Виборча фінішна пряма

24 жовтня – «день тиші», 25 жовтня – день голосування на місцевих виборах. Територіальні виборчі комісії матимуть час до 6 листопада, щоб встановити результати волевиявлення українців

У неділю українці оберуть нову місцеву владу. В останній день перед днем голосування припиняється передвиборча агітація. Це так званий «день тиші», розпочнеться опівночі 24 жовтня. До речі, впродовж 25 жовтня аж до закриття виборчих дільниць о 20.00 агітація також буде заборонена. І про це мають пам’ятати як кандидати, так і особливо активні виборці, що люблять переконувати інших у «єдиноправильності» свого вибору прямо на дільницях.
Нам усім потрібно набратися терпіння і також зрозуміти, що одразу 25 жовтня чи зранку 26 жовтня офіційні результати виборів ще не будуть відомі. На них доведеться почекати. Територіальні виборчі комісії (ТВК) матимуть час до 6 листопада, щоб встановити результати волевиявлення українців. Перед тим як подати протоколи до ТВК дільничні виборчі комісії матимуть дуже багато роботи.
«Львівська Пошта» вже неодноразово роз’яснювала читачам усі нововведення у виборчих правилах, і зокрема, як правильно заповнювати бюлетені з трафаретами. А членам комісій доведеться все це підраховувати і вносити дані до протоколів.
«Підрахунок голосів виборців 25 жовтня стане серйозним випробуванням для всіх виборчих комісій. Він буде тривалим.
Ми просимо членів комісій дотримуватися чіткого алгоритму дій, щоб підрахунок голосів провели правильно та без ускладнень… У вересні ми провели симуляцію підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці. Занесення відомостей — повних назв 15 місцевих організацій політичних партій та ПІБ кандидатів у депутати (5 місцевих організацій політичних партій по 7 кандидатів, 5 – по 9 кандидатів та 5 – по 12 кандидатів) до одного примірника протоколу «від руки» зайняло 1 год 40 хв. І це за умови, що під час занесення «секретарю комісії» вже допомагав інший "член комісії" та надиктовував ПІБ кандидатів. ЦВК прийняла постанову, щоб зменшити час оформлення протоколу. Повні назви місцевих організацій політичних партій та ПІБ кандидатів будуть надруковані», – повідомила цього тижня Центральна виборча комісія. Є ще один важливий нюанс: у громадах з кількістю виборців понад 75 тисяч, якщо жоден із кандидатів на посаду голови громади не набере більше 50% голосів, то два кандидата з найбільшою підтримкою виборців ще змагатимуться у другому турі. До прикладу, більшість експертів прогнозували другий тур для виборів голови у Львові.
Цього тижня інформпростір сколихнула ініціатива парламентарки від президентської парламентської фракції Тетяни Грищенко щодо часткового скасування другого туру місцевих виборів через поширення коронавірусу. Таким проєктом постанови неможливо внести зміни до Виборчого кодексу і постанови про призначення виборів, хіба що хтось у парламенті піде на повне беззаконня. От тільки не хочеться вірити, що для цього може знайтися 226 голосів. Проводити другий тур виборів у громадах може завадити хіба що введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні. Але це вже зовсім інший гіпотетичний сценарій.
«Проєкт цієї постанови порушує все, що можна порушити, не відповідає ні чинному законодавству, ні виборчому кодексу, ні Конституції України та суперечить рішенням Конституційного суду, який вказував, що в разі відтермінування виборів це порушує права громадян. Закон передбачає лише два правових механізми, коли вибори можуть не проводитися: перший, коли діє правовий механізм, не дай боже, воєнного стану, другий – коли правовий механізм надзвичайного стану. Запровадження цих механізмів достатньо складне. Тобто для запровадження надзвичайного стану президент має отримати підтримку РНБО, видати відповідний указ, і далі закон передбачає, що в триденний термін указ президента має бути затверджений відповідним рішенням парламенту. Тому для мене досить дивно, яким чином авторка проєкту постанови розраховує, порушивши і Кодекс, і Конституцію прийняти таку юридичну норму, як відтермінування результатів другого туру з посиланням на карантин. Можливо проєкт буде змінений в сесійній залі. Ми не бачимо жодного юридичного механізму, яким чином можна було б відтермінувати другий тур виборів, прийнявши постанову і змінивши постанову про призначення виборів. Це просто неможливо. Але я не виключаю, що такий проєкт постанови може бути використаний із політтехнологічною метою: привернути увагу до проблеми пандемії коронавірусу, і початок обговорення перенесення другого туру. Просто політична технологія, якою може бути розпочата дискусія щодо можливих припущень щодо перенесення другого туру», – зазначив у коментарі Суспільному голова Комітету виборців України Олексій Кошель.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5296 / 1.57MB / SQL:{query_count}