Забив і травмувався

Михайло Мудрик став сьомим українцем який відзначився в англійській Прем’єр-лізі

Михайло Мудрик забив перший гол за "Челсі" у межах англійської Прем'єр-ліги. Сталося це у виїзному матчі сьомого туру АПЛ проти "Фулгема". Мудрик перейшов до "Челсі" у зимове трансферне вікно 2023 року. Дотепер українець зіграв за лондонців 23 матчі та віддав дві результативні передачі. Однак гольових ударів на рахунку Михайла не було.
Українець вчетверте поспіль вийшов у стартовому складі "Челсі". Сталося це у матчі проти "Фулгема", який команда українця проводила у межах сьомого туру АПЛ.
Перший поєдинок нинішнього сезону у старті Мудрик провів 17 вересня, коли лондонці зіграли внічию з рахунком 0:0 проти "Борнмута", а Михайло провів на полі 63 хвилин. З того моменту український вінгер незмінно розпочинає матчі з перших хвилин.
Напередодні зустрічі сьомого туру АПЛ тренер "Челсі" Маурісіо Почеттіно розповів, що Михайло продовжує адаптацію до чемпіонату Англії. Попри це, аргентинський наставник й проти "Фулгема" випустив українця в основі.
"Життя цих хлопців, коли вони такі молоді, змінилось. Ви заплатили за них великі гроші, і в їхніх життях відбулись великі зміни. Річ не в тому, щоб приїхати та одразу показати себе. Спочатку треба адаптуватись, допомогти їм в цьому. Після цього треба зрозуміти, що потрібно цим хлопцям, щоб почуватися комфортно і проявити свій талант", - вважає Почеттіно.
"Якщо ви запитаєте мене про Мішу, він, звичайно, дуже талановитий гравець, але нам з ним потрібно рухатись дуже повільно. Культурний чинник і так далі - це щось зовсім інше для латиноамериканців чи гравців з інших частин світу".
Почеттіно додав, що ніколи не працював з футболістом з такими якостями, як у Мудрика.
"Не можу згадати гравця, який був би схожий на нього, не можу згадати жодного. Це хороший виклик для нього, і це хороший виклик для нас".
Єдиними результативними діями українця у новому клубі залишаються два асисти в сезоні-2022/23. А під час міжсезоння Мудрик вперше відзначився голом у товариському матчі з "Брайтоном".
І ось у матчі з «Фулгемом» на 18-й хвилині Михайло отримав передачу від Леві Колвілла, перебуваючи на лінії штрафного майданчика суперника. Після невдалих дій захисника українець вийшов один на один із голкіпером та завдав гольового удару.
Мудрик – сьомий українець, який відзначився голом у межах англійської Прем'єр-ліги. Наразі одразу три представники України, які є чинними гравцями чемпіонату, забили по одному м'ячу. Окрім Михайла, в АПЛ відзначалися Віталій Миколенко та Олександр Зінченко.
Найбільше голів в АПЛ серед українців забивав нинішній наставник збірної України Сергій Ребров, який у складі "Тоттенгема" та "Вест Гема" відзначився 10 разів. Дев’ять м’ячів відправив у ворота суперників «Челсі»  Андрій Шевченко. Вісім голів у Андрія Ярмоленко у футболці "Вест Гему".  Також п’ятьма м’ячами відзначився Андрій Воронін за"Ліверпуль". 
Зазначемо, що ще чотири футболісти які грали та грають в АПЛ, жодного разу не святкували взяття воріт. Це Олег Лужний, Олександр Євтушок (обидва завершили кар’єру), Ілля Забарний (нині захищає кольори "Борнмута") та  Єгор Ярмолюк ("Брентфорд"). 
На жаль радість від успіху Мудрика швидко змінилась розчаруванням, оскільки він був замінений в перерві матчу. Маурісіо Почеттіно після матчу сказав, що Мудрик відчув проблеми в перерві і тому був замінений:
«Важливо, бо це перший гол Міші. Він зіграв добре. Але в перерві він відчув щось у своєму стегні. Також важливий момент і для Брої. Радий за них обох. Сподіваюся, вони будуть готові зіграти в наступному матчі», – сказав Почеттіно.
