«Рамштайн-16»: важливість моменту

Які нові пакети військової допомоги найближчим часом отримає Україна та як США планують продовжувати підтримку нашої держави

Західна допомога Україні не може зупинитися і не може бути поставлена на паузу. І не тому, що так хочуть українці, а тому, що росія є загрозою для усієї Європи і навіть світу. Якщо не допомогти Україні зупинити росію зараз, то потім вже воювати доведеться і тим країнам, які почувають себе у безпеці у складі НАТО. Це може звучати дуже пафосно, але цей факт потрібно розуміти. І багато західних лідерів це вже добре усвідомили, хоч ще є окремі персони, які не хочуть чи не можуть цього зрозуміти.
Якщо узагальнити, то «колективний Захід» продовжує повторювати, що допомога Україні триватиме стільки, скільки потрібно. Але водночас важко не помітити проблеми у цьому процесі. «Львівська Пошта» у минулих номерах уже писала про те, що питання допомоги Україні стало «заручником» майбутньої президентської виборчої кампанії у США. Обидві палати американського Конгресу 30 вересня в останній момент проголосували за компромісний для них закон про тимчасове фінансування федерального уряду США на наступні 45 днів, щоб уникнути урядового «шатдауну». Але до цього документу не була включена додаткова допомога Україні. Такою була позиція групи республіканців-«трампістів» у Палаті представників Конгресу США. Після цього вже й відбулося звільнення спікера Палати представників (вперше в історії!) Кевіна Маккарті. Хоч він і виконував забаганки «трампістів», саме це крило республіканців ініціювало його відставку. Через те, що він начебто уклав таємну угоду з Білим домом щодо окремого голосування про додаткову допомогу Україні. Тепер Палата представників має обрати нового спікера. Поки невідомо, скільки це триватиме. Далі Конгрес має працювати над ухваленням бюджету на 2024 фіскальний рік (фіскальний рік у США розпочався 1 жовтня). Скільки це триватиме, чи буде знову якась тимчасова домовленість, чи повноцінний бюджет, чи вдасться знову уникнути «шатдауну» – поки невідомо. Тому Білий дім зараз шукає шляхи, щоб вмовити Конгрес виділити додаткові кошти для України.
Сполучені Штати Америки не просто так називають лідером вільного світу. Інші країни можуть рівнятися на США у різних питаннях, зокрема і тих, що стосуються надання допомоги Україні. Якщо Білий дім продемонструє слабкість і не зможе подолати опір групи «республіканців» у питанні надання допомоги Україні, то й інші країни, зокрема деякі європейські, матимуть виправдання для зменшення підтримки України. Тому хочеться вірити, що адміністрація Байдена знайде вихід з нинішньої ситуації. Західні ЗМІ уже неодноразово повідомляли, що представники Білого дому проводили зустрічі й переконували союзників у НАТО, що американська допомога Україні не зменшуватиметься.
І це для нас дуже важливо. Незважаючи на внутрішньоамериканські політичні ігри, адміністрація Байдена намагається продемонструвати, що підтримка України з боку США не ставатиме зараз на пузу. 11 жовтня у Брюсселі відбуватиметься вже шістнадцята за ліком зустріч Контактної групи з питань оборони України. Це так званий формат Рамштайн. Як завжди, очолить цю зустріч глава Пентагону Ллойд Остін. Як повідомляли західні ЗМІ, США на засіданні «Рамштайн-16» планували оголосити про новий пакет військово-технічної допомоги Україні. Низка європейських країн ще минулого тижня заявили про нові пакети допомоги нашій державі. Власне, все це вселяє певний оптимізм.
На момент підготовки цього матеріалу ще не були відомими результати засідання «Рамштайну-16». Тому зосередимося на моментах, на які варто звернути увагу, коли оприлюднять результати.

Більше боєприпасів, більше ППО

Насамперед треба виділити сам факт проведення зустрічі «Рамштайн-16» у нинішній момент. У США внутрішні політичні конфлікти, увага світу значною мірою спрямована на Ізраїль, тому чергова зустріч Контактної групи з питань оборони України цього разу матиме особливе значення. Не можемо наперед говорити про те, що «Рамштайн-16» відбувся, тому скажемо так: якщо це засідання буде, то це свідчитиме про те, що наші західні партнери дотримуються попередніх обіцянок і продовжують процес військово-технічної допомоги Україні.
