Наш вибір на п’ять років

22 листопада під час другого туру обираємо голову Львівської міської територіальної громади

фото: Олег Огородник
Цієї неділі в Україні в 11 громадах відбудеться повторне голосування. Другий тур місцевих виборів буде у Львові, Дрогобичі, Дніпрі, Миколаєві, Полтаві, Ужгороді, Черкасах та інших містах.
Ми обиратимемо з двох кандидатів, хто у наступні п’ять років керуватиме Львівською міською територіальною громадою. Зі слів очільниці відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської облдержадміністрації Зоряни Павлів, у голосуванні зможуть взяти участь 594 356 виборців. Якою ж буде явка – побачимо у неділю. Нагадаємо, що у Львові під час виборів 25 жовтня проголосувало 38,6% виборців.

Коли нам чекати результатів виборів? «Офіційні результати голосування мають бути встановлені не пізніше, ніж на п’ятий день з дня повторного голосування, тобто до 27 листопада включно», – зазначає Зоряна Павлів.
Робіть свій вибір не на користь чи проти кандидата, а з позиції користі для міської громади!
«Попри те, що уряд впровадив «карантин вихідного дня», на організацію та проведення самих виборів обмеження не поширюються, – каже член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий. – Адже кожен українець має законне право на волевиявлення. Люди не обмежені в можливості реалізації свого конституційного права. Тобто, вони мають чітко усвідомлювати: навіть у запровадженні карантину вихідного дня, забезпечення голосування буде відбуватись відповідно до положень Виборчого кодексу, але з певними обмеженнями, які існують на сьогодні».
Голосування триватиме з 08.00 до 20.00. Йдучи на виборчу дільницю, не забудьте паспорт, захисну маску та свою ручку. На вході до виборчої дільниці буде проводитися вимірювання температури. При вході та у самому приміщенні для голосування буде нанесена розмітка, яка вказуватиме на дотримання дистанції.
Маємо чітко розуміти і пам’ятати: ми не лише обираємо, але й несемо відповідальність за тих, кого обираємо!
Не забуваймо у день голосування про дотримання протиепідемічних заходів. Перше – варто обробити руки дезінфекційними (антисептичними) засобами перед входом до приміщення для голосування та після виходу з нього. Друге – перебувати у респіраторі або захисній масці, зокрема виготовленій самостійно, таким чином, щоб були прикриті рот та ніс. Третє – мінімізувати час перебування у приміщенні для голосування. Четверте – утриматися від відвідування приміщень для голосування разом з дітьми. П’яте – після виходу з приміщення для голосування залишити одноразові рукавички, інші одноразові засоби індивідуального захисту в контейнерах/урнах для централізованого збору та утилізації використаних засобів індивідуального захисту.

На що виборцям варто звернути увагу напередодні голосування

«Перевірте компетенції посади, на яку обираєте кандидата та співставте з обіцянками та можливостями. Аби потім не виявилося, що генеральний план вже не можна змінити, підвищити зарплату не можна, а розмір субвенцій визначається урядом, – зазначає «Львівській Пошті» Оксана Дащаківська, політологиня, очільниця Західноукраїнського представництва фонду «Відродження», викладачка Українського католицького університету. – У випадку виборів міського голови варто звернути увагу на наступні речі. Перше: програми кандидатів. Задокументовані та зафіксовані обов’язки – те, за що можна спитати. На скільки програма відображає важливі для вас потреби? Чи є інструменти реалізації цих потреб? На скільки реалістичні цілі? Друге: команда кандидатів на міського голову. Ми обираємо не лише голову, ми обираємо людей, які будуть опікуватися освітою, медициною, сміттям, канонізаціями. Важливо зрозуміти: кого кандидат веде? Яка його кадрова політика? На чому ґрунтувався підбір цих кандидатів – особиста відданість, цінності, компетенції? Третє: переговорний потенціал кандидата. В умовах децентралізації самоврядування отримало досить багато повноважень, однак все ще залишається досить вразливим щодо дій уряду. Це рівень, де міському голові доведеться демонструвати позицію та відстоювати інтереси мешканців. Самоврядування – це не машина, тут працює депутатський корпус, старостівські округи і все це про політики діалогу. Як кандидати будуть діалог? Чи вміють слухати? Чи вміють виокремити спільне, пріоритезувати проблеми? Четверте: спільноти. Місто Львів – це живий організм, тут багато громад, спільнот, середовищ. Як буде майбутній міський голова будувати з ними співпрацю? Звірте, з якими середовищами спілкується та взаємодіє кандидат, хто його підтримує. Найважливіше, це пам’ятати, що для міста важливі його громадяни та громадянки, і наша відповідальність не лише голос на виборах, але й постійна робота над поліпшенням нашого співжиття, якості комунікації, креативних рішень».
Ми обираємо не лише голову, ми обираємо людей, які будуть опікуватися освітою, медициною, сміттям, канонізаціями. Важливо зрозуміти: кого кандидат веде і яка його кадрова політика?
Ключові настанови для виборців є і від політолога Любомира Скочиляса. «Раджу виборцям робити свій вибір не емоційно, а раціонально. За можливості ознайомтеся з програмами кандидатів і проаналізуйте, наскільки ці програми можуть бути ефективними для Львівської міської територіальної громади. Зверніть увагу на попередню діяльність кандидатів у різних ситуаціях та екстраполюйте це на майбутню діяльність. Робіть свій вибір не на користь чи проти кандидата, а з позиції користі для міської громади!», – зазначав в інтерв’ю «Львівській Пошті» політолог.
Владика Степан Сус певен: голосувати є важливо і в жодному разі не можна бути байдужим. «Є дві ключові настанови на вибори. Перша – люди повинні читати про кандидатів і вивчати біографії всіх тих, що пропонують себе як голос суспільства до різних рад. Виборці мають знати про життя кандидатів. Їхнє життя – це вже їхня програма, – зазначав в інтерв’ю «Львівській Пошті» Степан Сус. – Варто звертати увагу на дії тієї чи іншої людини, яка кандидує під час місцевих виборів. Друга – не піддаватися різноманітним маніпуляціям та політичним технологіям. Людина має відчувати серцем, мати чутливе серце на правду, на чесність, на цінності, які не можна купити чи продати. Кожен наш вибір – це наше рішення і наша відповідальність. Маємо чітко розуміти і пам’ятати: ми не лише обираємо, але й несемо відповідальність за тих, кого обираємо!».

