має досвід роботи з військовими, у нас сучасне і прогресивне реабілітаційне обладнання. Центр в Ірпені – свідчення цьому. Нам довіряють і до нас звертаються! Аби до нас потрапити, потрібно заповнити анкету. На сайті фонду (https://rsukraine.org.ua/)
є розділ «Отримати допомогу». Всі анкети дивитимуться наші реабілітологи, згодом воїну телефонуватимуть. Опісля наш лікар оглядатиме пацієнта, потім зустріч з реабілітологом та ерготерапевтом. Потім складатимуть графік роботи з пацієнтом. 
Загалом реабілітація залежить від поранення і динаміки відновлення. Все індивідуально. Комусь реабілітація потрібна місяць-два, а комусь і пів року. 
Кошти на реабілітацію будуть завжди! Кошти – це не питання військових. Це питання вже нашого фонду. Військовий має думати лише за свою реабілітацію, за своє відновлення і здоров’я! Яке вже казала, плануємо у Львові до 25 пацієнтів в день. В Ірпені займається 15-18 людей в день. У Львові вдвічі більший центр. 
Ми давно планували і хотіли відкрити центр у Львові – і нам вдалося у 2023-ому реалізувати наш задум. Донори повірили у нашу справу і фінансово нам допомогли. 
– Фінансова підтримка в Україні, зокрема у Львові: хто може долучитися вам до допомоги? Компанії, банки, підприємці? Кого б ви хотіли бачити благодійником реабілітаційного центру у Львові?
– Є компанії, люди бізнесу, які допомагають як благодійники. Банків наразі ще немає. Сподіваюся, що будуть. Фокусуємося на відповідальних і свідомих українцях, які готові допомогти в реабілітації поранених воїнам. Фокусуємося на компаніях, які хочуть допомагати важкопораненим воїнам і розвивати реабілітацію в Україні. 
Якщо це компанія чи певний бізнесмен, то, скажімо, щоб на щомісячній основі підтримували наш центр у Львові. Мова про стабільність. Нехай це будуть невеликі кошти, але щомісяця стабільно. Скажімо, хтось з людей бізнесу може взятися за фінансову допомогу в реабілітації одного-двох воїнів. Скажімо, хтось може подбати про розселення наших пацієнтів.
На сайті фонду можна допомогти донатом. До слова, 10 грудня у Львові буде спортивний захід під час якого збиратимуть гроші на реабілітаційний центр у Львові. Управління молоді та спорту Львівської ОВА проводить благодійний забіг «Спорт об'єднує». Обов’язкова умова участі – донат на добровільну суму для реабілітації наших воїнів у центрі Next Step Ukraine.  
Співачка Оксана Муха – наша амбасадорка. Оксана вже багато років з нами, за що ми їй щиро вдячні!
– Багато років товаришуєте зі заслуженою артисткою України Оксаною Мухою. Вона дуже схвально і тепло відгукується про роботу фонду.   
– Оксана – наша амбасадорка! Оксана Муха вже багато років з нами, за що ми їй щиро вдячні. Дуже і дуже багато було благодійних концертів Оксани у США – гроші скеровувалися саме на реабілітацію важкопоранених військових. Дякую за її позицію як людини, як громадянки України! Вона гуртує і збирає великі зали у США на концертах. Українська діаспора дуже любить і чекає її концерти! На концерти приходять воїни, на протезах чи приїздять на кріслах колісних, які проходять реабілітацію у США. Розповідаємо їхні історії, про їхню незламність і сміливість. Оксана Муха матиме концерт 10 січня у Львові у театрі ім. М. Заньковецької «Різдвяний вечір» і також буде збір на центр NextStep Ukraine у Львові. 

Підтримати роботу команди благодійного Фонду Revived Soldiers Ukraine можна донатом 
Банка: send.monobank.ua
Добровільні внески можна робити тут: www.rsukraine.org 
Всім, хто хоче приєднатися до підтримки українських військових, варто знайти сторінку фонду у фейсбуці: https://facebook.com/RevivedSoldiersUkraine/


Реєструйтеся на забіг «Спорт об'єднує», який відбудеться 10 грудня у Стрийському парку 
Обов’язкова умова участі – донат для реабілітації воїнів у центрі Next Step Ukraine
Управління молоді та спорту Львівської ОВА запрошує на захід «Спорт об'єднує». Це благодійний забіг, який відбудеться в межах проєкту «Ліга Нескорених». Біг 100 м, 2,5 км, 5 км, 7,5 км. Якщо біг не до вподоби, є інша опція – скандинавська ходьба: 2,5 км, 5 км.
«Запрошуємо військових та ветеранів здолати обрану дистанцію, а також – долучитись до заходу усім, хто має бажання продемонструвати підтримку нашим героїчним захисникам та ветеранам. Разом підтримаємо один одного, адже в єдності – наша сила. Віримо, що спортивний азарт, позитивні емоції та тепла атмосфера цього дня додадуть нам сили рухатися вперед до перемоги, – зазначають в Управління молоді та спорту Львівської ОВА. – Обов’язкова умова участі – донат на добровільну суму для реабілітації воїнів у центрі Next Step Ukraine: http://secure.wayforpay.com/donate/dbf04eaa1d594
Час: 10 грудня 
Місце проведення: Стрийський парк
Щоб взяти участь, зареєструйтесь тут: forms.gle
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4732 / 1.7MB / SQL:{query_count}