Повстанці святкують перемогу

Віце-президент США Джо Байден (у центрі) разом з прем’єр-міністром Монголії Сукхбаатаром Батболдом розважаються стрільбою з лука під час неофіційної зустрічі в Улан-Баторі. Фото: Goh Chai Hin/Getty Images

Над резиденцією Муаммара Каддафі в лівійській столиці Тріполі вже третій день майорить червоно-чорно-зелений прапор революції. Щоправда, самого полковника на момент підготовки цього матеріалу до друку впіймати не вдалося. Його місцезнаходження залишалося таємницею.
Єдина звістка про долю поки що чинного глави Лівійської джамахірії надійшла від президента Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) Кірсана Ілюмжинова, особистого приятеля полковника Каддафі. За словами шахового президента, вчора він спілкувався телефоном з Каддафі та його сином Мугаммедом. “Мугаммед запевнив, що сили, віддані його батькові, “вибивають негідників з міста”, – передав Ілюмжинов слова молодшого Каддафі. Потім Мугаммед дав слухавку своєму батькові. “Я живий і здоровий, перебуваю в Тріполі та не маю наміру залишати Лівію. Не вірте брехливим повідомленням західних телекомпаній”, – за словами Ілюмжинова, заявив Муаммар Каддафі.
Зрозуміло, що полковник і його шаховий друг говорили “на публіку”. Однак, судячи з усього, до повної перемоги лівійських повстанців таки далеко. За свідченнями очевидців, учора в різних районах лівійської столиці все ще було чутно стрілянину – вірні Каддафі війська продовжували опір. Найбільше дошкуляли снайпери, які стріляли з дахів і вікон (причому в усіх підряд, адже одностроїв у повстанців немає), а потім швидко міняли позиції.
Західні лідери, які палко підримували повстанців, уже виступили з переможними заявами. Президенти Франції та США Ніколя Саркозі та Барак Обама дружно зазначили, що на їхнє глибоке переконання, “кінець режиму Каддафі тепер неминучий і близький”.
P. S.  Ситуація в Лівії міняється буквально щогодини. Цілком можливо, що, коли ви триматимете в руках це число “Пошти”, полковник Каддафі вже даватиме свідчення повстанському трибуналу. А може, й ні…
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5471 / 1.54MB / SQL:{query_count}