А ви знаєте свої права і як їх захищати?

Як у Львові надають правову допомогу бійцям та внутрішньо переміщеним особам. «Львівська Пошта» побувала на Донеччині, де поділились досвідом, як там надають правову підтримку місцевим жителям

фото: Олег Огородник, Олена Доспєхова
Чи чули ви щось про систему безоплатної правової допомоги, де і як вона працює? За даними опитування, лише близько 25% українців знають, що це таке. І це надто мало, кажуть фахівці, бо кожен має знати і захищати свої права!
Людям іноді легше заплатити штраф чи отримати якесь інше мінімальне покарання, ніж із допомогою адвоката доводити свою невинність. Але насправді отримати правову допомогу чи просто консультацію нескладно. Останніми роками в кожній області активно працюють центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД). Такі центри і місцеві бюро надають правові консультації щодо будь-яких питань кожному, хто туди звернеться. А за потреби (певні категорії населення) можуть отримати й безоплатну вторинну правову допомогу (супровід адвоката). Правові послуги оплачує держава.
На Львівщині працюють 28 офісів системи безоплатної правової допомоги (БПД). У місцевому центрі надання БВПД кажуть, що більше до них по допомогу звертаються саме бійці
Останніми роками особливо правову підтримку шукають бійці та внутрішньо переміщені особи (ВПО). Нині, кажуть, вони можуть отримати допомогу на сході України як не за лічені години, то за день. «Львівська Пошта» побувала у Донецькій області (на підконтрольній Україні частині), де поділились досвідом, як там надають правову підтримку місцевим жителям.

Краматорський центр: найбільше звернень від переселенців

На території Донеччини діє 23 офіси системи безоплатної правової допомоги (БПД). Там працює 49 юристів, а безоплатну вторинну правову допомогу надають трохи більше ста адвокатів. У 2015 році запрацював Краматорський місцевий центр з надання БВПД (йому підпорядковується 9 бюро правової допомоги та дистанційний пункт доступу до БПД на КПВВ «Майорськ»). Діяльність цього центру поширюється на північну частину Донецької області. Найчастіше клієнтами місцевого центру є переселенці, малозабезпечені особи, особи з інвалідністю та учасники АТО/ОСС.
«Найпоширеніші питання, з якими звертаються до нас учасники бойових дій та ветерани війни – це підстави для розірвання контрактів, трудові (стягнення компенсацій за невикористані відпустки при звільненні, оскарження наказів про звільнення), питання стягнення заборгованості за кредитними договорами, стягнення грошових коштів за оренду житла та щодо позбавлення батьківських прав. А внутрішньо переміщені особи часто звертаються з питаннями, які стосуються пенсійних, спадкових, сімейних питань, а також соціального забезпечення: стягнення недоотриманої пенсії, відмова у призначенні пенсії, призначення адресної допомоги, субсидій, визначення додаткового строку для прийняття спадщини, встановлення фактів смерті та народження осіб на території , що тимчасово не контролюється урядом України», – каже Вікторія Харенко, директорка Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
За п’ять років у Краматорському місцевому центрі було зареєстровано понад 50 тисяч звернень про надання БПД.
«Зазначу, якщо звертається внутрішньо переміщена особа у наші центри, підтвердження факту, що має юридичну силу: народження, смерті, родинних відносин та інших питань, то вирішення цієї проблеми триватиме щонайбільше добу. Якщо особа зранку звертається, то до обіду уже буде готова ухвала суду щодо встановлення юридичного факту, і людина зможе поїхати на непідконтрольну територію. Так відпрацьований механізм дій. Водночас у інших областях це триватиме 3-10 днів», – зауважив Павло Наливайко, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.
Важливо, що у прифронтових територіях працюють дистанційні пункти доступи до БПД на КПВВ (контрольний пункт в’їзду-виїзду). «На Донеччині працюють три мобільні центри для організації надання правової допомоги на пунктах в’їзду-виїзду – це «Майорськ», «Новотроїцьке» та «Мар’їнка». Але питання й у тому, що наші фахівці з правової допомоги працюють у «сірій зоні», під обстрілами, не маючи водночас ніяких пільг та й суттєвої зарплати» – зазначив Павло Наливайко.