Авторитетне видання Sky Sports після матчу повідомило, що травма українця не є серйозною та, ймовірно, він навіть зможе зіграти в наступному турі проти «Бернлі».
Загалом цілий сегмент післяматчевої пресконференції Почеттіно був присвячений Мудрику: «Радий за Мудрика та Армандо Брою. Міша забив свій перший гол у Прем’єр-лізі, а Армандо відзначився знову після тривалого періоду. Конкуренція в команді дуже хороша.
Ми повинні розуміти, що молодим гравцям потрібен час, щоб освоїтися. Велика зміна відбулася для нього, коли він прибув сюди. Чесно кажучи, занадто багато молодих гравців приходять до команди, яка не є міцною. Це не вишенька на торті. Їм потрібно щось додати команді, щоб зробити щось важливе. Це важко, але потрібно бути терплячим. Треба довіряти цим хлопцям, цим молодим талановитим гравцям.
Це величезна робота, крок за кроком, але дуже короткі кроки. Іноді людям не вистачає терпіння. А в нас воно є. Навіть коли ми програвали та не перемагали на початку сезону, ми були спокійними, вірили і були впевненими.
А зараз у нас дві перемоги за останні кілька днів. Важливо бути спокійними, продовжувати вдосконалюватися, довіряти і формувати віру і впевненість.
Щодо  впевненості Мудрика, то я про це говорив. Тут занадто багато деталей, дрібні стратегії від тренерського штабу. Уся справа в розробці стратегії, за допомогою якої ви зможете довіряти молодим хлопцям, щоб вони почувалися як вдома. Вони повинні відчувати, що вони належать до цього клубу. Також потрібно знайти правильних людей, які можуть допомогти.
Ми говоримо та працюємо. Це заслуга всього клубу, всього тренерського штабу. Ми дуже тісно співпрацюємо з гравцями, людьми, яких ми знаходимо тут, усім персоналом. У нас дуже хороші стосунки. Ми вирішуємо для кожного окремого гравця те, що ми хочемо покращити в областях, які ми визначаємо.
Мудрик грав, тому що заслуговував. Він залужив це цим, що він показує на тренуваннях. Він був справді зосередженим, його виступ на тренуваннях додав нам впевненості, щоб вивести його на поле та дати грати. Гравці повинні показати нам, що вони заслуговують грати», – зазначив Почеттіно.
Інформація про здоров'я Мудрика важлива ще й контексті збірної України. Вже наступного тижня нове вікно збірних – і національна команда зіграє проти Північної Македонії та Мальти 14 та 17 жовтня відповідно.
Україна вже втратила Віктора Циганкова через травму, а пошкодження ще одного вінгера перед ключовими матчами відбору може зовсім погіршити ситуацію зі складом для Сергія Реброва – тоді в його розпорядженні на флангах атаки залишаться лише Андрій Ярмоленко та Олександр Зубков, а в резервному списку немає жодного гравця на цю позицію.
І загалом ця позиція у збірної України проблематична. Ось список найближчих варіантів, про які б міг подумати Ребров, якби була технічна можливість викликати додаткового гравця: Назарій Русин (зіграв за останні два місяці всього 15 хвилин за першу команду), Олексій Кащук, Назар Волошин, Владислав Кабаєв, Олексій Гуцуляк чи взагалі Коноплянка. Тому швидке відновлення Мудрика дуже важливе для збірної України.
Сам Мудрик після матчу зробив пост в інстаграмі, де взагалі нічого не сказав про свою травму та заміну в перерві, лише потішився перемогою та своїм першим голом:
«З тобою я можу все (ймовірно, Мудрик звертався до бога – прим.). Чудова командна гра, 3 очки та гол. Для мене велика честь – забити свій перший гол за такий великий клуб, як «Челсі». Дякуємо нашим уболівальникам за велику підтримку».

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5687 / 1.6MB / SQL:{query_count}