Більше систем ППО на зиму

Іноземні партнери допомагають Україні адаптувати радянські ЗРК до західних ракет і дають системи ППО в оренду на опалювальний сезон

Україна мусить підготуватися до зими. Під час великої війни така підготовка має бути особливою. Якщо для рашистів пріоритетною ціллю на зиму стає наша енергетична інфраструктура, то для нас одним із головних завдань є захист своєї енергетики. Не будемо гадати, чи буде ця зима для України важчою або легшою за торішню, але небезпеки варто розуміти. Нам досі потрібно більше систем ППО, щоби відбиватися від російського ракетного терору. На жаль, на перші винищувачі F-16, що можуть значно посилити нашу протиповітряну та протиракетну оборону, доведеться чекати ще як мінімум до весни наступного року…
І за останній тиждень з’явилося багато інформації про те, як наші західні партнери допомагають Україні посилити систему протиповітряної оборони: від нових пакетів допомоги із системами ППО до адаптування наших старих ЗРК до західних ракет, навіть надання ППО в оренду. Далі розглянемо всі ці рішення докладніше.

фото: president.gov.ua

Підсумки «Рамштайну-16»

11 жовтня в Брюсселі відбулося шістнадцяте за ліком засідання Контактної групи з питань оборони України. Це так званий формат «Рамштайн». Уперше таке засідання особисто відвідав президент України Володимир Зеленський (зазвичай українську делегацію очолював міністр оборони).
«Одна з найнагальніших битв – битва проти ключового інструменту Кремля, його найбільшої збоченої гордості, гордості терориста. Минулу зиму росія хотіла перетворити на зброю проти нас, знищуючи наші електростанції та мережу постачання. Я вдячний усім вам, кожній країні, кожному лідеру, які допомогли нам із ППО та енергетичним обладнанням. Це був справді порятунок життя для всіх нас, наших людей, наших дітей. Очевидно, що цієї зими росія спробує повторити ту тактику, але зробивши певні висновки та збільшивши терористичні зусилля. Зверніть увагу: навіть під час нападу на Ізраїль терористи завдали цілеспрямованого удару по одній із найбільших електростанцій у регіоні. До минулої зими, коли росія зробила ставку на таку тактику, інші терористи не робили подібного в межах таких нападів. Звичайно, наше завдання зараз – пройти цей важкий період, цю зиму. Але насправді реальна сила цього завдання, якщо його реалізувати, значно більша, аніж пройти тільки цю зиму. ППО – це вагома частина відповіді на питання про те, коли закінчиться ця війна та чи закінчиться вона справедливо для України. Я впевнений, що це може бути так. Буде так. Всі бачать, що дає захист неба. Це гарантія, що в містах буде нормальне життя. Буде економіка. Будуть люди. ППО великого радіуса дії може забезпечити й такі речі, як функціонування наших коридорів у Чорному морі та в Дунайському регіоні. ППО гарантуватиме, що російська авіація не зможе наближатися до наших рубежів, а отже, це подолає проблему російських керованих авіабомб», – заявив Володимир Зеленський на засіданні «Рамштайн-16». 
Особиста участь українського президента в засіданні формату «Рамштайну» стала несподіванкою. Зазвичай рішення про нові пакети допомоги для України готуються заздалегідь і на таких засіданнях чи одразу після них лише оголошують, тому візит Зеленського можна пояснити важливістю моменту. Це засідання «Рамштайн» відбувалося на тлі нової війни Ізраїлю проти ХАМАСу, а також американської внутрішньополітичної боротьби. Американська допомога Україні стала заручницею наближення президентських виборів у США, про що «Львівська Пошта» вже писала в минулих номерах. Поки Конгрес США не виділив кошти на додаткову допомогу Україні, Білий дім і Пентагон використовує ті, що залишилися, після переоцінки попередніх пакетів допомоги. В цій ситуації Володимир Зеленський своїм візитом, можливо, хотів привернути додаткову увагу до питання військово-технічної допомоги нашій державі. «Це важливий сигнал для наших партнерів перед зимою», – так пояснив особисту участь Зеленського в засіданні «Рамштайн» міністр оборони України, повідомляє «Європейська правда».
Після цього засідання очільник нашого Міноборони повідомив, що Україна отримає військово-технічної допомоги на майже 500 млн доларів. Про деякі нові пакети допомоги Україні було відомо ще до засідання «Рамштайн», про решту стало відомо після. Ціла низка країн зобов’язалася надати Україні нову допомогу. Мовиться про додаткові боєприпаси, зимове спорядження і, звичайно, системи ППО. Зокрема, Німеччина передає Україні дві додаткові IRIS-T та готує ще один комплекс Patriot із додатковими ракетами. Іспанія надасть Україні шість пускових установок Hawk і обладнання до них. Болгарія передасть компоненти, які допоможуть Україні посилити систему протиповітряної оборони С-300. Велика Британія – новий пакет допомоги, що включає підтримку протиповітряної оборони. Литва – дві пускові установки NASAMS, котрі придбала влітку. Ну і важливий новий пакет військово-технічної допомоги від США на 200 млн доларів. До нього ввійшли: ракети класу «повітря-повітря» AIM-9M, артилерійські снаряди та ракети до HIMRAS, високоточні авіаційні боєприпаси, протитанкові засоби та обладнання для боротьби з БПЛА. 
Зупинимося на ракетах AIM-9M. Вони фігурували в різних пакетах допомоги для України ще від травня, і тривалий час наші військові експерти припускали, що, можливо, розроблений механізм інтеграції цих ракет під крила бойових літаків, котрі зараз мають наші повітряні сили. Але 11 жовтня глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що AIM-9M призначені для нової системи ППО, яку США найближчим часом передадуть Україні.

