«Гаряча» важлива осінь

В очікуванні ймовірного візиту Володимира Зеленського до США і засідання «Рамштайн-15». Чи отримає Україна ракети ATACMS і Taurus?

Уже наступного тижня, 19 вересня, відбудеться 15-те за ліком засідання у форматі «Рамштайн». Це буде перше таке засідання для нового українського міністра оборони Рустема Умєрова. І надії на «Рамштайн», як завжди, великі. Якщо згадувати публічні заяви тепер вже ексміністра оборони Олексія Резнікова, то пріоритетами засідання «Рамштайн-15» залишатимуться посилення української протиповітряної оборони, артилерія та боєприпаси до неї, а також бронетехніка усіх видів. Все те, що постійно потрібно Україні, і все те, що може допомогти контрнаступу ЗСУ, який триває.
Розуміємо, що наші західні союзники допомагають Україні, а не окремому міністрові, тому кардинальні зміни у процесі перемовин у форматі «Рамштайн» навряд відбудуться. Але все одно цікаво буде поспостерігати за тим, якими здобутками зможе похвалитися вже наш новий міністр оборони. Найближчий «Рамштайн», найімовірніше, підіб’є підсумки перемовин, що вже деякий час тривали. А от вже наступні засідання наочніше продемонструють результати дипломатичної діяльності Рустема Умєрова.
Засідання «Рамштайн-14» відбулося ще 18 липня. І деякі політичні оглядачі вже навіть почали розмірковувати над тим, а чи не втрачає цей формат свою важливу роль у процесі підтримки України та посилення ЗСУ. Щодо цього можна довго дискутувати. Але зазначимо, що впродовж минулого місяця, хоч засідання «Рамштайн» і не було, Україна отримувала нові пакети військово-технічної допомоги від різних країн. Тож «Рамштайн» є публічним майданчиком для координації зусиль західних союзників. Остаточні рішення щодо передачі зброї Україні ухвалюють західні уряди. Також нагадаємо, що глава Пентагону Ллойд Остін під час засідання «Рамштайн-14» говорив про те, що українська боротьба та процес підтримки України західними союзниками – це марафон, а не спринт. Тому важливо розбудовувати процес військово-технічної підтримки України на довготривалу перспективу. 
І це важливо та правильно. Крім продовження постійної допомоги, Україні саме зараз вкрай потрібні нові проривні рішення від західних партнерів. Точніше, рішення потрібні були ще «на вчора», але тільки зараз іноземні уряди до них наближаються. І потрібно говорити про нову далекобійну зброю для ЗСУ. Україна чекає на ракети ATACMS від США та крилаті ракети повітряного базування Taurus від Німеччини. 

Синхронізація рішень

Впродовж серпня західні ЗМІ часто повідомляли про ймовірність передачі цих ракет Україні, й зараз США, ймовірно, готуються передати ATACMS, а рішення щодо Taurus начебто вже на столі у німецького канцлера Олафа Шольца. Але на момент підготовки цього матеріалу остаточно ухвалених рішень ще було. Чи можуть змінити ситуацію наступні засідання формату «Рамштайн»? Можливо, але тут радше треба звернути увагу на іншу важливу подію, яка відбудеться наступного тижня. 19 вересня в межах 78 сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку розпочнуться загальні дебати за участю глав держав та урядів (так званий тиждень високого рівня), і 20 вересня Радбез ООН проведе відкриті дебати щодо України за участю глав держав та урядів. Західні ЗМІ уже повідомляли, що, ймовірно, участь у цих дебатах візьме президент України Володимир Зеленський. Якщо Зеленський справді полетить до США, то матиме можливість для двосторонньої зустрічі з президентом Байденом, і тоді вони точно говоритимуть про ракети ATACMS. Зрештою, сам Володимир Зеленський уже публічно заявляв про те, що восени відбудеться низка важливих для України міжнародних заходів і що готуються нові важливі пакети військово-технічної допомоги для ЗСУ. Також він сказав, що спробує переконати Байдена надати Україні ATACMS восени.
Тут зауважимо, що представники німецької керівної Соціал-демократичної партії уже заявляли про те, що рішення про передачу Україні Taurus і ATACMS мають бути синхронізовані. Тобто німецька влада чекає на рішення Білого дому. У такому разі ймовірний візит Володимира Зеленського до США наступного тижня може стати ключовим щодо питання отримання Україною і ATACMS, і Taurus. Але поки говоримо про ймовірний візит, бо на момент підготовки цього матеріалу ще не було офіційного підтвердження того, що Зеленський відвідає США. Ще залишався варіант із онлайн-участю українського президента в роботі Генасамблеї ООН. Ймовірно, офіційна інформація про те, полетить Зеленський до США чи ні, з’явиться уже ближче до 20 вересня. Та усі розуміють, що такий візит дуже потрібний.

