Професійна освіта – потужний старт кар’єри

У Вищому професійному училищі №20 міста Львова відбулась знакова подія – відкриття Центру кар’єри та підприємництва

Започаткувати Центр кар’єри та підприємництва було амбітною мрією колективу ВПУ №20 міста Львова. У День гідности та свободи, 21 листопада, вона стала реальністю. Військовий капелан Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Української греко-католицької церкви отець Андрій Сіданич освятив Центр і благословив його на успішну діяльність.
До створення нового освітнього простору доклали багато зусиль директорка училища Світлана Василина, педагоги, соціальні партнери, дизайнери. Центр кар’єри та підприємництва вийшов на славу – сучасний, комфортний, оснащений цифровою технікою, мобільними меблями. Він стане своєрідним серцем училища, адже сюди приходитимуть по допомогу й підтримку вступники, звертатимуться учні училища, зустрічатимуться підприємці-роботодавці, обговорюватимуть професійні питання, проводитимуть семінари колеги-освітяни.
До складу робочої групи Центру увійшли адміністрація училища, педагоги, відповідальні за виробничу практику учнів, спеціалісти з працевлаштування, психолог, юрист. «Головна мета діяльності Центру – допомогти молоді знайти себе в професійному світі, побудувати успішну кар’єру, зробити гідний внесок у відбудову України та її європейське майбутнє», – акцентувала директорка училища Світлана Василина. 
Заступник директора департаменту освіти та науки Львівської обласної військової адміністрації Віктор Кусий підкреслив: «Відкриття такого Центру кар’єри та підприємництва стало потужною ланкою зв’язків між освітою і бізнесом. Це частина нашої великої Перемоги». 

Соціальне партнерство

Вище професійне училище №20 міста Львова навчає юнаків та дівчат професій машинобудівного, автомобільного, IT-профілів у тісній співпраці з соціальними партнерами. Плідні партнерські відносини склалися у колективу училища з підприємствами ТОВ «Металворкшоп», ТзОВ «ІМВО», ТзОВ «Ен Сі Інжиніринг Україна», ТзОВ «АВЕРС», СП «Сферос-Електрон», ТОВ «Гідрокран» та іншими провідними компаніями. Учні проходять там виробничу практику і зазвичай влаштовуються на постійну роботу.
Таке партнерство дає хороші результати. Майбутні фахівці навчаються працювати в умовах реального виробництва. Училище постійно вдосконалює освітній процес з урахуванням вимог роботодавців, а підприємці отримують працівників відповідної кваліфікації. ВПУ №20 міста Львова постійно проводить робочі зустрічі, круглі столи з роботодавцями, екскурсії учнів на підприємства. 
«Наша спільна діяльність з Вищим професійним училищем №20 міста Львова творить справжні дива. Вона допомагає молоді побудувати успішну кар’єру, жити забезпечено і щасливо», – зазначив директор ТОВ «Металворкшоп» Андрій Андрущишин.
Серед соціальних партнерів є випускники училища та колишні педагоги. Зокрема, директор ТзОВ «АВЕРС» Богдан Соколовський працював майстром виробничого навчання у ВПУ №20 міста Львова. Він вдячний рідному училищу за фахову підготовку і нині не покидає його стін, є головою екзаменаційної комісії з професії «Електрогазозварник». «Підприємство, компанія, заклад професійної освіти завжди мають розвиватися», – вважає Богдан Соколовський.
Партнерські відносини колективу училища з Громадським об’єднанням «Центр «Жіночі перспективи» склалися у важкий для України час повномасштабної війни з російським агресором. Вони переросли у спільні дії та справжню дружбу. Разом приймали й розміщали у гуртожитку училища родини, які рятувалися від бойових дій в їхніх регіонах, опікувалися їхнім побутом, харчуванням, дозвіллям. Представники ГО «Центр «Жіночі перспективи» спільно з іноземними донорами облаштували в гуртожитку житлові кімнати та приміщення для проведення заходів. 
Вони також взяли активну участь у створенні Центру кар’єри та підприємництва. Як зазначила представниця ГО «Центру «Жіночі перспективи» Наталія Комаринська, з училищем їх об’єднують спільні мрії та спільна мета зробити життя наших людей кращим. До речі, деякі підлітки з родин, яких прихистили в гуртожитку, вступили на навчання у ВПУ №20 міста Львова.
Центр кар’єри та підприємництва буде активізувати та систематизувати співпрацю з підприємцями, розширювати коло соціальних партнерів. Задля успішного працевлаштування випускників Центр проводить моніторинг ринку праці, переговори з роботодавцями щодо влаштування учнів на виробничу практику та роботу.
З цією метою Центр кар’єри та підприємництва запланував низку заходів. Зокрема, 28 листопада відбудеться круглий стіл на тему «Співпраця з роботодавцями: пошук нових механізмів підготовки кваліфікованих робітників». А також у грудні випускник училища Віталій Гриньків проведе майстер-клас з учнями з професії «Електрогазозварник».
«Львівська міська рада сприятиме успішному працевлаштуванню випускників закладів професійної освіти, – зазначив начальник відділу професійної освіти департаменту розвитку ЛМР Богдан Іванусь. – Ми розширимо взаємодію училища з Львівським міським центром зайнятості та найближчим часом підпишемо меморандум щодо співпраці».