Ще минулого тижня президент України Володимир Зеленський відвідав саміт Європейської політичної спільноти в Гранаді, де провів двосторонні зустрічі з європейськими лідерами. Після них Зеленський повідомив про домовленості щодо посилення української системи протиповітряної оборони. 
«Я дуже радий, що у нас сьогодні є потужний прогрес у цьому напрямі. Це шість систем Hawk від Педро Санчеса, від прем’єр-міністра Іспанії. І це буде спільна робота з партнерами, але під головуванням Іспанії. І потужне рішення в нас на зустрічі з паном канцлером Шольцом. Німецький уряд працюватиме над наданням Україні ще однієї системи Patriot. Я вважаю, що сьогодні це єдина система, яка може протистояти таким масовим вбивствам», – заявив Володимир Зеленський 5 жовтня під час спілкування з журналістами в Гранаді. 
Також український президент анонсував хороші новини після зустрічі з французьким колегою Еммануелем Макроном, але не став уточнювати, про що саме йдеться. «Сильна зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном. Зміцнення протиповітряної оборони України, а також безпеки Одеської області та Чорного моря є критично важливим для стабільності всієї нашої Європи та світу. Ми разом працюємо над цією метою. Буде ще більше хороших новин для наших воїнів. Дякую президенту Макрону та французькому народу за тверду й постійну підтримку України», – повідомив Володимир Зеленський у соцмережі X (колишній твіттер).
Ще раніше, 3 жовтня, очільниця міністерства закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що її країна готує черговий пакет оборонної техніки для України. А 6 жовтня уряд Швеції ухвалив зміни до свого бюджету для формування вже 14 пакету військової допомоги від цієї держави для України. «Швеція надасть Україні новий пакет військової підтримки вартістю 2,2 мільярда крон (199 мільйонів доларів), що складається переважно з боєприпасів та запасних частин до раніше наданих систем», – заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.
Відомо, що до цього пакету допомоги від Швеції включено, окрім запчастин до переданої техніки, також артилерійські снаряди, піхотне екіпірування, системи зв’язку, 40-мм снаряди до бойових машин піхоти Strv90 (CV90), штурмові гвинтівки, бронежилети, системи нічного бачення, ноші, біноклі та зимове спорядження. Також уряд Швеції створення спеціальної групи для аналізу можливості передати винищувачі JAS 39 Gripen Україні та подальшої їх підтримки. Тут треба зазначити, що наприкінці вересня стало відомо, що Чехія вела перемовини зі Швецією щодо можливості навчання українських пілотів на винищувачах Gripen на території Швеції. Відомо, що Чехія використовує 14 таких літаків, орендованих у Швеції.
Як бачимо, нові пакети військово-технічної допомоги для України вже оголошені. Інші можуть анонсувати 11 жовтня на засіданні «Рамштайн-16». Зокрема, це стосується і додаткової системи Patriot від Німеччини. Речник Міністерства оборони ФРН Мітко Мюллер на брифінгу 6 жовтня заявив, що наразі у Бундесверу є 12 таких систем, разом з трьома, що розміщені у Польщі. Мюллер зазначив, що у нього немає даних щодо того, коли ще одну систему зможуть передати Україні, але на засіданні «Рамшиайн-16» обговорюватиметься питання нового пакету німецької допомоги для України.
І 6 жовтня агентство Reuters з посиланням на американських посадовців повідомило, що черговий пакет військово-технічної допомоги від США для України на 200 млн доларів оголосять саме 11 жовтня на засіданні «Рамштайн-16». За інформацією від Reurers, до пакета можуть бути включені боєприпаси й техніка, яка вже була в попередніх пакетах допомоги від США. 
Навіть незважаючи на те, що Конгрес ухвалив тимчасовий бюджет федерального уряду США без додаткової допомоги Україні, офіційно Сполучені Штати ще мають кошти для формування нових пакетів допомоги. Принаймні ще повинно вистачити на деякий час. «У нас є 5,4 мільярда доларів за програмою повноважень президента, які залишаються доступними для України. У нас залишилося приблизно 1,6 мільярда для поповнення власних запасів», – про це на брифінгу 5 жовтня повідомив речник Пентагону Пет Райдер. 
Після виходу цього номера «Львівської Пошти» наші читачі уже знатимуть, чи було оголошення нового пакету американської допомоги на засіданні «Рамштайн-16». І якщо так, то яке озброєння увійшло до цього пакету.

