Підготувати крила для України

Досвідчені українські пілоти можуть завершити навчання на F-16 у США за три місяці. Коли американські винищувачі з’являться в нашому небі?

Процес навчання українських льотчиків на винищувачах F-16 набирає обертів. Дедалі більше країн стають учасниками коаліції для навчання українців. І, що найважливіше, тепер уже точно відомо про навчання наших пілотів на території США. F-16 – американський винищувач, тому саме Сполучені Штати Америки мають найбільше можливостей для відповідного навчання. 
І також важливо, що американські військові вже переглянули свої попередні прогнози щодо ймовірних термінів навчання українських льотчиків. Тепер зрозуміло, що для навчання досвідчених пілотів, які володіють англійською мовою, потрібно буде три місяці. Це дуже хороші новини. А нещодавні повідомлення західної преси про те, що перші F-16 можуть з’явитися в українському небі уже наприкінці зими, не такі вже й фантастичні. Це насправді можливо. Але потрібно, щоб більше не виникало ніяких штучних затримок впродовж процесу навчання українських льотчиків.
Далі докладніше розберемо останні новини, які стосуються навчань українських льотчиків, а також важливі повідомлення, пов’язані з майбутнім постачанням F-16 Україні.

«Авіаційна коаліція»

Та спершу нагадаємо, що навчання першої групи українських пілотів розпочалося наприкінці серпня у Данії. Власне, саме тоді стало відомо, що туди відправилися 70 українських військових. Також у Данії навчатиметься інженерно-технічний склад. Тут потрібно розуміти, що тільки одні тренування льотчиків матимуть небагато сенсу. Потрібні інженери, які вміють обслуговувати літаки.
«Серед тих 70 людей не всі пілоти, авіація – це величезний колектив. Є ті, хто виконують польоти й ті, які їх забезпечують. Це дуже велика армія людей, ми їх називаємо авіаторами. І зрозуміло, що їм теж треба навчатись обслуговувати техніку і забезпечувати польоти», – розповів ще 21 серпня речник командування Повітряних сил ЗСУ, полковник Юрій Ігнат в ефірі загальнонаціонального телемарафону.
Відомо, що до «коаліції» з навчання українських льотчиків, окрім Данії, входять також Нідерланди, Бельгія, Велика Британія, Греція, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція. І, звичайно ж, США. Сполученні Штати Америки можна було вважати країною-учасницею «авіаційної коаліції» для України зі самого початку. Адже саме після дозволу США на навчання українських пілотів ця «коаліція» стала реальністю. Інша річ, що виглядало так, що саме Сполучені Штати Америки через різні бюрократичні процедури затримували початок навчання українських пілотів у Данії. Та зараз вже штучних затримок начебто немає.
Наприкінці серпня також стало відомо, що Сполучені Штати навчатимуть українських льотчиків і на своїй території. «Після курсів англійської мови у вересні, в жовтні очікується початок навчання пілотів на авіабазі «Морріс» у штаті Аризона», – це заява речника Пентагону Патріка Райдера від 24 серпня.
До цих навчань ми ще повернемося у цьому матеріалі. А поки зазначимо, що поки невідомо, чи США передадуть Україні певну кількість F-16. Поки офіційно про майбутню передачу цих винищувачів нашій державі оголосили лише європейські держави. Відомо, що Данія передасть нам 19 літаків і до 42 літаків передадуть Нідерланди. Водночас прем’єрка Данії Метте Фредеріксен оголосила, що її країна може передати Україні шість літаків ще наприкінці цього року, у 2024-ому – ще вісім літаків, а у 2025-ому – ще п’ять.  24 серпня прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере також підтвердив повідомлення ЗМІ про те, що і його країна в майбутньому передасть Україні F-16. Але ні кількість літаків, ні терміни передачі він не став уточнювати. Про все це офіційно буде оголошено пізніше. Зі свого боку норвезькі ЗМІ повідомляли, що може йтися про 12 літаків. Це F-16, які Норвегія планувала продати приватній компанії зі США, але угода не відбулася. Раніше Нідерланди не продали F-16, а зрештою вирішили передати Україні.
