Щирість, любов та справжні емоції не купиш!

Що, на вашу думку, сьогодні не можна купити за гроші?

З кожним роком світ стає все більш меркальтильним та матеріалізованим. Є багато фальші, підлості та заздрості. Кудись зникає людське, добре і світле… Щире і справжнє… На щастя, не у всіх.
Що не можна купити за гроші, можна купити за дуже великі… Так частенько полюбляють говорити українці. Втім, насправді не все можна купити. Дуже багато чого за жодні гроші не купиш!
Під №1, звісно, здоров’я – найбільше наше багатство. Можна купити ліки, які покращать стан здоров’я, знайти кращих із кращих лікарів, клініки, але самого здоров’я ж не купиш. У жодній крамниці, та й немає таких грошей, не купиш справжнє і щире кохання. Воно або є, або ж його немає.
Танок біля дружби гроші можуть “витанцьовувати” дуже гарний, але рано чи пізно це як мильна бульбашка зникає і про жодну дружбу не може бути й мови. Бо, де користь, там немає щирості та довіри, а де немає довіри, немає дружби.
Можна вчитися у найбільш престижних вишах, отримати диплом, але коли немає знань, таланту і любові до професії, нічого ж не вийде. Особливо у творчих професіях. Ще ніхто талант не продавав. Та й ціни немає такої. Він або є, або ж його немає.
А ще за жодні великі гроші не купиш порядність та совість, чесність та довіру, повагу та взаєморозуміння, щирість та милосердя, патріотизм та мир, віру та надію. Їм ціни немає! Та вони такі важливі у житті! Відтак, “Львівська Пошта” запитує співрозмовників, що, на їх думку, сьогодні не можна купити за гроші?

Михайло Хміль, парламентар:
– У сучасному світі здається, що гроші вирішують все. Але парадокс полягає у тому, що продати можна все, а от купити – далеко ні. Насправді гроші дають лише ілюзорний тимчасовий ефект вирішення проблеми. За гроші ти можеш підлікувати свої хвороби, але хороше самопочуття та здоров’я ти ні за які гроші не купиш. За папірці ти можеш змусити людей служити тобі, але щирої поваги ти не доб’єшся. І якщо колись ти дав слабинку, повернути хороше ставлення до себе за гроші ти вже також ніколи не зможеш. І жодна кругла сума не полегшить твій відхід на той світ і не подарує душевного спокою. Думаю, має рацію Юрій Макаров, що гроші лише засіб, який дарує людині свободу, доки не стаєш їхнім рабом. Коли гроші узалежнюють людину – це чи не найбільша людська трагедія – втрата справжньої цінності життя. Є незліченна кількість речей, які не піддаються жодному підрахунку. Бо за гроші не купиш дитячої усмішки, материнського благословення, синівської відданості чи поваги подружжя один до одного. Зрештою, за гроші не купиш найважливішого, що є у людини – не купиш часу. Тому це просто папірці, якими ми розраховуємось на касах життя, але які без істинних почуттів жодним чином не визначають нам щасливого перебування на цій землі.
Отець Павло Дроздяк, капелан Львівської міськради, душпастир Архикатедрального Собору св. Юра:
– Сьогодні, коли озиратися на наші попередні покоління, ми стали значно багатшими. Нам стає чуже поняття голоду, або інших життєво необхідних речей. Вдивляючись у світ сповнений несправедливістю, незаконним збагаченням і розкішним життям, виглядає так, що гроші можуть усе, але чи так є насправді? Спадають на думку слова з Чину похорону: “Яка життєва насолода не знає печалі? Яка слава на землі буває незмінна? Все від тіні слабше, все за сон примарніше: одна мить, і все це смерть забирає”. Зважаючи на це, що ж ми не можемо купити за гроші? Особисто вважаю, що за гроші не можна купити ВІРИ. Одного разу Блаженніший Любомир, наголосив, що віра – це є дар, щось, що ми одержали від Господа Бога, це не те, що ми самі від себе маємо. Віра, яку не купиш за гроші, дає нам можливість Бути Людиною, адже допомагає нам бути огорненою руками Творця. Адже вірою, як навчає св. Ап. Павло, святі перемагали царства, творили правду, зміцнювалися від немочі, були сильні на війні, проганяли полки чужинців. Віра дає нам життя і наповняє змістом. Вона є даром, тому про дар такої щирої і розумної віри треба просити у Господа. Шукати Бога – це і є дорога віри, яка декларується не на словах, а на ділі. Наближаючись до Христа ми стаємо ближче одне до одного.
