Післявиборче протистояння

Поки Андрій Садовий готується розпочати свою четверту каденцію міського голови, депутати вже провели перше засідання міськради

фото: Олег Огородник
Від радості за свою перемогу на виборах до звинувачень у бік опонентів в узурпації влади може минути кілька годин. Така ситуація трапилася з Андрієм Садовим, який святкує четверту перемогу на виборах львівського міського голови (треба зауважити, що тепер йдеться про Львівську міську територіальну громаду).
Після закриття виборчих дільниць 22 листопада оприлюднили результати екзит-полу соціологічної компанії Liberty Report на замовлення Студії Савіка Шустера показали, що Андрій Садовий набирає 62,8% голосів виборців, його конкурент у другому турі, нардеп від «Європейської солідарності» Олег Синютка – 37,2%. Екзит-пол соціологічної агенції Fama на замовлення ZAXID.NET показав результати 62,7% і 37,3% на користь Садового.
Офіційні результати повторного голосування станом на момент підготовки цього номера «Львівської Пошти» до друку ще не були оприлюднені, однак Олег Синютка ще вранці 23 листопада визнав свою поразку та привітав Андрія Садового.
«Вітаю Андрія Садового з перемогою в мерських перегонах! Сподіваюсь, що обіцянки, які почули львів’яни, не були передвиборчими технологіями, а стануть реальними змінами у житті громади Львівської ОТГ. Дякую вісімдесятьом трьом тисячам львів’ян, які повірили у мої бажання і професійні здібності забезпечити припинення хаотичних забудов, розв’язання транспортного колапсу, будівництво нових шкіл та садочків, викорінення корупції. І надалі залишатимусь зі Львовом та його мешканцями. Без Львова нема України!» – написав Олег Синютка на своїй сторінці у фейсбуці.
А от Андрій Садовий після подяк виборцям 23 листопада заявив про те, що новообрані міські депутати від «Європейської солідарності» хочуть «узурпувати владу в місті».

Перша сесія без голови

«Цієї ночі відбулась нечувана річ, яка має на меті узурпувати владу в місті, попри волевиявлення львів’ян. Міська виборча комісія ухвалила рішення перенести дату першої сесії міської ради з 3-го грудня на 24-те листопада – це вже завтра. Хоча попередньо та ж ТВК призначила засідання на 3 грудня, щоб провести присягу і депутатів, і міського голову одночасно. Діяли вночі, без зайвих очей, без журналістів і прийняли рішення, яке ніяк не стосується вчорашніх виборів. Що воно означає? З приведенням до присяги нової ради втрачаються повноваження попереднього міського голови. Новообраного мера до присяги завтра ще не приведуть, оскільки є передбачений законом час на підрахунок голосів, потенційні скарги та позови. Тому нова рада запрацює без нового голови. Рада в такому напівлегітимному стані може діяти кілька тижнів, обирати керівні органи: президію, секретаря-в.о.міського голови, заступників міського голови, членів виконкому, голів комісій тощо, приймати будь-які інші рішення – бюджет, майнові питання тощо. За ці рішення згодом відповідальність доведеться нести новому міському голові. Рішення ТВК є абсолютно незаконним, оскільки виборчий процес депутатів до Львівської міської ради завершився 19 листопада і жодних рішень на цю тему комісія ухвалювати не має права. Будемо оскаржувати його у всіх можливих інстанціях», – це мовилося в заяві Андрія Садового на фейсбук-сторінці від 23 листопада.
  
24 листопада перше засідання ради Львівської міської територіальної громади таки відбулося. У ньому взяли участь депутати від фракцій «Європейська солідарність», «ВАРТА» та «Свобода» (ці три політсили підписали меморандум про взаємодію, загалом у них 39 депутатів, на засіданні були 34, кворум був). Без «Самопомочі» та «Голосу».
Відкрив це засідання та привів до присяги депутатів голова Львівської міської територіальної виборчої комісії Ігор Сліпецький. З цього моменту і до прийняття своєї присяги Андрій Садовий втратив повноваження міського голови. Присутні міські депутати сформували тимчасову президію – по одному представнику від кожної фракції міськради (зокрема й від «Самопомочі» та «Голосу», які бойкотували це засідання). Голосувати довелося руками, бо електрона система «Віче» ще не працює.
Сесійна зала міськради після ремонту ще не готова до засідань. І вже депутати від трьох фракцій звинувачували Садового і його команду в тому, що зал не підготували до засідання. Представники фракцій, які 24 листопада прийшли на засідання, посилаються на офіційне рішення міської ТВК та Закон про місцеве самоврядування. Треба також зазначити, що ніхто в цей день не обирав секретаря міськради.

