Ліків проти поліомієліту не існує!

Єдиним захистом є вакцинація – шість доз вакцини забезпечать довічний імунітет

Поліомієліт – це заразне захворювання, що викликається вірусом поліомієліту, який вражає тканини сірої речовини спинного мозку та призводить до різних патологій нервової системи та розвитку загальної інтоксикації. Це захворювання ще називають – «дитячий спинномозковий параліч». Однак, інфекція може вражати не тільки дітей, а й дорослих.
Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років. Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких ознак захворювання у більшості носіїв, створюючи загрозу невиліковного паралічу і смерті для величезної кількості невакцинованих дітей і навіть дорослих. 
Ліків проти поліомієліту не існує! Єдиним захистом є вакцинація – шість доз вакцини забезпечать довічний імунітет. 
В Україні застосовується два типи вакцини від поліомієліту – інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) та оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ). Вакцинувати від поліомієліту потрібно дитину вже з другого місяця життя, інформує Національна служба здоров'я України. 
Щеплення обов'язково потрібно проводити за схемою, не пропускаючи жодної вакцинації для збільшення стійкості організму до хвороби:
1 щеплення – 2-й місяць життя дитини (ІПВ);
2 щеплення – 4-й місяць (ІПВ);
3 щеплення – 6-й місяць (ОПВ);
4 щеплення – 18-й місяць (ОПВ);
5 щеплення – 6 років (ОПВ);
6 щеплення – 14 років (ОПВ).
Вакцинація від поліомієліту за Програмою медичних гарантій входить до пакету послуг "Первинна медична допомога". 
Якщо ви не пам'ятаєте, чи у вас або у вашої дитини є всі щеплення за Календарем – зверніться до сімейного лікаря. Він допоможе надолужити пропущені вакцинації.
Всі щеплення за Національним календарем безоплатні для пацієнта.
У Календар входять вакцини проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно.
За наявності декларації з сімейним лікарем українці можуть вакцинуватися в:
комунальних закладах первинної медичної допомоги;
приватних медзакладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ та мають можливість проводити вакцинацію.
Вимушено переміщені громадяни можуть розраховувати на первинну медичну допомогу включно із вакцинацією навіть без декларації з лікарем.
Щоб знайти медзаклад первинної медичної допомоги скористайтеся онлайн-мапою на сайті НСЗУ.
Або зателефонуйте у контакт-центр Служби за номером 16-77 – оператори підкажуть, де знайти найближчий заклад первинної медичної допомоги.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5803 / 1.55MB / SQL:{query_count}