Український спорт – 2023: підсумки

2023 рік добігає кінця. Попри жорстоку криваву війну, яку вже майже десять років проти України веде росія, наші спортсмени показали, що вони незламні, як і вся нація. У 2023 році вони подарували нам приємні миті та підстави для гордості. Водночас багато українських спортсменів взяли до рук зброю та сміливо боронили український народ від ворога. Вони назавжди вписали свої імена в історію України. Чимало з них уже ніколи не повернуться з війни, адже віддали життя, захищаючи рідну країну від загарбників. Тож варто згадати головні спортивні досягнення українських спортсменів у 2023 році.

Рекорд на Іграх Нескорених

Почнемо з досягнень наших захисників. На Іграх Нескорених українські ветерани взяли аж 34 (12+14+8) медалі – це найкращий результат за всю історію виступів команди. Українці піднялися на п’єдестал у шести видах спорту. Найуспішнішими наші стали у веслуванні на тренажерах – 11 медалей (4 золоті + 7 срібних), плаванні (9: 3+3+3) та стрільбі з лука (5: 3+0+2). Найбільш титулованим представником збірної України став військовослужбовець ЗСУ Назар Вознюк, який здобув шість медалей: чотири «золота» та два «срібла» в плаванні й веслуванні на тренажерах.

Віртуозний Котовський 

У лютому український фристайліст Дмитро Котовський вразив весь світ, коли виконав найскладніший стрибок у лижній акробатиці «Ураган» – це потрійне сальто з п’ятьма гвинтами (фул-тріпл фул-фул). Це сталося на етапі Кубка світу в американському Дір Веллі, що у штаті Юта. За стрибок він отримав 138,82 бала, які принесли йому золоту медаль змагань. До нього на офіційних змаганнях «Ураган» вдалося виконати лише одному спортсменові, американцю Джерету Петерсону – віцечемпіону Олімпіади-2010. Новий сезон Дмитро розпочав з нагород: спершу взяв «бронзу» на етапі Кубка світу з лижної акробатики у фінській Руці, а потім виграв «золото» на етапі Кубка Європи, який відбувся також у Руці.

Яскравий рік Магучіх 

Просто неймовірний 2023 рік провела українська стрибунка у висоту Ярослава Магучіх. 22-річна спортсменка з Дніпра здобула «золото» чемпіонату Європи в приміщенні у Стамбулі, а також «золото» чемпіонату світу в Будапешті – це перша золота медаль для України на чемпіонатах світу з легкої атлетики за останні 10 років.
Виконавши олімпійський норматив, Ярослава також здобула ліцензію на участь в Олімпіаді-2024, яка відбудеться у Парижі.
Крім того, Магучіх виборола «золото» Європейських ігор, а також виграла чотири етапи Діамантової ліги, включно з фіналом сезону в американському Юджині, де встановила найкращий результат сезону-2023 у світі – 2,03 метра.
Саме Ярославу Національний олімпійський комітет (НОК) України визнав найкращою спортсменкою 2023 року, а її особисту тренерку Тетяну Степанову – найкращою тренеркою 2023-го.

Повернення Світоліної 

Головна зірка українського тенісу Еліна Світоліна на початку квітня 2023 року повернулася на корт після декретної відпустки. Торік у середині жовтня Еліна вперше стала мамою, народивши доньку від свого чоловіка, французького тенісиста Гаеля Монфіса. Довгоочікуване повернення на корт виявилося надзвичайно потужним. Вже наприкінці травня Світоліна стала переможницею ґрунтового турніру серії WTA 250 у Страсбурзі (Франція), обігравши у фіналі «нейтральну» росіянку Анну Блінкову. Це перший титул Еліни після народження дитини та 17-й у кар’єрі.
На цьому Світоліна не зупинилася й показала чудову гру на турнірах Великого шлeма (Grand Slam). Уродженка Одеси дійшла до чвертьфіналу на Roland Garros, а потім змогла вийти до півфіналу Wimbledon, повторивши свій найкращий результат на змаганнях серії Grand Slam. У чвертьфіналу Вімблдону українка обіграла першу ракетку світу польку Ігу Швьонтек.
Всього за пів року Світоліна здійснила шалений прорив та повернула собі статус першої ракетки України, піднявшись з другої тисячі рейтингу WTA на 25-те місце.
Такі приголомшливі досягнення українки не залишилися без уваги міжнародної тенісної спільноти. За підсумками 2023 року Еліна отримала престижну нагороду «Повернення року» від Жіночої тенісної асоціації (WTA).