Бахмутське бюро: підтримка закладам культури, релігійним та громадським організаціям

У прифронтовому місті Бахмут, яке розташоване за 30 км від лінії розмежування, чотири роки працює бюро правової допомоги. Серед тих, хто тут потребує найчастіше юридичної підтримки, це також ВПО та бійці, особи з інвалідністю. Щодня тут буває по 10-15 звернень. Скільки ж тут живе внутрішньо переміщених осіб, точної цифри не називають – це близько 15 тисяч людей, які переїхали з окупованого Донецька. Дехто залишається на окупованій території і довший час не перетинає лінію розмежування та не активує перепустку. Після оновлення даних Мінсоцполітики, їх автоматично не зараховують як ВПО.
«З учасниками бойових дій ми виграли не одну справу. Найпоширеніші випадки – це щодо отримання компенсації за невикористану додаткову відпустку для бійця чи оскарження заборгованості перед кредитними установами», – розповідає Оксана Болотюк, начальник відділу «Бахмутське бюро правової допомоги» Краматорського місцевого центру з надання БВПД. Вона теж у 2014-ому переїхала з тимчасово окупованої території в Бахмут і останні роки активно працює та живе тут.
З її слів, також працівники бюро співпрацюють і надають юридичну підтримку закладам культури, релігійними чи громадським організаціям. Таким чином хочуть допомогти не лише одному клієнту, а на всю громаду звертаю свою увагу. Прикладом є історія місцевого священника, який очолює парафію в Бахмуті та проводить богослужіння в підвалі. Отець Сергій – учасник бойових дій. Він родом із Луцька. В 2014-ому пішов воювати добровольцем у батальйон «Січ», після чого вирішив залишитись у Бахмуті. Торік його висвятили у священники.
«У 50-тисячному Бахмуті є лише одна православна церква України, і то доводиться служити в підвальному приміщенні. Ми служимо, як в катакомбах. До того приміщення в оренді мала громадська організація і церкву нашу тут тимчасово прихистили. В бюро доклали чималих зусиль, аби це приміщення передали в оренду парафії. Переоформили статутні документи для релігійної організації. Тепер шукаємо ділянку та грошову підтримку, аби збудувати окремий храм», – каже отець Сергій, настоятель місцевої Православної церкви України в Бахмуті.
Володимир Дериведмідь є власником місцевої книгарні «Еней», яка донедавна була єдиною україномовною на Донбасі. Він громадський активіст та професійний військовий. Воював у Афганістані, а на початку війни – у батальйоні «Донбас». Три роки він активно співпрацює з місцевим Бахмутським бюро правової допомоги.
«У книгарні «Еней» розмістили свій пункт, стенд, де маємо можливість додатково розповісти місцевим мешканцям про систему безоплатної правової допомоги. Бахмутське бюро допомагає книгарні щодо складання договорів про оренду приміщення чи щодо договорів оплати комунальних послуг, і це тільки маленька частина від нашої співпраці», – наголошує співрозмовник.

У Львівському центрі частіше підтримку шукають бійці

Система безоплатної правової допомоги не менш потрібна людям на Заході України. Зараз у Львівській області працюють 28 офісів системи безоплатної правової допомоги. За час роботи центрів та бюро за правовими консультаціями звернулись понад 120 тис. мешканців Львівщини. У місцевому центрі надання БВПД кажуть, що більше до них по допомогу звертаються саме бійці.
«У Львові більше за правовою допомогою звертаються учасники АТО/ООС. Переважно з питаннями соціального забезпечення, цивільного, земельного права. Мінімально маємо звернень від внутрішньо переміщених осіб. Очевидно, що у нас добре налагоджено систему, коли їм потрібно встановити факт смерті чи народження на тимчасово окупованій території. Не тому що не знають про нас, я це так пояснюю», – пояснює «Львівській Пошті» Уляна Стефак, директорка Львівського місцевого центру надання БВПД.
Із 2015-го зафіксовано понад 2 тисячі випадків надання ВВПД учасникам АТО/OOC у Львівській області. Також багато хто у Львові потребує юридичної допомоги щодо питань успадкування майна чи щодо неякісно наданих комунальних послуг. Багато питань й сімейного характеру – стягнення аліментів чи розірвання шлюбу. 

Як і де отримати безоплатну правову допомогу?

