«Піаніст» створив на передовій альбом «Мить»

Фортепіанні твори військового ЗСУ і учасника «Культурного десанту» Михайла Олійника вже доступні на цифрових платформах

Композитор і військовослужбовець 59-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ, музикант «Культурного десанту» Михайло Олійник випустив альбом фортепіанних мініатюр «Мить». Це музика, яка вже звучала сотні разів у посадках, зруйнованих будівлях, полях, госпіталях, імпровізованих місцях концертів для захисників і захисниць. Військові записували виконання Михайла на мобільний або ж просили скинути треки. Що й не дивно, адже ця музика створена для них – для їхнього заспокоєння, настрою, відпочинку, для того моменту, коли вони можуть опустити зброю і лише на мить скинути тягар війни. 
Як учасник «Культурного десанту» Михайло щодня дає по кілька концертів на передовій. Композитор розповідає про свою місію так: «Для мене честь ділитися творчістю з нашими воїнами. Бувають моменти, коли розумієш, що цей виступ, можливо, для когось останній… Це надає важливості кожній ноті, кожному слову – сказаному чи співаному. Почуті історії та побачене на передовій я перетворюю на музичні історії. Ними хочу поділитися зі слухачем і нагадати, що лише спільними зусиллями ми зможемо наблизити Перемогу».
Композиції є короткими і спеціально легкими для сприйняття, такими, що не обтяжують слухача, але яскраво передають емоцію, враження. Жанр «музичного моменту» є традиційним для класичної музики, але зараз він пишеться в умовах війни, де мить має вирішальне значення. 
До альбому ввійшло сім композицій, які Михайло створював у зоні бойових дій в перервах між концертами. «Донбас» та «Гуляйполе» передають враження від служби на Донеччині та Запорожжі. У них відлуння битв, які не згасають тут століттями. «Молитва за побратимів» дарує мить світла й надії, «Персикове небо» – мить любові, такої ж безкрайої, як небо. «Танець води» оповідає про стихію, що не лише дарує життя, а й приносить масштабні руйнування. «Музична скринька» твердить про найцінніші миті, які залишаються в серці. А «Українське небо» – це мрія про мить, коли наше небо стане мирним та вільним.
Альбом був записаний під час відпустки автора після перших трьох місяців служби на студії Jenny Records у Львові, а також EMELY Records у Запоріжжі. Його звукорежисером став Мар’ян Криськів, а дизайн обкладинки зробила Анастасія Лисенко.
Послухати «Мить» можна на Apple Music: bit.ly/46LVt9D Spotify: bit.ly/3Goo4as і YouTube Music: bit.ly/411I2RX

Михайло Олійник композитор, піаніст, музичний продюсер. Випускник Київської муніципальної академії музики ім. Р.М. Глієра та Львівської національної музичної академії ім. М.В. Лисенка, а також Міжнародної програми Creative Enterprice для креативних підприємців. Лауреат премії імені Станіслава Людкевича в галузі культури Львівської обласної державної адміністрації.
Засновник компанії OLI Music. У цивільному житті пише музику для артистів і бізнесу. Є коучем для молодих музикантів, виступає як лектор із темами про авторське право. У 2023 році заснував інноваційну навчальну програму Music StartUp для молодих музикантів із ефективного розвитку творчого проєкту, проведену за фінансової підтримки Європейського Союзу та фонду «Ізоляція».
У квітні 2023 року мобілізований до лав Збройних сил України, 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Я. Гандзюка, і є учасником «Культурного десанту», що займається морально-психологічною підтримкою захисників і захисниць на передовій. Отримав позивний «Піаніст».
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5743 / 1.55MB / SQL:{query_count}