Дільниці під охороною поліції

Для гарантування вільного голосування громадян, а також для недопущення порушень публічного порядку та виборчого законодавства, правоохоронці Львівщини до завершення виборчого процесу працюють у посиленому режимі. До охорони виборчої документації, забезпечення публічного порядку, а також оперативного реагування на повідомлення про виявлені порушення виборчого законодавства під час другого туру виборів на Львівщині загалом залучені майже дві тисячі правоохоронців.
Охороняти публічний порядок під час волевиявлення спільно з співробітниками служб та підрозділів Головного управління Національної поліції у Львівській області будуть патрульні поліцейські, співробітники Управління поліції охорони Львівщини, Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також військовослужбовці Національної гвардії України.
Створені додаткові слідчо-оперативні групи для належного реагування на повідомлення про порушення публічного порядку та виборчого законодавства, а також додаткові наряди вибухотехніків та кінологів для реагування на повідомлення про виявлення небезпечних чи підозрілих предметів. У посиленому режимі працює ситуаційний центр.
Найважливіше – пам’ятати, що для міста важливі його громадяни та громадянки, і наша відповідальність не лише голос на виборах, але й постійна робота над поліпшенням нашого співжиття, якості комунікації, креативних рішень
«Перший тур виборів на Львівщині відбувся без суттєвих порушень публічного порядку та виборчого законодавства. Я закликаю громадян та усіх учасників виборчого процесу під час другого туру дотримуватимуться усіх вимог закону, поводитимуться толерантно і повідомляти нас про усі виявлені під час голосування та підрахунку голосів порушення. Ми реагуватимемо на такі повідомлення негайно», – зазначив очільник поліції Львівщини Василь Віконський.
«Загалом поліція Львівщини готова до виконання покладених на нас обов’язків. Окремо хочу нагадати, що другий тур виборів також відбуватиметься в умовах пандемії коронавірусу, тому закликаю усіх дотримуватись карантинних обмежень та користуватись засобами індивідуального захисту», – наголосив Василь Віконський. У випадку, якщо ви стали очевидцем скоєння правопорушення – звертайтесь до поліцейських або повідомляйте про це на оперативну лінію 102.


22 листопада з ОПОРОЮ: онлайн-марафон спостереження за «другим туром»

22 листопада Громадянська мережа ОПОРА проведе онлайн-марафон, щоб оперативно інформувати про перебіг дня голосування в Україні. Запланували серію прямих включень о 12:00, 18:00 та 21:00. Транслюватимуться вони на Facebook-сторінці та YouTube-каналі ОПОРИ. Експерти організації та обласні координатори громадського спостереження за виборами розповідатимуть про те, як відбувається голосування, чи створені належні умови для його безпечного проведення в умовах поширення хвороби COVID-19 та які порушення фіксують спостерігачі ОПОРИ. «Також до нас приєднуватимуться спостерігачі з регіонів, де проходить «другий тур». Дніпропетровська, Закарпатська та Миколаївська області – о 12:00, Львівська, Рівненська та Черкаська – о 18:00, Донецька, Запорізька та Полтавська – о 21:00», – зазначають в ОПОРІ.
До спостереження ОПОРИ за днем голосування 22 листопада понад 300 громадських спостерігачів, які інформуватимуть про ситуацію на дільницях та територіальних виборчих комісіях, попереджуватимуть порушення та зловживання під час підрахунку голосів.
ОПОРА розробила мобільний додаток для Android «Вибори 2020», який може працювати без інтернету. Окрім Виборчого кодексу, додаток пропонує оновлений верифікатор протоколу дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців, який самостійно здійснює перевірку та вказує та на наявність логічних помилок. Спеціально до «другого туру» виборів з’явились протоколи для дільниць, де відбудеться повторне голосування – потрібно лише обрати громаду і додаток сам згенерує точну копію протоколу з іменами кандидатів, як у виборчому бюлетені.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5730 / 1.65MB / SQL:{query_count}