Літнє полуничне меню

«Львівська Пошта» пропонує читачам добірку переписів звичних і незвичних страв із трускавок

Салат зі шпинатом і полуницями

Складники: 120 г моцарели, 5-6 полуниць, 2 пучки молодого шпинату, 1 ст. ложка оливкової олії, 1 ст. ложка бальзамічного оцту, 0,5-1 ч. ложка соєвого соусу.
Молодий шпинат помийте і обсушіть. Важливо, аби листочки були сухими – тоді салат краще заправиться і заправка не розтікатиметься по тарілці. Полуниці помийте, обберіть від листочків та плодоніжок, розріжте кожну начетверо або навпіл (залежно від розміру). Моцарелу накрайте на невеликі шматочки (2-3 мм завтовшки).
Приготуйте заправку: перемішайте оцет із соєвим соусом. До суміші тонкою цівкою влийте олії, збиваючи заправку віничком. Тепер зберіть салат: викладіть листя шпинату на велику тарілку, на нього – полуниці та шматочки моцарели, полийте заправкою і одразу ж подавайте до столу.

Полунична зупа (із «Галицької вегетаріанської кухні» Аполінарія та Ромуальди Тарнавських)

Складники: 4 склянки полуниць, 2 склянки сметани, пляшка вина, 0,5 кг цукру, 2 білки для подавання.
Полуниці промийте, просушіть і перетріть крізь сито на однорідну масу.
Додайте до полуничного пюре сметани – вона має бути свіжою, квасною і негустою. Ретельно перемішайте.
Пляшку вина заваріть із 0,5 кг цукру, доки цукор не розтопиться, і вистудіть. Якщо любите солодше – дайте цукру на 100 г більше.
Сметанково-полуничну масу змішайте з вином, вилийте до супової вази і поставте на лід. При подачі налийте зупу в порційні тарілки, а зверху полийте пінкою зі збитих білків.

Біла риба з полуничною сальсою

Складники: 250 г полуниць, пучок м’яти, пучок руколи, 4 філе (по 200 г) білої риби, червона перчина чилі, 1 ст. ложка білого бальзамічного оцту, 1 ст. ложка цукру, оливкова олія.
Полуниці помийте, обберіть від хвостиків і накрайте на кубики. М’яту добре промийте, обірвіть листочки і дрібно посічіть. З перчини чилі виберіть насіння і дрібно поріжте.
В маленькій мисці змішайте полуниці, м’яту, чилі, оцет і цукор. Поперчіть до смаку і поставте сальсу до холодильника на годину.
Розігрійте на середньому вогні пательню. Рибу змастіть олією за допомоги силіконового пензлика і обсмажуйте 4-5 хвилин з кожного боку до утворення золотистої скоринки.
На чотири великі тарілки викладіть промиту руколу, на неї – рибу, зверху – полуничну сальсу.

Полуничне тірамісу

Складники
На тірамісу: 200 г ніжного сиру маскарпоне, 200 г полуниць, 12 савоярді (бісквітне печиво для тірамісу), 200 мл кави, 5-6 ст. ложки полуничного лікеру або вина, 2 яйця, 50 г цукру, 2-3 ст. ложки какао-порошку; 
На печиво савоярді: 3 яйця, 60 г цукру, 50 г борошна, кілька крапель лимонного соку, цукрова пудра для посипання.
Приготувати тірамісу можна і з готового печива савоярді. Та якщо ви вирішили зробити цей десерт повністю самі, радимо скористатись наступним переписом. 
Розігрійте духовку до 190-200 градусів. Обережно відокремте жовтки від білків. Білки збийте з 30 г цукру і лимонним соком на стійкі, але м’які піки. Будьте обережні – не перестарайтеся!
Жовтки збийте з 30 г цукру. Збивайте крем впродовж 10 хвилин. До збитих жовтків порціями (2-3 рази) додайте білків та акуратно вимішайте, щоби утворилася однорідна маса. Просійте борошно і також порціями додавайте до яєчної маси, дуже обережно перемішуючи силіконовою лопаточкою. Будьте уважні: аби все вдалося, маса не повинна осісти!
Викладіть масу в кондитерський мішечок. Деко застеліть пергаментним папером, витискайте на нього смужки потрібної довжини (в два шари) і щедро посипте їх пудрою. Печиво випікайте в духовці 10-12 хвилин до золотистого кольору. Воно добре піднімається, але наприкінці випікання все ж трохи осідає. Готові савоярді вистудіть.
Полуниці помийте, обберіть від листочків та плодоніжок, розріжте кожну навпіл або начетверо. Жовток збийте з цукром (маса повинна стати білого кольору і вдвічі збільшитися в об’ємі). Збитий жовток змішайте із сиром маскарпоне.
Білок також збийте і акуратно (порціями) вмішайте до жовтково-сирної маси. Зваріть каву, охолодіть. Змішайте її з лікером або вином.
Швидко вмочуйте печиво у кавово-алкогольну суміш і викладайте по одному у форму для тірамісу. На печиво рівномірно викладіть половину яєчно-сирного крему і накраяні полуниці. Тоді знову – шар печива і на нього – решту крему.
Тірамісу поставте на ніч у холодильник. Перед подаванням на стіл посипте какао-порошком і прикрасьте полуницями.