Зброя, що потрібна Україні

Нагадаємо нашим читачам, що таке ракети ATACMS і Taurus й чому вони дуже потрібні Україні.
Німецьку крилату ракету повітряного базування Taurus можна назвати «сестрою» британської Storm Shadow та французької SCALP-EG. Їх розробляли в межах одного проєкту. Технічні характеристики також дуже схожі. Storm Shadow та SCALP-EG Україна уже отримувала. Але очевидно, що не йшлося про велику кількість цих ракет. Тому Taurus може стати важливим рішенням для збільшення кількості далекобійних ракет у ЗСУ. Наші захисники вже використовують Storm Shadow та SCALP-EG, отже, немає проблем з адаптацією радянських літаків під такі ракети (поки ми ще чекаємо на F-16). Відомо, що для запуску цих ракет із Су-24 використовують пілони від літаків Tornado. 
«ТТХ німецької крилатої ракети Taurus виглядають ідентичними до попередніх двох ракет, що уже є в розпорядженні ЗСУ: стартова маса – 1360 кг, зокрема бойова частина – 481 кг, довжина фюзеляжу – 5,1 метра, ширина фюзеляжу – 1,08 метра, дальність пуску – орієнтовно 500 км, швидкість польоту – дозвукова, до 0,95 Мах, тобто до 1000 км/год. Окрема особливість полягає саме в бойовій частині, оскільки тут використовується тандемна бетонобійна боєголовка MEPHISTO для ураження укріплених цілей або об’єктів інфраструктури», – пише український військовий портал Defense Express.
11 вересня Київ із візитом відвідала очільниця німецького МЗС Анналена Бербок. Були певні сподівання на оголошення про передачу Україні ракет Taurus. Але Бербок дала зрозуміти, що рішення поки немає. Водночас міністр закордонних справ України заявив, що перемовини з Німеччиною щодо цього питання тривають.
«Ми детально обговорили надання Україні німецьких ракет дальнього радіуса дії Taurus. Сьогодні ми краще розуміємо особливості процесу ухвалення остаточного рішення урядом Німеччини. Зі свого боку Україна готова зробити все необхідне, щоб його пришвидшити. За підсумками переговорів можу сказати, що опція надання цих ракет залишається відкритою, а процес ухвалення рішення всередині Німеччини просувається. Ви зробите це у будь-якому разі, це лише питання часу. І я не розумію, чому ми витрачаємо час. Ми могли б зберегти більше життів українців, якби ми вже мали ракети Taurus», – сказав Дмитро Кулеба на пресконференції після зустрічі з Анналеною Бербок.
Очільниця німецького МЗС не стала пояснювати, якими є вимоги їхнього уряду для передачі Україні цих ракет. Але тут все зрозуміло, про це вже багато було сказано раніше: не використовувати їх по території росії, можливо, доведеться технічно обмежити дальність польоту, а ще Німеччина має готових до використання тільки 150 ракет, 450 потрібно ремонтувати, хоч німецькі ЗМІ уже повідомляли про 300 відремонтованих Taurus. Ці пояснення, застереження, спростування використовуються не вперше, і не лише німецькою владою, і не лише щодо ракет великої дальності. Велика Британія та Франція уже дали нам подібні ракети, все пройшло легше і швидше. Росія не застосувала ядерну зброю на їхній території. Україна не стала бездумно гатити цими ракетами по російських містах. Нам потрібно звільняти свою землю, і Захід може дуже допомогти у цьому, але часто вигадує різноманітні байки замість того, щоб швидко ухвалювати критично вадливі рішення. Можливо, рішення США щодо ATACMS справді зможе вплинути на позицію німецького уряду щодо Taurus.
ATACMS – тактична балістична ракета класу «земля-земля». Для її запуску використовуються системи HIMARS та M270, які ще з минулого року ефективно використовують українські військові. Дальність – до 300 км. Зараз наші захисники стріляють з HIMARS ракетами GMLRS дальністю лише до 80 км. І якщо загадати, скільки шуму наробили системи HIMARS, щойно потрапили на фронт, то можна уявити, як буде боляче російським окупантам, коли наші захисники зможуть використовувати й ракети ATACMS. 
«Насамперед нам потрібна далекобійна зброя. Далекобійні системи, артилерія, боєприпаси тощо. Усі говорять про ATACMS – це дуже важливо. Всі говорять про винищувачі в небі – це дуже важливо. Почнімо з ATACMS. Я маю надію, говоритиму з президентом Байденом. Його думка та підтримка для мене дуже важливі. Думаю, він може перегорнути цю сторінку війни. Одного разу він уже зробив це з HIMARS. Це було дуже важливо. Отже, стосовно ATACMS я говоритиму з президентом Байденом знову. Це не перші переговори. Ми просуваємося. Я сподіваюся, ми отримаємо їх восени. Для нас дуже важливо не робити паузу в цьому контрнаступі, саме тому вони мені дуже потрібні», – про це заявив Володимир Зеленський в інтерв’ю CNN 11 вересня.
Ця заява дуже схожа на непряме підтвердження підготовки візиту Зеленського до США. Бо навряд чи варто було робити таку заяву, якщо планується лише чергова телефонна розмова між українським та американським президентами.
