Сил і віри військовому!

У центрі НЕЗЛАМНІ 38-річний воїн вперше за 14 місяців після поранення встав із ліжка. Після загоєння ран на захисника чекає ще довга реабілітація

38-річний Володимир Кайда втратив на війні праву ногу та отримав важкі множинні травми нижньої лівої частини тіла, і понад рік був прикутий до лікарняного ліжка. Встати він зміг завдяки рятівній операції, яку у Львові виконали спеціалісти Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) спільно із американськими колегами місії Face to Face.
Володимир Кайда – із Шахтарська, що на Донеччині. Це місто окуповане ще від 2014 року. Тоді ж Володимир переїхав до Миколаєва, а згодом подався у морські піхотинці та підписав річний контракт. У 2022-му Володимира мобілізували. У складі 79-ої окремої десантно-штурмової бригади він знову наблизився до рідного дому. І там, на Донецькому напрямку, отримав важке поранення. Українських захисників окупанти намагалися відтиснути щільним мінометним вогнем. 
Один зі снарядів розірвався поруч із побратимом Володимира. Той кинувся допомогти товаришу і одразу стався ще один приліт в це ж місце. Побратим загинув, а Володимирові уламки міни розтрощили таз та обидві нижні кінцівки.
Праву ногу бійцеві ампутували ще в Дніпрі – врятувати її було неможливо. Далі у різних медзакладах Володимирові рятували ліву ногу, яка теж сильно постраждала. Спеціалісти зіставляли фрагменти кісток та закривали тканинні дефекти. Крім цього, воїн мав повністю розтрощений кульшовий суглоб. Тканини тазу були інфіковані і рана довго не гоїлася. І без того важкий стан ускладнили два інсульти.
За пів року лікування, Володимира скерували до Львова, у Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ.
«Коли я вперше побачив цього пацієнта, він лежав та не міг навіть розмовляти. Перед нами постав виклик: підняти з ліжка пацієнта, який рік не підводився і має велику купу ускладнень. Порушення мови, переломи кульшової западини, контрактури суглобів та незрощені переломи лівої ноги», – згадує стан пацієнта при поступленні лікар ортопед-травматолог Олег Іванів.
З Володимиром одразу почали працювати фізичні терапевти та спеціалісти мови і мовлення. Він заговорив. І тут вперше за багато місяців у чотирьох стінах захисник виїхав на вулицю у кріслі колісному. Та, аби Володимир зміг підвестися з крісла – стати на ліву ногу і згодом отримати протез правої кінцівки, спеціалісти мусили дати раду з його кульшовим суглобом.
При звичному переломі ендопротезування суглобу є рутинною операцією для ортопедів. Утім, у Володимира був складний випадок. Через тривалу інфекцію і рубцювання тканин, проводити це хірургічне втручання у звичний спосіб було небезпечно. Інфекція могла повернутися. 
Тож, ортопеди-травматологи центру вирішили оперувати нестандартно – з іншої точки доступу до суглоба, де немає рубців. Задля виконання цього складного втручання, лікарі об’єднали сили з американськими колегами місії Face to Face. Разом вони успішно провели ендопротезування кульшового суглоба.
За два тижні після втручання Володимир вперше за 14 місяців став на ногу і неймовірно тішився цій можливості. Після загоєння ран на захисника чекає ще довга реабілітація. Адже перед протезуванням правої кінцівки йому потрібно розпрацювати скам’янілі за понад рік у ліжку суглоби та атрофовані м’язи. Одне можна сказати вже напевно: Володимир ходитиме.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5611 / 1.55MB / SQL:{query_count}