Полуничне сорбе

Складники: 2 склянки полуниць, 2 ч. ложки лимонного соку, 2 склянки знежиреного молока, півсклянки цукру.
Для того, аби приготувати полуничне сорбе, подрібніть 2 склянки обібраних полуниць у блендері на однорідну масу. Вилийте полуничне пюре в миску і додайте до нього 2 склянки знежиреного молока, 2 ч. ложки лимонного соку і півсклянки цукру. Перемішайте всі складники ще раз і збийте на однорідну масу. Перелийте її у пластиковий контейнер і поставте в холодильник.
Щойно маса охолодиться, переставте контейнер до морозилки і щогодини ретельно помішуйте, аби не утворилися великі кристалики льоду. Для отримання ідеальної консистенції сорбе краще потримати в морозильній камері щонайменше 5 годин.

Желе з ревеню з вершковим мусом і полуницями

Складники
Для желе: 700 г полуниць, 500 мл води, 400 г стебел ревеню, 4-5 гілочок м’яти, 80 г цукру, 12 г желатину. 
Для мусу: 400 мл вершків 30% жирності, 40 мл води, 30 г цукрової пудри, 2 ст. ложки лимонного соку і цедра з лимона, 8 г желатину, полуниці для подачі.
Полуниці помийте, підсушіть, поріжте на великі шматочки і розкладіть по склянках. 
Приготуйте ревеневе желе: желатин залийте 80 мл води, перемішайте і залиште набрякати. Ревінь помийте, обберіть, поріжте на невеликі шматки та покладіть у невеличкий банячок. Залийте його рештою води, додайте цукор і м’яту, поставте на середній вогонь і варіть помішуючи, доки волокна ревеню почнуть розлазитися. Відцідіть через дрібне сито, витискаючи з маси щонайбільше рідини (у вас її має вийти до 600 мл). Додайте желатин і розмішайте до повного розчинення. Розлийте тепле желе по склянках і поставте в холодильник на годину.
Коли желе з полуницями почне схоплюватися, приготуйте вершковий мус: 200 мл вершків збийте до стійких піків, поступово додаючи цукрову пудру, і також поставте в холодильник. Желатин залийте водою і залиште набрякати. Решту вершків вилийте в каструльку з товстим дном, додайте цедру і поставте на малий вогонь. Прогрівайте помішуючи, доки маса дійде до кипіння. Зніміть з вогню, одразу ж додайте желатин і мішайте, поки повністю не розчиниться.
Остудіть теплі вершки до кімнатної температури. Додайте лимонний сік, перемішайте і вилийте в глибоку миску. Вимішуючи лопаткою, додайте три чверті збитих вершків. Мішайте обережно, але впевнено, до повного поєднання інгредієнтів. Розкладіть вершковий мус у форми з желе і знову поставте в холодильник на годину. Коли мус схопиться, рештою збитих вершків прикрасьте поверхню десертів. На бажання декоруйте кожну порцію полуницями і м’ятою.
Сторінку підготувала Марічка Ільїна
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5679 / 1.6MB / SQL:{query_count}