«Вікторія – молодець, дуже старанна дитина!»

Вікторія Полюга продовжує відвідувати заняття з фізичної реабілітації у Львівському перинатальному центрі та заняття з плавання у басейні з тренеркою. Ще додалася й шрот-терапія з фізіотерапевткою

Як і всі чемні діти, найвідоміша дівчинка Львова – Вікторія Полюга – вже готується до свята Миколая. Разом із татом та старшою сестричкою Яночкою написала листа до Чудотворця. 
Час летить швидко: десь щойно Львів згуртувався і збирав кошти на укол Zolgensma у США для Вікторії, в якої СМА, а красуні вже 3 роки і 8 місяців. «Вікторія росте, змінюється, поступово розвивається, рухається вперед, зокрема щоразу щось вміє нове і продовжує щодня ходити на заняття. Її всі заняття щодня розписані наче як робочий день. Головне, що ми не стоїмо на місці! Вікторія розвивається і розвивається. Як каже наш тато, укол діє», – розповідає «Львівській Пошті» мама Вікторії Мар’яна Коцовська. Отож як змінилася дівчинка (попередній раз видання спілкувалося з її мамою у червні 2023-го), які заняття відвідує та чого нового навчилася?
З червня 2023-го й досі Вікторія проходить фізичну реабілітацію у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі та займається плаванням у басейні з тренеркою. Є прогрес, бо дівчинка є набагато витривалішою і міцнішою. Окрім цього Вікторія ще почала відвідувати й шрот-терапію, де займається із фізіотерапевткою. Шрот-терапія – це одна з провідних визнаних у світі методик лікування сколіозу. Її на початку XX століття розробила фізіотерапевтка Катаріна Шрот.
У вересні мама з донечкою були в Польщі – щокварталу туди їздять на реабілітацію. У Вікторії тепер є новий корсет від сколіозу, який родина придбала у Польщі. Він задля стійкості хребта.
Вікторія продовжує ходити на заняття до ерготерапевтки Діани Коростіної у Львівський обласний перинатальний центр. Заняття відбуваються двічі на тиждень у відділенні медичної реабілітації передчасно народжених та малих дітей. Як писала «Львівська Пошта», це сучасне інноваційне відділення запрацювало торік у червні, його очолює професійний педіатр з багаторічним стажем Зоряна Фуртак.
Зміни у Вікторії Полюги після уколу відбуваються поступово. Є прогрес
«Ходили, ходимо і будемо й надалі ходити на заняття у Львівський обласний перинатальний центр. Вікторії дуже до вподоби там заняття. Відвідуємо заняття двічі на тиждень. Робимо акцент на руки. Ліва рука працює краще, вона у неї сильніша, а ліва – дещо слабше. Ліву руку тримає довше, ніж праву. Багато праці акцентуємо на руки. Вікторія у перинатальному центрі і ліпить, і піском малює, і пензликом малює. Творчість нашій красуні дуже подобається. Скажімо, донечка стоїть на колінах, тримаючи рівновагу, і має завдання для рук. Їй це все цікаво. Тішимося, що Діана придумує для Вікторії все нові й нові вправи і завдання, які донечці подобаються, – розповідає мама. – Їдемо на заняття до Діани, а донечка каже: «Цікаво, а що сьогодні Діанка для мене придумає». А, прийшовши на заняття у Львівський обласний перинатальний центр, з цікавістю каже: «Привіт, Діанко. А що ми сьогодні будемо робити?». Варто зазначити, що кожне заняття для донечки в ерготерапевтки є різне – однакових завдань у нас немає, завжди є різний комплекс завдань. Тому й дитині все нове є цікавим». 
Прагнемо, аби всі вправи для Вікторії були максимально корисними і з максимальним позитивом. Радіємо, що Вікторія хоче ходити до нас займатися
Також Вікторія продовжує ходити на плавання до тренерки Олександри Полянської. Ці заняття відбуваються тричі на тиждень. «Вікторія дуже любить воду і заняття з тренеркою у дитячому басейні! Любить пірнати. Скажімо, разом із тренеркою перепливла басейн у ширину під водою. Радості не було меж!», – з радістю розповідає Мар’яна Коцовська.
Робить родина й акцент на заняття для спини. Вікторія відвідує шрот-терапію. Такі заняття двічі-тричі на тиждень. «Мовиться про вправи на хребет. Ходимо на ці заняття і дуже задоволені. Наша фізіотерапевтка пані Оксана спочатку масажує грудну клітку, вчить Вікторію дихати. Тішимося, що наша дитина все розуміє, коли їй ставлять завдання. Вікторія почала краще підіймати ногу під час цих вправ. Дитина старається випрямлятися», – розповідає мама. Пані Оксана також знайшла підхід до Вікторії, що не може не тішити батьків.
Донечка дуже любить воду і заняття з тренеркою у дитячому басейні! Любить пірнати
А ще мама Вікторії розповідає, що цифри донечка вчить охоче «Може до 15 рахувати. Ба більше, цифри 1, 3 та 6 може сама написати», – каже вона. 
У жовтні родина ходила у кінотеатр у СТРЦ «Спартак» на мультфільм «Щенячий патруль». Це вперше Вікторія ходила на мультфільм у кінотеатр! «Це її улюблені герої зараз. Йшли всією родиною. Не знали, чи сподобається Вікторії, чи висидить. Більшу частину мультика вона сама чемно сиділа – в корсеті зі шоколадкою. Донечці все сподобалося. Дуже сподобався мультфільм. Навіть казала, а можливо ми ще раз підемо. Потім донечка поїздила на машинках у «Спартаку». Мала такі атракції і дуже їй все сподобалося», – розповідає мама. 
«Зміни у Вікторії Полюги після уколу відбуваються поступово. Є прогрес. У дитини дрібна моторика є кращою, вона краще тримає голову. Вікторія краще володіє руками. Вона стала впевненішою. Вона така розумничка, а яка кмітлива дівчинка! Вікторія – молодець, бо дуже старанна і виконавча дитина. Завдання, які дає їй ерготерапевтка Діана, вона чемно виконує. І, що найголовніше, – їй це до вподоби! Діана їй підбирає завдання у формі гри – і Вікторії це подобається. Прагнемо, аби всі вправи були їй максимально корисними і з максимальним позитивом. Тішимося, що це дає позитивний результат. Радіємо, що Вікторія хоче ходити до нас займатися», – зазначає «Львівській Пошті» Зоряна Фуртак, завідувачка відділення медичної реабілітації передчасно народжених та малих дітей Львівського обласного клінічного перинатального центру. 
Вікторія вперше ходила на мультфільм у кінотеатр – більшу частину мультика вона сама чемно сиділа
«Наш колектив дуже любить свою роботу! Ми всі живемо нею задля допомоги дітям. Гордимося здобутками наших маленьких пацієнтів, – додає Зоряна Фуртак. – У нас індивідуальний підхід до кожного пацієнта, адже в кожної дитини є свої особливості. До кожної дитини потрібно знайти підхід, що ми й робимо».
«У жодному разі батькам не варто опускати руки. Потрібно вірити у краще і стукати у всі можливі двері! Зараз дітям, в яких діагностували СМА, відкрито багато дверей у світ. Іноземці більше звернули увагу на дітей України під час війни. Фахівці є з ким потім, після уколу, можна і треба працювати. Зокрема, я кажу про Львів і наш приклад. Потрібно знайти тих своїх фахівців, яким дитина довіриться», – резюмує Мар’яна Коцовська.