Загалом потрібно розуміти, що не у всіх країн, які входять до «авіаційної коаліції» є F-16 на озброєнні, й навіть не всі країни, які їх мають, можуть зрештою передати нам ці літаки. Та вони все одно можуть допомогти Україні й роблять це. У когось є хороші навчальні літаки, які використовують для початкової підготовки наших льотчиків. Хтось матеріально допомагає з організацією процесу тренувань. Відомо, що українські пілоти уже навчаються, і у майбутньому тренуватимуться групами. Бо неможливо відправити одразу усіх за кордон. Якась кількість наших льотчиків має залишатися в Україні, щоб виконувати важливі щоденні бойові завдання тут. І групи для навчань поділені залежно від досвіду та володіння англійською мовою. Якщо досвідченні пілоти мають лише підтягнути рівень володіння англійською, щоб розпочати навчання на F-16, то для молодих пілотів розроблений довший курс освоєння західних винищувачів. Власне, підготовка наших молодих пілотів відбуватиметься у Великій Британії. Ця країна не має на озброєнні F-16, але може надати молодим українським льотчикам якісне базове навчання на західних винищувачах. 
Окремо можна зупинитися і на допомозі від Бельгії. Ця країна начебто має найбільший авіапарк F-16 у Європі. Але представники бельгійської влади уже неодноразово заявляли, що їхні F-16 вже старі, терміни їхньої експлуатації завершуються, тому їх не можна передати Україні. Проте ця країна таки допоможе з навчанням українських льотчиків. 15 стало відомо, що бельгійський уряд затвердив участь цієї країни у «коаліції винищувачів» для України. Як повідомило видання Le Soir, шестеро українських інструкторів і чотири фахівці з планування місій пройдуть підготовку в Бельгії для подальшого навчання українських пілотів та іншого персоналу на F-16. Окрім цього, найближчими тижнями Міністерство оборони Бельгії скерує групу з трьох військовослужбовців до навчального центру для українських льотчиків F-16 у Данії. А в наступному році Бельгія відправить до навчального центру у Данії два двомісні навчально-тренувальні літаки типу F-16B для підвищення кваліфікації, а також контингент з близько п’ятдесяти військовослужбовців, переважно технічного персоналу, які відповідатимуть за розгортання літаків F-16.
І не усе зводиться лише до F-16. У Швеції вже завершилися ознайомча підготовка українських льотчиків на винищувачах JAS 39 Gripen. Про це 14 вересня заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон. Під час підготовки здійснювали випробувальні польоти як на літаках Gripen, так і на тренажерах, а також інструктажі для наземного персоналу. Це не можна назвати повноцінним навчанням, але за підсумками такого «знайомства» українських пілотів з шведськими літаками, згодом може бути ухвалене рішення про передачу нам цих винищувачів. 
«Як ми вже говорили, ми не виключаємо відправлення Gripen в Україну. Досвід навчання тепер повинен лягти в основу роботи зі з’ясування умов для цього», – заявив Пол Йонсон. Хоча тут ще дуже багато питань. Бо вже не один місяць представники шведської влади повторювали, що у них немає «зайвих» літаків JAS 39 Gripen, щоб передати Україні. І що їм самим потрібна більша кількість винищувачів, тим паче, що їхній офіційний вступ до НАТО затримується. Тож як буде далі? Ми зможемо отримати шведські літаки, поки тамтешнє виробництво нарощує свої масштаби? Чи потрібно буде роками чекати на виготовлення літаків спеціально для України? Чи завершення процедури вступу Швеції до НАТО допоможе пришвидшити передачу літаків Україні? Лише час покаже, яке рішення зрештою ухвалить Швеція і наскільки це швидко відбудеться. Зрозуміло, що пріоритетом для наших Повітряних сил є F-16, бо це наймасовіші багатоцільові винищувачі четвертого покоління у світі. І їх можна отримати від різних країн. Але JAS 39 Gripen точно не будуть зайвими для нас. Тим паче, що вони менш вибагливі до якості злітно-посадкових смуг, аніж F-16.
Загалом, як уже зазначалося, процес підготовки наших льотчиків за кордоном триває. І це зараз найважливіше. «Дуже багато ставлять питань стосовно того, де, в якій країні, скільки пілотів і скільки літаків ми отримуємо. На жаль, не можемо зараз так детально відповідати на ці запитання. Не кожна держава хоче особливо деталізувати той процес, який відбувається на її території. Лише можу запевнити, що процес дійсно зрушився з місця дуже серйозно. Він і не був на місці, але набрав обертів. Льотчики навчаються і проходять підготовку. Процес триває. Географія країн, які долучаються до «авіаційної коаліції», доволі велика. США, які теж долучилися до цього процесу, будуть навчати пілотів, питання вже щодо цього вирішено», – про це заявив Юрій Ігнат в ефірі загальнонаціонального телемарафону 17 вересня.
