Хліб – над усією їжею пан

«Львівська Пошта» підготувала добірку простих переписів, за якими можна легко приготувати різні види несолодкої дріжджової випічки

Простий хліб

500 г муки, 320 г (не мл!) води, 11 г живих пресованих дріжджів (або 4 г сухих), 12 г цукру, 10 г солі.
Спочатку зробіть опару. Для цього в мисці у теплій воді (температура 35-40 градусів, може бути нижча, але не вища, бо дріжджі не «спрацюють») розчиніть цукор і дріжджі, додайте 3 ст. ложки муки, вимішайте, накрийте харчовою плівкою або рушником і залиште на пів години, аби опара підійшла.
Решту муки просійте, влийте до неї опару, посоліть і замісіть м’яке тісто. Муки не досипайте. Миску змастіть олією, викладіть у неї тісто, накрийте і залиште на 50 хвилин у теплі, щоби підійшло.
Після цього викладіть тісто на добре присипану мукою стільницю, легенько розтягніть його (щоби набуло форми прямокутника), складіть два протилежні краї до центру (інші два складіть так само). Знову викладіть тісто в миску, накрийте і залиште підростати ще на годину.
На дошку, присипану мукою, знову обережно викладіть тісто, накрийте і залиште на 15 хвилин. Потім легко перемніть і викладіть у змащену олією форму. Накрийте рушником, поки тісто не виросте до країв форми.
Попередньо розігрійте духовку до 240 градусів, поставте знизу металеву миску або каструлю з водою (це дасть пару). Випікайте хліб 14 хвилин, тоді заберіть миску з водою, температуру зменште до 200 градусів і випікайте ще 25 хвилин.
Обережно витрусіть хліб із форми. Якщо боки хлібини не підрум’янилися, допікайте вже без форми хвилин 10.
Спечений хліб покладіть на решітку, щоби вистиг (можна на ту, що для духовки). Але не накривайте його – тоді він матиме хрустку і ніжну скоринку.

Скандинавський хліб без замішування

500 г муки, 350 г води, 50 г обібраного насіння соняшнику, 40 г насіння кунжуту, 20 г пресованих дріжджів, 15 г цукру, 10 г солі.
Розчиніть дріжджі та цукор в теплій воді. Додайте решту складників, перемішайте масу на однорідну, але не місіть.
Форму, в якій випікатимете хліб, ретельно змастіть тонким шаром олії. Викладіть у неї тісто, розрівняйте, накрийте харчовою плівкою і поставте на ніч у холодильник.
Зранку розігрійте духовку до 240 градусів у режимі «з парою». Якщо не маєте такого, поставте на дно духовки банячок із водою.
Зніміть плівку з форми з тістом і одразу з холодильника ставте в духовку. Перші 12 хвилин випікайте скандинавський хліб «з парою». Тоді вимкніть цей режим або заберіть посудину з водою, знизьте температуру до 200 градусів і допікайте до готовності – плюс-мінус 25 хвилин. Такий хліб має вистигати на решітці.

Хліб на сироватці

1,5 кг муки, 800 мл сироватки, яйце для змащування, 60 г олії, 50 г цукру, 40 г пресованих дріжджів, 2 ч. ложки солі.
У теплій сироватці розчиніть дріжджі з цукром. Додайте до розчини решту складників і замісіть тісто (вимішуйте 15-20 хвилин). Накрийте посудину з тістом рушником або харчовою плівкою і поставте в тепле місце, щоби добре підійшло, на 40-60 хвилин, залежно від температури в приміщенні.
Тоді викладіть тісто у форму, змащену олією, змастіть верх виробу яйцем і залиште для викисання.
Випікайте хліб на сироватці 20 хвилин при 200 градусах, тоді знизьте температуру в духовці до 180 градусів і печіть ще 50 хвилин. 
Якщо верх дуже припікатиметься, накрийте хлібину фольгою чи пергаментом.

Гарбузовий хліб

1 кг муки, 400 г гарбуза, 300 мл молока, 50 г свіжих пресованих дріжджів, два жовтки, одне яйце (для змащування хліба), 4 ст. ложки олії, 2-3 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка солі, смажене й обібране насіння соняшнику, гарбуза, льону та кунжуту.
Гарбуз відваріть у невеликій кількості води, відцідіть воду і перебийте гарбуз на пюре. В молоці розведіть дріжджі, додайте цукор, сіль, олію, жовтки, склянку муки і зробіть опару. Залиште на 15-20 хвилин, щоби дріжджі забродили. Тоді додайте холодне гарбузове пюре, решту муки і впродовж 15-20 хвилин місіть м’яке тісто. Накрийте посуд із тістом харчовою плівкою або рушником і поставте на півтори години в тепле місце.
Коли тісто підніметься, обімніть його, на бажання додайте до нього насіння, яке любите, і дайте тісту ще раз піднятися. 
Форму для випікання з високими бортиками щедро змастіть олією. Із тіста сформуйте хлібину, перекладіть у форму, змастіть верх виробу яйцем і присипте насінням кунжуту, льону. Випікайте хліб при 200 градусах 50 хвилин. Температура випікання може бути різна і залежить від духової шафи. Після випікання хліб обов’язково накрийте рушником.

Цибулевий хліб на пиві

600 г муки, 360 мл темного пива, дві великі цибулини, 50 мл олії, 35 г свіжих пресованих дріжджів, яйце, 1 ст. ложка приправи «Прованські трави», 0,5 ч. ложки солі.
Цибулю обберіть, накрайте на невеликі кубики і обсмажте на сковороді до золотистого кольору.
У теплому пиві розчиніть дріжджі, додайте решту складників і замісіть тісто. Воно липнутиме до рук, але так має бути. Дайте тісту підрости годину-півтори.
Коли тісто підросте, викладіть його у форму, добре змащену олією або встелену пергаментним папером для випічки, і залиште на хвилин 15, аби підійшло.
Випікайте цибулевий хліб на темному пиві при температурі 180 градусів 30-40 хвилин.

Плетенка

На два вироби: 500 г муки, 160 г води, два жовтки, два яйця (півтора в тісто, половину – щоби змастити його перед випіканням), по 40 г цукру і олії, 15 г свіжих дріжджів, 8 г солі, насіння кунжуту.
Дріжджі з цукром розчиніть у теплій воді. Додайте решту складників і замісіть тісто (в тістомісі – 10 хвилин, вручну – 20-30 хвилин).
Готове тісто змастіть олією, викладіть у миску, накрийте рушником або харчовою плівкою і залиште, щоби підійшло, години на три.
Коли тісто підійде, розділіть його на шість рівних частин, із кожної сформуйте кульку, накрийте і залиште ще хвилин на 20.
Із кожної кульки сформуйте довгий джгут і сплетіть із них дві коси.
Змастіть деко олією, викладіть на нього плетенки, накрийте рушником і залиште на годину, щоби підійшли. 
Змастіть верх виробів яйцем і посипте насінням кунжуту.
Випікайте в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці, допоки верх і низ виробів не запечуться. Час випікання залежить від духовки.
Готові плетенки вийміть із духовки й одразу накрийте рушником.
Сторінку підготувала Марічка Ільїна
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5388 / 1.59MB / SQL:{query_count}