Уляна Флишко, керівник Благодійного товариства “Мій тато захищає Україну”:
– Що таке гроші? Гроші – це лише засіб для існування: залежно від того, якими грошовими ресурсами володіє людина, таким, відповідно, може бути її існування (життя). Проте це життя буде далеко недосконалим, якщо людина не матиме доброго серця, щирої душі, люблячих батьків і дітей, вірних друзів. І, якими би важливими не були гроші, людині ніколи не вдасться обміняти їх на ці найважливіші життєві цінності. Із добрим серцем та щирою душею людина може принести в цей свій набагато більше користі, ніж тоді, коли вона вирішуватиме проблеми, маючи гроші. Із люблячими батьками та дітьми, людина матиме набагато більше сили, енергії і натхнення, щоби змінити світ на краще, аніж тоді, коли би людина мала багато грошей. Із вірними друзями можна прожити набагато щасливіше життя, ніж на самоті, маючи незлічимі суми. Безумовно, і, на жаль, сучасний світ став настільки матеріалізованим, що без цього особливого товару (грошей) важко розпочинати будь-які справи. Заклопотані різними життєвими турботами, люди все частіше втрачають одне одного, гублять своє здоров’я, змінюють свої принципи. І все – заради грошей… Багато хто із них навіть не помічає основ всього того, що нам дарував Господь Бог – любов, гармонія, мир, спокій, вірність, здоров’я, тощо. А, лише втрачаючи все, починають розуміти, що справжня цінність прожитого життя – була далеко не в грошах.
Ярослава Павлюковець, директор ресторану “Гридниця”:
– Насправді, безліч речей неможливо купити за гроші. Так, наявність купюр в гаманці чи на картці впливає на якість нашого життя, але цей вплив явно переоцінений. Всі речі, які СПРАВЖНІ і стосуються нашого внутрішнього світу – кохання, щастя, талант, самооцінка, дружба, ніжність, пристрасть, доброта, внутрішнє світло, харизма – вони безцінні. Ми можемо купити тільки якісь зовнішні атрибути і на певний час себе задурити. Це підміна понять. Якщо немає внутрішньої зміни, зовнішнє матиме тимчасовий ефект. Я не відмовляюсь від гарних, якісних речей – але і не переоцінюю їх важливість у своєму житті. Люблю знаходити саме те, що додає радості при будь-яких умовах – біг, малювання, спілкування з дітками. Звичайно, є різниця між акварельним папером за 5 і 60 грн, але задоволення я отримую від процесу і тільки потім від результату. Сам процес – не коштує грошей. Гроші – це енергія, вони будуть там, де є радість.
Влодко Лучишин, виконавчий директор радіо «Львівська хвиля», ведучий:
– Гроші – штука важлива. За них багато що можна купити. В тому числі у великій мірі здоров’я, красу, довголіття… Отримати комфорт, упевненість у завтрашньому дні, підвищити самооцінку і так далі. Але не все можна купити… Хотілося б бути небанальним, та, мабуть, не вийде… Все, як колись. Все, як споконвіку. За гроші не купиш кохання, повагу, любов, дружбу. Можна купити ерзац, сурогат, копію цих речей, але не їх у повному сенсі цих понять. Тому бажаю всім читачам мати людей, які їх по-справжньому б любили, кохали та шанували. Ну, і грошей побільше.
Зоряна Владика, фотограф:
– За гроші не купиш довіри, щирості, любові, дружби, вірності та чесності... Ці СПРАВЖНІ почуття можливо лише заслужили, здобути, завоювати. Це набагато важче ніж просто прийти, заплатити та отримати. Можна сперечатися звісно. За гроші частково купиш здоров’я, якщо ти хворий і твоє життя має ціну... Ціну виставлену клініками. Купити любов, маючи змогу красиво догоджати. Зовнішню красу. Також за кошти ти можеш отримати винагороду за таємницю. Але якщо забрати матеріальну частину, то що залишиться?! Коли ти любиш не за щось, а когось... Без вигоди, фамільярності, фальші. Те що щире, справжнє, самобутнє – не купиш! Внутрішню, душевну красу не купиш!
