«Ветеранські простори є рушійною силою змін у сфері ветеранської політики»

Оксана Коляда, керівниця проєктів ГО «Простір можливостей», координаторка Коаліції ветеранських просторів України, ексміністерка у справах ветеранів, – чому важливо чути ветеранів і знати їхні потреби

Ветеранські простори – це місця, де чують ветеранів, де вони знаходять розуміння та підтримку. Перші ветеранські простори в Україні почали виникати ще з 2014-го – з початком війни і з розумінням, що люди, які повертаються, потребують підтримки. 
У 2021 році ветеранські простори задля посилення своїх спроможностей об’єдналися у Коаліцію ветеранських просторів, яка сьогодні налічує 26 організацій з різних куточків України. Про важливість роботи ветеранських просторів «Львівська Пошта» говорила з Оксаною Колядою, керівницею проєктів ГО «Простір можливостей», координаторкою Коаліції ветеранських просторів України, ексміністеркою у справах ветеранів (2019 – 2020 рр.)
«Послуги, які надають у ветеранських просторах, мають бути стандартизовані, фахівці – навченими, також потрібна добра комунікація з місцевою владою. Тепер ветеранські простори є рушійною силою кардинальних змін у сфері ветеранської політики. Наша коаліція є тією командою, яка розвивала і консультує ветеранські простори в Україні. Ми є координаторами і займаємося розвитком та підсиленням просторів на національному рівні», – зазначає Оксана Коляда.
Зі слів співрозмовниці, ветерани для держави є шансом встояти перед ворогом, бо це питання національної безпеки, ветерани є основою боєздатної армії та основою інших силових відомств. «Держава має це зафіксувати й декларувати. Не те, що вони є ще однією соціально вразливою категорією, а що є основою національної безпеки та оборони України! Держава повинна декларувати, що відновить цих людей та поверне до соціально-економічного життя, бо це цінний людський капітал, без якого не буде економічного прориву після нашої перемоги. І це потрібно зафіксувати на рівні ветеранської політики», – наголошує координаторка Коаліції ветеранських просторів України.
– Пані Оксано, скажіть, будь ласка, що означає меседж ГО «Простір можливостей»: «Ти можеш все. І трохи більше»? І яка місія проєкту, який ви очолюєте?
– Проєкт «Простір можливостей» розпочинався ще до повномасштабного вторгнення і це звернення до двох наших цільових аудиторій. Перше – до громадських організацій, які опікуються ветеранськими справами. Ми хотіли через їхній розвиток показати, що вони повноцінні гравці на полі ветеранських справ, що вони можуть робити все, зокрема і розробляти політику національного рівня, змінювати системи, надавати послуги на місцях. 
Друге – безпосередньо до ветеранів, для яких ми працюємо. Після війни життя є, зокрема завдячуючи підтримці, роботі над собою, можливим програмам, послугам, спільнотам, об’єднанням у спільноту. 
Після повномасштабного вторгнення фраза «Ти можеш все. І трохи більше» набула нових сенсів. Наші ветеранські простори, якими ми опікуємося, дуже швидко переформатувалися в потужні гуманітарні штаби. Зараз вони повертаються до діяльності в межах своїх стратегій, зокрема і щодо розбудови спроможності громад опікуватися великою кількістю ветеранів, яких ми очікуємо після демобілізації. 
– А яка місія Коаліції ветеранських просторів, де ви є координаторкою?
– Ця історія розпочалася ще у 2018 році, коли я звільнилася зі Збройних сил України. Ми почали думати, а яким чином можемо будувати систему підтримки ветеранів. Вивчали міжнародний досвід, зокрема запартнерилися з ветеранами зі США українського походження. 
Вони розповіли про свій досвід, що після в’єтнамської війни, коли була велика недовіра ветеранів до американського уряду, вони об’єднувалися у центри підтримки ветеранів, у простори, де надавали свої послуги і сервіси. І через певний час держава прийшла у ці простори й почала нанизувати свої сервіси, зокрема з’являлися послуги психологічного супроводу. Згодом навколо цих просторів розросталися ветеранські шпиталі.
Ми подумали, що було б добре, якби і в Україні таких просторів було багато, тож почали їх розбудовувати. З часом їх стало достатньо на рівні кожного обласного центру, об’єднали їх у Коаліцію ветеранських просторів. 
Військові мають знати, що вдома готуються до їх повернення, розуміють їх проблеми
Скажімо, у Львові зараз працює три потужні ветеранські простори – Будинок воїна, Перший жіночий ветеранський простір «Рехаб» та Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій. 
Послуги, які надають у ветеранських просторах, мають бути стандартизовані, фахівці – навченими, також потрібна добра комунікація з місцевою владою. 
Тепер ветеранські простори є рушійною силою кардинальних змін у сфері ветеранської політики. Наша коаліція є тією командою, яка розвивала і консультує ветеранські простори в Україні. Ми є координаторами і займаємося розвитком та підсиленням просторів на національному рівні.
– Ви є лідеркою і магнітом для команд ветеранських просторів, за що вам респект.
– Це справа мого життя. Це моя професійна діяльність, я багато вчуся. З усіма людьми, які є представниками ветеранських просторів, маємо спільні цінності, тому й об’єднуємося.
  
