Підтримаймо українське кіно!

У кінотеатральному прокаті зараз можна подивитись одразу три наших фільми – «Щедрик», «Мирний-21» і «Мавку». Де подивитись ці різні роботи і чому варто це зробити, розповідає «Львівська Пошта»

У ці дні поціновувачі кіно мають непересічну можливість обирати, на перегляд якого із українських фільмів піти. Важко згадати, коли востаннє в прокаті ішло одразу три наших рорботи, ще й такі різнопланові. Яку ж кінострічку обрати, де її подивитись і чому варто це зробити, розповідає «Львівська Пошта».

 
Почнемо із повнометражного анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня», який поєднав жанри комедії, фентезі і лавсторії, від режисерського дуету Олега Маламужа і Олександри Рубан та студії Animagrad вийшов у прокат 2 березня. Допрем’єрний показ традиційно відбувся у Львові, де анімацію зустріли перші українські глядачі.
Мавка – Душа Лісу – закохується у людину, талановитого музику Лукаша, й опиняється перед складним вибором: кохання чи обов'язок лісової берегині. Це історія – про магічну силу кохання, яке об’єднує, рятує та дарує життя. Тільки воно здатне відкрити в людині дивовижні здібності й якості, за допомогою яких можна подолати зло й людські вади. Мультфільм створили за мотивами п’єси Лесі Українки. Однак сюжет відрізняється від оригінальної п’єси «Лісова пісня». Зі слів творців проєкту, ліризм та мотиви поеми залишилися, а от фінал мультфільму відрізняється.
«Я бачила мультфільм від початку й до кінця, тому що я озвучила головну роль і бачила всі ці кадри. Я очікувала, що буде класно, майже все по сюжету я знала, як буде, але коли ти бачиш повну картину, це до мурашок. Під час деяких сцен я сиділа й плакала. Я в захваті, дуже крута робота, горда, що долучилася», – розповіла акторка Наталка Денисенко, яка подарувала свій голос Мавці.
Олег Скрипка, який також долучився до проєкту, також поділився враженнями від кінострічки: «Я щойно подивився мультфільм «Мавка. Лісова пісня», де озвучував, Духа Природи – Того, Що у Скелі Сидить. Я ж не знав, наскільки буде складним сюжет, драматичним: він і про життя, і про смерть, про любов, про дружбу, про взаємодію, про гнів, про лють».
Одразу після української прем’єри розпочнеться широкий прокат мультфільму у Франції, яким опікується гігант Universal Pictures Content Group. А 8 березня у кінотеатрі Le Festival в рамках Cartoon Movie – одного із найпрестижніших анімаційних форумів у світі – відбудеться спеціальний показ французької версії мультфільму для жителів Бордо. Саме з Cartoon Movie у 2017 році розпочалось знайомство «Мавки» з міжнародною аудиторією. Тоді вона стала першим українським проєктом, вибраним для участі у престижному пітчингу форуму.
Далі прем’єра відбудеться в усій Європі. Також «Мавка. Лісова пісня» вийде у кінотеатральний прокат в країнах Близького Сходу і Північної Африки, тож можна говорити про подорож Мавки та української культури світом. 
За перший прокатний вікенд мультфільм «Мавка. Лісова пісня» переглянуло 189 048 глядачів, а касові збори склали 24 903 241 грн. У Львові фільм можна подивитись в кінотеатрах мережі «Планета кіно» у торгово-розважальних центрах King Cross (квитки по 130 і 220 грн) і Forum Lviv (квитки по 160 грн) та мережі Multiplex у ТРЦ SPARTAK і Victoria Gardens (квитки в обидвох кінотеатрах по 110, 120, 210 і 220 грн).


Воєнна драма Ахтема Сеїтаблаєва «Мирний-21» вийшла у прокат 22 лютого. Вона розповідає про спротив луганських прикордонників у перші дні війни у 2014 році. У фільмі одну з головних ролей зіграв актор Павло Лі, який загинув від рук окупантів у березні на Київщині.
«Мирний-21» порушує питання довіри. Це питання універсальне і стосується будь-якої сфери в житті людини, чи то родини, чи кола друзів. Особливо ж гостро це питання проявляється в колективі людей, які перебувають в авангарді під час бойових зіткнень» – твердить режисер фільму Ахтем Сеїтаблаєв.
Ранок 24 лютого 2022-го змінив життя українців. Життя прикордонників Луганського прикордонного загону змінилося 2 червня 2014-го. В основі фільму – реальна історія спротиву луганських прикордонників. Сепаратисти та ворожі спецслужби безрезультатно намагалися змусити бійців зрадити Україну.
Вони не стали на бік окупантів і дали бій загарбникам, які переважали українців не тільки кількістю особового складу, а й військової техніки. Прикордонники увійшли в історію під грифом «ті, що не здалися». Воїни мали право вибору й одноголосно вибрали стояти на своєму до кінця, бо Луганськ завжди був, є і буде українським містом. Це історія про сміливих і мужніх, реальна історія незламності та героїчного спротиву.
За два вікенди кінопрокату бокс-офіс воєнної драми склав понад 3 307 000 гривень, його подивились понад 24 тисячі людей. Варто нагадати, що 10 гривень з кожного квитка витратять на придбання розвідувально-ударного комплексу (РУК) зі 120-мм мінометами для 111-ої окремої бригади територіальної оборони Луганської області. У Львові фільм можна подивитись в кінотеатрах мережі «Планета кіно» у торгово-розважальних центрах King Cross (квитки по 120 і 210 грн) і Forum Lviv (квитки по 130 і 160 грн) та мережі Multiplex у ТРЦ SPARTAK і Victoria Gardens (квитки в обидвох кінотеатрах по 110, 120, 210 і 220 грн).


А завершимо історичною драмою «Щедрик» Олесі Моргунець-Ісаєнко, яка вийшла на широкі екрани з 5 січня і уже понад два місяці користується попитом серед українських глядачів.
«Щедрик» описує події, що розгортаються з 1938 року в Івано-Франківську, тодішньому Станіславові. Одна імперія витісняє іншу, правлячі режими ворогують, стрімко змінюється світ довкола. У одному будинку по сусідству жили кілька сімей різних національностей – українці, поляки, німці та євреї, яких об’єднало спільне горе – війна: на зміну репресивній машині СРСР приходить каральна система Третього Рейху. Буремні події не залишили шансів на щасливе спокійне життя ні для кого з дорослих. Завдяки викладачці співів Софії шанс бодай на якийсь час почуватися безпечно отримали діти. Разом вони співали, забуваючи про страшне сьогодення і мріючи про щасливе майбуття. У безвиході поневолення українська родина приймає до себе дітей, батьки яких стали жертвами окупантів, та самовіддано оберігає їх, наче власну донечку Ярославу. Дівчинка понад усе мріє примирити увесь світ завдяки українському «Щедрику», який намагаються стерти з її пам'яті. Та слова святкової пісні ведуть до світла у суцільному мороці німецького та радянського поневолення.
За два місяці «Щедрика» подивилось 85 500 осіб, він зібрав уже 10 770 000 гривень. У Львові фільм можна подивитись в кінотеатрах мережі «Планета кіно» у торгово-розважальних центрах King Cross (квитки по 120 і 210 грн) і Forum Lviv (130 грн). Також драма уже вийшла на Megogo, Sweet.TV, Kyivstar TV та Volia TV, тож ви можете переглянути її вдома.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4945 / 1.59MB / SQL:{query_count}