«Ми починаємо КВН…»

Президент Володимир Зеленський вирішив провести конкурс «розминка» серед українців у день голосування на місцевих виборах

Для чого Зеленському проводити так зване «загальнонаціональне опитування»? Точно не для того, щоб «почути» українців. Бо людина, яка через півтора роки президентства визнає, що не знає, що їй робити і їй треба якусь підказку, просто підтверджує свою невідповідність найвищому державному посту.
Зеленський і його «слуги народу» наобіцяли українцям «золоті гори», вони повністю контролюють парламент, уряд і правоохоронну систему. Вони можуть писати і ухвалювати закони, так само, як і змінювати чинне законодавство, щоб вирішувати найважливіші для країни проблеми. Але весь час їм щось заважає. Півтора роки після перемоги на президентських виборах Зеленський продовжує звинувачувати свого попередника у всіх бідах, розповідає про корупцію, яку толерувала попередня влада, але водночас не звертає увагу на корупційні скандали, в які потрапляють представники його власної команди.
І от зараз в Офісі президента вирішили провести незрозуміле «опитування», яке не матиме жодної юридичної сили. Референдумом це і не могло бути, бо парламент досі не ухвалив закон про всеукраїнський референдум. Хоч «слуги народу» обіцяли ухвалити відповідний закон дуже швидко. Також, навряд чи це «опитування» матиме щось спільне із професійним соціологічним дослідження. І можна було б просто посміятися над озвученою главою державою ініціативою спитати українців про те, «що вони обговорюють на кухні». Але таке псевдоопитування Офіс президента вирішив провести паралельно з місцевими виборами 25 жовтня. І президент Зеленський, анонсуючи це «опитування» у своїх відеороликах використовував гасло своєї партії на цих місцевих виборах. Цілком очевидно, що таким чином президент втручається у виборчий процес, намагаючись збільшити рейтинги своєї політсили.

Він поставить тобі 5 питань

В «опитувальнику» від Зеленського буде п’ять питань. Спочатку президент заявив, що кожного дня оприлюднюватиме нове питання. Так було 14 і 15 жовтня. Та майже одразу після того, як з’явився відеоролик глави держави із другим питанням, ЗМІ з посиланням на джерела в Офісі президента оприлюднили і решту. Ось вони:
1. Чи підтримуєте ви ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
2. Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?
3. Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?
4. Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?
5. Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності?

Чим більше популізму – тим краще?

