Реабілітація спортом: чому це надважливо для ветеранів

Розвитком ветеранського спорту на Львівщині займатиметься чемпіон «Ігор Нескорених-2023» Павло Лучків

До команди Львівського обласного центру спорту людей з інвалідністю «Інваспорт» приєднався ветеран Збройних сил України, володар золотої медалі «Ігор Нескорених-2023» Павло Лучків. Він займатиметься розвитком ветеранського спорту на Львівщині. Про це повідомив керівник управління молоді і спорту Львівської ОВА Роман Хім’як.
«Вітаю у команді однодумців! Тепер Павло є координатором розвитку адаптивних видів спорту у Львівському обласному центрі спорту людей з інвалідністю «Інваспорт» та проєкту «Ліга Нескорених» управління молоді та спорту Львівської ОВА. Головний принцип, який ми втілюємо у проєкті «Ліга Нескорених» – це рівний рівному. Дуже важливо, щоб ініціативи з розвитку ветеранського спорту не лише йшли від нас, а й підтримувались та розвивались ті ідеї, які є в самих військових та ветеранів. Одне з ключових завдань Павла – бути ефективним комунікатором між нашим управлінням та підпорядкованими установами та ветеранським середовищем, представники якого мають дуже хороші ідеї та проєкти», – зазначає Роман Хім’як.
«Розвиток ветеранського спорту є одним з пріоритетів в роботі управління молоді та спорту Львівської ОВА. Основним структурним підрозділ, який забезпечує реалізацію цього напрямку є Львівський обласний центр спорту людей з інвалідністю «Інваспорт». Та, враховуючи виклики сьогодення і важливість фізичної реабілітації для наших воїнів, за підтримки голови Львівська ОВА Максима Козицького прийняли рішення масштабувати роботу центру», – каже посадовець.

Працювати і ніколи не зупинятися!

Львів’янин Павло Лучків воював у лавах 24 механізованої бригади ім. Короля Данила. У 2015 році, бувши на передовій у селі Кримське Луганської області, отримав осколкове поранення від розриву міни та контузію.
У 2023 році ветеран виборов золоту нагороду на міжнародних «Іграх Нескорених» у Дюссельдорфі зі стрільби з лука. Павло також представляв нашу країну у баскетболі на візках та настільному тенісі.
До нагороди Ігор Нескорених він йшов не один рік. Золота медаль Павла Лучківа у Німеччині – це результат декількох років кропіткої та завзятої роботи над собою! Це приклад для всіх, як працювати на перемогу і ніколи не зупинятися. 
«Шлях до Дюссельдорфа розпочався у 2019 році з національного відбору на Ігри Нескорених. Змагався, змагався і не зупинявся. Потрібно вірити в себе і не зупинятися на шляху до своїх мрій. У 2023 році це був мій третій відбір на Ігри Нескорених і радий, що цього року потрапив до збірної. У фіналі у Німеччині я боровся з сильними суперниками і переміг. Загалом змагання були досить напруженими. Тішуся, що моя мрія збулася і я потрапив на Invictus Games у Дюссельдорфі. Тішуся, що виборов «золото»», – розповів в інтерв’ю «Львівській Пошті» ветеран і чемпіон Павло Лучків.

«Ліга Нескорених» – проєкт спортивних можливостей для ветеранів

Львівщина робить акцент на розвиток адаптивного спорту та фізкультурно-спортивної реабілітації. Свого часу поштовх до розвитку ветеранського спорту дав срібний призер Ігор Нескорених – 2017 у Торонто, тренер і воїн Дмитро Сидорук, який загинув торік на фронті. «Воїн Дмитро Сидорук є прикладом, тепер ми продовжуємо його справу. Дмитро започаткував Кубок Воїнів у 2021 році. У жовтні 2023-го на Львівщині провели III Кубок Воїнів, масштабувавши започатковані загиблим Героєм змагання. У 2023-ому управління молоді та спорту Львівської ОВА започаткувало проєкт спортивних можливостей для ветеранів – «Ліга Нескорених». Це масштабний проєкт, який передбачає проведення комплексу заходів та ініціатив, спрямованих на психологічну та фізичну реабілітацію військовослужбовців та ветеранів війни, насамперед осіб з інвалідністю, засобами фізичної культури та спорту», – зазначав «Львівській Пошті» керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім’як.
Зокрема, завдяки проєкту «Ліга Нескорених» 18 потужних і доступних тренажерів з’явилися на території госпіталю у Винниках. На вихідних у Львові у Стрийському парку у межах проєкту «Ліга Нескорених» відбувся благодійний забіг «Спорт об’єднує», на якому збирали кошти для нового реабілітаційного центру у Львові «NextStep Ukraine» (вул. Городницька, 9).
Як писала «Львівська Пошта», це другий центр медичної та фізичної реабілітації благодійного фонду Revived Soldiers Ukraine (США) – перший такий центр працює в Ірпені з 2018-го (https://www.lvivpost.net/suspilstvo/n/50006).
Під час заходу «Спорт об’єднує» хтось біг, хтось обрав скандинавську ходьбу. Умовою участі був благодійний донат на реабілітацію воїнів у центрі – загалом зібрали 38 тисяч гривень.

Чому спорт для ветеранів є реабілітацією?

«Ветеранам, які мають поранення, варто почати займатися спортом з двох аспектів – фізіологічного і психологічного. Реабілітація – це відновлення втрачених функцій організму. Лише шляхом вольових зусиль над собою, над травмованою кінцівкою, над різними ушкодженнями, можна відновитися. Так, з ветераном буде працювати, скажімо, ерготерапевт, протезист, але дуже важливий є шлях праці самого над собою. Вікно можливостей, допоки м’яз не атрофувався до кінця, допоки функція не атрофувалася до кінця, не є дуже великим. І в цей час з ветераном займаються фізіотерапевти, ерготерапевти, протезисти, психотерапевти. Ветеран має усвідомити: потрібно докладати щодня зусиль і працювати над собою», – акцентував в інтерв’ю «Львівській Пошті» Роман Хім’як
«Спорт стабілізує. Займаючись спортом, організм виділяє низку гормонів – ендорфін, адреналін, серотонін. Спорт – це природне знеболювальне. Тренування сприяють утворенню ендорфінів – молекул, схожих за хімічним складом на морфін. Чим більше ендорфінів, тим щасливішими почуваються спортсмени, до того ж ендорфіни діють як природне знеболювальне», – наголосив керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА.
«Спорт – найкращі ліки не лише для воїнів, а й для будь-кого Але потрібно обрати, що тобі подобається. Варто налаштуватися психологічно на «одужання», не нарікати на проблеми, не лінуватися, а працювати! Заняття спортом дуже змінює ветеранів, які свого часу зазнали поранень. Звісно, у кращий бік. Пораненим воїнам, які хочуть займатися спортом, насамперед потрібно повірити в себе, в свої сили і почати щось робити. Спочатку не буде все так просто, але не варто зупинятися. Крок за кроком і буде прогрес, – зазначав у розмові з «Львівською Поштою» Павло Лучків. 
З його слів, це непростий, але такий важливий шлях. «Ніколи не здавайтеся! Працюйте, працюйте і ще раз працюйте! Пам’ятайте: у вас є ви. Якщо хочеш бути кращим, ти повинен над собою працювати. І наполегливо над собою працювати», – резюмує Павло Лучків.
фото: управління молоді і спорту Львівської ОВА
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5193 / 1.6MB / SQL:{query_count}