Міжнародна співпраця

В училищі учні не лише опановують теоретичні знання та засвоюють практичні навички, а й вивчають підприємництво у міжнародних програмах. Зокрема, другий рік поспіль юнаки та дівчата під керівництвом наставників створюють свої бізнес-проєкти у програмі «Компанія». Фахові молодші бакалаври вивчають основи фінансової грамотності. Це стало можливим завдяки співпраці з громадською організацією Junior Achievement Ukraine, яка є частиною всесвітньої мережі JA. Юнаки та дівчата дізнаються, як створювати власну справу, заробляти гроші й правильно розпоряджатися ними. Вони впевнено почуватимуться у дорослому житті.
В училищі також діє договір щодо співпраці з міжнародною організацією JUNIOR TALENTS. У форматі цього проєкту учні училища з професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів» мають змогу проходити стажування у Німеччині. Там вони опановують нові фахові навички та водночас вдосконалюють знання іноземної мови.
Училище співпрацює також з організацією Triangle Generation Humanitaire. Її представники 30 листопада проведуть для педагогів тренінг «Вплив стресу від війни на роботу інтелекту людини».

Кар’єрне консультування

Місією Центру кар’єри та підприємництва також є психологічна та юридична допомога учням. Робоча група Центру проводитиме індивідуальні та групові консультації, тренінги. Також планує розмістити на сайті та на сторінках соціальних мереж низку рекомендацій фахівців щодо створення резюме європейського зразка, пошуку роботи, самопрезентації, підготовки до співбесіди та правильної поведінки при зустрічі з потенційним роботодавцем.
На комунікаційних каналах училища буде розміщуватись актуальна інформація щодо вакансій з певних професій. За необхідності учням допомагатимуть пройти професійне тестування, визначити свої задатки та здібності, зрозуміти, на яку посаду варто претендувати, побудувати карту кар’єри.
Протягом грудня представники ГО «Центр «Жіночі перспективи» проведуть низку навчальних тренінгів для учнів на такі теми: «Мотивація до підприємництва та визначення ресурсів молодого підприємця», «Техніка пошуку роботи». Правильно обрати фах і розвиватися у професійній сфері є запорукою життєвого успіху.

Профорієнтація учнів

Центр кар’єри та підприємництва допомагає випускникам 9 та 11 класів загальноосвітніх шкіл обрати професію до душі. Школярі охоче відвідують училище. У форматі Днів відкритих дверей, Ярмарків професій вони випробовують себе у ролі слюсарів, автомобілістів, айтівців. З січня наступного року в училищі знову проводитимуть уроки трудового навчання підлітків. 
Педагоги та учні училища презентують перспективні професії, які можна опанувати у ВПУ №20 міста Львова, на різноманітних профорієнтаційних заходах. На масових подіях вони проводять майстер-класи, під час яких збирають кошти на потреби Збройних Сил України. Зокрема, восени цього року разом з благодійним фондом «ВлаТар – Найкраще Дітям», засновником якого є Тарас Ярошевич, на базі училища організували захід зі збору коштів на придбання броньованого пікапа для легендарної 93 окремої механізованої бригади «Холодний Яр». За зібрані кошти придбали техніку й передали її нашим воїнам. Водночас в училищі проводять велику волонтерську роботу, докладають усіх зусиль для Перемоги.
ВПУ №20 міста Львова вшановує пам’ять випускників, які боронили Україну від ворога та віддали своє життя за нашу Незалежність і Свободу. На фасаді училища є Меморіал пам’яті загиблим Героям.
Нині Вище професійне училище №20 міста Львова тримає стрій.
Все буде Україна! 
Все буде ПТО!
Вступайте у Вище професійне училище №20 міста Львова!
Адреса: 
м. Львів; вул. Широка, 83;
тел./факс: (032) 267-55-72, 267-55-71, 267-55-60;
e-mail: vpu20@ukr.net; сайт: www.vpu20.lviv.ua.
Ірина Бабкіна
реклама
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5631 / 1.62MB / SQL:{query_count}