Проєкт FrankenSAM

Виникає дуже багато питань щодо того, про яку саме нову систему ППО може мовитися. І тут треба нагадати, що у вересні Володимир Зеленський після візиту до США заявив про спільне американсько-українське виробництво зброї, зокрема й систем ППО. А 12 жовтня агентство Associated Press повідомило про проєкт FrankenSAM (поєднання англійською слова «Франкенштейн» та абревіатури «ЗРК»), який зараз втілює Пентагон. Мета цього проєкту – зібрати для нашої країни всі доступні системи протиповітряної оборони в світі та/або адаптувати ЗРК радянського зразка до західних ракет. Як повідомляє Associated Press, посилаючись на високопоставленого чиновника Пентагону, в межах проєкту FrankenSAM спільне американсько-українське виробництво систем ППО передбачає адаптацію радянських ЗРК типу «Бук» до ракет AIM-7. А під ракети AIM-9M США самостійно виготовлятимуть для України ще не розкритий засіб ППО. 
Подробиці невідомі, але загальна ідея цілком зрозуміла. Україні потрібно більше систем ППО і ракет до них. Водночас Україна має ще радянські ЗРК, запас ракет до яких вичерпується, тому адаптація цих ЗРК до західних ракет може бути шляхом посилення протиповітряної оборони нашої держави. Звичайно, в цьому випадку не мовиться про збивання балістичних ракет, але ми мусимо захищатися не лише від балістики.
«В Україні разом зі США спільно займатимуться саме адаптацією радянських ЗРК типу «Бук» до ракет AIM-7. Подробиці цього проєкту досі лишаються невідомими, хоча вперше про намір США провести адаптацію наших комплексів «Бук» до ракет AIM-7 стало відомо ще в січні 2023 року. Нерозкритий засіб ППО під ракету «повітря-повітря» AIM-9M для нас США виготовлятимуть самостійно. Це виключить варіант, що до AIM-9M будуть адаптувати радянські ЗРК типів «Стріла-10» та «Оса-АКМ». Натомість дозволятиме говорити, що майбутній ЗРК малої дальності від США буде схожим радше на британську імпровізовану систему під ракету AIM-132 ASRAAM на ерзац-пускових або ж на MIM-72 Chaparral», – пише український військовий портал Defense Express, посилаючись на матеріал Associated Press.
Також високопосадовець Пентагону в статті Associated Press зазначив, що США повертають до життя систему HAWK, для якої є велика кількість ракет. Тут нагадаємо, що «Львівська Пошта» раніше писала про те, що до ЗРК Hawk було вироблено понад 40 тисяч ракет. Це ЗРК малого радіуса дії. Дальність знищення цілей – 45-50 км, висотність цілі – до 20 км, швидкість ракети 2,4 Маха. Ракета наводиться на ціль напівактивною головкою самонаведення.