Тут треба розуміти, що Україні потрібні і ATACMS, і Taurus,  ще більше Storm Shadow та SCALP-EG. «Іноді в нашому медіапросторі далекобійні крилаті ракети повітряного базування, які вже отримали ЗСУ, називають «аналогами ATACMS». Але це неправильне порівняння. Тому що, наприклад, у випадку з Taurus (або Storm Shadow та SCALP-EG) і ATACMS є лише одна спільна риса – дальність пуску в понад 150 км. Бо той же ATACMS є оперативно-тактичною балістичною ракетою наземного базування, для її запуску можуть використовуватись лише M142 HIMARS та M270. Залежно від модифікації та спорядження БЧ, дальність пуску ATACMS може коливатись від 160 км до 300 км. А оскільки це балістична ракета, то тут швидкість польоту перевищує 3 Мах, або понад 3 тисячі км/год. Різниця в характеристиках задає і різницю в функціоналі обох ракет: якщо ATACMS потрібна ЗСУ як «довга рука» на полі бою, то Taurus (або її «сестри» Storm Shadow та SCALP-EG) – для ураження тилових об’єктів армії рф на тимчасово окупованих територіях. Але Taurus і ATACMS потрібні ЗСУ ще «на вчора», що задає відповідну гостроту питання по цим ракетам», – пояснює портал Defense Express.
І українські, і західні військові експерти, військові та політики уже місяцями заявляють про те, що ракети ATACMS можуть суттєво вплинути на подальший перебіг російсько-української війни. «Скажімо, Крим. Будь-яка точка в Криму вже є досяжною для наших Сил оборони, нам потрібні інструменти для того, щоб знищувати той самий береговий ракетний комплекс «Бастіон», кораблі чорноморського флоту росії – те, що постійно нас атакує. Боротися з ракетами потрібно, але й носій теж необхідно знищувати. Це буде ефективніше. Для цього потрібна далекобійна зброя, високоточний оперативно-тактичний комплекс ATACMS, F-16 – тоді буде зовсім інша історія. Не всі кораблі чорноморського рф перебувають у морі, деякі стоять у портах – і це теж досяжна ціль», – про це у липні заявляв речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.
«Ненадання адміністрацією зброї Україні, необхідної для перемоги у цій війні, продовжує конфлікт і коштує незліченних життів українців. Успіх контрнаступу України безпосередньо пов’язаний з військовою допомогою, яку надають США та наші союзники. Надзвичайно розчаровує те, що адміністрація сидить на мільярдах залишків військового фінансування, за допомогою яких вона могла б негайно передати ATACMS Україні та допомогти їхнім Збройним силам значно змінити ситуацію на полі бою», – заявив у червні голова Комітету зі закордонних справах Палати представників США, конгресмен-республіканець з Техасу Майкл Маккол. Нагадаємо, що 9 червня члени Комітету зі закордонних справ Палати представників США, конгресмени від демократичної та республіканської партій зареєстрували двопартійну резолюцію зі закликом до адміністрації президента Байдена негайно передати Україні далекобійні ракети ATACMS. 
Проте глава Білого дому Джо Байден, періодично заявляючи, що це питання розглядається, м’яко кажучи, не поспішав із дозволом на передачу Україні цих ракет. Одним з головних пояснень такого зволікання начебто є те, що США мають невеликий запас ракет ATACMS. Ще у липні видання The Washington Post опублікувало матеріал, в якому мовилося про те, що кількість ATACMS в американських арсеналах має залишатись фіксованою, поки їх не замінять на ракети наступного покоління з більшою дальністю дії PrSM, а вони, як очікується, надійдуть на озброєння до кінця цього року. Також у матеріалі повідомлялося, що у Пентагоні вважають, що у Києва є нагальніші потреби, ніж ATACMS, і стурбовані тим, що надання великої кількості ракет Україні, щоб змінити ситуацію на полі бою, серйозно підірве готовність США до інших можливих конфліктів.
Та зараз адміністрація Байдена начебто як ніколи близька до ухвалення позитивного для нас рішення. Принаймні про це повідомляють західні ЗМІ. 9 вересня ABC News, а 10 вересня Financial Times із посиланням на власні джерела повідомили, що ракети ATACMS можуть бути додані вже у наступний пакет допомоги Україні, але останнє слово ще за президентом Джо Байденом.
«Політизація передачі цих ракет вже давно вийшла за всі можливі межі, й ухвалити це рішення легко навряд буде можливим. Бо вже понад рік у Вашингтоні говорять, що не будуть, не можуть, не вважають за потрібне передавати ATACMS й настільки довго це обґрунтовували, що після цього «клацнути пальцями» й дати «зелене світло» виглядає не дуже логічно та послідовно. Більше того, це об’єктивно впирається у кількість ракет, які у боєздатному стані, та програму їх передачі до України. Особливо, якщо говорити про найбільш ефективний та потрібний для України ATACMS у касетному виконанні, виробництво якого завершилось у 2003 році. Також не треба нехтувати сценарієм, за яким США можуть передати ATACMS за дуже спірним сценарієм, не шляхом вилучення із власних запасів за програмою президентського вилучення, а через USAI – Ініціативи сприяння обороноздатності України, коли зброя зумовлюється у виробників. Останній варіант, наприклад, у випадку, коли ракети будуть передаватися після відновлювальних робіт, перенесе строки їх можливого використання на місяці вперед. Й у цих умовах залишається сподіватися, що, зрештою, у Вашингтоні все ж таки ухвалять єдине правильне рішення й перепадуть ATACMS без додаткових зволікань та затримок», – мовиться у матеріалі Defense Express.