– У 2019 – 2020 роках ви були міністеркою у справах ветеранів. На вашу думку, зараз держава чує ветеранів та їхні потреби, чи є ефективна програма підтримки ветеранів?
– Немає. Нещодавно ми спільно ще з чотирма громадськими організаціями національного рівня презентували своє бачення концепції ветеранської політики. Головне розуміти, що ветерани для держави не є проблемою. Ветерани для держави є шансом встояти перед ворогом, бо це питання національної безпеки, ветерани є основою боєздатної армії та основою інших силових відомств. Держава має це зафіксувати й декларувати. Не те, що вони є ще однією соціально вразливою категорією, а що є основою національної безпеки та оборони України! 
Держава повинна декларувати, що відновить цих людей та поверне до соціально-економічного життя, бо це цінний людський капітал, без якого не буде економічного прориву після нашої перемоги. І це потрібно зафіксувати на рівні ветеранської політики. 
Звісно, що дуже важливим є тісний контакт з цільовою аудиторією і, на жаль, міністерство, яке створене для розробки ветеранської політики, сьогодні немає такого контакту та комунікації з ветеранською наявною та майбутньою спільнотами. Це потрібно посилювати. Ми відкрито про це говоримо з недержавним сектором. Почали зі сили впливу недержавного сектору – він є, він буде. Я вважаю нас повноцінними гравцями на національному рівні. 
– На вашу думку, чому ж держава не чує ветеранів та їхні потреби?
– Це залежить від інституційної спроможності Міністерства у справах ветеранів і кадрового потенціалу самого відомства.
– Заслабка сама міністерка?
– Так. До слова, комітет ВРУ опублікував звернення до уряду щодо кадрових змін у Міністерстві у справах ветеранів, зокрема парламентарі визнали роботу міністерки й відомства неефективними. Спільноту ветеранів треба чути! З ними має бути якісна комунікація. Ветеранам потрібні реальні справи, а не просто слова.
– Якщо вам запропонують знову очолити Міністерство у справах ветеранів?
– Це залежатиме від багатьох аспектів, зокрема і від запропонованих реальних механізмів. Для того, щоб кардинально змінювати ветеранську політику, потрібні можливості.
– І харизматична людина, якій довіряють ветерани, яка чує ветеранів, і знає, як їм допомогти.
– Звичайно. 
– Ви неодноразово наголошували, що маємо дбати про ветеранів та їхні родини, бо це запорука нашої перемоги та нашої сили як держави. Як дбати? Зокрема, у громадах мають чути, підтримувати й допомагати ветеранам. Мовиться про наявність місцевої ветеранської політики?
– Так, місцева ветеранська політика має бути. Але повернімося до національної ветеранської політики. Адже без національної місцева ветеранська політика йтиме в різнобій. Все має бути підкріплено бюджетами. Різними: державним, місцевим і від наших донорів. Де розраховуємо на державний бюджет, а де на місцевий? Де розраховуємо на гроші бізнесу чи міжнародних партнерів? Мають існувати механізми реалізації цієї політики. В громаді має бути ветеранський простір чи ні? Якщо так, то який? Які є стандарти надання послуг, як контролюємо надання цих послуг? Хто фінансує психологічну допомогу? Є багато запитань, які потрібно врегулювати на національному рівні. 
– Зараз ветеранські простори, де працює команда ініціативних однодумців, є доброю підтримкою ветеранів. На вашу думку, чи їх є достатньо в Україні, чи якісно працюють і як оцінюєте роботу на Львівщині?
– Певна: ветеранських просторів в Україні ще недостатньо. Їх треба більше, їхні діяльність і розвиток потрібно посилювати. В обласних центрах є ветеранські простори, вони мають бути і в громадах, хоча б у районних центрах. Їх варто посилювати мобільними групами. 
У п’яти ветеранських просторах, зокрема і на Львівщині, починають працювати мобільні групи у складі психолога, юриста, соціального кейс-менеджера
Ветеранські простори, які є у Львові, працюють якісно. Коли до мене звертається регіональна влада з проханням запустити роботу ветеранських просторів, я раджу поїхати до Львова. Скажімо, представники Хмельниччини – і місцева, і обласна влада – приїздили на Львівщину. Відвідали Будинок воїна у Львові, познайомилися з командою Першого жіночого ветеранського простору «Рехаб», відвідали Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій. Також подивилися, які реабілітаційні можливості для ветеранів є на Львівщині. Повернулися до мене з відповіддю, мовляв, у нас нічого такого немає. Львівщина є показовою. 
– У чому полягає успіх Львівщини? Це команда ініціативних однодумців, багаторічна праця?
– Це об’єднання з ветеранською спільнотою. Якщо говоримо про Будинок воїна і Перший жіночий ветеранський простір «Рехаб», то це організації, які створені на базі, де ветеранська спільнота збиралася, збирається і буде збиратися. «Рехаб» знайшов свою нішу у роботі з ветеранками. Респект! Зараз вони займаються і підтримкою родин безвісти зниклих військових. Це надчутлива й надважлива тема. Подяка команді за працю. 