І також потрібно розуміти, що і після навчання українських пілотів, і навіть після отримання F-16 процес посилення наших Повітряних сил не завершиться. Для західних винищувачів потрібне західне озброєння. І цей процес також вже розпочався. Як уже повідомляла «Львівська Пошта», 1 вересня стало відомо про те, що США замовили ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120 AMRAAM для України. Про це повідомив сайт Пентагону. Ракети AIM-120 є основною зброєю класу «повітря-повітря» багатьох американських винищувачів, зокрема й F-16. Також їх використовують як зенітні ракети для систем ППО NASAMS. Вартість контракту з компанією Raytheon, про який повідомив Пентагон, становить 192 мільйони доларів. Його мають виконати до 29 листопада наступного року. Також видання Forbes повідомляло, що Україна хоче отримати ракети далекобійні крилаті ракети класу «повітря-земля» AGM-158 JASSM. У матеріалі Forbes мовилося про те, що без цих ракет F-16 у складі Повітряних сил ЗСУ не зможуть продемонструвати весь свій потенціал.
Український військовий портал Defense Express пояснював, що ракета AGM-158 JASSM має дальність ураження цілей у понад 370 км і проникаючу бойову частину WDU-42/B (J-1000) масою 450 кг для знищення захищених об’єктів. «Скільки всього таких ракет може бути в наявності у світі, то за даними з відкритих джерел станом на 2016 рік йдеться про загалом 2000 ракет – близько 1260 одиниць AGM-158A і 740 JASSM-ER, але тут також варто пам’ятати, що ракети зараз виготовляються серійно, тому з поповненням запасів питання можуть виникнути хіба що в площині «а як швидко «оборонка» зможе закривати прогалини». До речі, у цьому напрямку у Lockheed Martin вже просунулися вперед, бо ще у червні 2022 року було введено в експлуатацію нове виробниче підприємство, яке дозволяє виробляти системи JASSM швидше та дешевше», – мовиться у матеріалі Defense Express.

Трьох місяців достатньо

Тепер зупинімося на ймовірних термінах завершення підготовки наших льотчиків на F-16 і тому, коли перші такі літаки можуть з’явитися в українському небі. 10 вересня видання The Wall Street Journal повідомило, що вже на початку лютого невелика кількість F-16 можуть воювати в українському небі. Якщо бути точнішими, то американське видання передавало сподівання українського військового керівництва. «Київське військове керівництво вважає, що українські пілоти можуть взяти участь у бойових діях на винищувачах F-16 вже у лютому 2024 року. Це більш оптимістичний графік, ніж попередні оцінки, і може надати українським військам значні нові можливості для ведення бойових дій в наступному році», – мовилося у матеріалі The Wall Street Journal.
Звучало майже фантастично. Особливо з огляду на те, що американські військові раніше прогнозувати, що для навчання українських льотчиків на F-16 потрібно буде дев’ять місяців чи хоча б шість. І ще незрозуміло було до кінця, наскільки терміни навчання збільшаться через мовні курси англійської для наших пілотів та інженерів. Але нові нещодавні заяви американських військових дозволяють впевненіше говорити, що перші F-16 можуть з’явитися в українському небі відносно швидко. 
Командувач Повітряних сил Нацгвардії США, генерал-лейтенант Майкл Ло 13 вересня заявив, що досвідчені українські льотчики з хорошим знанням англійської можуть завершити навчання на F-16 за три місяці. Він говорив саме про навчання на території США. Тут треба нагадати, що у лютому-березні двоє наших льотчиків проходили тестування на авіабазі Девіс-Монтан Повітряних сил Нацгвардії США. І саме на основі цих тестів американські військові мали розробити програму навчання для українських пілотів. Зараз генерал-лейтенант Майкл Ло підтвердив, що програма навчання може бути значно скорочена. Тримісячне навчання – це мінімальний термін для досвідчених льотчиків, що володіють англійською, повідомляє агентство Associated Press.
Якщо пілоти матимуть недостатньо досвіду чи не володітимуть англійською, то тривалість навчання збільшуватиметься. Щодо найдовшого терміну, то йдеться про дев’ять місяців. Це тривалість стандартного курсу навчання на F-16. І досвідчені пілоти через три місяці, і ті, кому доведеться вчитися дев’ять місяців зможуть повністю освоїти всі можливості F-16. «Ми навчимо їх виконувати весь багатоцільовий спектр того, що ми можемо очікувати на їхньому театрі воєнних дій», – заявив командувач Повітряних сил Нацгвардії США Майкл Ло.
