В очікуванні перемоги

Збірна України з футболу завершує відбір на Євро-2024 матчем проти незручної Італії.

Збірна України з футболу завершує відбір на Євро-2024. 20 листопада "синьо-жовті" проведуть прямий матч за вихід на турнір — проти Італії за друге місце в групі.
Перед заключним поєдинком відбору Україна випереджає Італію на три очки у групі (13 проти 10). При цьому італійці у листопаді проведуть одразу два матчі — проти Північної Македонії та України. Це означає, що у разі перемоги над північномакедонцями Україну влаштовуватиме лише один результат у грі з Італією — перемога (перший поєдинок "синьо-жовті програли 1:2). Загалом зі зібрною Італії у українців найгірша статистика серед усіх команд з якими «синьо-жовті» перетиналися. 6 поразок у 6 офіційних матчах. Дві нічиї у трьох товариських двобоях. Італійці – єдина європейська топ-збірна разом з Нідерландами (з ними був лише 1 матч), якій ми програли усі офіційні зустрічі. Найпам'ятніша гра – у 1/4 фіналу ЧС-2006. Тоді Україна поступилася розгромно - 0:3. Окрім того ми вже двічі з Італією перетиналися у відборі до Євро. У циклі до ЧЄ-1996 два програші з однаковою різницею – 0:2 та 1:3, а у кваліфікації до Євро-2008 – 0:2 та 1:2. Підсумкові 3 голи у 6 офіційних матчах проти італійців – також найгірший показник з усіх суперників. Тож певно настав час ламати цю сумну традицію.

Наші шанси

На Євро-2024 напряму вийдуть по дві найкращі команди з кожної групи. Збірна України у відборі на Євро-2024 потрапила до групи C. І від цієї групи одну путівку вже завоювала збірна Англії. А за друге місце змагаються збірні України та Італії. І все вирішиться в очному матчі між командами 20 листопада.
Поки збірна України посідає друге місце в групі з 13 очками. Італія розмістилася на третій сходинці, маючи 10 очок в активі. От тільки українці провели вже сім матчів з восьми. У той час як "скуадра адзурра" зіграла лише шість матчів. На італійців 17 листопада очікує гра проти Північної Македонії вдома. І цей матч теж може вплинути на подальше розподілення місць в групі та шанси збірної України.
Якщо Італія переможе Північну Македонію, то Україні треба буде перемагати Італію 20 листопада. Якщо Італія зіграє внічию або програє Північній Македонії, то українців влаштує і нічия в матчі проти Італії.
Цікаво що, італійці незручний суперник для нас, а ось північні македонці незручні якраз італійцям. Ці команди зіграли між собою чотири матчі, і італійці перемогли лише одного разу – у 2016 році на виїзді. У 2017 році в Турині ці збірні зіграли внічию. А у 2022 році вже Північна Македонія зробила сенсацію, коли обіграла Італію у плей-оф кваліфікації на ЧС-2022 на їх полі. Щодо матчу відбору на Євро-2024, то у першій зустрічі ці команди зіграли внічию.
Тож з однієї сторони – в Італії доволі складний календар, коли 17 листопада треба буде перемагати одного незручного суперника (і доволі принципового). А після цього ще й зіграти проти України. Хоча навіть поразка в матчі проти Північної Македонії не стане фатальною для італійців. Адже в них залишатиметься матч проти України, але там тоді треба буде лише перемагати.
Але й "синьо-жовтим" теж буде непросто. Не виключено, що 20 листопада він наших футболістів вимагатиметься саме перемога. Адже якщо Італія переможе Північну Македонію, то нас в очній зустрічі з італійцями влаштовуватиме лише перемога. Нічия нас не влаштує. Адже за рівної кількості набраних очок двома командами, місця в турнірній таблиці будуть визначатися за наступними критеріями в такому порядку:
– більша кількість очок, набраних у групових матчах, зіграних між відповідними командами;
– краща різниця голів у групових матчах, зіграних між відповідними командами;
– більша кількість голів, забитих у групових матчах, зіграних між відповідними командами;
І тут перевага на стороні Італії, яка перемогла нас в першому матчі 2:1. При цьому на нас не давитиме додатковий показник щодо кількості голів чи різниці. Достатньо буде перемоги.
Бо якщо Україна не зможе вийти на Євро-2024 з другого місця в групі, в нашої команди залишається ще запасний варіант у вигляді плей-оф, куди ще треба потрапити.