Новий план Байдена

Тож поки можемо розраховувати на 5,4 млрд доларів, які США можуть використати на озброєння для України. Це до моменту ухвалення додаткового фінансування для України, але, як уже зазначалося, поки невідомо, коли таке голосування може відбутися у Конгресі. 
Ще у серпні Білий дім звернувся до Конгресу з приводу виділення Україні додаткових 24 млрд доларів. 13 млрд доларів мали піти на допомогу в оборонній сфері, 11 – на гуманітарну та економічну підтримку. Та 7 жовтня видання  The Telegraph повідомило, що президент Джо Байден розглядає можливість ухвалення в Конгресі «одноразового» законопроєкту з наданням допомоги Україні, якої мало б вистачити до наступних президентських виборів, що відбудуться у США у листопаді наступного року. Начебто Білий дім може запросити у Конгресу 100 млрд доларів для допомоги Україні. Отже, Білому дому не доведеться кілька разів впродовж 2024-го звертатися до Конгресу щодо грошей для України, а достатньо буде проголосувати один раз. І начебто багато американських законотворців – демократів і республіканців – підтримують такий план. Тут треба нагадати, що «Львівська Пошта» уже писала про те, що зараз у республіканців в Палаті представників розкол. Якщо «трампісти» вимагають припинити допомогу Україні та зосередитися на внутрішньоамериканських проблемах, то водночас багато республіканців заявляють, що адміністрація Байдена недостатньо допомагає Україні. І що цю допомогу потрібно збільшувати й пришвидшувати. Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл виступає саме за збільшення допомоги Україні. Тому голосування за масштабну допомогу Україні справді має всі шанси пройти у Сенаті. Важчою буде ситуація у Палаті представників. Зрештою, потрібно спершу обрати спікера Палати представників. 
Видання The Wall Street Journal 9 жовтня повідомило, що американські сенатори розглядають можливість голосування за «одноразовий» пакет допомоги для України на весь 2022 рік. Верхньою межею такого пакета можуть бути 100 млрд, але щоб голосування точно стало успішним, суму можуть зменшити. Тому зараз сенатори обговорюють додаткову допомогу для України в межах 50-100 млрд доларів. Повідомляється, що за такий пакет допомоги, ініційований Білим домом, можуть проголосувати в період між поверненням Сенату з перерви 16 жовтня та закінченням 17 листопада терміну дії поточного законопроєкту про тимчасові витрати американського уряду. Сенатор Тім Кейн, демократ від Вірджинії, говорить, що, схоже, такий пакет допомоги має голоси в обох палатах Конгресу. Член Палати представників Майкл Маккол з Техасу, старший республіканець у Комітеті з закордонних справ, сказав, що він та інші, хто підтримує Україну, разом з відправленим у відставку спікером Кевіном Маккарті, зустрілися з радником Білого дому з нацбезпеки Джейком Салліваном. Вони сказали йому, що, на їхню думку, цілий рік фінансування України мав би більше сенсу, щоб дати українцям почуття впевненості, але також і з політичної точки зору, щоб не проводити це голосування кожні три місяці. Однак поки невідомо, хто стане спікером Палати представників. 
Потрібно буде дуже уважно слідкувати за цією ситуацією. Це має стати вкрай важливим голосуванням для нас. І тут важливо, щоб раціональні голоси республіканців взяли гору над голосами республіканців-популістів. Важливо розуміти, що Америка надає нам масштабну допомогу, але вона невелика проти ВВП Сполучених Штатів. CNN звертає увагу на те, що внесок США у допомогу Україні складає близько 0,3% ВВП, тоді як Норвегія, Литва, Естонія та Латвія передають понад 1% від свого ВВП. За даними Кільського інституту, США виділили другу за величиною суму грошей на допомогу Україні, включаючи військову, фінансову та гуманітарну допомогу, після Європейського Союзу, який спрямував загалом близько 85,1 мільярда доларів (ця цифра не включає внески окремих країн-членів ЄС, які враховуються окремо).
