У статусі фаворита

Збірна України дізналася суперників плей-оф кваліфікації Євро-2024

Минулого тижня, збірна України дізналася про свого суперника з кваліфікації Євро-2024. Не зумівши вийти у фінальну частину чемпіонату Європи, синьо-жовті отримали шанс пробитися на турнір через матчі плей-офф Ліги націй. За підсумками жеребкування, збірна України потрапила до «Шляху В», отримавши в суперники добре знайому команду Боснії та Герцеговини. Цей матч пройде у Боснії 21 березня В разі успіху українці зіграють у фіналі (26 березня) проти переможця пари Ізраїль – Ісландія. Господарем фіналу буде переможець пари Боснія та Герцеговина – Україна.
Щодо інших пар ту у «Шляху А» зіграють: Польща – Естонія, Уельс – Фінляндія (переможець цього протистояння буде господарем фіналу).
У «Шляху C» зустрінуться Грузія – Люксембург (переможець отримає фінал) та Греція – Казахстан.

Високі шанси

Відразу після жеребкування шанси «синьо-жовтих» у плей-оф відбору оцінив суперкомп’ютер, а результати оприлюднив профіль We Global Football у соцмережі X (Twitter).
Якщо вірити автоматизованим прогнозам, серед усіх 12 команд у трьох шляхах (А, В та С), саме збірна України має найбільші шанси вийти на Євро-2024. Таку ймовірність оцінюють у 63,3%.
Ймовірність виходу Ізраїлю оцінюється 19,3%, Боснії і Герцеговини – 11,8%, а Ісландії – 5,6%.
У шляху А фаворитом вважається Уельс (44,5%). На вихід Польщі дають 34,6%, а Фінляндії – 17,7%. Абсолютним аутсайдером із цієї четвірки вважається Естонія (3,2%), яка проведе першу гру проти поляків.
Головними претендентами на Євро зі шляху С визначили Грецію (46.2%) та Грузію (42.7%). Ймовірність виходу у фінальну частину турніру ще двох команд – Люксембургу та Казахстану – оцінюється менш ніж у десять відсотків – 7,4% і 3,7% відповідно.

Чому Україна фаворит?

За підсумками групового раунду відбору Євро-2024, саме Україна виглядає фаворитом у протистоянні з Боснією. На груповому етапі збірна Боснії та Герцеговини потрапила до групи з Португалією, Словаччиною, Люксембургом, Ісландією та Ліхтенштейном. Відверто, не найсильніша компанія. Однак навіть у такій групі Боснія посіла п’яте місце, набравши в 10 матчах лише дев’ять очок. Наприклад, Люксембург, який фінішував третім, має 17 набраних балів.
Боснія та Герцеговина програла сім матчів, серед яких і обидва поєдинки з Люксембургом. Балканці двічі обіграли Ліхтенштейн, раз – Ісландію. У 10 матчах Боснія забила дев’ять голів, пропустила 20. У трьох із семи програних матчів Боснія поступалася з різницею в три голи і більше, у тому числі – Люксембургу.
Також, боснійці відзначились і відсутністю стабільності на тренерському містку. Кваліфікацію збірна розпочинала під керівництвом Фарука Хаджибегіча. З ним балканці провели три матчі відбору – перемога над Ісландією та три поспіль поразки від Словаччини, Португалії та Люксембургу. Причому у цих програних поєдинках Боснія не забила жодного гола, пропустивши сім.
Хаджибегіч був відправлений у відставку, а на його місце прийшов Мехо Кодро. З ним Боснія та Герцеговина обіграла Ліхтенштейн і поступилася Ісландія. Кодро змінив відомий сербський форвард Саво Мілошевич. Результати краще не стали: перемога (над тим самим Ліхтенштейном) та три поразки – від Словаччини, Португалії та Люксембургу.
При цьому у нинішньому складі збірної Боснії та Герцеговини добротних гравців вистачає. Наприклад, хавбек Мілана Круніч, півзахисник «Бешикташа» Хаджихметович, форвард «Аугсбурга» – Демірович. Останній – найдорожчий гравець збірної з трансефрною вартістю 14 мільйонів євро.
Ну і ще й досі в строю легенда боснійського футболу Едін Джеко. У відборі до Євро-2024 37-річний форвард зіграв у семи матчах із 10-ти, забивши один гол. У двох останніх поєдинках етапу – проти Люксембургу та Словаччини – Джеко не грав. Однак у «Фенербахче» справи у нього йдуть просто блискуче – 10 голів та 4 асисти у 12-ти зіграних матчах. Отже, якщо травми не завадять, можна не сумніватися, що у березні 2024 року, на той момент уже 38-річний Джеко проти України зіграє.

