Тисяча та один популіст

Наша влада хоче показати, як вона «героїчно» бореться з коронавірусною кризою і допомагає українцям, але чомусь рішення ухвалює надто пізно та взагалі не розуміє соціальних потреб громадян

Чого не зробиш задля порятунку своїх політичних рейтингів? От «у Зеленського» цього разу вигадали роздати усім повністю вакцинованим проти коронавірусу українцям (хто отримав дві дози вакцини) по тисячі гривень. Але ця тисяча не проста, а віртуальна. На комуналку її не витратиш, хіба що на кіно, театр, фітнес-зал, подорож по Україні тощо. Зрештою, представники влади самі ще не знають вичерпний перелік можливостей для витрати «тисячі від Зеленського». 
Поки що відомо, що для отримання віртуальної «тисячі від Зеленського» потрібен буде смартфон і застосунок «Дія». Що робити із тими, у кого немає смартфонів, влада поки що думає, але обіцяє, що можливість отримати «допомогу» буде у всіх. «Виплати» мають розпочатися з 19 грудня. Схоже, що президент Зеленський уявляє себе «святим Миколаєм». Та тут потрібно нагадати, що гроші на втілення президентської ініціативи використовуватимуться із держбюджету. Тобто це наші з вами гроші, кошти платників податків. Так працює держава: влада завжди використовує наші з вами гроші. Тому громадяни мають право, і навіть повинні, запитати владу: чи правильно використовуються наші гроші? 
Адже одразу виникає питання: а чи допоможе тисяча гривень на фітнес-центр тим українцям, які не можуть оплатити комунальні послуги? Чи поїдуть у подорож Україною ті українці, які щодня економлять на простих харчових продуктах?
Загальна ідея влади у тому, щоб підтримати ті сфери бізнесу, які найбільше постраждали від карантинних обмежень і водночас стимулювати українців вакцинуватися. Та з реалізацією такої ідеї нинішня влада знову виставляє себе на посміх. Водночас вчергове доводиться констатувати: українцям від вибриків влади вже не до сміху. Влада вже «закопувала» мільярди гривень у дороги замість того, щоб готуватись до нових хвиль поширення коронавірусу. Впродовж цього року в інформпросторі неодноразово з’являлися новини про заборгованості держави перед медиками і військовими. Та не визнаючи своїх помилок, не бажаючи змінювати свій стиль шоу-менів щодо розв’язання проблем, команда Зеленського продовжує демонструвати свою відірваність від реальності.

«Поламаний телефон»