ППО в оренду

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат 15 жовтня в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що Україна отримала системи ППО від міжнародних партнерів в оренду на зимовий період: «Така практика в нас уже є. Деякі країни дали в користування. Зрозуміло, що кожна країна дбає передусім про власні пріоритети та власний захист. Ніхто свою ППО просто так нам не віддасть. Чому так довго постачають ППО, чому дозовано? Бо немає ППО стільки у світі, щоб узяти і нам віддати одразу. Те, що Україна може отримати в користування на опалювальний період ці системи, це дуже позитивний знак».
Окрім того, Юрій Ігнат зазначив, що не називатиме країни, які передали нам системи ППО в оренду чи з якими ще тривають відповідні перемовини: «Ця інформація чутлива. Особливо наші партнери не хотіли б, щоб ми її озвучували», – зауважив речник Повітряних сил ЗСУ.
Тож інформації дуже мало. І, мабуть, це правильно. Невідомо, чи колись буде публічно озвучено, які саме системи отримала Україна в оренду і на яких умовах. Орендоване озброєння доведеться повертати. Чи потрібно буде заплатити, чи це безоплатна оренда?
Зброя в оренду – це також один зі шляхів посилення України. Багато наших співгромадян чекали на американський лендліз, але тут треба зауважити, що термін дії відповідного закону вже сплив 30 вересня. Чи буде він продовжений, чи буде проголосований інший, невідомо. Зрештою, «Львівська Пошта» вже неодноразово писала про те, що США обрали шлях безоплатної допомоги Україні. І це для нас набагато краще. Тепер потрібно дочекатися, як республіканці домовляться між собою щодо нового спікера Палати представників і яким після цього буде подальша доля в Конгресі питання про додаткову допомогу Україні.
Якщо говорити про практику надання зброї в оренду, то найвідомішим у історії є саме лендліз, але під час Другої світової війни. Якщо говорити про ближчий до нас час, то в 2003 році Чехія та Угорщина взяли спочатку в 10-річну оренду по 14 винищувачів Gripen у Швеції за «цінником» 800 та 700 млн доларів, нагадує портал Defense Express. Розрахунки оренди були розбиті по щорічних платежах з урахуванням курсових різниць та інфляції, а угоди вже декілька разів продовжували. Зазначимо, що недавно уряд Швеції вирішив дослідити свої можливості передачі Україні винищувачів Gripen. І до Швеції звернулася Чехія щодо можливості навчання українських льотчиків на Gripen на своїй території. Саме на орендованих літаках…

