А той третій празник – Святе Водохреща!

«Львівська Пошта» пропонує добірку переписів страв, які варто приготувати на 19 січня

Салатка з червоної капусти та оселедця

Невелика головка червоної капусти, велике яблуко, цибулина, філе оселедця, 100 г білої квасолі, по 50 г зелені кропу і петрушки, сік із половини цитрини, сіль, цукор, олія до смаку.
Квасолю зваріть заздалегідь та відцідіть. Капусту дрібно нашаткуйте, посоліть, скропіть цитриновим соком, присмачте цукром, ретельно вимішайте та вимніть руками, щоби зм’якла. Цибулю обберіть, накрайте на тоненькі півкільця, додайте до капусти і ще раз вимніть. Яблуко натріть на тертці з великими вічками і всипте туди ж.
Філе оселедця обберіть від шкірки та поріжте на шматочки, додайте до салату разом із посіченою зеленню, скропіть олією та добре вимішайте.

Галицький борщ із вушками

На борщ: 0,5 кг буряків, 400 г бурякового квасу, 150 г сушених білих грибів, 100 г моркви, 100 г масла, 50 г муки, сіль, перець до смаку.
На вушка: 500 г муки, варені гриби з борщу, по 100 г цибулі, масла і мелених сухарів, яйце, сіль, перець до смаку.
Спочатку зваріть борщ. Сушені гриби промийте і відваріть. Юшку відцідіть в окрему миску, гриби відкладіть (вони знадобляться для вушок). Буряки, моркву помийте, обберіть і також відваріть.
Муку обсмажте на 50 г масла. Овочевий і грибний відвари з’єднайте. Буряки накрайте на соломку і вкиньте у відвар. Додайте бурякового квасу, присмачте сіллю і перцем, додайте обсмаженої муки і добре прокип’ятіть борщ.
Для приготування начинки обібрану і дрібно нарізану цибулю підсмажте на решті масла. Додайте посічених варених грибів, сухарів, солі, перцю і добре вимішайте.
З муки, яйця і води замісіть тісто. Тонко розкачайте і накрайте на квадратики. На кожний квадратик покладіть начинку, з’єднайте краї тіста і зліпіть вушка. Варіть їх у киплячій підсоленій воді, допоки не спливуть.
Готові вушка викладіть у тарілку, залийте гарячим борщем і подавайте до столу.

Яворівський пиріг

Для тіста: 0,5 кг муки, 250 мл теплої води або молока, 30 г живих дріжджів або 10 г сухих, 2 жовтки, кілька ложок олії або топленого масла, сіль, цукор.
Для начинки: 2 кг картоплі, 150 г гречаної крупи, 2 великі цибулини, олія, сіль, чорний мелений перець.
Яворівський пиріг – це солона випічка з дріжджового тіста, традиційна для Яворівського та Городоцького районів Львівщини. Минулого року його внесли до переліку нематеріальної спадщини України. 
«Мокрі» дріжджі посипте ложкою цукру і дайте їм розійтися. Якщо дріжджі сухі, всипте їх у муку і перемішайте. З муки, молока, дріжджів, дрібки солі, цукру та жовтка замісіть некруте тісто. Додайте олії або топленого масла і вимісіть, щоб увібрало жир. Тісто має легко відставати від рук, але не бути дуже тугим. Накрийте його рушничком і поставте в тепле місце, щоби підросло.
Гречку залийте окропом (на два пальці вище рівня), додайте ложку масла або смальцю і посоліть. Баняк із гречкою накрийте покришкою, закутайте рушником і залиште на 1,5-2 години запарюватися. Картоплю обберіть, зваріть і ретельно потовчіть, щоби була без грудочок.
Цибулю обберіть, посічіть і засмажте на олії (на бажання можна додати трохи шкварок). Зимну картоплю змішайте з гречкою і цибулею, добре присмачте сіллю і чорним меленим перцем, аби начинка не була прісна.
З половини тіста розкачайте круглий, не дуже тонкий корж, на середину викладіть половину начинки. Краї тіста зберіть, заліпіть і переверніть в змащену олією форму заліпленими краями донизу. Верх пирога поколіють виделкою, змастіть збитим жовтком, посипте грубою сіллю і кмином. Те ж саме зробіть із другою половиною тіста і начинки.
Випікайте пиріг при температурі 200-210 градусів майже годину. Тісто має вирости, спектися і гарно підрум’янитися.