Наша команда

Тож варто вірити у хлопців і сподіватися на пряму путівку. Перед грою проти Італії головний тренер збірної України Сергій Ребров оголосив список футболістів. Він зазнав суттєвих змін у порівнянні з попередньою заявкою на ігри проти Північної Македонії та Мальти, що відбулися у жовтні.
У порівнянні з жовтневою заявкою на матчі проти Північної Македонії та Мальти склад збірної України зазнав одразу шести змін.
– не увійшли до списку захисники Богдан Михайліченко, Сергій Кривцов та Денис Попов, півзахисник Віталій Буяльський, а також форварди Назарій Русин та Владислав Ванат;
– отримали виклик у збірну України захисники Владислав Дубінчак, Валерій Бондар, Олександр Тимчик та Максим Таловєров, півзахисник Віктор Циганков, а також форвард Данило Сікан.
Дебютанти списку: Владислав Дубінчак та Максим Таловєров. Обидва грають у захисті: Дубінчак діє зліва в обороні, Таловєров — у центрі.
23-річний Таловєров виступає за австрійський ЛАСК. У минулому футболіст мав досвід виступів за молодіжні збірні України: зокрема був учасником команди, яка дійшла до півфіналу на Євро-2023 та завоювала путівку на Олімпіаду-2024. У складі ЛАСКа захисник провів у сезоні 13 матчів та став гравцем основи команди.
25-річний Дубінчак теж у минулому грав за молодіжні збірні України (останній виклик — ще у 2020 році). Є гравцем "Динамо", за яке у поточному сезоні відіграв 15 матчів (13 — у стартовому складі команди).
Найгучнішим підсиленням для збірної України є повернення Віктора Циганкова. Жовтневі матчі футболіст пропустив через м'язову травму, але вже повернувся до складу іспанської "Жирони" та відіграв три матчі де відзначився вже голом і передачею.
В оновленому складі Циганков — претендент одразу на три (!) позиції у старті збірної України. Перші поєдинки під керівництвом Реброва півзахисник "Жирони" провів у центрі півзахисту, а ось проти Англії та Італії розпочинав на правому та лівому флангах відповідно.
Вдруге поспіль не потрапив до складу збірної України голкіпер Андрій Лунін, його замінив Дмитро Різник. При цьому, на відміну від жовтня, рішення виклику Різника, а не Луніна є саме тренерським: у жовтні воротар "Реала" вибув з заявки "синьо-жовтих" через травму.
Виклик у збірну Дмитро Різник отримав на фоні перфомансу проти "Барселони" у четвертому турі Ліги чемпіонів — закінчив матч без пропущених голів (1:0). Загалом за цей відрізок голкіпер "Шахтаря" провів шість поєдинків, пропустив два м'ячі (проти "Барселони" у третьому турі).
При цьому Андрій Лунін повернувся до основи "Реала" після того, як список збірної України був уже оголошений. Через травму Кепи Аррісабалаги українець зіграв проти "Браги" в Лізі чемпіонів: провів "сухий" матч, відбив пенальті та зробив диво сейв на останніх секундах гри.
Крім Віктора Циганкова, повернулися у збірну України ще два футболісти — захисник Валерій Бондар та форвард Данило Сікан. Для обох гравців це перший виклик під керівництвом Сергія Реброва, востаннє вони потрапляли до заявки ще коли команду очолював Олександр Петраков.
Бондар востаннє потрапляв у склад збірної ще у вересні 2022-го. Загалом за національну команду він провів три поєдинки.
До заявки збірної України Бондар потрапив на фоні відновлення після травми, через яку пропустив три місяці. З того часу захисник повернувся до основи "Шахтаря", провів за команду вже п'ять поєдинків.
Сікан за збірну України відіграв шість поєдинків, але востаннє викликався ще у червні 2022 року. Після цього форвард повернувся до складу молодіжної команди, за яку зіграв у фінальній частині Євро-2023 та відібрався на Олімпіаду.
У сезоні 2023/24 Сікан провів за "Шахтар" 17 матчів забив п'ять м'ячів (три — у Лізі чемпіонів). Саме його гол "Барселоні" став переможним у поєдинку.

Наші суперники

Тим часом у італійців нині виникли певні проблеми. Підготовка збірної Італії до матчів у листопаді розпочалася з кадрових втрат. Заявку "скуадри адзурри" через травми в клубах покинули Алекс Мерет, Рафаель Толой та Давіде Калабрія. Згодом до цього переліку доєднався Мануель Локателлі, в якого проблеми зі здоров'ям виявили лікарі національної команди.
Відтак, через травми у заявці Італії за чотири дні до першого поєдинку в кваліфікації на прийдешній чемпіонат Європи залишилось 25 гравців. Однак перед домашньою зустріччю проти Північної Македонії тренерський штаб Спаллетті довикличе футболістів на заміну травмованим, адже й решта гравців збірної мають проблеми зі здоров'ям.
"У Андреа Камб'ясо опухла щиколотка, у Крістанте проблеми з м'язами, а Жоржиньйо наклали шви на голову після останньої гри. Можливо, ми довикличемо гравців", – сказав Спаллетті.
Тренер збірної Італії Лучано Спаллетті також розповів про стратегію на матчі проти України та Північної Македонії в кваліфікації на Євро-2024 та кадрову ситуацію в команді. Італійського наставника цитує пресслужба Італійської федерації футболу.
Після початку підготовки наставник "скуадри адзурри" розповів, що не планує використовувати масштабну ротацію в прийдешніх матчах європейського відбору. Окрім цього, Спаллетті зазначив, що наразі команда зосереджена саме на перемозі над Північною Македонією. Цей результат дасть Італії стратегічну перевагу над Україною, яка буде змушена перемагати для прямого виходу до фінальної частини Євро-2024.
"Перемога в першому матчі дасть нам перевагу в другій грі, тому ми зосередимося на цій команді [Північній Македонії]. Можливо, потрібно буде прийняти кілька [кадрових] рішень, враховуючи, що у нас дві гри поряд у календарі. Незважаючи на це, я не буду грати одним складом в одній грі, а в іншій — іншим".
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5773 / 1.63MB / SQL:{query_count}