Старанна, витривала та кмітлива

Вікторія Полюга вже вміє рахувати! Залюбки відвідує заняття з фізичної реабілітації у Львівському обласному перинатальному центрі та заняття з плавання у басейні з тренеркою

Три рочки й три місяці – вже саме стільки маленькій відомій львів’янці Вікторії Полюзі. Вона підросла, зміцніла й гарно розвивається. Віра у свою дитину та наполегливість батьків дають результат. А результат – це щоденна титанічна праця насамперед Вікторії! 
Час летить дуже швидко, адже щойно волонтери й небайдужі мешканці міста Лева у 2021-ому кілька місяців поспіль гуртом збирали гроші на «укол життя» для дитини, в якої спінальна м’язова атрофія. Потім всі разом щиро тішилися, що потрібні гроші встигли зібрати – а це 50 мільйонів гривень. 
Опісля у січні 2022 року у Сполучених Штатах Америки Вікторії успішно ввели препарат Zolgensma. Родина ще до повномасштабного вторгнення літаком повертається до України. 
Далі – новий етап у житті дівчинки. Вже рік Вікторія проходить фізичну реабілітацію у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі та займається плаванням у басейні з тренеркою. Одразу запитаєте, чи є прогрес? Звісно, що є! Дитина стала набагато міцнішою, витривалішою та кмітливішою. Підросла та змінилася.
Вікторія дуже старанна дитина, має велику силу волі – вона справжній боєць!
А у березні 2023-го Вікторія вперше (!) обійняла маму. «Це таке щастя і радість!» – поділилася гарною новиною з «Львівською Поштою» мама дівчинки Мар’яна Коцовська. Ще б пак! Та все це титанічна праця Вікторії, батьків, медиків, тренерів, віра та щоденні молитви. «Мріємо, щоб наша донечка почала ходити. Ми все робимо задля здійснення цієї мрії», – наголошує мама. 
У свої три роки й три місяці Вікторія вже вміє рахувати. Така розумниця! Вона любить розвивальні книжки (уважно слухає як читають, а потім їх по-своєму переповідає), любить співати, знає всіх тварин і кольори.

Вже рік у дівчинки щотижня розписаний графік. Мама каже: це ми щодня на заняття, як на роботу, їздимо. І так планують продовжувати й надалі. Дівчинка продовжує займатися фізичною реабілітацією з ерготерапевтом у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі, відвідує індивідуальні заняття плавання у басейні з тренеркою. Дитина на всі заняття йде з радістю, довіряє фахівцям – потоваришувала з ними. Окрім цього, це і щоденні вправи з мамою вдома. Праця, праця і ще раз праця.
«Що у Львівський обласний перинатальний центр, що на плавання донечка йде усміхнена! Як і кілька місяців тому, Вікторія щодня вранці запитує: «Мамо, куди ми сьогодні йдемо – до Діанки (Ерготерапевтка в перинатальному центрі«Львівська Пошта»), чи до Саші (Тренерка з плавання«Львівська Пошта»)?» – розповідає мама Вікторії. Вона вкотре наголошує: дуже важливо знайти свого лікаря, свого тренера. На щастя, родина Полюг знайшла своїх людей!
Вже рік у дівчинки щотижня розписаний графік. Мама каже: це ми щодня на заняття, як на роботу, їздимо
Вікторія тричі на тиждень (понеділок, середа, п’ятниця) має заняття з тренеркою з плавання у басейні. Тривалість – 30 хвилин. З нетерпінням чекає на похід у басейн. Дитина обожнює плавання – вона як риба у воді. А як тішиться, коли пірнає! Дуже це любить. Нагадаємо, що плаванням Вікторія займається у басейні в «Аквапарку» з тренеркою Олександрою Полянською, яка є засновницею школи раннього плавання «Плавунці».
Також двічі на тиждень (вівторок, четвер) Вікторія разом з мамою їздить на реабілітаційні заняття у Львівський обласний клінічний перинатальний центр, зокрема у відділення медичної реабілітації передчасно народжених та малих дітей. Тут заняття тривають годину. Як писала «Львівська Пошта», це сучасне інноваційне відділення запрацювало торік у червні, його очолює професійний педіатр з багаторічним стажем Зоряна Фуртак.
«Вікторія дуже позитивна дитина, вона розумничка. Дуже її любимо! Вона з радістю приходить до нас на заняття, чемно виконує всі завдання і усміхнена йде додому. Тішимося, що вже рік як вона відвідує реабілітаційні заняття у нашому відділенні. Для нас, медиків, це велика відповідальність – працювати з Вікторією. Вона займається з ерготерапевткою Діаною, яку дуже любить. За цей час бачимо суттєвий прогрес у її розвитку, є позитивна динаміка. Радіємо її перемогам. Дитина щоразу стає міцнішою та витривалішою. А яка вона кмітлива! Вікторія дуже старанна дитина, має велику силу волі – вона справжній боєць! Як вона рахує, співає – розумниця», – зазначає «Львівській Пошті» Зоряна Фуртак, завідувачка відділення медичної реабілітації передчасно народжених та малих дітей Львівського обласного клінічного перинатального центру
«Укол Zolgensma, щоденні невтомні заняття дають результат. Дитина сидить – так, у корсеті, але корсет – це певна страхівка, як стабілізація. Вікторія з кожним разом краще володіє м’язами, вона прогресує щотижня», – каже Зоряна Фуртак. 