Трохи історії

Ну і наостанок нагадаємо історію протистоянь з майбутнім а також з потенційним (по ймовірному фіналу) суперником. Проти Боснії та Герцеговини Україна грала у відбірковій групі на ЧС-2022. Тоді перший матч у Львові команди завершили нічиєю 1:1, а вирішальний у Сараєво виграли "синьо-жовті" з рахунком 2:0 (забили Олександр Зінченко та Артем Довбик).
Щодо інших учасників то збірна Ісландії, яка ще нещодавно грала на чемпіонаті світу 2018 року, як і збірна Боснії нині переживає не найкращі часи.
У відборі на Євро-2024 Ісландія грала в одній групі з Боснією та Герцеговиною, яку випередила на одне очко та посіла четверте місце. У кваліфікації команди обмінялися домашніми перемогами.
Ісландія у фінальній частині Євро виступала лише одного разу – у 2016 році. Тоді команда вийшла у плей-оф з другого місця, де випередила майбутніх чемпіонів з Португалії, та вибула у чвертьфіналі, програвши Франції.
Збірні Ісландії та України загалом зустрічалися чотири рази. Востаннє команди грали у відборі на ЧС-2018, коли зіграли внічию 1:1 у Києві, а поєдинок у Рейк'явіку з рахунком 2:0 виграли ісландці.
Збірна Ізраїлю більш складний суперник. Ізраїль, як і Україна, посіла третє місце у своїй відбірковій групі, де частину домашніх матчів команда провела за межами країни через війну. З 15 очками ізраїльські футболісти поступилися у боротьбі за пряму путівку на Євро командам Румунії (22 очки) та Швейцарії (17 очок). І якби не вторгнення ХАМАС, то ізраїльтяни цілком могли потрапити напряму на Євро. Але були змушені грати чотири матчі за десять днів, в яких перемогли лише Андорру, зіграли внічию з Швейцарією, та програли Румунії та Косово. Цілком можливо що якби ізраїльтяни перемогли косоварів, то випередили б швейцарців у турнірній таблиці.
Серед збірних «Шляху В" саме з Ізраїлем збірна України має найбільшу історію протистоянь. З цією командою "синьо-жовті" зустрічалися шість разів, щоправда усі ці матчі були товариські, а востаннє команди гралиу 2013 році, коли українці з рахунком 2:0 виграли у Києві.

Сергій Ребров,
Головний тренер збірної України:
Я вже казав, що немає різниці, хто випаде нам на жеребкуванні. Нам випала збірна Боснії і Герцеговини. Будемо готуватися до цього суперника. Поки що рано про щось казати, тому що попереду ще три-чотири місяці підготовки. Дуже важливо, в якому стані підійдуть усі наші гравці до матчів плей-оф. Маємо інформацію, з ким гратимемо, і я впевнений, що ми будемо готові до березневих зустрічей.
Протягом цих місяців будемо спостерігати і за нашими гравцями, і за суперниками. Я знайомий зі збірною Боснії і Герцеговини, там підібрані гарні гравці. Навіть попри те, що вони не дуже добре виступили у своїй групі в цьому відбірному циклі.