Захист Усика 

У серпні Олександр Усик захистив свої чемпіонські пояси від зазіхань британського боксера Даніеля Дюбуа. Цього поєдинку українські шанувальники чекали рік, адже востаннє Усик виходив на ринг роком раніше у серпні – це був матч-реванш проти Ентоні Джошуа.
У стартових раундах українець фактично відразу захопив ініціативу та активно працював на ринзі. П’ятий раунд запам’ятався брудним прийомом з боку Дюбуа, коли британець підступно влучив українцеві у пах. Рефері зупинив бій, надавши Усику час на відновлення.
Неспортивна поведінка опонента ще більше розлютила українця, який потужно відпрацьовував по супернику, змусивши того фактично лише захищатися. Наприкінці восьмого раунду Усик відправив Дюбуа у нокдаун, а в наступному, після чергового нокдауну, рефері зупинив бій.
Тепер всі шанувальники боксу з нетерпінням чекають на історичний бій за об’єднання чемпіонських поясів у надважкій вазі між Усиком та іншим британцем Тайсоном Ф’юрі. Битва за звання «абсолюта» відбудеться 17 лютого 2024 року в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія).

Український футбол на Олімпіаді

2023 рік потішив гучними перемогами і українських любителів футболу. Найбільш пам'ятним досягненням став вихід молодіжної збірної України (U-21) до півфіналу чемпіонату Європи.
Підопічні Руслана Ротаня впевнено вийшли з групи, обігравши Хорватію, Румунію та зігравши внічию з Іспанією. А потім «синьо-жовті» провели свій найкращий матч на турнірі – у чвертьфіналі Україна обіграла Францію, тим самим завоювавши путівку на Олімпіаду-2024 у Парижі. Це досягнення є по-справжньому унікальним. Вперше у своїй історії Україна візьме участь у футбольному турнірі Олімпійських ігор. До слова, свій шлях на Євро-2023 українці завершили за крок до фіналу, поступившись у півфіналі іспанцям.

«Гойдалки» національної збірної

У 2023 рік збірна України з футболу входила у стані повної невизначеності та невідомості. Після того, як у Олександра Петракова закінчився контракт з УАФ, було ухвалено рішення його не продовжувати. Передбачалося, що новим головним тренером команди стане Сергій Ребров, але сталося зовсім не так, як гадалося: угода з «Аль-Айном», що діяла до літа, не дозволила колишньому футболісту і наставнику «Динамо» взятися до роботи зі збірною вже в березневу міжнародну паузу. Вихід зі становища довелося шукати на ходу, тож тренером став Руслан Ротань. Але матч відбору на Євро-2024 проти Англії, мабуть, став найпровальнішим у всій кваліфікації. «Синьо-жовті» поступилися 0:2 і виглядали при цьому настільки безнадійно, наскільки здатна нинішня збірна України. 
А потім прийшов Ребров, й команда почала грати. У підсумку українці посіли третє місце в групі з Англією, Італією, Північною Македонією та Мальтою. Наша збірна до останнього претендувала на пряму путівку на континентальну першість і була близькою до її завоювання, однак у матчі завершального туру групового етапу не змогла обіграти Італію. Не можна не згадати скандальний момент наприкінці гри Україна – Італія, коли бригада арбітрів не призначила чистий пенальті.
Та опускати руки підопічним Реброва зовсім не час, адже попереду плей-оф відбору за вихід на Євро-2024. Аби потрапити на ЧЄ, українцям потрібно у півфіналі обіграти команду Боснії і Герцеговини, а потім у фіналі здолати переможця пари Ізраїль – Ісландія. Матчі заплановано на 21 і 26 березня 2024 року.

