Не дивлячись на обставини

Паракомітет України заявив про об'єднання країн Європи через допуск Росії на Ігри-2024

Наприкінці вересня Міжнародний паралімпійський комітет ухвалив рішення дозволити виступати російським та білоруським паралімпійцям на Паралімпіаді в Парижі  Делегати проголосували за часткове відсторонення Паралімпійського комітету росії (90 - "за", 56 - "проти", шість - "утрималися"). Це означає, що атлети зможуть виступити на Паралімпійських іграх під нейтральним прапором.
Проти повного призупинення членства російського НПК "через порушення його конституційних членських зобов'язань" проголосували 74 члени МПК. Ще 65 висловилися за, 13 утрималися.
Членство російського та білоруського паралімпійських комітетів на тлі повномасштабної війни проти України було призупинено в листопаді 2022 року. У травні 2023-го трибунал МПК задовільнив апеляцію російського та білоруського комітетів і скасував їх відсторонення, але залишив місцевих спортсменів поза міжнародними змаганнями.
Через вторгнення російські та білоруські спортсмени залишалися поза Паралімпійськими іграми-2022 в Пекіні. Міжнародний паралімпійський комітет спершу розглядав можливість їхнього допуску на умовах нейтралітету, але погодив повне відсторонення через тиск з боку членів організації.
У коментарі Суспільному Спорт голова українського паралімпійського комітету Валерій Сушкевич зазначив, що не був готовим до такого розвитку подій.  
«Ви знаєте, я не був готовий. Я не був готовий, і це було катастрофічно, особливо тоді, коли не вистачало п'яти голосів, всього-на-всього п'ять голосів у шаленій боротьбі.
Як може бути поєднання цивілізованого суспільства з тим, що творить країна-вбивця? Я цього не можу зрозуміти. Я вважаю, що сьогодні Паралімпійський рух – це найгуманніший і наймирніший, найбільш домінуючий у світі міжнародний рух. І подумати, що світова паралімпійська спільнота не проголосує за продовження виключення країни-вбивці, я не міг.
Я каюсь і перед собою, і перед нашою паралімпійською спільнотою. Я чомусь був настільки впевнений, що це буде... От я вам зачитаю один абзац зі своєї промови перед голосуванням:
"Шановні колеги, ще раз прошу вас звернути увагу, що в російському Паралімпійському комітеті давно змішали, об'єднали паралімпійський рух і російську армію, яка творить окупацію, насилля і вбивства. Тобто російський Паралімпійський комітет поєднав паралімпійський рух, ідеали філософії паралімпійського руху зі страшними вбивствами, системою вбивств, насиллям і окупацією".
Навіть більше, я у своїй промові сказав: "Якщо ми повертаємо членство цій країні, то наша спільнота повинна розділити відповідальність за те, що вона творить". Російський Паралімпійський комітет давно підтримує "спеціальну військову операцію". Я навів приклади, що "Z" є символом на так званих паралімпійських змаганнях у Росії. Не можна себе ідентифікувати так, що ми разом з російським Паралімпійським комітетом.
Росія зробила міжнародний і національний паралімпійський рух політичним інструментом на підтримку війни. А цьогоріч російський Паралімпійський комітет разом з олімпійським комітетом пішли далі – зробили з нього інструмент окупації.
Коли побачив результати голосування, то зрозумів, що треба було бути готовим до другої пропозиції. Вона звучала так, що російський паралімпійський комітет позбавляється членства на два роки, але в нейтральному статусі допускаються російські так звані "спортсмени" на Паралімпіаду-2024. Я усвідомив: якщо не проголосувати за цю пропозицію, то згідно з регламентом, Росія допускається на Паралімпіаду-2024 з прапором, із гімном, із формою російською – із усіма атрибутами держави. Я, наприклад, не знаю, як можна брати участь тоді.
Я дуже хвилювався. Це було видно. Я не зміг стримати досить важкі емоції. Делегати все-таки проголосували за цю пропозицію і не допустили Росію як державу до Паралімпіади в Парижі. Ось така ситуація».
Пройщов час і цього тижня очільник Паракомітету України озвучив план дій після допуску до Паралімпіади спортсменів з росії й білорусі та звернувся до президента МПК.
