Рік без Кузьми

А як Ви змінюєте світ до кращого?

фото: Олена Божко
Україна вже рік без Кузьми… Важко і сумно… Любимо і пам’ятаємо… Плачемо і співаємо його пісні… Лідер гурту “Скрябін” Андрій Кузьменко у серцях мільйонів назавжди! 
Цього тижня ми вшановували пам’ять Кузьми – життєрадісного, світлого, справедливого та дуже талановитого українця. У містах України провели Всеукраїнську акцію “Кузьма Скрябін: Рік Самотності”. Запали свічку пам’яті з нами”.
Він був справжній і щирий. Без фальші. Він любив життя і вчив кожного з нас любити і цінувати життя. Піснями. 
Він хотів, аби світ, в якому живемо, став кращим і добрішим. Кожна його фраза тепер як крилата. Особливо “змінюйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете”! 
Сьогодні “Пошта” запитує у читачів: а як Ви змінюєте світ до кращого?

Кузьма
То рік назад. Той ранок
Остання кава. Та дорога
ДТП. Дзвінок. І вже світанок
Новини. Жах. Не вірю
Неможливо
Хіба так справедливо?
Кузьма
Сльози. Музика. Слова
Пісні. Твої
Так голосно. Так тихо
До шепоту. До крику
Молитись. Чи просити
Кузьма
На площах люди
Тисячі людей
Горять вогні
Теплом твоїх ідей
Болить
Вже рік. Самотній рік
Той перший рік
Тебе нема
Кузьма...
(з офіційної сторінки гурту “Скрябін”)
Ірина Снітинська, засновник Школи риторики й ораторства “АҐРУС”, тренер зі спілкування та публічного виступу:
– Я загалом прагну жити так, щоби світ ставав кращим: займаюся лише тим, до чого душа лежить і що потрібне людям, люблю свою роботу і сім’ю, завжди знаходжу час на волонтерські проекти. Наш син уже дорослий, недавно у нас з’явилася маленька донечка. Завдяки також і їй народилася благодійна ініціатива “Розфарбуй лікарню” (https://www.facebook.com/ rozfarbuy.likarnyu). Мабуть, ви бували у наших дитячих відділеннях і бачили гнітючі похмурі стіни й очі тих дітей, які прийшли туди не на день чи два. Насправді так легко змінити їх лікарняний побут, додавши трохи барв! Щоби світ ставав кращим, достатньо робити прості кроки. Так з’явилась ідея, назва, волонтери-однодумці, меценати... Коштів, звісно, завжди могло б бути більше, та я захоплююся добрими людьми, що віддають 50-100 гривень або ж 20-30 тисяч і не хочуть нічого взамін, навіть згадки про себе. Наша мета – розфарбувати стіни всіх дитячих відділень, лікарень і поліклінік міста Львова. Щодня отримуємо новини, і всі в один голос розповідають, якими щасливими та захопленими були діти, коли на стінах розпустилися квіти й попливли рибки. Змінити світ на краще легко. Потрібно лише завтра знову зробити ще один крок. Тож запрошую долучитися до благодійної ініціативи “Розфарбуй лікарню”!
Ігор Зінкевич, голова виконкому ГО “Варта-1”, депутат Львівської міської ради:
– Якщо хочеш змінити щось на краще, передусім повинен змінити самого себе! Мої зміни почалися-таки з мене самого. На мій погляд, головне завдання кожного – сповна змінити себе і своє ставлення, максимально допомогти змінитися іншим, змінивши при цьому всю країну! Щоденною працею стараюся допомагати людям, намагаюся робити так, аби інші також зрозуміли, що допомагати ближньому, тому, хто цього потребує, абсолютно нормально. Люди повинні стати добрішими, не закриватись у власному світі і дбати лише про себе. Сьогодні допоможеш ти, а завтра неодмінно допоможуть тобі. Тоді і світ зміниться та стане кращим. Пробувати щось змінити я розпочав зі свого міста, у якому мешкають мої рідні, друзі, усі небайдужі мені люди. Тут жити і розвиватися нам і нашим дітям. Чому б не навести тут порядок?! Для того, щоб люди могли допомагати одне одному і брали приклад з інших, я створив “інформаційний майданчик”, у якому люди можуть розповідати про свої проблеми, про те, що