Санкційне чистилище

Президент Зеленський серйозно націлився на другий термін. Проросійські «112 Україна», NewsOne та ZIK заблоковані

Президент Володимир Зеленський зробив несподіваний для багатьох хід. 2 лютого Рада національної безпеки та оборони (РНБО) ввела санкції проти нардепа з ОПЗЖ Тараса Козака та пов’язаних з ним юридичних осіб. Зеленський оперативно увів в дію це рішення. А оскільки Козак є номінальним власником телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK, то ці рупори кремлівської пропаганди в Україні тепер заблоковані. Кабельні мережі, інтернет-провайдери та онлайн-сервіси припинили їхню трансляцію. І усі добре розуміють, що насправді це телеканали кума Путіна, адже Козак виконує таку собі роль «гаманця» Медведчука.
Санкції введені на п’ять років. Але поки невідомо, скільки насправді часу телеканали Медведчука будуть «вимкнутими», адже, найімовірніше, друзі Путіна в Україні оскаржуватимуть це рішення в судах.
В ОПЗЖ заявляють про утиски свободи слова і вже навіть заговорили про імпічмент Зеленському. Фракція «Слуга народу» ще мала зібратися на своє засідання, щоб обговорити блокування згаданих телеканалів. А тим часом серед експертів, які традиційно критикували Зеленського, вже навіть почали з’являтися заяви з обережною похвалою. Блокування проросійських каналів – це, безперечно, позитив. Але знову ж таки повторимося, ще невідомо, що буде далі…

Через фінансування тероризму

Одразу зазначимо, що будь-які розмови про обмеження свободи слова в цій ситуації – це нісенітниця. Свобода слова і проросійські телеканали є поняттями несумісними. Цілодобова кремлівська пропаганда в ефірах телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK, висловлювання ведучих і гостей їхніх ефірів вже давно актуалізували питання щодо необхідності блокування цих каналів. Тут також не варто забувати про телеканал Євгенія Мураєва «Наш».
Інше питання: як це зробити законно? Блокування «Медведчук ТБ» назріло ще за президентства Петра Порошенка, але той пояснював, що за українським законодавством українській владі неможливо накласти санкції на громадян України чи українські юридичні особи.
Що ж зробила нинішня влада? Тут зауважимо, що дискусія щодо юридичних нюансів може тривати ще довго, і останнє слово може сказати суд. Але от редактор Європейської правди Сергій Сидоренко на своїй сторінці у фейсбуці зараз звертає увагу на те, що відповідно до закону «Про санкції» від 2014-го, обмежувальні заходи «можуть застосовуватися з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність». Власне, остання начебто може стосуватися й українських громадян.
«Підставою для введення санкцій проти Тараса Козака та пов’язаних з ним юридичних осіб стало розслідування, проведене спецслужбами України, під час якого встановлено, що схеми постачання вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму. Таким чином фігурант цих санкцій потрапив під дію закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення», – повідомляло ZN.UA з посиланням на джерела в СБУ та Офісі президента.
«Згідно з отриманою в джерел інформацією, правоохоронці встановили, що кошти, отримані від здійснення протиправної діяльності посадовцями ООО «Торговый дом «Донские угли» частково скеровуються для фінансування деструктивної діяльності телеканалів «112», ZIK і NewsOne, які здійснюють системну діяльність, спрямовану на реалізацію вигідних Росії наративів у контексті легалізації військової агресії на сході України та легітимізації окупації Криму, а також на дискредитацію внутрішньої та міжнародної політики України. Правоохоронці також підозрюють, що представники «Донских углей» разом з ДП «Торговий дім «Східний Енерго-Альянс», «Міністерством доходів і зборів ЛНР» та іншими незаконними утвореннями створили злочинний механізм придбання кам’яного вугілля, видобутого на окупованих територіях Луганщини, його реалізації енергогенеруючим компаніям РФ із сплатою відповідних податків до бюджету «ЛНР», подальшого використання отриманих прибутків для здійснення терористичних актів, а також підтримання діяльності псевдореспубліки.
З огляду на все це СБУ 2 лютого відкрило кримінальне провадження за ст.258-5 «Фінансування тероризму», – про це повідомляє Українська правда.
Також повідомляється, що засідання РНБО щодо санкцій не проводили в традиційній формі, а був розписаний час, коли кожен з членів РНБО повинен був з'явитися на четвертому поверсі Банкової, де мав поставити або не поставити свій підпис під рішенням про введення санкцій проти Тараса Козака. Бланки з підписами приймав і збирав секретар РНБО Олексій Данілов. Сам Данілов вже заявив, що за введення цих санкцій проголосували 17 із 19 членів РНБО, один утримався, один перебуває у відрядженні.
«Я утримався. Санкції добре там, де ми не можемо покарати за українським законодавством. А тут все не на місці. І стосовно каналів: санкції – це погано. Попри те, чиї вони», – розповів у коментарі інтернет-виданню «Бабель» спікер парламенту Дмитро Разумков.
Чи «найгуманніші у світі» українські суди пропустять рішення про санкції – побачимо в майбутньому.
А поки президент Зеленський спробував пояснити міжнародним партнерам України рішення про ці санкції. «Санкції – це складне рішення. Україна рішуче підтримує свобода слова. Не пропаганду, профінансовану агресором проти нашої країни, яка підриває Україну на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за незалежність – це боротьба в інформаційній війні за правду та європейські цінності», – така заява англійською мовою зранку 3 лютого з’явилася у твіттері Володимира Зеленського.

