«Рівний з рівним»: як помічники допомагатимуть ветеранам

Вже понад 570 кандидатів у помічники ветеранів долучилися до проєкту Мінветеранів

В Україні триває розвиток експериментального проєкту Мінветеранів зі запровадження інституту помічника ветерана. Після завершення «пілоту» проєкт буде масштабований по всій Україні, загалом до кінця 2024 року заплановано роботу 15 тисяч помічників ветеранів.
На 550 запланованих посад помічників у 10 пілотних регіонах вже є понад 570 кандидатів. Приймання заяв від охочих відбувається через інформаційний портал е-Ветеран (eveteran.gov.ua).
Експеримент поширено на Вінницьку, Дніпропетровську, Львівську, Миколаївську, Закарпатську, Київську, Сумську, Полтавську, Харківську області та місто Київ.
Серед нових регіонів, які нещодавно долучились до проєкту Мінветеранів, за кількістю поданих заяв лідирують Полтавщина та столиця України.
Як розповіла в.о. директора Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції, керівниця експертної групи із забезпечення формування державної політики Оксана Кльоц, середній вік майбутніх фахівців складає 40-43 роки, майже половина з них – жінки, всі мають вищу освіту. Кандидатами у помічники ветеранів є ветерани війни, члени їхніх сімей або члени родин загиблих захисників і захисниць.
«Ці фахівці стануть тими, хто фактично першими надаватимуть ветеранам війни, членам їхніх сімей та демобілізованим воїнам сервісну підтримку з переходу до цивільного життя за принципом «рівний з рівним». Адже саме ця категорія осіб, як ніхто інший, зможуть допомогти побратимам подолати цей непростий шлях», – наголосила Оксана Кльоц.
Після проходження фахового навчання перша група помічників ветеранів в Вінницькій області вже працевлаштовані до сервісних офісів у справах ветеранів у територіальних громадах, долучених до експериментального проєкту. Вони надають, зокрема, консультативний, інформаційний, процедурний супровід в межах переходу від військової служби до цивільного життя.
«Помічник ветерана – це людина, яка фактично допомагатиме ветерану, починаючи, умовно кажучи, з зустрічі його на автостанції чи залізничному вокзалі, коли він повертається додому. Може так статися, що людина повертається у своє село, а село розбите, ферма закрита, родина за кордоном, а інших рідних немає. А людину має хтось зустріти. І це буде саме помічник ветерана. Якщо ветерану нема де жити, помічник зможе допомогти з тимчасовим проживанням. Розкаже ветеранові про його права та до яких державних установ слід звертатися. Фактично, це буде той, хто фасилітує діалог між органами місцевої влади, медичними закладами і захисником. Бо люди повертаються. Помічник ветерана є елементом загальної екосистеми ветеранської політики, яку ми будуємо», – наголошує міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.
Мінветеранів закликає всіх охочих стати фахівцем з ветеранського супроводу, передусім у Закарпатській, Київській, Сумській, Полтавській, Харківській області та місті Київ, подавати заявки на через інформаційний портал е-Ветеран (eveteran.gov.ua). З деталями проєкту можна ознайомитись за посиланням.
Після конкурсного відбору майбутні фахівці проходять кількатижневі навчання у Центрах ветеранського розвитку, відкритих Мінветеранів на базі провідних вишів. Навчання відбувається за спеціально створеними освітніми програмами. Після успішного складання тестів, нових фахівців працевлаштовують в сервісні офіси, які створюються у громадах пілотних регіонів.
«Наступного року плануємо масштабувати цей проєкт по всій Україні. У проєкті Державного бюджету на 2024 рік закладено відповідні кошти. Це буде приблизно 15 000 помічників. Ми вже готуємось до перемоги, і велике навантаження на них буде, коли буде масова демобілізація наших захисників і захисниць», – каже очільниця Мінветеранів.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5482 / 1.56MB / SQL:{query_count}