Талліннські пригоди українок

Жіноча збірна України з тенісу продовжує боротьбу за вихід у світову групу Кубка Федерацій

Жіноча збірна України з тенісу у найсильнішому складі виграла зональні змагання Кубка Федерації, які відбулись у столиці Естонії Таллінні, та на крок наблизилася до елітного дивізіону. Наші дівчата перемогли у восьми з дев’яти матчів, але все одно змусили понервувати вболівальників у вирішальному протистоянні.
На груповому етапі українки мали колосальну перевагу в класі над Болгарією і Хорватією. Навіть без допомоги Еліни Світоліної та Даяни Ястремської (а у заявці команди також були Леся Цуренко, Катаріна Завацька і Марта Костюк) можна було спокійно вигравати обидва матчі та виходити з групи, адже першим номером Болгарії була лише 143-тя ракетка світу Вікторія Томова, а у хорваток функції лідера на себе була змушена взяти 234-ий номер світового рейтингу Яна Фетт.
Михайло Філіма, капітан жіночої збірної України з тенісу, не став ризикувати, тож у одиночних поєдинках задіяв тільки Світоліну і Ястремську. Топ-тенісистки країни очікувано принесли команді максимальні чотири очки, але тільки один матч із чотирьох минув при тотальній перевазі України.
Ястремська стартувала в Кубку Федерації з розгромної перемоги над другим номером збірної Болгарії Ізабеллою Шиніковою (6:2, 6:1). Чотири брейки і жодного програного гейму на своїй подачі – матч тривав лише 51 хвилину.
А ось у Світоліної в Таллінні проблеми почалися з першого ж матчу. У протистоянні з Вікторією Томовою Еліна тільки якимось дивом уникла поразки в першому сеті, відігравшись на тайбрейку з рахунком 0:5. У другій партії українка на два брейки Томової відповіла чотирма результативними геймами на прийомі – 7:6, 6:3.
Із Хорватією буксувати почала і Ястремська. У матчі з 300-ю ракеткою світу Леа Бошковіч Даяна зіграла явно набагато нижче своїх можливостей, але водночас все ж виграла у двох сетах із двома пізніми брейками в 10-х геймах (6:4, 6:4).
Світоліна у матчі з Яною Фетт була змушена затриматися на корті на максимальні три сети (6:3, 3:6, 6:1), причому на старті вирішальної партії хорватка повела з брейком, але Еліна вчасно прийшла в себе і ривком 6:0 закрила всі питання про прохід України в плей-оф.
У парних матчах, по суті, нічого не вирішувалося, хіба награвалися інші учасники нашої збірної. Із Болгарією Леся Цуренко і Катаріна Завацька віддали лише три гейми (6:2, 6:1), а з Хорватією була перевірена пара Костюк-Завацька, яка теж перемогла (6:4, 6:3).
А у вирішальному матчі плей-оф на Україну чекав неприємний сюрприз. Єдина збірна, яку було варто побоюватися на цих змаганнях, була команда господарів. Естонки повністю провалили старт турніру, програвши перші дві зустрічі (Греції та Італії) і лише в третій перемогли Австрію. Саме завдяки цій перемозі естонки посіли друге місце в групі і «заскочили» в плей-оф, вийшовши на Україну.
Протистояння проти Естонії розпочалося прогнозовано. Ястремська в першому матчі очікувано легко розбила 553-тю ракетку світу Олену Малигіну (6:3, 6:1). Одеситка організувала п’ять брейків і одного разу не змогла захистити свою подачу – загалом сили були явно нерівні, і Ястремська лише зробила те, що і повинна була.
А ось у другому матчі підвела Світоліна. Як не сумно визнавати, але поразка Еліни в протистоянні з 22-ю ракеткою світу Анетт Контавейт була прогнозована. Світоліна зараз дуже далека від своєї кращої форми, водночас як Контавейт всього кілька днів тому грала з Сімоною Халеп у чвертьфіналі Australian Open. Світоліна програла у трьох сетах (3:6, 7:6, 2:6).
Так Україна раптово виявилася всього в одній поразці від грандіозного провалу. На щастя, у Естонії не знайшлося конкурентної пари, і навіть незіграний дует Марти Костюк і Даяни Ястремської з легкістю розбив Контавейт і Малигіну (6:2, 6:0). Шість брейків – і Україна не без пригод вирішила завдання по виходу в плей-оф Кубка Федерації.
Після результативного виїзду в Таллінн золоте покоління українського тенісу наступного разу збереться в квітні, а на кону буде путівка до кваліфікації елітної групи Кубка Федерації на 2021 рік.
Рівень суперників у квітневому матчі, звичайно, буде більш серйозним – українкам може дістатися Румунія зі Сімоною Халеп, Японія з Наомі Осакою або Канада з Б’янкою Андреєску та Ежені Бушар. Загалом матчі плей-оф відбудуться в квітні (третій вікенд місяця): 16 команд боротимуться за вісім путівок у Світову групу в стикових матчах.
Крім України, в плей-оф виступлять Латвія, Румунія, Японія, Казахстан, Нідерланди, Бразилія, Канада, Великобританія, Італія, Сербія, Польща, Мексика, Аргентина і ще дві команди з Азії (зональні змагання в Першій групі Азіатсько-океанської групі перенесені через коронавірус).
Від Азіатської зони в плей-оф потраплять дві збірні зі шести: Китай, Тайвань, Індія, Індонезія, Корея, Узбекистан. Жеребкування відбулося 11 лютого.
Безумовно, далеко не всі топ-гравці в розпал ґрунтового сезону погодяться виступити за національну збірну, але в України таких проблем бути не повинно. Еліна Світоліна вже дала попередню згоду на участь в Кубку Федерації та висловила надію, що матч буде домашнім.
На це розраховують і всі українські вболівальники, адже востаннє наживо національну команду ми бачили в лютому 2017 року, коли Україна в Харкові обіграла Австралію з майбутньою першою ракеткою світу Ешлі Барті.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5458 / 1.57MB / SQL:{query_count}