Словенський бар’єр

Збірна України з волейболу не змогла покращити свій результат на рівні континентальної першості

Чоловіча збірна України з волейболу повторила найкраще своє досягнення на чемпіонатах Європи. У понеділок наша команда в 1/4 фіналу поступилася збірній Словенії з рахунокм 1:3.
Континентальна першість, яка проходить в Італії та Болгарії для української команди розпочалася жахливо. Україна пеотрапила у групу разом зі збірними Словенії, Хорватії, Болгарії, Іспанії та Фінляндії. Враховучі такий склад, більшість розраховувала на легкий вихід в 1/8 фіналу, враховуючи попередні матчі нашої команди і на рівень суперників. Однак після цілком прогнозованої поразки від Словенії (1:3), пішли невдачі в матчах з Хорватією (2:3) та Болгарією (1:3). А важка перемога над аутсайдером сікстету – збірною Фінляндії з рахунком 3:2, ледь не ставила хрест на перспективи подальшої боротьби. Дуже багато факторів мало скластися в останньому турі аби українці застрибнули у потяг плей-оф.
Навіть капітан збірної України Олег Плотницький ледь стримував емоції, після матчу з фінами. «Це г***о, а не гра, це просто жах. Краще програти 0:3, ніж отак виграти 3:2. Це повний жах. Чи маємо ми шанс вийти далі, якщо виграємо в Іспанії? Це не має значення, це не має сенсу, ми граємо, як г***о, краще поїхати додому», – емоційно висловився Плотницький.
На щастя, зірки таки зійшлися і перемога над Іспанією (3:0) і інші результати в групі, дозволили українцям посісти трєтє місце в групі і вийти в 1/8 фіналу на збірну Португалії. Набравши хід українці не помітили суперника і легко здолали його з рахунком 3:0.
У понеділок на Україну знову чекала Словенія, яка чотири роки тому зупинила підопічних Крастіньша в 1/4 фіналу попереднього Евро. На жаль і цього разу прорватися далі українцям не вдалося.
У стартовій партії рівний рахунок був лише на самому початку 5:5, а потім Словенія почала йти вперед і збільшувати свою перевагу 8:5, 13:9, 17:10. Після двох тайм-аутів та деяких замін українці трохи підтягнулися до своїх опонентів 17:13, проте невдовзі словенці теж взяли три очки поспіль і практично зняли всі питання у цій партії – 25:17. Це була перша програна партія українців у стартовому сеті цього чемпіонату.
А ось другий сет вийшов найцікавішим і найнапруженішим. Наші волейболісти вже нав'язали справжню боротьбу і спершу кілька разів виходили навіть вперед 4:2, 6:5. Але далі їм постійно довелося бути в ролі тих, хто наздоганяє, хоча більш ніж на одне-два очки вони суперників не відпускали. Вперше словенці повели з різницею в три очки 18:15, однак українці завдяки вдалій грі Олега Плотницького зрівняли рахунок 18:18. Потім ще двічі на табло була рівновага 20:20 та 22:22, а згодом Україна заробила два сетболи – 24:22. На жаль, реалізувати їх не вдалося. Після цього команди поперемінно виходили вперед (у українців було ще два сетболи), але знову ніяк не вдавалося забити вирішальний м'яч. У підсумку лише з рахунком 31:29 виграла Словенія.
Незважаючи на те, що на старті третьої партії суперники українців пішли вперед на три очки 6:3, наші волейболісти невдовзі їх наздогнали 8:8 і далі самі повели 10:8, 12:9, 16:11, 19:12, 22:15. До речі, це була найбільша перевага (+7) українців у матчі. Зрештою, партію українці виграли 25:21, а крапку в партії поставив влучним ударом Владислав Щуров.
Четвертий сет проходив у рівній боротьбі. Українці поступалися, потім зрівняли рахунок 7:7 та вийшли вперед 13:9. Причому двічі Олегу Плотницькому вдалося виконати ейси, а його партнерам Іллі Ковальову та Василю Тупчію вдало зіграти на блоці. Потім словенцям вдалося вирівняти становище 15:15 і далі подача переходила від однієї команді до іншої. За рахунку 20:20 українці взяли два очки поспіль, але, на жаль, цього виявилося замало. Словенія наздогнала наших 22:22. А за рахунку 23:23 Ян Козамерник заблокував Юрія Семенюка, після чого Тіне Урнаут забив переможний м'яч – 25:23.
Для збірної України чемпіонат Європи вже завершився. Проте, слід подякувати команді за вихід до чвертьфіналу та за ті емоції, які вона подарувала нашим уболівальникам, особливо у матчах з Іспанією, Португалією та тією ж Словенією.
У коментарі «Суспільному Спорт» головний тренер команди Угіс Крастіньш, а також лідери збірної Василь Тупчій та Олег Плотницький оцінили виступи збірної на турнірі.