Про свою ініціативу президент Зеленський оголосив у відеозверненні до українців увечері 15 листопада. Але у цьому «відосіку» він нічого до ладу не пояснив. Після такого анонсу від президента за діло взяли «спікери» президентської команди. Але радники президента і нардепи від «Слуги народу» у своїх заявах заперечували тези один одного, і плутанини стало ще більше. Доходило навіть до того, що від представників влади було оголошено про те, що «тисячу від Зеленського» зможуть отримати тільки ті, хто вакцинуються в період, починаючи з 19 грудня. Потім були заперечення та заяви, що програмою зможуть скористатися усі повністю вакциновані українці, незалежно коли вони вакцинувалися проти коронавірусу.
«Ключове насправді тут – це не тисяча за вакцинацію. Це масштабна програма з підтримки бізнесу, просто вона є опосередкованою. Влада не напряму дає гроші бізнесу, влада видає гроші людям – у такий спосіб підтримуючи їхнє рішення вакцинуватися – тобто вбиваємо одним пострілом двох зайців. А по друге, це ж не живі гроші, їх не можна буде витратити на горілку і цигарки. Це буде – поки не скажу за технічне рішення – але це буде в тому чи іншому вигляді якийсь сертифікат, цифровий ваучер чи депозит, чи щось на кшталт того, який можна буде витратити на певний перелік послуг і товарів», – про це розповів прессекретар президента Сергій Никифоров у коментарі Українській правді 16 листопада.
Невже в Офісі президента справді думають, що «живі гроші» українці можуть використати лише на горілку і цигарки? Невже справді не розуміють соціальних потреб більшості громадян? Схоже, влада взагалі нічого не хоче розуміти. Адже настільки запізніла «підтримка вакцинування» може мати й протилежний ефект. Зараз у соцмережах можна знайти масу коментарів на кшталт «якщо мені платять за те, що я вакцинуюся, то значить це справді небезпечно». 
У цій ситуації треба звернути увагу на кілька важливих моментів: по-перше, влада надто пізно заворушилася зі своїми спробами хоч якось стимулювати громадян вакцинуватися; по-друге, комунікація влади з суспільством вчергове провалена, бо навіть після оголошення ініціативи президента пояснення від його оточення надходили дуже нечіткі; по-третє, подібне стимулювання до вакцинації ніяк не спрацює щодо старшого покоління, яке насправді є найбільш уразливою групою населення і потребує чи не найбільше уваги під час пандемії.
17 листопада прем’єр-міністр Денис Шмигаль спробував прояснити ситуацію із майбутніми «виплатами» вакцинованим українцям. «Кошти в розмірі однієї тисячі гривень будуть виплачені на віртуальні платіжні картки через «Дію». Їх можна буде витратити на придбання квитків у кінотеатри, театри, на концерти, заняття спортом та подорожі Україною потягом або літаком. Приблизно шість тисяч суб'єктів бізнесу по всій країні зможуть взяти участь у цій програмі. Програма запрацює з 19 грудня цього року і буде діяти в цьому році та до кінця наступного року. Три мільярди гривень направляємо на програму в цьому році та ще три мільярди – на початку наступного з подальшим розширенням фінансування. Це окрема програма з загального фонду державного бюджету. Жодних податків на цю тисячу нараховуватися не буде. Також ці кошти жодним чином не вплинуть на отримання субсидія людьми», – заявив Денис Шмигаль на засіданні уряду.
І тепер ще одне питання: а чи не краще було про це все оголошувати вже після того, як влада придумає, як «тисячу від Зеленського» можна буде отримати без смартфонів і «Дії». Зеленський же у «відосіку» обіцяв, що така можливість буде.
І ще потрібно зауважити, що якою б недолугою та популістською була президентська ініціатива, на неї все одно треба шукати кошти. Трьох мільярдів цього року і трьох мільярдів наступного буде недостатньо для всіх вакцинованих. Тому розширювати фінансування цієї «програми» доведеться, звичайно, якщо усі вакциновані українці захочуть і зможуть скористатися «тисячею від Зеленського». Чи розрахунок влади одразу був спрямований на те, що частина українців не захоче, а частина не зможе отримати ці «віртуальні гроші»?
Також зауважимо, що для реалізації ініціативи президента вже з цього року потрібні зміни до держбюджету-2021. Владна команда хоче скористатися законопроєктом №6297 з поправками до державного, який передбачає збільшення видатків держбюджету-2021 на 3 млрд грн. Цей проєкт нардепи від «Слуги народу» зареєстрували 8 листопада. В пояснювальній записці мовиться, що метою законопроєкту є забезпечення соціальної підтримки застрахованих осіб в умовах карантинних обмежень та тимчасової зупинки роботи суб'єктів господарювання, а також стимулювання суб'єктів господарювання та найманих працівників до вакцинації. Без жодної конкретики. І ось тепер виявилося, що цей проєкт має стати механізмом для виплат «тисячі від Зеленського» у цьому році. 16 листопада парламент включив цей документ до порядку денного зі скороченням наполовину терміну внесення альтернативних законопроєктів. Але його ще потрібно ухвалити, щоб «тисяча від Зеленського» не залишилася лише у «відосіку» Зеленського.