Тож бачимо, на що вказують цифри. США витрачають багато на допомогу Україні, але не найбільше, і у співвідношенні до ВВП це не може мати якогось особливого впливу на американську економіку. Ба більше, допомагаючи Україні, США допомагають і своїй економіці. «США, Польща тощо – це приклади, коли одна з ключових партій країни відчуває деяку слабкість на майбутніх виборах і через розкручування історії з Україною намагається відхопити голоси у своїх противників. Тобто коренем проблеми є їхні внутрішньополітичні речі, але вони можуть на нас дуже серйозно впливати. І це не означає, що зменшення допомоги Україні є вимогою виборців, і тому політики це пропонують. Ні, часом партії самі штучно створюють у суспільстві цю дискусію. Яскравий приклад – Республіканська партія США. Величезна кількість їхніх виборців за Україну; абсолютна більшість республіканців-конгресменів також за нас. А оскільки є виборці, що не розуміють ситуації, то запускаються прості популістські гасла, які працюють. Популістські гасла дуже прості. До прикладу, от ми вчора витратили 20 мільярдів на Україну, а могли б їх витратити на американські школи. І ніхто не пояснює, що ці 20 мільярдів йдуть в економіку США, бо за них купують нову зброю для армії США, а Україні віддають стару зі складів. Або ж зброю замовляють, але майже завжди замовлення здійснюють американські виробники, і тому мільярди, формально виділені для допомоги Україні, насправді все одно лишаються в американській економіці. Але це складне повідомлення, його не вмістиш у п’ять-шість слів. А у передвиборчій кампанії у США триває боротьба дуже простими гаслами, які найкраще впливають на виборців. І українська тема стає частиною цієї боротьби», – про це в інтерв’ю «Європейській правді» зазначив голова правління Центру оборонних стратегій, колишній міністр оборони України (2019 – 2020 роки) Андрій Загороднюк.

Чи вплине на Україну війна Ізраїлю проти ХАМАСу

Протягом кількох днів в українському інформпросторі також дуже жваво обговорюється питання можливого впливу війни в Ізраїлі на західну допомогу Україні. Думки різні: від «ніяк не вплине» до «Захід повністю сконцентрується на допомозі Ізраїлю і забуде про Україну». Таке впадання в крайнощі є неправильним. Події в Ізраїлі вже впливають на Україну, але яким, зрештою, буде масштаб цього впливу залежатиме від тривалості операції, яку зараз проводить ізраїльська армія проти палестинських терористів.
Не будемо зараз докладно переповідати те, як терористи палестинських терористичних угруповань ХАМАС та «Ісламський джихад» зі Сектору Гази напали на Ізраїль 7 жовтня. І до якої відповіді потім вдалася ізраїльська армія. Всі могли слідкувати за цими подіями впродовж останніх днів. І ситуація продовжує розвиватися. Ізраїльська армія станом на день 9 жовтня відбила усі свої населені пункти, захоплені терористами, і заблокувала Сектор Гази. Адекватні люди не можуть підтримувати ні ХАМАС, ні «Ісламський джихад». Те, як терористи цих організацій вбивали мирних мешканців, дорослих і дітей, викрадали та знущалися з них, не можна виправдати ні релігією, ні політичними поглядами, ні будь-чим іншим. Тут головне не ототожнювати цих виродків загалом з ісламським світом. 
ХАМАС та «Ісламський джихад» заслуговують на кару. Так само на кару заслуговують росіяни за напад на Україну. Світ дозволяє Ізраїлю карати палестинських терористів. І можна не сумніватися, що США нададуть Ізраїлю усі засоби, яких не вистачає ізраїльській армії. Карати російських терористів цивілізований світ поки не поспішає. І річ не тільки у тому, що США й Ізраїль є союзниками.
Тут можна скільки завгодно говорити про ядерний потенціал росії, але рф, ХАМАС, «Ісламський джихад», Іран, КНДР (а також сюди можна додати китайських комуністів) – це одна «команда». Вона є втіленням зла. І це вже давно не потрібно доводити у жодних міжнародних судах. Хтось у цій команді сильніший, хтось слабший, але якщо не покарати усіх, то інші відчуватимуть вседозволеність. Неможливо повірити, що Іран не причетний до підготовки атаки на Ізраїль. Іран є союзником росії. І важко повірити, що у цій підготовці не було російського сліду. Зараз кремлю дуже вигідна війна в Ізраїлі, щоб відволікати світ від російської війни в Україні. Крім того, відомо, що рф підготувала інформаційну кампанію дискредитації України.
«Російське ГРУ вже передало терористам ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС. Наступним, за планом росіян, кроком мають стати фейкові звинувачення українських військових у буцімто продажу західної зброї для терористів на регулярній основі», – про це 9 жовтня повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. 