Отже, як писала «Львівська Пошта», якщо у вас виникла потреба в безкоштовній правовій допомозі, потрібно прийти (під час карантину бажано звернутись за номером телефону чи написати лист електронну пошту) до найближчого центру чи бюро і зареєструватися. Одразу після реєстрації ваше питання вислухають. Якщо воно не потребує судового розгляду, тобто у вашому випадку знадобиться саме первинна правова допомога, вам нададуть потрібну інформацію, роз’яснення чи консультацію. До слова, для отримання такої допомоги не обов’язково надавати документи, що посвідчують особу. Варто зауважити, що безоплатна первинна допомога не передбачає складання процесуальних документів і представлення інтересів у суді!
Також отримати правову допомогу можна, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги: 0 (800) 213-103. Вона працює цілодобово, дзвінок на неї є безкоштовним зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.
У випадку, коли питання все ж таки потребує судового розгляду, в центрі, до якого ви звернулися, перевірятимуть ваше право на отримання БВПД. Вторинна допомога передбачає складання процесуальних документів, захист потерпілих у суді та супровід адвоката. Після перевірки впродовж десяти днів за потреби вам нададуть адвоката коштом держави, але лише за умови, якщо ви належите до одної з категорій осіб, передбачених законом. Право на БВПД мають категорії осіб, які визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та іншими законами України. Наприклад, це малозабезпечені особи, середньомісячний сукупний дохід сім’ї яких нижчий від суми прожиткового мінімуму, діти, зокрема діти-сироти та безпритульні діти, особи, що мають заслуги перед державою, ветерани війни (учасники бойових дій, учасники АТО/ООС, інваліди та учасники війни, члени сімей загиблих у воєнних діях, конфліктах і антитерористичних операціях) або ж внутрішньо переміщені особи та інші.
Щоб отримати таку допомогу, необхідно пред’явити документ, який засвідчить приналежність до певної зі зазначених вище категорій. Громадянину, який скористався БВПД, судовий збір, поштові витрати чи судові експертизи потрібно буде оплачувати самостійно!

Куди звертатись за БПД у Львові

За правовою допомогою можна звернутись:
1. Регіональний центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області
Графік роботи: з понеділка по п’ятницю з 09.00 до 18.00 (без перерви на обід).
Адреса: м. Львів, вул.. Валова, 31 (4 поверх).
Тел.: (032) 236-74-95; (032) 255-36-65; (097) 711-79-91.
2. Львівське бюро правової допомоги
Графік роботи: з 09.00 до 18.00 (щодня, без перерви на обід).
Адреса: м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 71.
Тел.: (032) 237-08-09; (073) 432-68-36.
Електронна адреса: lviv1/lviv@legolaid.gov.ua
3. Місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Адреса: м. Львів, вул. Винниченка, 30.
Тел.: (097) 711-79-91.
Електронна адреса: lviv2/lviv@legolaid.gov.ua
Також місцеві центри діють у кожному районному центрі Львівської області.

Проєкт «Волонтер»

Співрозмовники наголошують, що часто люди не знають, які в них є права, як їх захищати та що робити, коли ці права порушують. Основна мета проєкту – підвищення рівня обізнаності правових питань у громадах. З липня по грудень 2020 року на території Донецької області реалізовується пілотний проєкт «Волонтер БПД». Після навчання волонтери БПД дві години на тиждень надаватимуть поради та базову інформацію з правових питань у своїх громадах. Вони поширюватимуть інформацію про послуги, які надає система безоплатної правової допомоги, скеровуватимуть людей до місцевих центрів з надання БВПД.
Львів – Донецька область – Львів

Левон Азізян, координатор проєкту ICLA Норвезької ради у справах біженців України:
– Ми надаємо різні види допомоги країнам, які потерпають від гуманітарних криз. Це можуть бути збройні конфлікти або наслідки негоди. Працюємо у понад 35 країнах світу. В Україні працюємо з ВПО на сході і надаємо їм юридичну допомогу, зокрема, людям, які проживають на тимчасово непідконтрольній території, вздовж лінії зіткнення та тим, хто проживає у віддалених містечках. За офіційною статистикою, в Україні зареєстровано орієнтовно півтора мільйона внутрішньо переміщених осіб. Але це неточна цифра, оскільки держава не має процедури для виплати пенсій для людей, які зареєстровані на непідконтрольній території. Відповідно змушує всіх їх реєструватись як ВПО, щоб отримати виплати. Ці люди часто мають проблеми із встановленням юридичних фактів смерті, народження, які сталися на неконтрольованій території. Щоб розуміти, для прикладу, громадянин, який проживає в Україні, в такому випадку отримує просто документи з лікарні, звертається до відділу реєстрації цивільного стану і після цього отримує свідоцтво про народження або смерть. Для мешканців, що залишились за лінією розмежування, це зробити набагато складніше: їм треба отримати документи медичного характеру, певні докази, що ця подія трапилася, після цього отримати дозвіл на перетин лінії, далі потрібно потрапити в органи реєстрації актів цивільного стану (вони працюють тричі на тиждень), отримують відмову, бо документи видані на неконтрольованій території. Після того знаходять провайдерів безкоштовної правової допомоги, наприклад, до нас звертаються в офіс. Ми складаємо заву про встановлення факту народження чи смерті, вирішуємо питання щодо судового збору. З цією заявою люди звертаються до суду, суд розглядає її. І лише після цього особа може отримати свідоцтво про народження чи смерть українського зразка. Але подібні питання давно могла би держава спростити.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5170 / 1.7MB / SQL:{query_count}