Очікуються, що українські пілоти до жовтня прибудуть на авіабазу «Морріс» у Тусоні, штат Аризона, щоб вже безпосередньо розпочати навчання на F-16. Зараз група українських льотчиків у США уже проходить тестування на знання англійської мови.
Але потрібно розуміти ще один момент. Завершення певною кількістю наших льотчиків навчання через три місяці ще не означатиме, що вони одразу воюватимуть в українському небі. Як зазначив Майкл Ло, після завершення навчання у США вони мають прибути до Європи, а вже після цього в Україні їх мають допустити до бойових вильотів.
«Можлива «проміжна» зупинка у Європі пов’язана з коротким додатковим курсом опанування F-16 у версії MLU, яка може відрізнятися від модифікації навчальних машин Нацгвардії США. Також американський генерал озвучив вкрай важливу річ – українці отримають «пріоритетне навчання». Тобто, найімовірніше, спеціально для наших льотчиків будуть дещо переформатовані графіки навчання інших пілотів», – пояснює портал Defense Express.
І тут треба ще раз нагадати, що Данія уже задекларувала свою готовність швидко доправити в Україну першу партію F-16. А тепер ще й стало відомо, що Данія уже отримала перші чотири винищувачі п’ятого покоління F-35, якими замінить свої F-16. Це відбулося 15 вересня. І власне, від отримання F-35 залежить те, як швидко Данія і Нідерланди зможуть передати Україні F-16.
«Варто згадати, що Данія отримує свої F-35 на заміну тих літаків, які країна погодилася передати Україні – йдеться про 19 багатофункціональних винищувачів F-16. Разом з тим, друга партія винищувачів F-35 для Данії має серйозно затриматися – терміни постачання із визначених раніше строків «весна 2024 року» зсунулися на осінь через проблеми з пакетом оновлень Technology Refresh 3. Але у Данії вже запевнили, що питання з відстрочкою постачання їм літаків F-35 не вплине на передачу Україні літаків F-16, і що Данія зможе займатися навчанням українських пілотів та іншими питаннями», – пише портал Defense Express.
Тож якщо говорити про сподівання на Данію, то наступного року насправді цілком реально отримати від цієї країни обіцяні дві партії F-16 – загалом 14 літаків. Це фактично трохи більше ніж ескадрилья (12 літаків). Насправді мало. Тому залишається сподіватися, що постачання винищувачів від Нідерландів та Норвегії відбуватимуться швидко. Але і тут все одно значення матиме те, скільки українських пілотів зможуть завершити своє навчання у найкоротші терміни.
Отже, якщо не у лютому, то вже на початку весни Україна може отримати шість F-16. Це реалістичний сценарій, якщо не буде заминок у всіх процесах, про які ми згадали. Далі кількість F-16 має збільшуватися. І що швидше, то краще. 
Тут треба нагадати, що для зміни усього авіапарку наших Повітряних сил потрібно 128 західних винищувачів. Але зрозуміло, що це довготривалий процес. Якщо ж говорити про мінімальну кількість, що здатна насправді переломити перебіг війни і допомогти звільнити усі окуповані рашистами українські території, то це принаймні 48 літаків (чотири ескадрильї). Про це ще раніше заявляло Міністерство оборони України. Такої ж думки дотримуються багато військових експертів.
Чи отримаємо ми хоча б до завершення наступного року щонайменше 48 літаків? Тут питань багато. Як зазначалося, поки мало конкретики про постачання винищувачів від Нідерландів та Норвегії. Можливо, долучаться ще якісь нові країни, але зараз це лише на рівні надій чи бажань. 
А F-16 потрібні нам уже. Точніше, потрібні були ще «на учора». І для прикриття контрнаступу ЗСУ, і для захисту українських міст і сіл. Вже загаданий речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів про російську масовану повітряну атаку на Україну в ніч проти 18 вересня. «Вночі була безпрецедентна кількість авіації – кілька десятків бортів. Нетипово. Вони саме в нічний час перебували у повітряному просторі. Це і безпілотники, і тактична авіація, які атакували Україну разом тими засобами, про які ми з вами говорили: крилатими ракетами та «Шахедами». Активність авіації була високою. Україні варто нарощувати не тільки ударні БПЛА, а й протиповітряну оборону. Україні потрібні літаки F-16, які б не поступалися за тактико-технічними характеристиками російській авіації», – зазначив Юрій Ігнат.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5625 / 1.72MB / SQL:{query_count}