Зима близько

За останній час президент Володимир Зеленський здійснив багато закордонних візитів і мав багато зустрічей із лідерами різних країн. Після них дуже часто з’являлися новини про посилення української протиповітряної оборони. І, як уже зазначалося, важливі не лише ЗРК, але й ракети до них. А вони дорогі. Особливо ракети до систем Patriot. Тому вкрай важливо, що різні країни періодично включають до своїх пакетів військово-технічної допомоги Україні додаткові ракети до Patriot.
13 жовтня прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте відвідав Україну і зустрівся з президентом Володимиром Зеленським в Одесі. Тоді стало відомо, що Нідерланди передадуть Україні додаткові ракети для Patriot. «Цієї зими Росія намагатиметься якнайбільше нашкодити Україні, тому Нідерланди поставлять додаткові ракети для систем Patriot, щоби Україна могла захиститися від варварських авіаударів росії», – зазначив Марк Рютте.
«Я вдячний Нідерландам, вдячний тобі, Марку, твоєму уряду, твоїй команді та всьому народу Нідерландів за незмінну увагу до України та надзвичайно вагому підтримку нашої держави, наших людей на цьому складному шляху. Той факт, що ми зараз саме тут, в Одесі, засвідчує, які ключові питання на порядку денному та на що саме спрямовані наші зусилля. Важливо, щоб світ був єдиним і солідарним у захисті від терору та в підтримці наших зусиль із захисту людей, портів, зокрема Одеси, дунайських портів та загалом нашої чорноморської акваторії. Є нове рішення Нідерландів для посилення української ППО», – заявив Володимир Зеленський. 
Невідомо, про яку саме кількість ракет мовиться, але можна припустити, зважаючи на публічну інформацію щодо того, скільки в Нідерландів може бути ракет для систем Patriot. «Із заяв міністерства оборони Нідерландів випливає, що воно готове передати нам зенітні ракети до систем Patriot радше в рамках тих лімітів, які можуть покриватися завдяки зовнішнім поставкам. Якщо простежити за відкритими джерелами, то можна побачити, що стосовно Нідерландів та ракет до ЗРК Patriot є такий момент: у липні 2022 року Держдепартамент США дозволив продати Нідерландам 96 одиниць PAC-3 GEM-T. Заявлена вартість поставки була аж 1,2 мільярда доларів (або понад 10 мільйонів доларів середніх затрат на одну ракету). Строку поставки не розкрили, але, ймовірно, тут можна орієнтуватися саме на діапазон до 100 одиниць щодо кількості зенітних ракет, які нам теоретично можуть передати Нідерланди до ЗРК Patriot», – мовиться в матеріалі порталу Defense Express. 
Залишається сподіватися, що ще більше країн ще швидше долучаться до процесу посилення української протиповітряної оборони. А чи готова наша енергетична інфраструктура до цієї зими? Тут може бути багато питань. Впродовж останніх місяців у інформпросторі було багато дискусій щодо цього питання. 6 вересня Лана Зеркаль під час ефіру Business Breakfast від Forbes заявила, що станом на початок осені Україна була не повністю готова до зими. Електромережі були готові на 98%, атомні електростанції – на 70%, а теплові електростанції (ТЕС) – лише на 30%. Після цього Зеркаль звільнили з посади радниці міністра енергетики України. В Міненерго заявили, що вона оприлюднила недостовірну інформацію і загалом не мала повноважень про це говорити.
Далі наші офіційні особи запевняли українців, що й усі ремонтні роботи тривають за планом, що українська енергетична інфраструктура готова до зими. 
«Із 10 жовтня 2022 року енергетична інфраструктура стала основним обʼєктом масованих ракетних і дронових атак на весь осінньо-зимовий період. Тисячі наших співробітників працювали 24/7, щоби підготувати постраждалу енергосистему до нинішнього опалювального сезону. За той час, що в нас був, зроблене все можливе. Магістральні мережі «Укренерго» готові передавати більше електроенергії. Але країна-терористка нікуди не зникла. Тож вибудували споруди фізичного захисту енергообʼєктів уперше в світі. Підготовили й схеми резервного живлення та варіанти подолання можливих наслідків – також уперше в світі. Тим часом Сили оборони підсилювали ППО – цього сезону її щільність буде значно вищою. Нас часто питають, який найгірший сценарій ви розглядаєте. Ми готувалися до всіх сценаріїв. Напевно, найгірший варіант – це повтор торішніх атак. Але ворог, який не може здолати ЗСУ й тому атакує цивільну інфраструктуру, не захопить нас зненацька», – таку заяву 10 жовтня зробила Національна енергетична компанія «Укренерго» в Telegram. 
Хочеться вірити, що це не тільки слова. Ще раз повторюся: готуватися потрібно до будь-яких сценаріїв! «Ми маємо бути свідомі, що російських ударів із наближенням зими стане більше – по об’єктах генерації, по мережі. До цього треба бути готовими. Ми максимально посилимо ППО так, як це реально в наявних умовах. Навіть більш ніж реально. Ми домовляємося з партнерами про такі кроки в захисті, які раніше не застосовували. Але, крім цього, багато залежатиме від готовності місцевої влади, зокрема в містах, від підготовчої роботи енергетичних компаній та операторів зв’язку. Кожен повинен виконати свою частину захисної роботи, щоб російський терор цієї зими не зупинив Україну. Так само, як на полі бою, в усіх сферах маємо бути максимально стійкими та міцними», – заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні від 15 жовтня.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5343 / 1.71MB / SQL:{query_count}