Відповідальність vs рейтинг

Ми вже зазначали, що «тисяча від Зеленського» виглядає спробою врятувати падіння політичних рейтингів президента. Технологія не нова. І українці вже неодноразово зіштовхувалися з її реалізацією. 
«Оцініть, як працює ЗеКоманда. На тлі «Вагнергейту», провалу в енергетиці, розгортання російських військ на кордоні з Україною Зеленський записує відосик. Думаєте, він говорить про виклики? Як Україна буде боротись з ворогом? Ніт. У ньому він банально хоче знову всім сподобатись. Тому обіцяє по 1000 гривень з держбюджету кожному українцю, який вакцинувався. Прекрасний крок, як на тлі падіння рейтингів збити негативне інформаційне поле та спробувати підкупити кожного українця. За наші з вами гроші. Україна знала Юліну тисячу, а тепер маємо Володіну тисячу. Плагіатори. У Юлі тисяча була по курсу «6», у Віті – по курсу «8». А у Володі – по «26». Відчуваєте різницю. Люди теж відчують, і хай Офіс президента не думає, що це сильно врятує рейтинги», – написав на своїй фейсбук-сторінці політтехнолог Віктор Таран.
Тут потрібно розуміти, що, зважаючи на обмеження щодо використання цієї «тисячі гривень», технологія щодо збереження рейтингів справді слабка. Але відвернути українців від усіх інших проблем владі вдалося. І два дні користувачі соцмереж тільки те й робили, що змагалися, у кого кращий мем на тему «Тисяча від Зеленського». Це швидко мине, і тоді, вочевидь, влада придумає ще якесь безглуздя, щоб заглушити небажані для себе повідомлення в інформпросторі. До речі, на 17 листопада міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat анонсувала оприлюднення свого звіту про причини зриву спецоперації зі затримання російських найманців із ПВК «Вагнера». На момент підготовки цього матеріалу звіт Bellingcat ще не був оприлюднений. Лише офіційна парламентська ТСК від «Слуг народу» у своєму проміжному звіті намагалася переконати українців, що спецоперація щодо «вагнерівців» зірвалася сама собою.
Та за всіма спробами порятунку рейтингів, відволікання увагу від важливих проблеми чи заговорювання неприємних тем, влада повинна пам’ятати, що вона має нести відповідальність перед суспільством. І коли йдеться про життя і здоров’я громадян, ігри «у чемпіонів світу по боротьбі з коронавірусом» не спрацьовують. Потрібно обдумувати свої рішення на кілька кроків вперед.
«Тисяча – це пряник, який має спонукати людей вакцинуватися. Україна не перша країна в світі, яка використовує фінансові стимули для активізації вакцинації. Пряник для людей. Зрозуміло, що такий пряник не стане аргументом для тих, хто за три тисячі гривень купує собі фейковий сертифікат. І зараз це породжує лише жарти про кешбек для таких людей. Не дуже приємні жарти, бо хотілося б, щоб такі люди отримували щонайменше величезні штрафи від держави, а не гроші платників податків. Проте для студентів, малозабезпечених чи пенсіонерів це може стати добрим стимулом зробити щеплення. Але варто розуміти, що обмеження на витрачання цих коштів треба скорегувати. Так, можливість витратити ці гроші на квиток у кіно може стимулювати студента. Так і можливість витратити ці гроші на потяг додому. Це якраз про студентів. Але навряд чи похід у театр зацікавить пенсіонера, який живе у маленькому селищі, де театру і не було ніколи. А пенсіонери — це найбільша зона ризику. І саме серед них необхідно максимально збільшувати відсоток вакцинованих. Тому креативникам з Офісу президента треба трішечки розширити таргет-групи у своїх дослідженнях і зробити стимули універсальними. Щоб пенсіонер розумів, як йому з користю витратити ці гроші. І ще одне. Пряник без батога не працює. Так, владі дуже приємно робити тільки приємні речі. Щоб стимулювався рейтинг. Щоб чути аплодисменти. Але ми ж говоримо не про рейтинг, а про ефективність. І для дуже багатьох людей в країні тисяча гривень не стане стимулом… Влада – це відповідальність. Відповідальність – це не завжди приємно. Відповідальність – це не тільки про пряники. Відповідальність – це про батоги також. І в такій ситуації, яка склалася зараз у світі, лідерство перевіряється, у першу чергу, на батогах», – зазначає на своїй фейсбук-сторінці інвестиційний банкір Сергій Фурса.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5477 / 1.65MB / SQL:{query_count}