Іванна Митроган, арфістка, артист Львівської філармонії, член благодійної організації «Із янголом на плечі»:
– Кажуть, гроші відмикають усі двері... Та, чи можна відкрити ними двері людського серця? Примусити його стиснутися і битися швидше? Чи можуть гроші заспокоїти дитину, коли вона хоче засинати поруч своїх батьків? Втамувати розпач старенької матері, чий син загинув на війні? Чи розрадити молоду маму, чиїй дитині поставили страшний діагноз... За гроші ми можемо купити статус, повагу, різні матеріальні статки... Гроші можуть бути допоміжним чинником у здійсненні мрії – красивої подорожі чи великого будинку. Але не факт, що ті ж гроші принесуть радість у цей дім. Бо щирість, любов та справжні людські емоції не купиш!
Ірина Стасюк, реабілітолог-масажист:
– У житті не можна купити здоров’я. Зараз такий час, що всі кудись біжать та поспішають… Батьки відкуповуються від дітей грішми, вони з ними не спілкуються. Замість спілкування купують дорогі гаджети, дають кишенькові гроші і все... Але вони не дають їм уваги та спілкування, що є дуже важливо! Діти зараз ростуть дуже самотніми. Часто чоловіки відкуповуються від дружини грошима. Натомість не дають їм належної уваги, не спілкуються. Відтак немає взаєморозуміння у родинах. За гроші не купиш людяність, духовність… А ще можна купити диплом, але не можна купити знання. Можна купити папірець, але ця людина не буде хорошим спеціалістом. Можна купити диплом лікаря, але ця людина ніколи не буде лікарем. Дружбу, любов, стосунки, взаєморозуміння не можна купити за гроші.
Олександр Поронюк, керівник Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України:
– Космічна швидкість сучасного життя людини робить тектонічні здвиги у її свідомості... Змінює спосіб мислення, ритм життя, місце перебування. У шаленій гонитві за грошима, добробутом, посадою, владою втрачаються життєві орієнтири, які набувались багатовіковим досвідом суспільства. У наш час частина суспільства вважає гроші чи не найвищим маркером успішності особистості. Підтвердженням тому є корупційні скандали, політичні чвари, економічна нечистоплотність та жадібність чиновництва тощо. Але це все до певного часу. Наступає в житті момент істини, коли стає зрозумілим, що є на цьому світі найдорожчим і що не купиш за гроші, навіть за великі гроші, а це радості жити, любити, щастя бачити живими і здоровими близьких тобі людей.
Марія Костельна, дизайнер:
– Гроші вирішують проблеми в науці, медицині, дизайні... Зрештою благодійність без грошей не може бути, ті люди, що говорять, що гроші не важливі – лукавлять. Але є речі для мене, які в жодному грошовому еквіваленті не підвласні! Це перш за все, майбутнє, яке для себе людина створює сама. Гідність, добрі стосунки з людьми, кохання, що потребує віддачі... Тобто треба віддавати емоції, дякувати, не робити підлості, не мстити. Це все вкладення у майбутнє – душевну рівновагу, яку за ніякі гроші не купиш!
Марта Більська, журналіст:
– «За гроші не купити тільки час…», – згадуємо слова Кузьми Скрябіна. Але час показує, що зараз не купиш здоров’я, що найбільш прикро. Не купиш щастя собі та дітям. Не купиш миру в країні і спокою на душі. Одним словом, не купиш всіх тих Божих ласк, які Господь щедро безкорисливо роздає без грошей. Тому благополуччя давно не є синонімом щастя. Так, звісно, можна придбати засоби, які підтримають здоров’я, покращать настрій чи самопочуття, заспокоять душу, «прикрасять життя», забезпечать відчуття комфорту. Але дія цих засобів, як і грошей, тимчасова. За гроші не купиш базові фундаментальні цінності та принципи – довіру, дружбу, правду, натхнення, волю до життя. А головне – не купиш любові!