«Я прочитав тут заяву чинного/майбутнього міського голови Львова Андрія Садового, де він пише, що десь узрів узурпацію влади. І в мене таке враження, що для нього вибори ще не закінчились. Тому звернусь прямо: Андрій Садовий, припиніть істерію! Ніхто не «узурповує владу». Принаймні – з числа новообраних депутатів. Ми лише вимагаємо від ТВК виконувати норму статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування». Частина 2 цієї статті каже:
«Перша сесія новообраної сільської, селищної, міської ради скликається відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів ради в кількості, яка забезпечує повноважність складу ради відповідно до статті 45 цього Закону…У разі якщо на час проведення першої сесії відповідний сільський, селищний, міський голова не зареєстрований відповідно до Закону про місцеві вибори, про що на сесії ради інформує голова територіальної виборчої комісії, рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради в кількості трьох-п’яти осіб. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання секретаря ради…». Ще раз: не пізніше, ніж через два тижні!» – зазначав на своїй фейсбук-сторінці ще 23 листопада депутат від «Європейської солідарності» (перший номер у списку цієї політсили на виборах до Львівської міськради) Петро Адамик.
«Виконуючи офіційну постанову міської Територіальної виборчої комісії про проведення сесії Львівської міської ради 8-ого скликання, представники фракції «ВАРТА» взяли участь у засіданні 24 листопада та склали присягу депутатів. Львів’яни обрали нас для роботи, відтак ми готові приступити до виконання своїх обов’язків незалежно від дати. Чи це було би 19 листопада, чи 24 листопада, чи 3 грудня. Наше завдання – діяти винятково в інтересах громади міста та в межах законодавства. Тож ігнорувати офіційно призначений початок роботи ради – безвідповідально. Є чинна постанова ТВК – отже, її треба виконувати, а не трактувати на власний розсуд… Закликаємо колег з інших фракцій також діяти виключно в межах закону і припинити маніпуляції на тему «узурпації» влади. Натомість пропонуємо налаштуватися на конструктив. Зокрема, й долучитися до Меморандуму про взаємодію, який ініціювала «ВАРТА», – йдеться у заяві партії «ВАРТА» від 24 листопада.

Битва за дату

Петро Адамик 24 листопада розповів журналістам, що тимчасова президія міськради напрацює порядок денний, і через 10 днів після його оприлюднення буде скликане наступне засідання міськради.
Офіційні результати повторного голосування за міського голову ТВК має встановити до 27 листопада. За словами голови міської ТВК Ігоря Сліпецького, вже на наступному засіданні Садовий зможе скласти присягу.
Хоча з огляду на те, що команда Садового хоч і безрезультатно, але намагалася через суд не допустити проведення засідання 24 листопада, можна було припустити, що надалі ще розпочнеться судова тяганина щодо законності першого засідання міськради, яке провели три фракції.
Нагадаємо, що ще 19 листопада ТВК призначила перше засідання Львівської міськради на 3 грудня. На звернення п’ятьох новообраних депутатів від «ЄС» перенесла це засідання на 24 листопада. У будь-якому випадку, якщо вже згадувати про відведені терміни на проведення першої сесії міськради, відповідно до Закону про місцеве самоврядування, то ці терміни порушені. І це визнав сам голова ТВК Ігор Сліпецький. Бо за його словами, ще 5 листопада в ТВК були заяви двох третин новобраних депутатів (це і є кількість депутатів, яка забезпечує повноважність ради), необхідні для їхньої реєстрації. Відповідно до Виборчого кодексу, обрані депутати зобов’язані впродовж 10 днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів подати заяву до ТВК про реєстрацію їх депутатами. ТВК має п’ять днів на реєстрацію депутатів після отримання заяв.
І якщо Садовий та його прихильники звинувачують ТВК у затягуванні встановлення результатів повторного голосування за міського голову, то його опоненти, до прикладу вже згаданий Петро Адамик, заявляли, що представники «Самопомочі», які балотувалися в різні ради, затягували процес реєстрації міських депутатів.
Спостерігатимемо за розвитком ситуації, але і Андрію Садовому, і всім міським депутатам потрібно згадати, з якими обіцянками вони балотувалися. Мешканцям Львівської громади нецікаві їхні змагання у політичній грі «Хто в домі господар?».