Світла пляма у єврокубках

У клубному футболі Україна загалом провела дуже провальний рік. Однак все одно має чим похвалитися. Цим вона завдячує донецькому «Шахтарю», який навіть в умовах війни продовжує досягати значних успіхів у міжнародних турнірах. Минулого сезону «гірники» створили гучну сенсацію, вийшовши у 1/8 фіналу Ліги Європи.
Поточної кампанії чемпіон України гідно виступив на груповому етапі Ліги чемпіонів. «Помаранчево-чорні"» набрали 9 очок, здобувши три перемоги у шести матчах. Донеччани двічі обіграли бельгійський «Антверпен» і навіть перемогли іспанську «Барселону».
До останнього туру «гірники» зберігали шанси на 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, але програли «Порту» та продовжать боротьбу в плей-оф Ліги Європи. Там суперником команди Маріно Пушича стане французький «Марсель». Стикові матчі за вихід до 1/8 фіналу Ліги Європи відбудуться 15 і 22 лютого 2024 року.

Футзальний тріумф 

2023 рік запам’ятається для України й важливими футзальними перемогами. Чоловіча збірна України з футзалу вперше за вісім років кваліфікувалася на чемпіонат світу. Команда Олександра Косенка до останнього туру вела боротьбу за пряму путівку на Мундіаль та в підсумку завоювала її, здолавши у вирішальному виїзному поєдинку команду Польщі.
Чемпіонат світу з футзалу відбуватиметься в Узбекистані з 14 вересня до 6 жовтня 2024 року. Там «синьо-жовті» претендуватимуть на найвищі місця.

Боротьба Харлан та України

На жаль, відчайдушна боротьба українських спортсменів та чиновників за те, щоб росіяни та білоруси були повністю відсторонені від міжнародних змагань до завершення військової агресії росії проти України, дуже часто стикалась з ігноруванням проблеми, а спортивні федерації та Міжнародний олімпійський комітет (МОК) потурали представникам країн-агресорок.
Наприкінці березня МОК рекомендував міжнародним спортивним федераціям допустити атлетів з росії та білорусі до змагань у нейтральному статусі з низкою обмежень. Росіянам і білорусам заборонили виступати в командних видах спорту, також вони не повинні підтримувати війну та мати контракти з арміями держав-агресорок.
У відповідь уряд України заборонив українським спортсменам брати участь у змаганнях, де присутні росіяни та білоруси. Рішення Кабміну поширювалося на всі змагання, включно з відбірковими стартами на Олімпіаду-2024.
Проте вже в липні українським спортсменам змінили умови заборони участі у змаганнях, де присутні росіяни та білоруси. Міністерство молоді та спорту України дозволило українцям змагатися на турнірах, до яких допустять нейтральних спортсменів з країн-агресорок.
Наприкінці липня спалахнув гучний скандал навколо української шаблістки Ольги Харлан, яку дискваліфікували з чемпіонату світу-2023 з фехтування через відмову потиснути руку росіянці Анні Смірновій, яка програла в поєдинку першого раунду особистого турніру.
Росіянка влаштувала провокацію і майже годину не залишала фехтувальну доріжку, а також подала протест проти українки через відсутність «прояву поваги», після чого організатори турніру дискваліфікували Харлан.
Це викликало шалений суспільний резонанс. У підсумку МОК надав Харлан автоматичну ліцензію на Олімпіаду-2024, а президент комітету Томас Бах надіслав листа Ользі, в якому запевнив, що олімпійський комітет солідарний з українськими спортсменами.
Наприкінці 2023 року міжнародні організації знову ухвалили по-справжньому ганебні рішення. Спершу Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) допустив російських і білоруських спортсменів до Паралімпіади-2024 у Парижі під нейтральним прапором. А потім і МОК допустив атлетів з країн-агресорок до Олімпіади-2024 в нейтральному статусі.
Велика кількість спортсменів з усього світу засудили допущення росіян і білорусів до Олімпійських ігор, а їхні країни пригрозили бойкотом змагань. Тож сподіватимемось, що спільними зусиллями буде зроблено все можливе для того, щоб представників країни-терористки не було на Олімпіаді-2024 та інших міжнародних турнірах.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5395 / 1.65MB / SQL:{query_count}