Україна планує об'єднатися з іншими країнами, аби добитися усунення російських і білоруських спортсменів від участі в Паралімпійських іграх-2024 у Парижі та проаналізувати процедуру щодо визначення їхнього нейтрального статусу. Про роботу над створенням такої коаліції повідомив президент Паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич під час пресконференції на тему впливу росії на міжнародний паралімпійський рух.
Який план дій оголосив Паракомітет України у відповідь на рішення МПК
"Ми повинні зосередити всі зусилля на тому, щоб увесь цивілізований паралімпійський світ не допустив так звану процедуру нейтральності, яка допускає вбивць, насильників і тих, хто підтримує вбивства й насилля, до Паралімпіади в Парижі", – заявив Валерій Сушкевич.
"Ми об'єднали необхідну квоту країн Європи, яка вимагає скликання позачергової генеральної асамблеї Європейського паралімпійського комітету, на якій повинні бути опрацьовані питання, що стосуються процедури допуску нейтральності Росії. А після визнання Росією того, що вона впливає на Міжнародний паралімпійський комітет, можливе й скликання генеральної асамблеї МПК для прийняття рішення про усунення Російського паралімпійського комітету від участі в Паралімпіаді в Парижі".
Сушкевич має на увазі нещодавню заяву президента РПК Павла Рожкова, який сказав, що "величезний вплив [на рішення МПК] мали ініціативи й робота президента росії з країнами Азії й Африки", та подякував владіміру путіну за його роль у послабленні спортивних санкцій.
"Процедуру нейтральності буде приймати не генеральна асамблея МПК, а керівна рада, і ЄПК має сказати тут головне слово, – зазначив президент Паракомітету України. – Зараз необхідно нейтралізувати політичний і корупційний вплив Росії через свої посольства на делегатів МПК і ЄПК. Мені здається, багато залежить від свідомості керівників різних країн".
За словами Сушкевича, звернення до керівництва ЄПК щодо скликання асамблеї вже підписали Латвія, Данія, Німеччина, Фінляндія, Польща, Грузія, Литва, Естонія, Велика Британія та Швеція. Крім того, за його інформацією, Латвія запропонувала надати місце для її проведення, а латвійський уряд – фінансову допомогу для організації. Також Сушкевич очікує, що до асамблеї зможуть приєднатися інші країни, що підтримують позицію України: Японія, Південна Корея, Австралія, Канада й США.
Очільник українського паракомітету закликав президента України Володимира Зеленського допомогти їм "зупинити окупацію міжнародного паралімпійського руху". Також він звернувся до керівника МПК Ендрю Парсонса з приводу намірів керівництва РПК відвідати Азійські паралімпійські ігри, що розпочалися в китайському Ханчжоу:
"Я вимагаю дотримання конституції МПК і не допускати того, що президент РПК має комунікацію з іншими членами міжнародної паралімпійської спільноти, зокрема азійського регіону. Більш того, я дуже сподіваюся, що сам президент МПК не матиме комунікації з керівником РПК, який виключений з членів міжнародної паралімпійської сім'ї".
Ну і найголовніше питання чи бойкотуватиме Україна змагання в разі допуску РФ і РБ?
"Ми налаштовані брати участь у Паралімпіаді в Парижі, – відповів на запитання Суспільне Спорт Валерій Сушкевич. – Ми робитимемо все задля українського атлета, який бореться за те, щоб його перемога була складовою перемоги над війною, і щоб вони [росіяни й білоруси] не брали участь у Паралімпіаді. Не хочу будь-якої думки, в якій йшлося б про те, щоб прибрати українського спортсмена. Коли він стикнувся з бомбардуваннями й дефіцитом коштів, коли він пройшов окупацію, стояв перед "орками", які його обшукували, був на межі смерті, коли в нього загинули рідні й близькі – й він готовий перемагати в ім'я України, ми зобов'язані зробити все, щоб цей атлет [змагався]".
Наразі паралімпійська збірна України має 61 ліцензію у 9 видах спорту (велоспорт, веслування академічне, легка атлетика, плавання, боча, кульова стрільба, стрільба з лука, параканое та теніс настільний) із 17, в яких вона планує взяти участь в Паралімпіаді-2024.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5760 / 1.61MB / SQL:{query_count}