Ракети JASSM Україні також потрібні
Уже відомо, що Україна отримає винищувачі F-16 від Данії та Нідерландів. Від Данії 19 літаків і до 42 від Нідерландів. Поки ж триває навчання українських льотчиків за кордоном. Основною країною для цих навчань стала Данія. Також повідомлялося, що згодом українські пілоти вчитимуться воювати на F-16 і у Румунії. І що важливо, Сполучені Штати Америки вже заявляли, що також навчатимуть українських льотчиків і на своїй території, а не лише допомагатимуть іншим країнам. «Після курсів англійської мови у вересні, в жовтні очікується початок навчання льотчиків на авіабазі Морріс у штаті Аризона», – це заява речника Пентагону Патріка Райдера від 24 серпня. 
Невідомо, коли перші F-16 вже прибудуть в Україну. Все залежатиме від темпів навчань українських пілотів. За найоптимістичнішими прогнозами F-16 з’являться в українському небі у лютому 2024-го. Більш реалістичні прогнози вказують на весну-початок літа наступного року.
Та вже зараз потрібно думати над тим, яке озброєння буде на F-16 у Повітряних сил ЗСУ. І видання Forbes повідомляло, що Україна хоче отримати ракети далекобійні крилаті ракети класу «повітря-земля» AGM-158 JASSM. У матеріалі Forbes мовилося про те, що без цих ракет F-16 у складі Повітряних сил ЗСУ не зможуть продемонструвати весь свій потенціал.
Портал Defense Express пояснює, що ракета AGM-158 JASSM має дальність ураження цілей у понад 370 км і проникаючу бойову частину WDU-42/B (J-1000) масою 450 кг для знищення захищених об’єктів. «Скільки всього таких ракет може бути в наявності у світі, то за даними з відкритих джерел станом на 2016 рік йдеться про загалом 2000 ракет – близько 1260 одиниць AGM-158A і 740 JASSM-ER, але тут також варто пам’ятати, що ракети зараз виготовляються серійно, тому з поповненням запасів питання можуть виникнути хіба що в площині «а як швидко «оборонка» зможе закривати прогалини». До речі, у цьому напрямку у Lockheed Martin вже просунулися вперед, бо ще у червні 2022 року було введено в експлуатацію нове виробниче підприємство, яке дозволяє виробляти системи JASSM швидше та дешевше», – мовиться у матеріалі Defense Express.
Питання щодо озброєння майбутніх наших F-16 справді потрібно вирішувати вже, щоб після отримання літаків знову не довелося чекати місяцями ще й на ракети до них. І зазначимо, що 1 вересня стало відомо про те, що США замовили ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120 AMRAAM для України. Про це повідомив сайт Пентагону. Ракети AIM-120 є основною зброєю класу «повітря-повітря» багатьох американських винищувачів, зокрема і F-16. Також їх використовують як зенітні ракети для систем ППО NASAMS. Вартість контракту з компанією Raytheon, про який повідомив Пентагон, становить 192 мільйони доларів. Його мають виконати до 29 листопада наступного року.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5898 / 1.73MB / SQL:{query_count}