Випробування днем голосування

Все, що потрібно знати, аби 25 жовтня не заплутатися у нових виборчих правилах

фото: Олег Огородник
Вже через чотири дні в Україні відбудуться місцеві вибори. Для тих, хто ще не визначився, за кого голосувати, залишається вкрай мало часу, щоб вирішити для себе це питання. А легковажити місцевими виборами не потрібно, щоб потім не бідкатися, мовляв, хтось замість вас обрав якусь «не таку» владу у вашій громаді.
Нагадаємо, що за посаду голови Львівської міської територіальної громади змагаються 17 кандидатів. І з огляду на те, що у нашій громаді зареєстровано понад 75 тисяч виборців, якщо жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів, то відбуватиметься другий тур виборів.
За місця у Львівській міській раді змагаються 19 партій, у списках яких загалом 969 кандидатів (у громадах з-понад 10 тисячами виборців можуть балотуватися лише партійні висуванці). Для обрання місцевих депутатів ніяких других турів не передбачено.
За 84 мандати депутатів Львівської обласної ради борються 15 партій. І загалом це 1029 кандидатів.
Прийшовши на виборчу дільницю, ви отримаєте чотири бюлетені. Блакитний –  з виборів депутатів обласної ради, світло-зелений – з виборів депутатів районної ради, світло-жовтий – з виборів депутатів міської ради, світло-рожевий – з виборів голови громади
А ще маємо обрати 64 депутати Львівської районної ради. На цих виборах 13 партій зареєстрували свої виборчі списки. Йдеться загалом про 700 кандидатів. Потрібно звикати до того, що львів’яни також обирають районну раду, адже після того, що центральна влада назвала адміністративно-територіальною реформою, усі міста увійшли до складу районів. А райони були укрупненні. На Львівщині замість 20 залишається лише сім районів: окрім Львівського, це також Червоноградський, Золочівський, Дрогобицький, Яворівський, Самбірський та Стрийський. Щоправда, те, чим займатимуться і за що відповідатимуть майбутні районні ради досі, за чотири дні до виборів, залишається не до кінця зрозумілим.

