А що ви знаєте про жінок у науці?

Із 1 червня в українській вікіпедії стартував конкурс статей “Жінки у STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)”. Впродовж місяця всі охочі можуть писати про жінок у точних і природничих науках для вікіпедії і змагатися за призи

Як зазначається на сторінці конкурсу, переможцями стануть учасниці та учасники, які створять і покращать найбільшу кількість якісних статей.
Вікіпедія проводить конкурс разом із Фондом ООН в галузі народонаселення. Автори найбільш якісного внеску в рамках конкурсу отримають цінні призи від організаторів, активні учасники – заохочувальні призи та сувеніри. Окремі призи отримають переможці спецномінацій – таких як “Українки у STEM” та “Дівчата у STEM” (статті про значущих школярок і студенток).
Основний напрямок конкурсу – біографічні статті про жінок-науковиць у галузі STEM. Однак тему конкурсу можна трактувати ширше: писати про жінок, які не є науковицями, але пов’язані з точними та природничими науками (наприклад, підприємиці в цій галузі) або писати на оглядові теми, наприклад, створювати списки чи статті про явища, пов’язані із жінками у STEM. Якщо ви не впевнені, що ваша стаття підпадає під тему конкурсу, порадьтеся з організаційним комітетом за адресою stemAt sign.svgwikimedia.org.ua або напишіть на сторінку обговорення менеджеру проектів ГО “Вікімедіа Україна”.
“Мета конкурсу – зробити більш видимими досягнення жінок у науці. Як в Україні, так і по всьому світу точні науки, технології та інженерія залишаються галузями, в яких домінують чоловіки. Щоби боротися із цим дисбалансом та допомагати жінкам будувати кар’єру в STEM, важливо поширювати інформацію про їхні досягнення в точних та природничих науках. Вікіпедія як один із найпопулярніших у світі інформаційних ресурсів є важливим майданчиком для цього, – пояснюють організатори конкурсу. – А ще ми прагнемо допомогти зменшити загальний гендерний дисбаланс у вікіпедії, адже статей про чоловіків приблизно в чотири рази більше, ніж про жінок. Наприклад, в українській версії вікіпедії кількість біографічних статей про жінок становить менш ніж 15% від загальної кількості біографічних статей. Ми прагнемо це змінити!”
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5188 / 1.54MB / SQL:{query_count}