Марта Іванишин, керівник напрямку впровадження інновацій в культурі департаменту розвитку Львівської міської ради:
– Так, саме духовний розвиток – це те з чим ти живеш у своїй свідомості усе життя, цінності, які формуються протягом життя. Хоч би скільки ти не вкладала у свою зовнішність – тіло, одяг, будинок, авто тощо, – якщо ти пуста в середині і твоя душа не в гармонії, якщо твої цінності лише матеріальні, то й кошти в твоєму житті тимчасові. Так я думаю, і так я працюю над собою – це те, що керує мною в житті. Звичайно ж, любов не можливо купити – ти або любиш, приймаєш і віддаєш любов, або ні.
Ірина Яремко, волонтер:
– Гроші – це різнокольорові папірці та монети, котрі ми обмінюємо на їжу, речі та інші блага... Хтось радіє, що може щодня придбати свіжий буханець хліба, а хтось скаржиться, що бракує грошей на новий «Лексус». Проте, не усе можна купити за гроші – так говорили мені мої батьки. І це я знаю напевне. Не купиш за гроші здоров’я, кохання, дружбу, вірність, милосердя. Дитячу усмішку та мамині обійми – не купиш навіть за золоті монети. Ніколи, ні за які гроші не замовиш, не придбаєш веселку. Богом дане, немає грошового виміру, його треба заслужити і вимолювати щодня.
Олеся Галканова-Лань, продюсер, режисер:
– Є вічні речі – здоров’я, любов, щирість, дружба… Втім, можна мати все, а талану не мати. Бути задоволеним життям, але жити поряд з пусткою, в яку втрапиш так чи інакше. Бо Бога за бороду ще ніхто не зловив. Тому гарантій, що наступної миті ти не зазнаєш втрат немає. Талан – це те, що залежить від тебе, твоїх вчинків. Тихо, без крику, лише відвертим із собою. Бо талан – це та фортуна, яка обернувши колесо може принести як користь, так і занепад. Талан у кожній миті життя, щоб ми мали час кохати, творити, дружити, народжувати, підтримувати, чути тощо. Треба усвідомити, що наші вчинки для всесвіту – це ті пазли, які визначають нашу сутність і є мірилом талану.
Наталя Пиртик, кореспондент телеканалу «ЗІК», співавтор проекту «У пошуках Європи»:
– Вважаю, що найважливіші та найцінніші речі за гроші ніколи не купиш. Наприклад, здоров’я, дружбу, кохання, час. Навіть кар’єру за гроші не можливо купити. Гроші – це радше стимул для людини, допоміжний інструмент, але не більше. Ніколи не придавала фінансам великого значення. Для мене це просто додатковий інструмент. Так, він зручний і надійний, але не головний. У житті насамперед звертаю увагу на особистість, а не на розмір гаманця.
Наталя Роп’яник, працівник прес-служби Львівської обласної ради:
– Кажуть, за гроші сьогодні можна купити все. Я ж стверджую, що справжнє – купити неможливо! Можна оплатити навчання, та розум не купити; сплатити за медичні послуги, але не одужати; можна купити людину, та не її душу; дати кошти «на церкву», але місце в раю не продається… Убогі люди думають, що сила в багатстві. Насправді, справжня сила в людяності, в добрих вчинках, в любові. Так, гроші відіграють велику роль, проте в кожного свої моральні цінності й відчуття власного достатку. Головне, щоб фінанси не були пріоритетом усього життя, бо рано чи пізно така модель розчарує. Заробляйте достатньо, витрачайте, отримуйте задоволення від життя, але цінуйте те, що не продається. Посмішка мами, цілунок коханої(го), обійми дитини, емоції щастя та подяки від звичайних людей – це не купити, але це потрібно відчути, щоб зрозуміти справжню цінність!
Уляна Дейнека, керівник благодійного фонду «Патріот-Львів»:
– Революція Гідності залишила глибокий, визначальний і незабутній слід у моєму житті. Дуже вдячна долі за друзів. Адже за гроші не купиш відверту прихильність людей, які тебе оточують. Глибока віра, працьовитість і жертовність – це ті головні риси, які об’єднують нас. Дякую друзям за ту повсякденну працю, яка переросла у великі здобутки, за самовіддану та активну волонтерську діяльність, спрямовану на захист українського народу, свідому громадянську позицію, за значний внесок в становлення сучасної національної ідеї, патріотизм та любов до України! Лише разом ми переможемо зовнішнього агресора і збудуємо ту країну, яка дійсно буде українською за духом і за змістом та поважатиметься у всьому світі.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5456 / 1.79MB / SQL:{query_count}