Про гру з Словенією

Угіс Крастіньш: "На початку вони гарно прочитали нашу гру, у нас не виходило розігнатися. Складалося враження, що вони на два кроки вперед нас читають. Зробив заміни з двох причин: щоб ті, хто у запасі, змогли подивитися [на гру] з боку. І щоб ті, хто виходить, змогли потрапити у ритм гри.
У першій партії це не вийшло, а ось у другій вийшло - почали виправляти власні ж помилки у нападі. Багато чого почало виходити. Але коли граєш зі Словенією на "більше-менше", вони дуже добре тримають у напрузі та грають за таких умов. Вони взагалі жодного очка не віддавали. Змогли нас зламати.
У третій партії проти таких команд, як Словенія, важливо мати агресивну подачу. Без неї - без варіантів, бо відсоток нападу з ідеальним прийомом у них кращий. Тому нам потрібно було відтиснути їх від сітки. Певним чином у нас це виходило, і коли у нас це виходило, то могли будувати блок та захист. Четверта партія - так, гарно вели, але кінцівка... Напевно, вони десь на своєму досвіді змусили нас прийняти не найкращі рішення".
Василь Тупчій: "Перші два сети багато помилялися на подачах і не виконували установку тренера на блоці взагалі. Тому у нас нічого не виходило. Вони [словенці] просто подавали подачу, вводили м'яч в гру, і ми не доводили їх – програвали подачу та прийом у перших двох сетах. А потім почали йти подачі – гра вирівнялася. Але програли усі кінцівки. Боролися, просто десь не щастило – два-п'ять сантиметрів аут. Зі Словенією, особисто мені було легше грати з ними, ніж з Туреччиною, наприклад. Хоча вони в рейтингу вище, здавалося, але мені з ними легше гралося
У середині партії почали помилятися в атаці всі по черзі. Тому й такий результат. У кінцівці було з ними важко. Постійно два блоки і просто закрили нас блоком – не діставали захистом. Трохи не вистачило".
Проте такі матчі [як проти Словенії] завжди у плюс для будь-якого гравця. Особисто для себе я встановив рекорд на подачі - 122 км/год. Треба завжди шукати якийсь позитив".
Олег Плотницький: "Як сказала Ольга Харлан - не вжарили їх трохи, не долили олії. Перший сет - трішки закрилися, думали про щось своє. Останні 10-15 очок грали, щоб просто відчути гру. Неважливо, помилка чи ні - потрібно було відчувати, щоб у наступній партії були готові і могли вжарити. І, здається, непогано вийшло, лише у кінцівці програли. Що поробиш.
Це все приходить з досвідом. Чим більше маєш таких сетболів і суперників, тим з кожним разом будеш все якісніше їх відпрацьовувати, забивати, приймати - неважливо. Маємо тягнутися до того, щоб мати більше можливостей грати проти таких команд. Щоб були такі заруби, де треба на 100% кожен момент [викладатися]. Не всю гру, а кожен момент на 100% витискати з себе. І тоді буде результат".

Про Євро загалом

Угіс Крастіньш: «Ми розпочали повільно, у нас мало що виходило, але потім росли по результату та грі. Навіть зараз взяти - останні три партії, рахунок за великим рахунком рівний. Гідно грали. Для українського волейболу, думаю, цей успіх. Не потрібно звикати до перемог, вони не так просто виходять".
Олег Плотницький: «"Можливо, трохи в психологічному плані розвилися краще. Трішечки вгору з досить глибокої ями вилізли, це плюс. Позитив, що знаючи, що буде сильна команда, яка гратиме на всі сто відсотків, ми ще нав'язували свою гру. Це плюс, це вже якась стабільність. В чомусь, напевно, треба трішки додавати. Є в чому, але поки я це виносити кудись не готовий.
Кожен з нас має трішки розвиватися. Як команда, ми маємо розвиватися в плані того, щоб краще вивчати тактику інших команд, використовувати це потім на майданчику. Інші мають по-іншому розвиватися. Якщо захочуть, запитають мене, я їм розкажу як. А якщо не захочуть, то я потім розкажу всім".
Цікаво, що після трьох важких турнірів «Золота ліга», кваліфікація до Світової Ліги, та чемпіонату Європи, на українську команду очікує ще один турнір – олімпійська кваліфікація, який стартує вже 30 вересня.  Суперниками нашої команди будуть збірні  Бразилії, Куби,  Чехії , Німеччини, Ірану, Італії та Катару. Лише дві збірні з цього списку отримають право зіграти у Парижі. Звичайно шансів у українців дуже мало, проте битися вони будуть до останнього. Це пітвердив і капіат нашої команди Олег Плотницький.
"Це в будь-якому випадку важливо. Є шанс пограти з топовими командами. Ми маємо, як гравці, хоча б особисто кожен десь розвиватися, рости. На місці стояти не прикольно. Якщо хтось хоче, звісно, немає питань, але, взагалі, маємо розвиватися. Ми вже показали, що можемо грати, вигризати, боротися. Два-три рази рукою правильно махнути і на тому закінчилася ця історія. Тому стовідсотково треба їхати, викладатися, знову ж таки, на повну. І хто знає, можливо, якимось чином ми доїдемо на Олімпіаду. Раптом колись пощастить, бачили, яка подача пішла".
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5535 / 1.62MB / SQL:{query_count}