Можливості для львівських науковців

До 19 березня триває прийом заявок на участь у програмі “Львівська система дослідників”. Талановиті науковці зможуть отримувати щомісячну стипендію у розмірі 6 або 10 тисяч гривень

Нині влада Львова активно сприяє розвитку науки. Уже три роки поспіль діє програма підтримки молодих вчених “Львів науковий” – перша в Україні програма, яка дає можливість кожному науковцю виграти премію на розвиток власного винаходу або на проведення наукової конференції. Таким чином місто намагається всілякими методами зацікавити талановитих вчених залишатись працювати та розвиватись у Львові.
Аби ще більше зацікавити вчених, Львівська міськрада нещодавно запустила ще одну програму – “Львівська система дослідників”, яка передбачає виплату науковцям щомісячних стипендій у розмірі 6 та 10 тисяч гривень відповідно до рейтингу. Ця програма охоплюватиме всі наукові напрямки та дисципліни, а членом системи зможе стати будь-який дослідник, який працює у львівській науково-дослідній чи освітній установі.

Шість мільйонів гривень на стипендії науковцям

Програма “Львів науковий” – інструмент, яким місто розпочало співпрацю з науковим середовищем Львова, розповів директор ЛКП “Львівське конференц-бюро” Андрій Павлів на презентації “Все про львівську систему дослідників”, яка нещодавно відбулась у Центрі Шептицького.
“Сьогодні ми зацікавлені у співпраці з науковцями. Готові співпрацювати з вченими не лише у рамках програм “Львів науковий” та “Львівська система дослідників”, а також готові допомагати їм організовувати, проводити різноманітні заходи, спрямовані на розвиток науки. Що ж стосується цих програм, то у 2016-ому стартувала перша програма “Львів науковий”, що передбачала два конкурси. Перший стосувався виплати премій талановитим науковцям, а другий – допомога вченим у проведенні наукових конференцій”, – зазначив Андрій Павлів.
З його слів, до 2019-го на програму “Львів науковий” місто виділяло по 25 тис. грн на премії десятьом науковцям, а також по 25 тис. грн на проведення десятьох наукових конференцій.
“Конкурс, який стосується допомоги вченим у проведенні конференцій, досі актуальний. Тож якщо львівські науковці планують у 2020-ому проводити конференції, то уже незабаром зможуть податись і отримати фінансову допомогу. Що ж стосується програми “Львівська система дослідників”, то її бюджет становить шість мільйонів гривень. Мета цієї програми не лише виплатити стипендії, а й розпочати таким чином співпрацю з талановитими науковцями Львова, залучити їх до стратегічного розвитку міста та вирішення його актуальних проблем”, – наголосив Андрій Павлів.

Від чого залежатиме розмір стипендії

“Загалом буде чотири групи оцінювання – A, B, C i D, кожна з яких матиме свої критерії, які в свою чергу матимуть певну кількість балів. Одна з основних вимог – щонайменше дві публікації у міжнародних наукових журналах, які індексуються у таких базах як Web of Science та Scopus. Також індекс Гірша за цими базами повинен становити не нижче двох для вчених майже усіх напрямків. Окрім суспільних і гуманітарних наук, для яких цей показник повинен становити не нижче семи”, – розповів координатор програми “Львівська система дослідників” Назар Трохимчук.
З його слів, розмір стипендії залежатиме від рейтингового балу, отриманого при оцінюванні, а також від віку науковця.
“Подаватись на стипендію зможуть науковці будь-якої галузі. Серед основних критеріїв оцінювання: результат наукової діяльності за останні п’ять років, науковий потенціал, публічна активність, популяризація науки, організація та проведення заходів тощо. Також важливим критерієм є стратегічне бачення розвитку міста і готовність долучитися до його розвитку. Отже, молоді науковці віком до 35 років зможуть отримувати стипендію у розмірі шести тисяч гривень, а науковці старші 35 років зможуть отримувати стипендію у розмірі 10 тисяч гривень. Однак зазначу, що вимоги до старших науковців будуть дещо вищими”, – наголосив Назар Трохимчук.
З його слів, до організації та проведення процесу оцінювання та складання рейтингу залучені члени керівної ради програми “Львів науковий” та ще понад 20 членів, серед яких науковці, що не працюють і не живуть у Львові.
Кожен науковець зі Львова може стати учасником програми “Львівська система дослідників”. Для цього потрібно зареєструватись на офіційному веб-сайті програми та до 19 березня подати усі необхідні документи та інформацію. Подробиці, критерії відбору можна знайти на сайті програми scientist.lvivcity.gov.ua.
За докладною інформацією звертайтесь в офіс ЛКП “Львівське конференц-бюро”, що у Львові на площі Ринок, 1, каб. 415; тел.: (032) 254-60-99.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4991 / 1.57MB / SQL:{query_count}