«Об’єднання задля розвитку і кращих медичних послуг для дітей»

Андріана Мальська, голова Опікунської ради Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ», – про переваги створення «Клінічного центру дитячої медицини»

На Львівщині буде «Клінічний центр дитячої медицини» – його створення підтримали депутати Львівської облради. Мовиться про об’єднання двох лікарень – Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» та Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Це буде надкластерна дитяча лікарня.
«Це об’єднання заради дітей і задля ще кращих медичних послуг для них. Це шанс для обох лікарень на розвиток, підсилення один одного та підвищення якості послуг. Це об’єднання дасть більший коефіцієнт з оплати послуг НСЗУ, а отже, вищі зарплати для обох колективів, пріоритетне фінансування МОЗ України. Зокрема, у центрі буде більше новітнього обладнання, – каже «Львівській Пошті» голова Опікунської ради Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» Андріана Мальська. – Для лікарів полегшиться консультування – будемо бачити карту пацієнта в кожній лікарні. Пацієнту буде зручніше, якщо йому доведеться їздити з лікарні в іншу на консультацію. Корпуси залишаються, ніхто нічого не продає, є мораторій на скорочення медичних кадрів. Все прозоро та публічно».
Це об’єднання – це не поспішне рішення. Навпаки – виважене і обдумане. Ба більше, цей процес прозорий, є обговорення
Зі слів в.о. начальника управління майном спільної власності Львівської обласної ради Андрія Білоуса, майнові комплекси та земельні ділянки медичних закладів залишаться без змін.
Т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської обласної військової адміністрації Наталія Літвінська наголосила, що трудовий колектив установ не звільнятиметься, а перейде працювати в уже нову об’єднану медичну установу. З її слів, очікується, що завдяки програмі державних гарантій медичного обслуговування населення дитячий центр отримає додатковий фінансовий ресурс, що дозволить покращити якість і доступність надання педіатричної допомоги в межах госпітального округу Львівської області.
Як інформує пресслужба Львівської обласної ради, голова комісії з питань охорони здоров’я та материнства Львівської обласної ради Анна Ярмола зазначила, що профільна комісія заслухала стратегію розвитку закладу, обговорила певні ризики, однак, на її думку, це рішення  допоможе лікарні конкурувати за якість надання медичних послуг з іншими закладами, і ще одна перевага – більший коефіцієнт контрактування від НСЗУ, покращення оснащення лікарні та спрощення логістики пацієнтів.