Не заплутатися у бюлетенях

«Львівська Пошта» вже неодноразово писала про новий районний розподіл і про основні нововведення у правилах місцевих виборів-2020. Але ще раз повторюємо деякі нюанси, бо масштабної просвітницької кампанії перед виборами держава не організувала. А від людей доволі часто можна почути, що вони не розуміють, за кого і як будуть голосувати 25 жовтня.
Тож, прийшовши на виборчу дільницю, ви отримаєте чотири бюлетені. Вони будуть різного кольору. Блакитний бюлетень з виборів депутатів обласної ради, світло-зелений – з виборів депутатів районної ради, світло-жовтий – з виборів депутатів міської ради, світло-рожевий – з виборів голови громади. Також зазначимо, що бюлетені з виборів депутатів сільських і селищних рад будуть кремового кольору.
За посаду голови Львівської міської територіальної громади змагаються 17 кандидатів
Усі виборці отримають незвичні на вигляд бюлетені з трафаретами. Адже на виборах місцевих депутатів у громадах з-понад 10 тисячами виборців застосовується пропорційна виборча система із так званими відкритими списками. І навіть якщо ви голосуєте у «малій» громаді, де зареєстровано менше ніж 10 тисяч виборців (там використовується мажоритарна система з багатомандатними округами) бюлетені з трафаретами ви отримаєте, щоб проголосувати за депутатів районної та обласної рад.
У такому бюлетені ліворуч буде зазначена назву партії та прізвище кандидата єдиного виборчого списку, посередині квадратик для голосування за партію і квадратик з трафаретом для голосування за кандидата з регіонального партійного списку, а праворуч – список прізвищ із 5-12 кандидатів з регіонального партійного списку. У першому квадратику необхідно поставити плюсик або іншу позначку (але тільки одну позначку) за партію. У квадратику з трафаретом (він буде поділений на два, щоб була можливість вписати двозначну цифру) можна буде вписати номер кандидата, якого ви підтримуєте. Важливо розуміти, що голос за партію є обов’язковим, бо інакше бюлетень буде недійсним. Вписувати номер окремого кандидата у трафареті не обов’язково, але зробивши це ви можете допомогти кандидатові посунутися вгору списком. Можна підтримати кандидата з регіонального списку лише тієї партії, за яку ви проголосували.
Нагадаємо, як координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області Тарас Радь в інтерв’ю «Львівській Пошті» пояснював особливості заповнення бюлетенів з трафаретом: «Потрібно розрізняти, що таке правильно заповнений бюлетень і за яких умов голос виборця буде зарахований. Правильно писати трафаретом номер кандидата з регіонального списку 01, 02, 03 і так до 12-ти. Бо знаємо, що може бути не більш ніж 12 кандидатів в територіальному окрузі. Але якщо ви, до прикладу, напишете просто цифру 2 в одній або другій клітинці (байдуже якій) або навіть на дві клітинки, якщо ви так напишете цифру, що вона в два трафарети «зайде», то це буде формально неправильно, але це не означає, що такий голос не має бути зарахований… Ідеальний, правильний варіант – це коли ви ставите галочку за партію і навпроти цієї ж партії трафаретом пишете 01 чи 02, чи 03, чи іншу цифру залежно від номера кандидата, якого підтримуєте».
Бюлетень буде недійсним, якщо ви поставили кілька позначок у клітинці за партію, якщо поставили познаки одразу за кілька партій чи поставили позначку лише за кандидата у трафареті, але не проголосували за партію.
Якщо ви випадково припустилися помилки, то можете попросити ще один бюлетень. Але лише один раз. І краще не помилятися, бо додаткових бюлетенів може не вистачити на всіх охочих (для дільниць виготовляють лише на 0,5% більше бюлетенів, аніж зареєстровано виборців).
З огляду на те, що у нашій громаді зареєстровано понад 75 тисяч виборців, якщо жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів, то відбуватиметься другий тур виборів
«Щоб отримати ще один бюлетень, потрібно звернутись до члена виборчої комісії, який видав виборчий бюлетень, із письмовою заявою та проханням видати інший бюлетень; отримати новий виборчий бюлетень в обмін на зіпсований; уповноваженому члену дільничної виборчої комісії зробити відповідну позначку в списку виборців навпроти прізвища виборця та засвідчити її своїм підписом; члену дільничної виборчої комісії, який видавав бюлетень, погасити зіпсований бюлетень виборця як невикористаний та скласти акт про це; виборцю та двом членам виборчої комісії, які видавали бюлетень, підписати акт, що має бути долучений до списку виборців; члену дільничної виборчої комісії, який видавав бюлетень, зберігати погашений бюлетень до підрахунку голосів; під час підрахунку голосів цей погашений бюлетень врахувати як невикористаний і запакувати разом із контрольним талоном у пакет із невикористаними виборчими бюлетенями»,  – пояснює Громадянська мережа ОПОРА на своїй сторінці у фейсбуці.

