Церковний календар на 2024 рік

Коли у новому році святкуватимемо великі християнські свята та вітатимемо рідних і друзів з іменинами

Вперше віряни українських церков східного обряду розпочнуть рік, не розділяючи повсякденне життя і життя у вірі, адже з переходом з 1 вересня 2023 року УГКЦ і ПЦУ на астрономічний календар, церковний календар, який відставав від офіційного на 13 днів, нарешті збігається з ним. Тож, як належиться, відсвяткувавши Різдво Христове, зустрінемо Новий рік, а разом з ним і Обрізання Господнє і свято Василія Великого. 
Відтак 5 січня матимемо Другий Святвечір, а 6 січня – Богоявлення Господнє, знане в народі ще як Водохреща. Стрітення Господнє будемо святкувати 2 лютого, Благовіщення Пресвятої Богородиці – 25 березня, Преображення Господнє – 6 серпня, Успіння Богородиці – 15 серпня, Різдво Богородиці – 8 вересня, Воздвиження Господнього Хреста – 14 вересня, Введення в храм Пресвятої Богородиці – 21 листопада, а 25 грудня знову Різдво Христове. 
Різдво Йоана Хрестителя відтепер буде – 24 червня, празник святих апостолів Петра і Павла – 29 червня, Усікновення глави Івана Предтечі – 29 серпня, а Покров Пресвятої Богородиці – 1 жовтня.
Однак щодо перехідних свят, тих, що залежать від дати Великодня, то наразі УГКЦ і ПЦУ додержуватимуться старих приписів. Тож цього року віряни цих церков святкуватимуть Воскресіння Христове 5 травня, а от віряни західного обряду, а також греко-католики Закарпаття, які перейшли на західну пасхалію, – на 5 тижнів скоріше, 31 березня. Відповідно на 5 тижнів різнитимуться дати всіх перехідних свят та початку Великого посту.
Вербна неділя або Вхід Господній до Єрусалима цього року припадає на 28 квітня, Вознесіння Господнє – на 13 червня, а П’ятдесятниця (Трійця, Зелені свята) – на 23 червня.
Великий піст для вірян УГКЦ і ПЦУ розпочнеться 18 березня, а Петрівки цього року не буде, адже він повинен починатися через тиждень після П'ятдесятниці (23 червня) і тривати до празника верховних первоапостолів Петра і Павла (29 червня) тож потрібних умов для посту не існуватиме); Успенський піст триватиме від 1 до 14 серпня, а Різдвяний – від 15 листопада до 24 грудня.
Церковний календар містить 12 дванадесятих свят, які за своїм змістом поділяються на Господні та Богородичні (прославляють Ісуса Христа або Діву Марію). Три з них перехідні — тобто їхня дата щороку змінюється і залежиться від святкування Великодня. Дев'ять інших неперехідні — їхня дата не змінюється. Однак з переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар святкування всіх церковних свят, які не пов'язані з Великоднем, змінилося.


коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5654 / 1.54MB / SQL:{query_count}