Голубці з картоплею та гречкою

Велика капустина, 2 кг картоплі, 250 г гречки, 3-4 цибулини, 2-3 зубчики часнику, лавровий листок, олія, сіль, перець до смаку.
Листочки капусти відділіть від качана і відпарте в підсоленій воді. Потовщені місця зріжте. Сиру картоплю помийте, обберіть, натріть на тертці або пропустіть через м’ясорубку і добре відтисніть від зайвої рідини.
Промиту гречку залийте окропом і зваріть. Цибулю обберіть, дрібно наріжте і зіскліть. Вимішайте картоплю, гречку і цибулю. Посоліть, поперчіть, вичавте туди часник і знову вимішайте.
Накладайте фарш на капустяне листя і загортайте як звично. Складіть голубці у форму для випікання, покладіть лавровий листок, до половини залийте водою. Поставте в гарячу духовку на 1-1,5 години.

Шинка в духовці

1 кг свинини, 1 л води, 60 г солі, 3-4 бутони гвоздики, 3 лаврові листки, 2-3 ч. ложки гірчиці (солодкої), 1 ч. ложка зерен коріандру, 0,5 ч. ложки пластівців перцю чилі, сіль і перець до смаку.
Свинину посоліть і поперчіть, зв’яжіть кулінарною мотузкою, щоби м’ясо мало щільнішу структуру. Вимочуйте його в сольовому розчині (60 г солі на 1 л води) 6-8 годин.
Витягніть м’ясо з розсолу і варіть у воді з лавровим листом, гвоздикою та зернами коріандру на дуже маленькому вогні півтори-дві години.
Дістаньте м’ясо з каструлі, змастіть солодкою гірчицею і притрусіть пластівцями перцю чилі. Запікайте в розігрітій до 200 градусів духовці 20 хвилин. Подавайте шинку теплою або холодною, порізавши на шматки.

Пампухи

400 г муки, 150 мл води кімнатної температури, 20 г свіжих дріжджів, 80 мл олії, 3 ст. ложки цукру, цедра з цитрини, дрібка солі, олія для смаження і цукрова пудра для посипання.
Приготування
У скляній або пластиковій мисці змішайте воду, дріжджі, ложку цукру і дві ложки муки. Мішайте до повного розчинення дріжджів, тоді вкрийте посуд харчовою плівкою і поставте на 15 хвилин у тепле місце без протягів.
До миски, в якій міситимете тісто, всипте решту муки, цукор, сіль і вимішайте.
Додайте воду з розчиненими дріжджами, злегка перемішайте, всипте лимонну цедру, влийте олії та замісіть пружне, але досить м’яке тісто. Накрийте його злегка вологим рушником і залиште на 1,5-2 години підходити при кімнатній температурі.
Тісто обімніть, розкачайте на пласт завтовшки 0,5-0,8 мм, виріжте склянкою кружальця і викладіть їх на присипану мукою дошку. Накрийте заготовки злегка вологим рушником і залиште на 30 хвилин підходити.
В казанку розігрійте олію, занурюйте в неї пампухи по одному і смажте на середньому вогні невеликими порціями, перевертаючи, доки не зарум’яняться. Виймайте їх на тарілку, застелену кухонним рушником. Дайте трохи охолонути і щедро посипте цукровою пудрою.
Сторінку підготувала Марічка Ільїна
за переписами Пані Стефи, Клубу
галицької кухні і Євгена Клопотенка
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4825 / 1.6MB / SQL:{query_count}