Якщо говоримо про Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій, то це запорука дизайну мислення міського голови Львова. Ветеранські програми у Львові підкріплені відповідним фінансуванням, розумінням, що така структура для ветеранів має існувати. 
Спільнота, однодумці, цінності, лідерство, відповідальність, підтримка місцевої влади, відчуття моменту – особливо в контексті роботи з родинами безвісти зниклих – все є важливим. 
– Сервіси для ветеранів: що варто зробити, аби все було на належному рівні?
– Говоримо часто про відновлення психічного здоров’я ветеранів. Є думка, що це робота психологів чи психотерапевтів. А відновлення психічного здоров’я ветеранів «зашито» у всіх сферах нашого життя. Зокрема, це мають бути навчені спеціалісти, це сімейні лікарі, яких повинні навчити комунікувати з ветеранами, це поліцейські, які комунікуватимуть, якщо ветерани скоять правопорушення і мають розуміти, що було основою, що це сталося, кажу про мотиви. 
Ветеранські простори, які є у Львові, працюють якісно
Матимемо одну з найбільших хвиль демобілізації з часів Другої світової війни. Як свідчить досвід Великобританії та США, там був колапс систем, зокрема медичної та соціальної. Були страйки ветеранів. Це виклик для нас у майбутньому. Якщо зараз не почнемо активно готуватися, це для України можливий виклик у майбутньому. Готуватися потрібно. Не вистачає загальнодержавної координації. 
– Україна мала б перейняти досвід, скажімо, США роботи з ветеранами? Чи у нас, українців, має бути свій досвід?
– 100%. Немає ідеального досвіду, який би ми взяли, скопіювали і зробили для себе. Навпаки, Україна вже ділиться своїм досвідом, нас запрошують за кордон. І цей досвід є найновішим, на жаль. Війна триває. У багатьох наших напрацюваннях ми є успішні і бачення є правильне. Я б будувала власну історію. Досвід України є унікальним. Адже у нас на фронті служать не лише Збройні сили України, залучені всі силові відомства. Такого немає ніде у світі. Там зазвичай служать контрактники. 
Україна мобілізувала дуже велику кількість людей, це представники різних професій, різної освіти, власники бізнесів. І все це вимагає від нас особливих інструментів реінтеграції.
Звісно, досвід США щодо ветеранських просторів є цікавим і ми його вивчали. 
Загалом мовиться не лише про відповідальність держави, це і питання громадського сектору, і залученості приватного сектору. Зараз бізнес сильно включився. Їх спонукало те, що багато людей з фірм, компаній та підприємств пішли воювати. І в контексті браку трудових ресурсів компанії зацікавлені, аби ці люди повернулися. Вони думають про те, як розбудовувати свої системи підтримки ветеранів. Бізнеси зацікавлені і в зовнішній історії. Мовиться про відновлення реабілітаційних спроможностей у громаді, щоб ветерани могли відновитися і повертатися до роботи, були спроможні якісно працювати.
– Знаю, що команда «Простір можливостей» та Коаліція ветеранських просторів запустили проєкт «Дякую за службу! Готові допомогти». Розкажіть докладніше про нього.
– Проєкт «Дякую за службу! Готові допомогти» запустили за підтримки Укрнафти. Мета – аби люди у віддалених населених пунктах отримували сервіси, допомогу та підтримку. Було прийнято рішення звернутися до партнерів, аби вони допомогли придбати машини і таким чином посилити наші ветеранські простори. 
У п’яти ветеранських просторах починають працювати мобільні групи у складі психолога, юриста, соціального кейс-менеджера. Тепер такі мобільні групи є на Львівщині, Вінниччині, Хмельниччині, Миколаївщині та Одещині. Мовиться про послуги для ветеранів, родинам ветеранів, родинам військових, які зараз на фронті, родинам загиблих, родинам безвісти зниклим. 
– Пані Оксано, яким проєктом ви пишаєтеся найбільше?
– Пишаюся усіма проєктами. Коаліція ветеранських просторів України – це ще одна моя дитина. Тішуся, що буквально за останній місяць вона збільшилася ще на два простори. Мовиться про 26 ветеранських просторів. Пишаюся однодумцями, пишаюся, що є добрий результат задля підтримки ветеранів. Найбільша цінність просторів в людях, які там працюють! 
– Наскільки вірите в перемогу України? І що дає вам сил працювати добре і якісно задля ветеранів?
– Звісно, що вірю в перемогу України! Силу дають люди, які захищають Україну. І ми маємо зробити все, аби їм там було спокійніше воювати, аби вони були впевнені, що про їх рідних подбали і подбають, забезпечити чесну і правдиву комунікацію з ними, про те, що буде, як вони повернуться з фронту додому. Військові мають знати, що вдома готуються до їх повернення, розуміють їх проблеми, також, що змінюємо систему, розуміючи, яка кількість людей повернеться з фронту.