Саво Мілошевич,
Головний тренер збірної Боснії і Герцеговини:
Україна вирізняється серед усіх чотирьох команд у плей-оф своєю якістю і тим, як вона грає. Я особисто зустрічався на полі з багатьма українськими футболістами, тому знаю, про що говорю. Наша перевага в тому, що ми прийматимемо суперника вдома, але побачимо, як складеться ця зустріч. 
Подібні матчі завжди складні. Фаворита в цій парі не буде, тому що в одній грі може статися що завгодно. Ми сподіваємося, що до березня всі гравці будуть здорові. Я також бажаю цього й українській команді. 
І також надсилаю свої найкращі побажання українському народу.

Тарас Степаненко,
Півзахисник збірної України:
Не знаєш, чого очікувати. Зараз у всіх команд є гарні футболісти, всі вміють грати. Я радів, коли Шотландія та Уельс випали. Мені казали, що Шотландія сильніша за Уельс – у підсумку Уельс не пройшли. Авжеж, можемо казати, що і моменти були, і суддя. Але ж ми не забили і не пройшли на чемпіонат світу.
Тому треба добре готуватися. Дуже хочеться, щоб усі були в формі, здорові, були на ходу в своїх чемпіонатах, щоб до гри підійшли в дуже гарній формі. Дуже на це сподіваюся. Ми можемо казати що завгодно, але вони здобули результат. В принципі, ми теж здобули, але за рахунок перемоги в Італії вони пройшли далі. Це футбол, тому треба працювати для того, щоб здобувати результат.

Вболівальники збірної Боснії та Герцеговини
У цьому жеребкуванні є позитивні та негативні моменти. Почнемо з поганого: наша збірна не має жодних шансів у матчі з Україною, і ми можемо програти з великим рахунком. Це реальність, з якою треба змиритися. Але є й добрі новини. Ми програємо і одразу ж вилетимо з плей-оф, не потрапимо на Євро, тож не будемо там ганьбитися.
Hrnjic

У всякому разі, у нас з Україною однакові кольори на прапорах, тож після матчу з українцями, незалежно від того, як він закінчиться, завжди можна буде сказати, що жовто-сині пройшли далі.
Mujko

Україна у плей-оф Ліги В – це як піранью запустити в акваріум зі звичайними рибками. Шансів немає ні в кого. Думаю, що всі інші команди також це розуміють. Тут має статися якесь диво, аби Україна не потрапила на чемпіонат Європи у Німеччині.
Amar

Україна – це справді дуже сильний суперник. Але на Євро усі команди будуть такого рівня і навіть набагато сильніші. Тому все максимально просто для Боснії та Герцеговини. Якщо ви не можете виграти в України, то вам нема чого робити на чемпіонаті Європи.
Dino

На жаль, Україна зараз має дуже сильний підбір гравців, які виступають у топ-чемпіонатах: Зінченко, Мудрик, Забарний, Миколенко, Трубін, Малиновський. Напевно, хтось є ще, не стежу за всіма клубами. Які шанси у нас проти такої команди?
Omer

У матчі з Аргентиною у Боснії та Герцеговини було б більше шансів на перемогу, ніж у матчі з Україною.
Adis

Збірна Боснії та Герцеговини зараз настільки слабка, що навіть Мессі та Роналду не допоможуть виграти в України, навіть якби можна було запросити їх на один матч. Змінювати потрібно все, починаючи з керівництва федерації футболу. Тому що зміна тренерів не допомагає команді.
Mersad

Потрібно покликати всіх наших зіркових гравців, які вже завершили кар’єру в збірній, заручитися підтримкою президента УЄФА і покликати тих самих арбітрів з Іспанії, які допомогли Італії потрапити на Євро, тоді Боснія матиме шанс пройти Україну в плей-оф.
Beso
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5374 / 1.64MB / SQL:{query_count}