Це традиційна тактика рашистів. Було б навіть дивно, що вони не підготували таку інформаційну кампанію. Тепер відповісти повинен цивілізований світ. Півміри Заходу і дозована допомога зброєю Україні лише затягують справжнє покарання для російських державних терористів. Захід зобов’язаний нарешті усвідомити, хто представляє зло і хто є небезпекою для усього цивілізованого світу.
«Війна може йти за різними сценаріями. Перший варіант – початок повномасштабної наземної операції, метою якої цілком може стати ліквідація будь-якої загрози з Сектора Гази на довгу перспективу. Другий – обмежитись розгортанням підрозділів навколо Сектору Гази з метою створення буфера та дистанційно точково уражати бойовиків. Але за обома сценаріями буде існувати вплив на постачання озброєння до України. Хоча Ізраїль не передає та навіть блокує реекспорт свого озброєння до ЗСУ, але відомо, що боєприпаси зі складів армії США в Ізраїлі відправляли в Україну. Тепер це джерело снарядів, вочевидь, буде недоступне, бо Ізраїль буде дуже проти і докладе максимальних зусиль для того, щоб боєприпаси, які він може використовувати для своїх потреб як резерв, залишились у його розпорядженні. Водночас щодо постачання з інших країн, то події в Ізраїлі навряд будуть мати будь-який вплив. ЦАХАЛ цілком має всі необхідні засоби для того, щоб провести будь-яку за розміром повноцінну загальновійськову операцію у Секторі Гази», – про це пише український військовий портал Defense Express. 
Україні зараз важливо наголошувати на одній природі злочинів росії та ХАМАСу. «Цими днями наші погляди спрямовані на регіон Близького Сходу. Ніхто й ніколи не зможе забути те, що терористи зробили в Ізраїлі. Тисячі ракет проти мирних міст. Розстріли людей просто в машинах на дорогах. Чоловіків, жінок і дітей. Нікого не пошкодували. Вулиці, що залиті кров’ю. Заручники. Терористи самі ж дали світу кадри знущань, пишаючись ними. Жінки, яких били. Літні люди, який викрали зі своїх будинків. Вкрадені діти. І ми ще не знаємо, скільки людей захопили та по-дикунськи вивезли терористи. Убитих намагалися ще й принизити, знущаючись з їхніх тіл. Усе це ми бачили в Ізраїлі. І самі ж ізраїльтяни, ізраїльські журналісти, які були в Бучі, кажуть тепер, що вони бачили таке саме зло там, куди прийшла росія. Однакове зло. І лише одна відмінність: там – терористична організація, яка вдарила по Ізраїлю, тут – терористична держава, яка вдарила по Україні. Декларовані наміри різні, але сутність одна. Ви це бачите. Бачите таку ж кров на вулицях. Такі ж розстріляні автівки цивільних. Такі ж тіла людей, яких закатували. Я закликаю ваші держави й парламенти бути ще більш активними заради глобальної єдності. Хай кожен, хто спонсорує терор, відчує силу нашого з вами гніву. І хай кожен, хто потребує допомоги в захисті від терору, відчує силу нашої з вами солідарності. Ми з вами повинні мати змогу пообіцяти нашим дітям, що ми залишимо їм світ, яким править не кров, пролита злом, а свобода, гарантована правом», – про це говорив президент України 9 жовтня у відеозверненні до засідання Парламентської асамблеї НАТО в Копенгагені.
Правильна заява. Напередодні, 8 жовтня, також відбулася телефонна розмова між Володимиром Зеленським і прем’єром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. І тепер потрібно спостерігати, як поводитиметься цивілізований світ. І чи зрозуміє ізраїльська влада хибність її попередніх загравань з росією та ігнорування прохань України про допомогу озброєнням. У росії протягом останніх років неодноразово на офіційному рівні приймали делегації ХАМАСу. Чи хоч зараз Ізраїль зробить висновки для себе? Сподіватимемось, що так. І також сподіваємося, що й США розумітимуть, наскільки важливо допомагати Ізраїлю та Україні. 9 жовтня міністерка армія США Крістін Вормут заявила про те, що Конгрес повинен якомога швидше ухвалити рішення про додаткове фінансування, щоб Сполученні Штати Америки могли одночасно надавати необхідну військову допомогу Ізраїлю та Україні.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5541 / 1.77MB / SQL:{query_count}