Програма «Доступні ліки»: у списку 515 препаратів

Які медикаменти можна отримати від держави безкоштовно або з частковою доплатою

Ще у 2017 році уряд запровадив програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки», у межах якої пацієнти в Україні могли отримати безкоштовно або за часткову доплату три групи препаратів: для лікування серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання та цукрового діабету. Аптеки-учасники програми отримують відшкодування вартості відпущених ліків.
З 2019 року програму почала фінансувати Національна служба здоров’я України, з того часу кількість препаратів, доступних за програмою, збільшилась. Вже зараз у межах програми доступні 515 препаратів, з них 232 – для лікування серцево-судинних захворювань, 53 –  цукрового діабету, 4 – нецукрового діабету, 23 (+9 комбінацій) – хвороб нижніх дихальних шляхів, 65 – розладів психіки і поведінки, 7 – хвороби Паркінсона, 21 – для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді, 72 – препарати інсуліну, а також, згідно з останніми нововведеннями, 6 – для знеболення паліативних хворих, 23 – смужки для визначення рівня глюкози крові.
Як розповіла виконувачка обов’язків директора департаменту охорони здоров’я ЛОВА Наталія Літвінська, у 2023 році на Львівщині до програми реімбурсації лікарських засобів залучено понад 41 тисячу нових пацієнтів, а також участь у програмі беруть понад 1000 аптечних закладів.
Попри це, більшість пацієнтів-отримувачів та аптек за програмою зосереджені у містах. Тож з метою поширення інформації про «Доступні ліки» у селах та селищах департамент охорони здоров’я організував виїзди у громади, якими вже вдалося охопити 37 громад.
«Ми бачимо, що приватні заклади практично не приймають участі у цій програмі, а більшість аптек-учасників сконцентровані на території міст і понад 77% препаратів, які виписуються по програмі, виписуються лікарями, які є у містах. Тому жителі сіл і селищ не мають належної доступності до програми. У зв’язку з цим департамент організував виїзні бригади з представників інформаційно-аналітичного центру, які об’їздили станом на сьогодні 37 громад. Вони інформують жителів громад про те, що вони мають право брати участь у програмі «Доступні ліки» і медикаменти їм можуть бути виписані безкоштовно або з частковою доплатою», – зазначила Наталія Літвінська.
Вона закликала також голів громад налагодити належну доступність ліків для жителів сіл та селищ і наголосила, що у випадку відмови пацієнтам лікарями чи в аптеках в отриманні рецепта за програмою, необхідно звертатися на гарячу лінію департаменту охорони здоров’я ЛОВА за телефоном 260-19-18 або на гарячу лінію НСЗУ – 1677.

Маршрут пацієнта: як отримати електронний рецепт за програмою «Доступні ліки»

Для отримання електронного рецепта пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який провівши обстеження пацієнта, вже визначить подальший його маршрут. 
«Якщо у пацієнта виявлять захворювання серцево-судинної системи, органів дихання, больовий синдром у паліативного хворого, цукровий діабет тощо, то електронний рецепт можна отримати у сімейного лікаря. Він виписує рецепт, а пацієнту приходить смс-повідомлення з номером цього рецепта. У рецепті буде відображена міжнародна непатентована назва лікарського засобу, після чого пацієнт звертається в аптеку, показуючи номер рецепта, і сам обирає виробника препарату», – каже Ірина Цегелик, експертка департаменту охорони здоров’я ЛОВА з загальної практики – сімейної медицини.
За її словами, для отримання ліків за програмою в окремих випадках сімейний лікар скерує пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста.
«Якщо у пацієнта хвороба Паркінсона чи епілепсія, сімейний лікар скерує його до лікаря-невролога для того, щоб скласти план лікування та виписати електронний рецепт. У подальшому ці рецепти можна буде виписувати у сімейного лікаря. Для того, щоб отримати препарати інсуліну, пацієнту потрібно звернутися до лікаря-ендокринолога. Тест-смужки, які доступні з жовтня, можна отримати за рецептом у сімейного лікаря. Електронні рецепти на препарати, які отримують пацієнти у посттрансплантаційному періоді, виписує координатор - лікар-трансплантолог», – роз’яснила Ірина Цегелик.
Загалом, сімейний лікар скоординує пацієнта, як отримати необхідне лікування за програмою «Доступні ліки». 

Вибір ліків в аптеці

Як зазначила експертка департаменту охорони здоров’я ЛОВА з організації та управління фармацією Неля Бик, завдяки програмі деякі ліки можна придбати зі знижкою від 20 до 60%. 
«Провізор повинен сказати пацієнту, які препарати є від найменшої ціни до найбільшої, і пацієнт з лікарем має узгодити, який саме препарат з представлених виробників він буде приймати», – розповіла Неля Бик. 
Перелік аптек, які працюють за програмою «Доступні ліки», є на сайті НСЗУ, а також можна звернутися на Гарячу лінію НСЗУ за номером 1677, і дізнатися, де знаходиться найближча аптека, що співпрацює з програмою. Перелік лікарських засобі, які можна придбати чи отримати в межах програми, – за посиланням.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.6062 / 1.57MB / SQL:{query_count}