«У пошуках Різдва»: ярмарок, лекторій і допомога ЗСУ

У вихідні, 9 і 10 грудня, в Палаці мистецтв відбудеться передсвятковий «Тлум і крам». Чим він особливий, розповідає «Львівська Пошта»

У зазначені дні Палац мистецтв прийматиме першу тематичну подію «У пошуках Різдва» вінтажного ярмарку речей «Тлум і крам». Окрім традиційного ярмаркування, цього разу гості зможуть послухати цікавий лекторій та долучитися до майстерки.
Організатори заходу кажуть: «Ми існуємо, щоб доповнювати місто, у якому народилися, приносячи нові сенси та добру атмосферу. Підтримувати локальних крафтярів, митців, колекціонерів та збирачів вінтажу, створюючи для них платформу самореалізації, спілкування та продажу. Робити збірки на військо. І для цього проведемо єдину подію в 2023 році. Спробуємо поглянути на традицію у момент єднання з цілим світом. Зробимо гарні експозиції, заколядуємо, поглянемо на стрій та інші атрибути. Буде більш мистецько, аніж традиційно. Буде цікаво!» 
9 грудня ярмарок працюватиме з 14:00 по 20:00, 10 грудня – з 12:00 по 18:00. У ярмарковій зоні будуть представлені понад 100 продавців. Кожен виріб – унікальний та ретельно відібраний спершу колекціонерами, а потім кураторами. В ці дні ви зможете придбати український вінтаж: автентичні вишиванки та одяг; прикраси – дукати, дукачі, коралі; косівську, васильківську, опішнянську кераміку та вироби ЛКСФ (кажуть, навіть славнозвісні півники будуть); рушники, пішви, верети, доріжки та обруси; рідкісні книги та старовинні фотографії; українську порцеляну, скло і кришталь. Також буде представлений європейський вінтаж: порцеляна, скло і кришталь; найрізноманітніші прикраси – від старої французької біжутерії до ювелірних годинників; меблі; статуетки, настінні годинники, маски та роги, картини, шовкографія; книги; столове срібло; бони, монети, марки та старовинні листівки; вироби з латуні, бронзи; вініли. 
Куратор, колекціонер мистецтва, засновник «Я Галерея» та видавець Павло Гудімов творить для події простір різдвяної вітальні, яка буде декорована різними святковими предметами та творами мистецтва, навіть реставрує меблі для різдвяної експозиції. Вона представить його особливий погляд на речі з історією: від великих та колекційних до маленьких чарівних предметів, які точно залишаться в спогадах після відвідин ярмарку. А 10 грудня о 15:00 Павло Гудімов розкаже про те, як творив різдвяну вітальню і як зробити Різдво мистецьким.
Супроводжувальну програму ярмарку 9 грудня о 12:00 відкриє співоча зустріч «Тихе Різдво» з Наталією Рибкою-Пархоменко. Вона відбуватиметься у PM Gallery (вул. Коперника, 17) за окремою реєстрацією, оскільки розрахована лише на 30 осіб від 16 років. Ви зможете доторкнутися до традиції через коляду з різних куточків України і здійснити глибоку камеральну мандрівку нашим корінням. Поколядувати й зібрати гроші на ЗСУ. 
О 15:00 Софія Безверха, відома як krapka.krapka, вестиме лекторій на тему «Чому українська культура – це космос, а не лише шаровари, горілка і сало». Із нього ви дізнаєтесь про те, як у нас крали історію, винахідників, мову і гордість; про джерела справжньої української культури і відомих українців, якими пишаються за кордоном; чому важливо звертатися до власного коріння в буремні часи і чому зараз кожен із нас – амбасадор України у світі.
О 17:00 Марія Мулява проведе майстерку про різдвяний гардероб. Колекціонерка стародавнього одягу, яка вже багато років шукає та формує свою колекцію традиційних строїв з різних куточків України, розкаже і покаже, як зібрати традиційний різдвяний гардероб і сформувати стрій, у який вбиралися на свята українці минулих століть. 
10 грудня о 13:00 розпочнеться подія «Зоря у місті». Колекціонерка народного строю, продавчиня старовини та дослідниця історії Уляна Явна розповість, як наші прабабусі та прадідусі святкували Різдво у місті: куди ходили, що ставили на стіл та як вертепували, як виглядали зима та Різдво у Львові в 1920 – 1930-х роках, та поділиться архівними фото тих часів.
Під час події «У пошуках Різдва» вже традиційно «Тлум і крам» організує благодійну збірку і вже вдруге підтримає видатну волонтерську ініціативу «Львівський лицар», яка з 2014 забезпечує українських військових спорядженням. Спільна мета – 200 000 грн на закупівлю антидронних куполів – систем радіоелектронної боротьби з FPV-дронами. Цей прилад створює радіоперешкоди, які обривають управління дронами і, відповідно, захищає наших воїнів. Кожен учасник події долучиться до збірки. 
Вартість вхідного дводенного квитка – 200 грн. Для військовослужбовців, людей з інвалідністю, пенсіонерів та дітей до 12 років вхід вільний.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.6146 / 1.57MB / SQL:{query_count}