Мистецтво, яке рятує і дивує

Цього тижня «Львівська Пошта» радить відвідати три виставки. Розповідаємо, які саме і чому

У мистецькій галереї «Зелена канапа (вул. Вірменська, 7) до 10 грудня ще можна оглянути завершальна виставку 2023 року від Анни Атоян «Міні монументи – 2». Вона складається з семи тематичних міні монументів-арткомплексів, які, окрім живопису, доповнені мініскульптурами, створеними з бавовняної вати.
Такий метод використовували в домашніх умовах жінки, щоб створити ялинкові прикраси, ляльки для діток і реалізувати творчі пориви, для яких не потрібні спеціальні матеріали і майстерня – достатньо того, що є в кожному домі. Анна взялася за них після того, як створила карусельку з підвісними фігурками над ліжечком немовляти для свого нещодавно народженого онука. Експеримент виявився дуже цікавим і дуже сучасним в контексті уваги до жіночої творчості й технік наївних майстрів минулого.
«Перша думка – цього не може бути, друга – не думала, що доживу до такого. Минуле лишилось у минулому, здається, в попередньому житті. Що більше нас затягувало у війну, блекаути, тривоги, то недоречно яскравішим, безтурботним, майже міфічним, несправжнім почало здаватися минуле. Ніби все це було не зі мною, не з нами. Отже, недоречне минуле, якого не було… і трохи сьогодення, яке, сподіваюся, скоро стане минулим», – каже Анна Атоян.

Кав'ярня-галерея «Штука» (вул. Котлярська, 8) запрошує на виставку Дарії Зав’ялової «Прогулянка містом». Експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 19:30 впродовж грудня, вхід вільний.
Це приватна колекція вілл, кам'яниць, архітектурних деталей, зібрана авторкою під час прогулянок Львовом, Венецією, польськими Красичином, Любліном, Вілянувом. Зараз не всі будівлі в такому доброму стані, як би хотілося, натомість на малюнках їхня краса триває: рідна столярка прикрашає фасади, до вишуканих кованих огорож допасовані палісадники, тішить око гармонійна колористика. У збірці присутні 23 акварельні та графічні роботи, створені з 2019 року дотепер.
Дарія Зав’ялова розповідає про свою виставку так: «Уся ідея в назві. Прогулянка не як дія, а як стан душі, коли споглядаємо своє або чуже місто в загальних рисах і в деталях без конкретної мети. Коли місто розгортається перед очима як персонаж. Тут мало туристичного історичного Львова, натомість багато непопулярного – з маленькими вуличками, хвірточками. Більшість робіт створені за ескізами під час прогулянок одразу, на ходу, а детально були пропрацьовані вже удома. Це дуже камерна виставка, не концептуальна, присвячена місту, яке я люблю».

До 16 грудня маємо нагоду підтримати воїнів на цій жахливій війні й отримати навзамін не тільки захист нашого мирного життя і можливість святкувати Різдво у себе вдома, а ще й чудові твори сучасних художників у свою колекцію. В лютому цього року Українська асоціація галеристів разом із художниками вже зібрала більш ніж 400 000 грн для двох бригад ТрО на фронті завдяки благодійному розпродажу творів на виставці «Посеред бурі». Тепер УАГ організувала ще одну благодійну подію до різдвяних свят «Посеред бурі 2.0». Ви можете обирати із 60 мистецьких творів на виставці у львівській PM Gallery (вул. Коперника, 17) або онлайн: на facebook.com/pmgallerycatalog. Всі твори були надані галеристами з їхніх приватних колекцій та художниками, які долучаються до благодійності. Усі вторговані гроші спрямують фонду «Завжди Україна».
Цього разу УАН, «Завжди Україна» та художники підтримують два великі та важливі збори: на шість автомобілів для 1-го механізованого батальйону «Вовки Да Вінчі» і на п’ять автомобілів для 540-го зенітного ракетного Львівського полку імені гетьмана Івана Виговського. Кожна з цих військових частин своєю титанічною працею дає змогу працювати й нам: «Вовки Да Вінчі» штурмують на фронті, а бійці ППО з 540-го полку бережуть наше небо в тилу.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5425 / 1.55MB / SQL:{query_count}