– Андріано, прошу сказати, чому об’єднання двох лікарень – Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» та Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру – є на часі й чому?
– Таке об’єднання є дуже на часі. І про жодне знищення лікарень, як це чомусь звучить у Львові, не мовиться! Новостворений «Клінічний центр дитячої медицини» буде надкластерним медичним закладом. Депутати Львівської обласної ради 19 вересня проголосували на своєму засіданні за створення на Львівщині єдиної обласної дитячої лікарні на базі Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» та Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. 
Це шанс для обох лікарень для розвитку та підсилення один одного. Основна мета такого об’єднання – покращення якості та доступності медичного обслуговування дітей, підвищення ефективності використання бюджетних коштів та кадрового потенціалу. Пацієнт в лікарні має відчути якість надання послуг, хороший сервіс, доброзичливе ставлення. В лікарні має бути все заради дітей!
– Що насамперед дасть новоствореному центру надкластерність?
– Надкластерна лікарня – це пріоритетне фінансування Міністерства охорони здоров’я України, зокрема у центрі буде більше сучасного обладнання. Це об’єднання дасть більший коефіцієнт з оплати послуг НСЗУ, а отже, вищі зарплати для обох колективів. 
– Зараз дві лікарні мають різний профіль діяльності. Кожна має свої сильні сторони.
– Так, і ОХМАТДИТ, і Західноукраїнський медичний центр – це дві потужні лікарні й кожна має свої сильні сторони. Лікарня ОХМАТДИТ – це медичний заклад ургентного профілю. Лікарня ОХМАТДИТ сильна своїми фахівцями, які знані на всю Західну Україну. У нас дуже сильна дитяча хірургія, зокрема загальна та торакальна хірургія, урологія, та ЛОР. Наші медики успішно роблять надзвичайно складні операції, зокрема лапароскопічні втручання, зокрема новонародженим дітям. 
В ОХМАТДИТі також дуже сильні травматологія та нейроортопедія. На базі лікарні проводиться чимало новітніх хірургічних операцій, зокрема приїздять пацієнти з інших областей України. 
Пацієнт в лікарні має відчути якість надання послуг, хороший сервіс, доброзичливе ставлення. В лікарні має бути все заради дітей!
У нас дуже потужна щелепно-лицева хірургія! В ОХМАТДИТі працює Міжрегіональний центр дитячої щелепно-лицевої хірургії. Це спеціалізований центр, в якому надають фахову комплексну допомогу – від діагностики, операції до повної реабілітації дітей з вродженими і набутими вадами обличчя. Тішуся, що в цьому напрямі у нас хороша співпраця зі знаними іноземними медиками у цій сфері. Щелепно-лицевій хірургині Христині Пограничній вдалося налагодити хорошу співпрацю з американськими медиками.
Львів’яни, жителі Львівщини та й інших регіонів знають потужного ЛОРа Федора Юрочка. Саме він робить унікальні операції. Багато медиків нашої лікарні вже сформували свої школи.
У Західноукраїнському медичному центрі розвинені свої сильні сторони. Це і лікування дитячої онкології та онкогематології – у 2022 році на базі лікарні було відкрито Клініку дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку. Завдяки пересадкам кісткового мозку у Центрі проводять повний цикл лікування дитячої онкології. Це і лікування орфанних захворювань, зокрема муковісцидозу та спінальної м'язової атрофії (СМА). Це і лікування нефрологічних хворих, зокрема у центрі проводять пересадку нирок. На базі центру діє Мобільний хоспіс для дітей (паліативна допомога). Отже, ми можемо один одного підсилити й доповнити. 
– Скажи, будь ласка, чи є ризики в об’єднанні двох дитячих лікарень?
– На мою думку, ризиків не мало б бути. Таке об’єднання – це не поспішне рішення. Навпаки – виважене і обдумане. Ба більше, цей процес прозорий, є обговорення! Важливо зазначити: корпуси дитячих лікарень залишаються – ніхто нічого не продає. 
Важливо, що є мораторій на скорочення медичного персоналу у двох лікарнях. Це прописано в проєкті рішення. 
Зазначу, що об’єднання – це й економія бюджетних коштів. Зокрема, не потрібно буде два відділи кадрів і дві бухгалтерії. Відповідно буде скорочення адміністративного штату. У Клінічному центрі дитячої медицини буде один директор. 
Надкластерна лікарня – це пріоритетне фінансування Міністерства охорони здоров’я України, зокрема у центрі буде більше сучасного обладнання
На лікарню заробляють лікарі, отже, їх потрібно плекати. Потрібні такі зміни, аби їм було комфортно працювати. Потрібні такі зміни, аби медики не втікали у приватні клініки, а хотіли працювати у державному закладі. Потрібно все робити мудро, якісно, зважено, справедливо і прозоро. Адже все це заради дітей.
Певна, що зі створенням Клінічного центру дитячої медицини медики хотітимуть тут працювати. Якщо люди будуть знати, що в цьому центрі поважають працю лікаря, чують і прислухаються до лікаря, сприяють його особистісному розвитку, думають про покращення умови праці, не будуть принижувати гідність лікаря, де буде гідна заробітна плата, то, звісно, працювати у «Клінічному центрі дитячої медицини» буде за честь. 
Важливо, що є мораторій на скорочення медичного персоналу у двох лікарнях. Це прописано в проєкті рішення
Не потрібно за людьми ходити й змушувати їх залишитися, варто створити такі умови праці, аби лікарі хотіли самі працювати, аби мріяли працювати у медзакладі, аби мріяли стати частиною крутої команди. 
– Про виконувача обов’язків директора Західноукраїнського спеціалізованого дитячого центру Романа Кізиму у Львові лише хороші відгуки – мовиться про його професійність, досвід та людяність. Певна: це був би хороший керівник «Клінічного центру дитячої медицини».
– Романа Кізиму знаю ще зі школи, бо ми однокласники. Колись сиділи за однією партою. Він був найрозумнішим учнем у класі. Мені імпонує його відкритість, завзятість, швидкість, вміння володіти словом, його управлінська освіта, яку він здобув в УКУ, та його освіта у США.
Мені імпонують його цінності та бажання розвиватись. Він вміє залучати позабюджетні кошти, добре володіє англійською – а це дуже важливо в спілкуванні зі спонсорами та грантодавцями. Він має налагоджену співпрацю з американськими клініками, вміє писати гранти. Роман Кізима визнаний лікар-онколог. Він сформував молоду і потужну команду, навчив фахівців, які можуть самостійно працювати. Роман – батько трьох дітей. 
Важливо, що Роман Кізима має добре налагоджену співпрацю з багатьма пацієнтськими організаціями, зокрема з фондом «Таблеточки». Західноукраїнський спеціалізований дитячий центр під керівництвом Романа Кізими заручився підтримкою першої леді України Олени Зеленської. Вона приїздила у медичний центр, є дуже схвальні її відгуки про роботу колективу і безпосередньо Романа Кізими. Є підтримка з боку міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка. Певна: тільки сильні люди на посадах можуть принести реальну користь закладу. Ми, як Опікунська рада ОХМАТДИТу, та абсолютна більшість лікарського складу, з яким я тісно спілкуюся і знаю усі їхні болі, переживання та відчуття несправедливості, – готові Романа Кізиму підтримати.

«З 2016 року знаємо Романа Кізиму як прогресивного лікаря, потужного і талановитого управлінця», – фонд «Таблеточки»

У Львові створюють надкластерну дитячу лікарню. Це буде найпотужніший заклад регіону, де лікуватимуть дітей з найскладнішими захворюваннями та станами. Для цього об’єднують Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр та Львівську обласну дитячу клінічну лікарню «ОХМАТДИТ». 19 вересня за це проголосували депутати Львівської обласної ради.
Попереду призначення керівника об’єднаного закладу та найскладніше – фактична інтеграція двох медичних центрів. Ми, команда фонду «Таблеточки», підтримуємо на цьому шляху в.о. директора ЗУСДМЦ Романа Кізиму. З 2016 року фонд знає Романа не лише як прогресивного лікаря, але й потужного і талановитого управлінця. Він має американську вищу освіту у сфері Global Child Health, вільно володіє англійською мовою, бере участь у міжнародних проєктах, впроваджує нові медичні технології, є експертом МОЗ та НСЗУ, а також гуртує довкола своєї візії сучасних медиків, благодійні фонди та міжнародних партнерів. 
Ми пишаємося нашою співпрацею і віримо, що призначення Романа Кізими керівником об’єднаного закладу піде на користь пацієнтам та системі охорони здоров’я України загалом.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5483 / 1.66MB / SQL:{query_count}