Аби млинець не був нанівець

З 20 по 26 лютого в Україні відзначатимуть Колодія або Запусти, після яких розпочнеться Великий піст. «Львівська Пошта» з цієї нагоди пропонує добірку переписів різноманітних налисників і млинців

Млинці на опарі

500 г пшеничного борошна, 400 мл молока, 2 яйця, 1 ст. ложка масла (або маргарину), 20 г дріжджів, 2 ст. ложки олії, 1 ст. ложка цукру, щіпка солі.
Дріжджі розводимо в 200 мл теплого молока, всипаємо половину зазначеної кількості борошна, ретельно вимішуємо, накриваємо серветкою і ставимо в тепле місце на 40-50 хвилин. Коли опара збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі, додаємо розтертих яєчних жовтків, цукру, солі, масла (або маргарину), вимішуємо, поступово всипаємо решту борошна, знову ретельно вимішуємо, щоби вийшло однорідне й еластичне тісто.
Потім тонкою цівкою вливаємо решту молока і далі місячи тісто. Накриваємо тісто серветкою і знову ставимо в тепле місце на 20-40 хвилин. Коли тісто підніметься вдруге, старанно його вимішуємо і ставимо втретє у тепле місце на 30 хвилин. Після того як тісто підніметься втретє, розмішуємо і вводимо у нього збиті на піну яєчні білки. Даємо постояти 15-20 хвилин. Щойно тісто підніметься, починаємо пекти млинці, набираючи тісто великою ложкою або ополоником, на розпеченій, змащеній олією сковороді.

Налисники на молоці

0,5 л води, 0,5 л молока, 3 яйця, 360 мл борошна, 50 мл олії, по 0,5 ч. ложки солі, соди та цукру.
Молоко перемішуємо з водою. До яєць додаємо борошна, солі, цукру, соди і половину молока з водою. Добре збиваємо, щоб не було грудочок. Поступово додаємо решту молока з водою, постійно помішуючи. Потім вливаємо олії і ще раз перемішуємо. Налисники печемо з обох боків на добре розігрітій сковороді.

Налисники на мінеральній воді

500 мл звичайної газованої води, 1 скл. борошна, 3 яйця, 2 ст. ложки олії, 2 ч. ложки цукру, щіпка солі. 
У мінеральній воді розчиняємо цукор. Додаємо збиті яйця і ретельно вимішуємо. Борошно сиплемо в цю суміш тонкою цівкою, постійно помішуючи (додаємо його доти, поки тісто не набуде консистенції рідкої сметани). Наприкінці вливаємо олії. Млинці виходять тонкі, хрумкі, з ажурними краями.

Налисники на кислому молоці

300 г борошна, 2 скл. кислого молока, 2 яйця, 0,5 ч. ложки соди, 0,5 ч. ложки лимонної кислоти, сіль і цукор на кінчику ножа.
Яйця, сіль і цукор розводимо склянкою кислого молока і всипаємо просіяне борошно із содою та лимонною кислотою. Коли тісто загусне і набуде консистенції сметани, виливаємо другу склянку молока, добре вимішуємо і залишаємо на годину. Печемо млинці на гарячій сковороді на олії.

Налисники на сироватці

300 г сироватки, яйце, 180 г борошна, 50 г олії, 30 г цукру, 0,5 ч. ложки соди.
Змішуємо яйце з цукром, вливаємо сироватку і добре вимішуємо. Додаємо до суміші просіяного борошна із содою і знову ретельно перемішуємо. Вливаємо олії, вимішуємо і даємо постояти 10-15 хвилин. Смажимо млинці на олії на добре розігрітій сковороді з обох сторін на середньому вогні.

Млинці з кукурудзяного борошна

500 мл кефіру, 1-1,5 скл. пшеничного борошна, 1 скл. кукурудзяного борошна, 2 яйця, 1 ч. ложка соди (погашеної оцтом), сіль і цукор до смаку, олія для смаження.
У кефір додаємо погашеної соди і перемішуємо. Вливаємо злегка збиті яйця, солимо до смаку (якщо готуємо солодкі млинці, то цукруємо). Добре розмішуємо, всипаємо кукурудзяної муки. Мішаємо віничком або лопаткою і даємо тісту постояти хвилин 20, аби кукурудзяне борошно набухло. Потім поступово додаємо пшеничного борошна і одразу ж добре вимішуємо, аби утворилося тісто консистенції дуже густої сметани.
Печемо млинці на середньому вогні на олії, викладаючи тісто на сковорідку (одна столова ложка на один млинець). Млинці мають дуже гарний жовтий колір завдяки додаванню кукурудзяної муки.

Млинці з гречаного борошна

1 скл. гречаного борошна (або змеленої в кавовому млинку сухої гречки), 2 скл. пшеничного борошна, 20-25 г дріжджів, 1 ч. ложка солі, 1 ст. ложка цукру, олія.
Звечора склянку гречаного і склянку пшеничного борошна змішуємо з теплою водою і дріжджами до консистенції густої сметани та залишаємо на ніч у теплі. Вранці додаємо решту пшеничного борошна, солі і цукру. Даємо постояти.
Коли тісто підніметься, вливаємо трохи теплої води, аби утворилася суміш для випікання млинців за консистенцією така, як на оладки. Даємо постояти ще півгодини і печемо млинці на олії, викладаючи суміш на сковороду ложкою.

Шпинатні млинці з полуницями

Для тіста: 250 мл молока, 100 г борошна, 50 г шпинату, яйце, 10 мл олії, 10 г цукру, дрібка солі. 
Для крему: 250 г полуниць (можна брати заморожені, також можна замінити їх вишнями чи іншими ягодами), 150 мл жирних вершків, 50 г маскарпоне, 20 г цукрової пудри.
Шпинат помийте і обсушіть. Збийте його блендером із яйцем, молоком, сіллю та цукром на однорідну масу. Додайте до неї просіяне борошно та олію і добре перемішайте.
Нагрійте пательню і посмажте на середньому вогні млинці – по хвилині-півтори з кожного боку.
Тепер приготуйте крем шанті. Для цього змішайте холодні вершки, маскарпоне і цукрову пудру та збийте блендером на однорідну масу. Можна збивати до кремоподібного стану або до утворення стійких піків – як вам до вподоби.
Полуниці помийте, видаліть хвостики і просушіть. Розріжте кожну навпіл. На кожен млинець покладіть трохи крему і кілька шматочків полуниць та скрутіть трубочкою. Також можна подавати цю страву як розібраний десерт: просто викладіть фігурно на тарілку два-три млинці, а поміж них кілька ложок крему і полуниці.

Млинці з гарбузом

1 скл. кефіру, 1 яйце, 150 г гарбуза, 250 г борошна, сіль до смаку.
Змішуємо склянку кефіру зі збитим яйцем, сіллю, борошном і додаємо гарбуза, натертого на тертці з великими вічками. Ретельно вимішуємо. Тісто викладаємо ложкою на розігріту і змащену олією сковороду та обсмажуємо млинці обох боків. Подаємо гарячими або холодними.

Сторінку підготувала Марічка Ільїна
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4591 / 1.6MB / SQL:{query_count}