Чи є сенс аналізувати усі ці питання? На перше відповідь можна назвати очевидною. Хоч насправді тут багато нюансів. Не можна гратися з найвищою мірою покарання для усіх злочинів. Щодо питання корупційних злочинів найважливішим має стати невідворотність покарання, а не відвертий популізм. А нинішній стан нашої судової системи не дозволяє повірити у невідворотність та справедливість покарання для корупціонерів. Навіть дивує, що в Офісі президента не вирішили спитати про обрубування рук корупціонерам чи смертну кару. І так вже влаштували торжество популізму.
Щодо другого, то краще б запитали чи усі розуміють, що таке вільна економічна зона. А головне, чи в Офісі президента це розуміють і можуть пояснити всю суть свого задуму, якщо він у них вже є. До речі, колишній перший заступник міністра економіки Павло Кухта, який був у команді Зеленського, зараз у ЗМІ розповідає, що зниження податків і полегшеного регулювання в рамках такої вільної економічної зони може привести до масового ухилення від сплачення податків і фактично створення внутрішнього офшору в Україні. «Референдум не допускається щодо законопроектів з питань податків, бюджету та амністії. Стаття 74 Конституції України. «Опитування» в день виборів на цю тему, як на мене, проводити теж безвідповідально. Тим більше, що в питанні розуміються лише невелика кількість економістів і для широкого загалу воно явно занадто спеціалізоване. Я б це питання викинув, навіть якщо буде проводитися опитування», – зазначив Павло Кухта на своїй сторінці у Facebook.
Загалом, формулювання другого питання наштовхує на думку, що в Офісі президента дуже хотіли хоч якось догодити проросійським виборцям, але не наважилися спитати про особливий статус для Донбасу. І добре, що не наважилися, бо це була б вже зовсім інша історія, з набагато страшнішими наслідками. Хоча, на момент написання цього матеріалу ще не було достеменно відомо чине буде змін у трьох наступних питаннях, «злитих» Офісом президента.
Третє питання – це відсилання на кучмівський референдум 2000-го року. Нагадаємо, що у 2000-му тодішній президент Леонід Кучма грався з народом у всеукраїнський референдум, на який виносились питання про можливість розпуску парламенту главою держави (якщо впродовж одного місяця Рада не змогла сформувати постійно чинну парламентську більшість або у разі незатвердження нею протягом трьох місяців підготовленого і поданого в установленому порядку Кабінетом Міністрів України Державного бюджету України), скорочення кількості депутатів із 450 до 300, обмеження недоторканості нардепів та формування двопалатного парламенту. Тоді українці підтримали ці питання, однак Кучмі через критику та протистояння із ВРУ так і не вдалось змінити Конституцію. У серпні 2019-го вже президент Зеленський вніс до парламенту проєкт конституційних змін щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи). Конституційний суд визнав цей законопроєкт таким, що відповідає Основному закону, але мав зауваження, бо ця президентська ініціатива передбачає, що «Верховна Рада України, обрана до набрання чинності зазначеним Законом, продовжує виконувати свої повноваження до наступних виборів народних депутатів України». Але день виборів - це не день відкриття першого засідання новообраного парламенту. Тобто може йтися про те, що за таким сценарієм Україна може бути взагалі без парламенту приблизно місяць. А це вже порушення конституційного принципу безперервності функціонування законодавчої влади. Парламентські «слуги народу» зробили вигляд, що не помітили цього суттєвого зауваження від КС і у лютому цього року ВРУ попередньо схвалила президентський законопроєкт. Вже на нинішній сесії парламент може ухвалити ці зміни в цілому, але для цього треба мінімум 300 голосів.
Чому в Офісі президента вирішили винести це питання на псевдоопитування, хоч до ухвалення конституційних змін в парламенті залишився лише один крок. Бо це чистий популізм. Легко піаритися на питанні скорочення чисельності нардепів-«дармоїдів». Хоч насправді це питання представництва наших громадян у парламенті. Скорочення кількості нардепів до 300нічим не обґрунтовано. Навіть навпаки, якщо порівнювати чисельність населення і кількість парламентарів у країнах Євросоюзі у нас, то побачимо, що для України і 450 нардепів – це замало. Але якщо громадянам байдуже на представлення своїх інтересів у парламенті, то можна кричати і про необхідність скорочення кількості нардепів. «Львівська Пошта» раніше вже писала, що за такого сценарію президенту й олігархам набагато легше буде взяти парламент під контроль, ресурсів можна буде менше витратити, щоб «домовитися» з критичною кількістю парламентарів.
Щодо четвертого питання, то ЗМІ повідомляли про його тематику ще до того, як президент Зеленський оголосив перше. «…З огляду на те, що партія «Слуга народу» втратила підтримку у старшого покоління, не так як рік тому підтримується середнім, але все ще популярна серед молоді, то саме молодих людей необхідно залучити до голосування. Тому в опитування вирішили включити питання, які зацікавлять саме молодих українців. Наприклад, мова може йти про легалізацію канабісу», – повідомляло «Дзеркало тижня» з посиланням на джерела в Офісі президента.
І знову ж таки, це питання не потрібно розглядати як інтерес для молоді. Йдеться про легалізацію канабісу в медичних цілях, а не легалізацію наркотиків як таких. Це потрібно пояснювати, але владі легше влаштувати шоу.
Щодо п’ятого питання, то ЗМІ повідомляли, що в Офісі президента ще тривали дискусії. А от щодо того формулювання питання, яке поширили ЗМІ, то Зеленському легше було б задати його першому президенту України Леоніду Кравчуку, який зараз є головою української делегації в Тристоронній контактній групі. Це Кравчук погодився на відмову від ядерного арсеналу без жодних гарантій для нашої безпеки, а потім вже Кучма підписав нікчемний папірець під назвою Будапештський меморандум. Про які гарантії безпеки Зеленський зараз хоче запитати українців? Але мало бути якесь питання пов’язане з безпекою, от тільки «у Зеленського» поки придумали лише питання без жодного змісту.

За чиї гроші шоу?

В цій ситуації насправді одним з найважливіших питань є те, за чиї гроші буде організований цей піар для президента і його партії вдень місцевих вибрів. Якщо візьмуть кошти з держбюджету, то це буде злочином. Якщо буде якесь приватне фінансування, тоді як президент пояснить свою ключову роль у просуванні такої ініціативи? Станом на 15 жовтня ці питання залишалися ще без відповідей.
І ще дуже важливо знати як буде організоване це псевдоопитування. В приміщеннях для голосування його проводити забороняє закон. Біля виборчих дільниць? Але тут треба розуміти дуже важливий нюанс. «Якщо ж опитування проводиться на вулиці, то їх можна організовувати і за методологією екзит-полів, і будь-яких інших форм репрезентативних/нерепрезентативних (політтехнологічних) заходів. Результати таких опитувань не мають ані ознак референдуму, ані юридичних наслідків. Тут найбільшої уваги заслуговує питання, кого саме опитуватимуть та як: тих, хто ще не проголосував і прямує до приміщення, чи тих, хто вийшов з приміщення. Якщо перших, то дуже важливим є сам зміст питань. Вони не можуть містити агітації, або прихованого стимулювання голосувати за партію, політичним/ідейним лідером якої є президент. Якщо ж опитування проводиться на виході з дільниць, то зміст питань не впливатимуть на голосування, а лише будуть використані з політичною метою», – зазначила 13 жовтня на своїй сторінці у Facebook голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.
Формулювання питань ми начебто знаємо, але як будуть виглядати чи то якісь псевдобюлетені, чи буклети з цими питаннями? Чи не буде там партійного гасла президентської політсили чи логотипу ЗеКоманди?
Ще раз зауважимо, що це псевдоопитування не матиме жодного сенсу, окрім як піар для Зеленського та його партії. Але є ще один, насправді небезпечний момент. Різноманітні маніпуляції з начебто «прямою демократією» традиційно використовують авторитарні лідери. Зеленський до таких ще не дотягує, але всіляко демонструє, що хоче контролювати всіх і вся. Тому перша проба із псевдоопитуванням в майбутньому легко може перейти у справжній референдум (тільки закон треба ухвалити). І українці мають розуміти, що популісти завжди «цементують» свій режим, прикриваючись «думкою народу».
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5353 / 1.65MB / SQL:{query_count}