Метою роботи відділення медичної реабілітації передчасно народжених та малих дітей Львівського обласного перинатального центру є раннє виявлення патології розвитку і своєчасне надання допомоги, а саме сприяння гармонійному розвитку дитини та мінімізація виникнення ускладнень. У відділенні послуги з медичної реабілітації отримують діти, які народилася передчасно і з малою масою тіла (від 500 грамів), народжені з вродженою патологією, які мають затримку темпів розвитку. 
Відділення медичної реабілітації передчасно народжених та малих дітей – це мультидисциплінарна команда фахівців з ранньої діагностики і терапевтичного супроводу. Це педіатр, дитячий невролог, лікар з фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, психолог, хірург, окуліст, лікар УЗД, сурдолог, логопед. 
У складі відділення є катамнестичний кабінет, кабінет вакцинації, зали фізичної терапії, сенсорна кімната. Спектр медичних послуг: соматичний моніторинг, вакцинація згідно з календарем щеплень, враховуючи індивідуальні особливості дитини, оцінка розвитку дитини за стандартизованими міжнародними шкалами, УЗД кульшових суглобів, черевної порожнини, нейросонографія, ЕХО серця, діагностика слуху та зору, медичний супровід супутніх станів (епілепсія, моторні порушення), фізична терапія, заняття з ерготерапевтом, діагностика і корекція сенсорних порушень, заняття з терапевтом мовлення, заняття з поведінковим терапевтом.
Попередній запис за номером телефону: (068) 292-95-79. Адреса: вул. Дж. Вашингтона, 6, 1 поверх.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5220 / 1.64MB / SQL:{query_count}