їм наболіло і з чим вони не можуть впоратися самостійно. Інші люди дають цінні поради, намагаються допомогти. Спочатку я мало вірив, що така ідея увінчається успіхом, проте нині це таки дає непоганий результат. Багато хто вже навіть не уявляє свого життя без “Варти-1”. Кількість людей, які долучаються до нас, із кожним днем збільшується неймовірними темпами, і це мене дуже тішить, додає ще більшого стимулу працювати й не зупинятися. Роблю максимально те, що добре вмію. Намагаюся багато вчитись, аби бути ерудованим у різних сферах. Знання – наша потужна зброя! Закликаю всіх не бути байдужими та егоїстичними. Добро та любов до ближнього неодмінно переможе зло, яке, на жаль, панує у світі!
Андрій Болкун, заступник голови Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України:
– У нашій країні завжди ставили глобальні цілі: то будували комунізм, то змінювали весь світ. Тепер організовано йдемо у Європу. Але світ неможливо змінити! Насамперед треба змінитися самому. Бути чесним, добрим, правдивим, боротися з хамством і корупцією довкола себе, на своєму локальному рівні. Якщо навколо себе створиш світ добра, справедливості і щастя, то й іншим буде краще. І так повинні робити всі. Принаймні я так живу. Якщо цілком серйозно, то в суспільстві, де владу захопили олігархи й аферисти, еволюційним шляхом сіяти світле й вічне досить важко. Один філософ сказав: “Багач – то злодій або син злодія”. І в українських реаліях інакшого й бути не може! Тому часом світ краще змінювати шляхом елімінації (кастрації) ідіотів та хамів із усіх сфер суспільного життя.
Лілія Шутяк, літературний критик, медіатренер, прес-секретар Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ:
– Якою б банальною не була істина “Хочеш щось змінити в країні – почни з себе”, але вона надзвичайно правдива. На жаль, багатьом українцям бракує елементарної побутової культури, яка починається з того, що сміття потрібно викидати не під ноги, а в смітник, клієнт завжди правий, навіть якщо це не так, а викладач у виші не має брати хабарів, виправдовуючи це низькою зарплатою. Хочеться вірити, що я хоч трохи змінюю світ, навчаючи своїх студентів багато працювати і досягати поставлених цілей. Також намагаюся змінювати його популяризацією читання завдяки своїм рецензіям у ЗМІ, майстер-класам і лекціям. Переконана, що кожна людина, яка любить читати книжки, здатна змінити цей світ на краще.
Андрій Породко, директор Львівського кіноцентру, голова правління ГО “САМІ”:
– Основні проекти, над якими працюю: робота з дітьми і молоддю з особливими потребами та порятунок парку “Горіховий гай”. Незважаючи на те, що вони кардинально різні, думаю, вони змінюють світ на краще, але кожен у своїй сфері. Змінювати світ на краще може кожен. Було б бажання! Просто достатньо виконувати чесно, прозоро та якісно свою роботу, якою б вона не була: чи то президент, чи то прибиральник. Крім того, кожна добра справа змінює світ на краще. Не скупіться на добрі діла, і світ дійсно буде кращим!
Андрій Сухарина, інтерн-політичний аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва:
– Стверджувати, що я міняю світ на краще, мабуть, занадто самовпевнено. Ніхто ж не знає, до чого призведуть власні навіть найкращі вчинки. Усе може дуже неочікувано повернутися. Однак можна змінювати світ навіть дечого НЕ роблячи: не давати хабарів, не заздрити, не обманювати. Головне – робити свою справу так, аби за неї не було соромно! Хоч у цьому і нема геройства, це справді важливо. Коли ми не робимо поганого і при цьому робимо хоч трошки доброго – це вже змінює світ!
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5561 / 1.64MB / SQL:{query_count}