Нелегка каденція

Та повернімося ще до підсумків виборчого процесу. 25 жовтня, коли відбулися вибори міських депутатів і перший тур виборів міського голови, та 22 листопада, коли відбувся другий тур виборів міського голови, на дільниці прийшла майже однакова кількість виборців Львівської територіальної громади – 38,6% і 38,9%.
Нагадаємо, що до Львівської міськради обрано 64 депутати. Розподіл сил ми вже подавали: 26 депутатів – фракція «Європейська солідарність», 17 – «Самопоміч», 8 – «Голос», 7 – «ВАРТА», 6 – «Свобода». Вже згадували про те, що «ЄС», «ВАРТА» і «Свобода» підписали меморандум про взаємодію, але не треба це плутати з коаліційною угодою. На відміну від парламенту, в місцевих радах ніяк законодавчо не закріплена необхідність офіційного формування коаліції.
Політичні сили можуть заявляти про співпрацю фракцій, але саме поняття депутатської більшості у місцевих радах є умовним. Ми вже звертали увагу на те, що умовна більшість у міськраді є більш важливою для розуміння, яку підтримку серед депутатського корпусу матиме міський голова.
І в нашому випадку з переобранням Андрія Садового він вже це відчув. Подібне протистояння, принаймні на початку цієї каденції, було прогнозоване. Але як уже зазначалося, 24 листопада три фракції на першому засіданні, окрім формування тимчасової президії, фактично не ухвалювали інших рішень.
Та зрозуміло, що після складання присяги Андрій Садовий не зможе «пропхати» якусь суто «свою» кандидатуру на цю посаду. Зрештою, нагадаємо, що відповідно до вже згаданого Закону про місцеве самоврядування пропозиція щодо кандидатури секретаря ради може вноситися на розгляд ради не менш як половиною депутатів від загального складу відповідної ради у разі, якщо рада не підтримала кандидатуру на посаду секретаря ради, запропоновану відповідним сільським, селищним, міським головою. Тож попереду нас ще може очікувати й політичне протистояння щодо цього питання.
Щодо боротьби Садового і Синютки за посаду міського голови, то Громадянська мережа ОПОРА подала цікаву інформацію про агітацію кандидатів у соцмережах: «З 2 серпня по 19 листопада зі сторінки Олега Синютки було опубліковано 156 постів на суму орієнтовно від 22 856 до 38 944 доларів. Більшість постів оплачувала «Європейська Солідарність Львів», навіть в час відкритого рахунку виборчого фонду кандидата. З пабліку Андрія Садового впродовж цього ж часу рекламувалося 123 дописи. Орієнтовна сума витрат від 20 823 до 33 677 доларів. Їх оплачував Садовий особисто».
Також спостерігачі звернули увагу й на спроби кандидатів підняти явку виборців у другому турі. «Щодо мобілізаційних технологій, ми їх бачили і напередодні дня голосування. Але і в день голосування вони себе також проявили. Спостерігачі ОПОРИ фіксували обдзвін виборців з київських номерів. Людей запрошували прийти на виборчу дільницю і проголосувати за їхнього кандидата. Або навіть дякували за те, що вони підтримали Олега Синютку. Що стосується флешмобу «Качни дільницю». Він був запущений не випадково, а з розрахунку на залучення молодого електорату і прив’язки до поняття явки. Виборці могли прийти на дільницю, сфотографуватися та стати учасником розіграшу найновіших моделей айфонів. Тут можна вбачати певні ознаки адміністративного ресурсу, тому що, ймовірно, одним з організаторів було комунальне підприємство «МолоДвіж Центр.Львів», – зазначив під час пресконференції 23 листопада координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області Тарас Радь, інформує сайт цієї організації.

У день повторного голосування 22 листопада спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували спроби голосувати без паспорта, за межами кабінки, фотографування бюлетенів, видачу бюлетенів одним членом комісії, але порушення не мали масштабного та системного характеру.
За даними Громадянської мережі ОПОРА, у межах окремих районів Львова ситуація з явкою виборців 22 листопада була такою: Галицький район – 37,7% (14 946 виборців); Залізничний район – 39,18% (40 499 виборців); Личаківський район – 37,5% (31 126 виборців); Сихівський район – 41,7% (48 184 виборці); Франківський район – 36,7% (40 050 виборців); Шевченківський район – 39,5% (48 042 виборці). У 16 інших населених пунктах Львівської міської територіальної громади, які розташовані за межами Львова, станом на 20.00 22 листопада на виборчі дільниці прийшло 7 857 виборців, що становить 38,4%.
Фото: Олег Огородник, Галина Терещук
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5408 / 1.69MB / SQL:{query_count}