 У погоні за рейтингами

А поки що в інформпросторі тривають дискусії щодо справжньої мотивації президента Зеленського у нинішній ситуації: чи він, нарешті, вирішив стати на правильний державницький шлях, чи це вплив нової американської адміністрації, яка «зачищає» російських агентів в Україні та вже ввела санкції проти нардепа Дубінського (і президентській фракції довелося виключити Дубінського зі своїх лав), чи це просто політтехнологічні маневри заради збільшення рейтингів Зеленського (а він суттєво втратив підтримку в останні місяці).
Насправді виглядає так, що списувати все лише на якусь одну з можливих причин буде наївним. Президент Зеленський не може собі дозволити зіпсувати стосунки із США та водночас йому потрібно думати про те, як контролювати внутрішньоукраїнську політичну ситуацію на тлі глибокої кризи у фракції «Слуга народу».
«Зеленський запровадив санкції (фактично, з тексту Указу, припинив мовлення) телеканалів медведчуківського пулу: «112 Україна», ZIK i NewsOne. Це його, фактично, перший серйозний державницький крок. Так, ризикований, але серйозний і дуже перспективний, якщо все буде повноцінно реалізовано. Цілком можливо, що це була умова (або одна з умов) Білого дому для початку докладнішої розмови про співпрацю, зокрема візит (а для початку дзвінок). Недарма у відповідному рішенні РНБО в п.4 вказано «Міністерству закордонних справ України поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про застосування санкцій і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів». Якщо ці помийки дійсно прикриють, при тому не тимчасово, аби потім спустити на судових гальмах, – то я офіційно заявляю, що зніму половину своїх претензій до Зеленського як президента. Хоча суто з точки зору політтехнологій йому самому дуже вигідно прикрити джерела пропаганди і накачування рейтингу ОПЗЖ, я про це вже багато разів казав. І, до речі, треба ще так само запровадити санкції щодо Медведчука і Коломойського, а заодно суддів, при тому не тільки і не стільки КСУ (найбільші «герої» і фани Портнова серед суддів нам всім відомі)», – написав на своїй сторінці у фейсбуці політтехнолог Олексій Голобуцький.
Вже не один місяць експерти зазначали, що Зеленському доведеться шукати нових союзників і, можливо, навіть переформатувати парламентську більшість, щоб втриматися на плаву і проводити через Верховну Раду потрібні йому голосування. Зараз майже вже зникає ймовірність союзу із ОПЗЖ. Натомість за останні кілька днів у інформпросторі з’явилося дедалі більше повідомлень про ймовірну коаліцію зі «Слуги народу», «Батьківщини» та депгрупи «Довіра». Ба більше, Юлія Тимошенко публічно заявила про таку можливість.
«Якщо таке об’єднання президент ініціює, тотальне, всеосяжне об’єднання, заради того, щоб врятувати Україну й українську націю, ми будемо в цьому брати участь», – так Тимошенко 1 лютого на брифінгу після засідання погоджувальної ради у парламенті відповіла на питання журналістів щодо можливого створення нової коаліції «Батьківщини» з фракцією «Слуга народу» та групою «Довіра».
Тим часом Давид Арахамія, голова фракції «Слуга народу», щодо ймовірності такого сценарію заявив: «Щодо коаліції ми нічого не обговорювали. Але все можливо в країні».
Що з цього усього вийде – побачимо. Та запровадження санкцій проти медведчуківських телеканалів може означати, що в оточені президента зрозуміли, що їм вже не треба домовлятися з ОПЗЖ і, можливо, вже є якісь гарантії співпраці з іншими фракціями.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5317 / 1.63MB / SQL:{query_count}