Не забудьте паспорт і захисну маску

Окрім нюансів із заповненням виборчих бюлетенів, потрібно пам’ятати про те, що виборчі дільниці 25 жовтня працюватимуть з восьмої години ранку до восьмої години вечора. І щоб не заплутатися у часі, пам’ятайте, що в останню неділю жовтня ми переходимо на «зимовий час»: у ніч проти 25 жовтня стрілки годинників переведуть на годину назад.
Йдучи на виборчу дільницю, не забудьте паспорт (у вигляді паспортної книжечки або картки) або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України). Без цього не зможете отримати бюлетені для голосування. Вибори відбуваються в умовах карантинних обмежень, тож не забудьте одягнути захисну маску та взяти зі собою ручку. На дільницях допускатиметься одночасне перебування виборців з розрахунку не більше трьох осіб на один стіл для видачі бюлетенів, тож потрібно бути готовими і до того, що, можливо, доведеться і трохи почекати на вулиці перед тим як зайти у приміщення для голосування. На вході до виборчої дільниці буде проводитися вимірювання температури, мають бути антисептики (це вже 25 жовтня побачимо, чи всі дільниці будуть забезпечені всім необхідним).
За місця у Львівській міській раді змагаються 19 партій, у списках яких загалом 969 кандидатів
Правила поведінки на виборчій дільниці описала голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на своїй сторінці у фейсбуці: «25 жовтня з 08.00 до 20.00 приходимо на свою виборчу дільницю зі своїм паспортом громадянина України; беремо бюлетень лише від двох членів комісії за відповідним для нашої адреси столом на виборчій дільниці; у кабінці для голосування перебуваємо лише наодинці (виключення – голосування виборця з інвалідністю, який має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача);  заповнюємо бюлетень виключно самостійно; у кабінці для голосування не робимо фото чи відео; якщо робимо фото на згадку на території виборчої дільниці, то тільки зі складеним бюлетенем, аби не видно було результатів власного волевиявлення; не передаємо свій бюлетень іншим особам та не беремо бюлетенів для голосування замість друга чи родича; не рвемо, не шматуємо та не знищуємо бюлетень; не виносимо бюлетень за межі дільниці; опускаємо бюлетень до виборчої скриньки лише самостійно (виключення – виборець з інвалідністю, який має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це у своїй присутності іншому виборцю, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача); не агітуємо за чи проти будь-якого кандидата чи партію на виборчій дільниці; якщо бачимо порушення виборчого законодавства – телефонуємо 102; дотримуємося карантинних обмежень (маска, власна ручка, здоров'я, дотримання дистанції)».

Як проголосувати вдома

Виборці, які через проблеми зі здоров’ям тимчасово чи постійно не можуть пересуватися самостійно, можуть проголосувати за місцем перебування. Це так зване голосування «на дому».
За 84 мандати депутатів Львівської обласної ради борються 15 партій. Це загалом 1029 кандидатів
Якщо виборець, який постійно не здатний самостійно пересуватися і щодо якого в списку виборців є відповідна позначка, до 12.00 24 жовтня письмово або особисто не повідомить відповідну дільничну виборчу комісію про бажання проголосувати в приміщенні для голосування, то матиме можливість проголосувати удома. Для цього не потрібно окремих рішень дільничної виборчої комісії.
Виборець, який тимчасово не може пересуватися самостійно, для того, щоб проголосувати вдома має до 20.00 23 жовтня поштою чи через інших осіб подати до відповідної дільничної виборчої комісії заяву та довідки медичної установи про стан свого здоров’я.
Маємо обрати 64 депутати Львівської районної ради – 13 партій зареєстрували свої виборчі списки
На цих виборах проголосувати вдома зможуть виборці, які перебувають на самоізоляції через коронавірус. «Якщо у вас симптоми застуди, то ви зможете проголосувати на дільниці в окремій кабінці. Нагадуємо про маску та особисту ручку. Якщо ви на самоізоляції через хворобу – голосувати можна вдома. Потрібно написати заяву (у довільній формі), додати медичну довідку від сімейного лікаря чи установи охорони здоров’я. Заяву і довідку надіслати (передати) до дільничної комісії, де ви голосуєте. Дедлайн: 23 жовтня, 20.00. Якщо у члена вашої сім’ї позитивний тест і ви на самоізоляції – алгоритм той самий. Заява плюс медична довідка до ДВК. Ті хворі, що перебувають у лікарні, проголосують у закладі охорони здоров’я», – пояснює Центральна виборча комісія.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5291 / 1.66MB / SQL:{query_count}