Комунальний заклад Львівської обласної ради «Будинок воїна»

м. Львів, вул. Тараса Бобанича, 1-а
+38 098 519 89 20 
boodunok.voina@gmail.com 

Діяльність простору:

– надання інформаційно-консультаційних послуг; 
– організація та проведення зустрічей з ветеранами;
– кейс-менеджмент; надання психологічної підтримки; 
– юридичні консультації; організація тренінгів, майстер-класів, презентацій, виїзних заходів; 
– організація та проведення заходів національно-патріотичного виховання; 
– проведення соціальних, культурно-просвітницьких дозвільних заходів; 
– супровід з питань працевлаштування та перекваліфікації; 
– вшанування пам’яті загиблих Героїв.

Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій

м. Львів, вул. Пекарська, 41
+38 032 254 61 15 +38 067 962 82 25 
centr.ubd@gmail.com 

Діяльність простору:

– надання інформаційно-консультаційних послуг; 
– надання психологічної допомоги; надання юридичних консультацій; 
– послуги з фізичної адаптації; 
– супровід членів сімей загиблих захисників та захисниць України.

Перший жіночий ветеранський простір «Рехаб»

м. Львів, вул. Тараса Бобанича, 1-а
+38 097 952 02 90 
rehub.lviv@gmail.com 

Діяльність простору:

– допомога ЗСУ, силам оборони та захисту України; 
– проведення зустрічей з родинами загиблих, родинами полонених та зниклих безвісти захисників; 
– надання психологічної підтримки: індивідуальні, групові консультації, арттерапія, сніданки з психологами; 
– надання юридичної підтримки: первинна, вторинна; 
– надання інформаційно-консультаційної підтримки; 
– кейс-менеджмент; 
– проведення соціальних, культурно-просвітницьких дозвільних заходів;
– організація групових занять з йоги, фізична адаптація; 
– проведення тренінгів з особистої безпеки, першої домедичної допомоги, інформаційної безпеки, вишколи для цивільних; 
– організація виїзних заходів, паломництво, зустрічі з духівниками.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
1.0642 / 1.74MB / SQL:{query_count}