Співрозмовниця наголошує: лише комплексний і командний підхід дає результат, батьки Вікторії свідомі цього. «Важливими є систематичні заняття. Загалом батьки, чиї діти мають ті чи ті проблеми зі здоров’ям, мають знайти ту команду професіоналів, де вони будуть почувати себе комфортно, де бачитимуть результат, батьки мають довіритися спеціалістам, спілкуватися і не соромитися ставити запитання, які їх цікавлять», – додає Зоряна Фуртак.
Донечка дуже любить перевертатися в різні боки – це колись було їй не під силу. Тепер може! 
«Радіємо, що через рік відвідування реабілітаційних занять у нашому відділенні у Вікторії є прогрес. Вона дуже старається. Та це багато її праці! Їй гарно вдаються всі завдання. Поступово даю їй нові й нові завдання. Ми з Вікторією вже стали подругами, – розповідає «Львівській Пошті» ерготерапевтка Діана Коростіна. – Варто зазначити, що бажання Вікторії стати міцнішою і віра у її успіхи та підтримка близьких дуже мотивують дитину. Дуже радіє Вікторія, коли щось нове зі завдань може виконати. Добре, що вправи дівчинка робить і вдома. Тут мамі респект, що наполегливо з донечкою займається».
Тішимося, що Вікторія вже краще відчуває своє тіло, свої ніжки
«Вікторія швидко росте, так змінилася. Краще відчуває своє тіло. Тішить нас своїми маленькими перемогами. Донечка стала міцніша і більш витривала. Їй добре даються розвиткові вправи, вправи на рівновагу, вправи для рук і ніг. З наших нових досягнень – під час реабілітаційного заняття у Львівському обласному перинатальному центрі з ерготерапевткою пані Діаною Вікуся стояла на колінах, однією рукою трималася за дзеркало, а іншою рукою фломастером малювала картинку. Ще рік тому про таке ми навіть подумати не могли! Ми хіба мріяли про таке. А тепер наша донечка може це робити. Щастя! Тішимося, що вона краще вже відчуває свої ніжки, – говорить «Львівській Пошті» мама Вікторії. – Дуже любить перевертатися в різні боки – це також колись було їй не під силу. Тепер може! Донечка сидить, але в корсеті».
Родина Полюг тішиться, що рік тому обрали Львівський обласний клінічний перинатальний центр, бо тут надають якісну та фахову допомогу. Ба більше, мама каже, що донечку важко забирати з центру – так їй полюбилися заняття там. «Ерготерапевтка Діана для Вікусі як подруга, яку вона дуже любить. Я вже кажу Діані, що скоро будемо донечку вам залишати й вона допомагатиме з маленькими дітьми, – додає мама. – Вікторія вже мені сказала, що коли виросте, то буде, як Миколаївна (Зоряна Фуртак«Львівська Пошта»), буде разом з нею лікувати дітей і дорослих, буде слухати, як стукає серце».

Метою роботи відділення медичної реабілітації передчасно народжених та малих дітей є раннє виявлення патології розвитку і своєчасне надання допомоги, а саме сприяння гармонійному розвитку дитини та мінімізація виникнення ускладнень. У відділенні послуги з медичної реабілітації отримують діти, які народилася передчасно і з малою масою тіла (від 500 грамів), народжені з вродженою патологією, які мають затримку темпів розвитку.
Вікторія любить розвивальні книжки (уважно слухає як читають, а потім їх по-своєму переповідає), любить співати, знає всіх тварин і кольори
Відділення медичної реабілітації передчасно народжених та малих дітей – це мультидисциплінарна команда фахівців з ранньої діагностики і терапевтичного супроводу. Це педіатр, дитячий невролог, лікар з фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, психолог, хірург, окуліст, лікар УЗД, сурдолог, логопед. 
У складі відділення є катамнестичний кабінет, кабінет вакцинації, зали фізичної терапії, сенсорна кімната. Спектр медичних послуг: соматичний моніторинг, вакцинація згідно з календарем щеплень, враховуючи індивідуальні особливості дитини, оцінка розвитку дитини за стандартизованими міжнародними шкалами, УЗД кульшових суглобів, черевної порожнини, нейросонографія, ЕХО серця, діагностика слуху та зору, медичний супровід супутніх станів (епілепсія, моторні порушення), фізична терапія, заняття з ерготерапевтом, діагностика і корекція сенсорних порушень, заняття з терапевтом мовлення, заняття з поведінковим терапевтом. Попередній запис за номером телефону: (068) 292-95-79. Адреса: вул. Дж. Вашингтона, 6, 1 поверх.
Ба більше, є зміни і у мами – Мар’яна навчилася кермувати автомобілем, аби самостійно возити донечку на всі заняття. «Обставини мене змусили – і ось тепер я вмію кермувати. Пішла на курси водіння, також дякую і чоловіку, який навчав мене. Не бійтеся – всі можуть навчитися. Головне бажання і поставити собі завдання», – каже співрозмовниця. Молодчина! Вітаємо!
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4832 / 1.64MB / SQL:{query_count}