Наукова десятка – 2018

Світ науки не стоїть на місці, хоча темпи наукового прогресу не такі, як пророкували письменники-фантасти минулого сторіччя. Однак нові відкриття відбуваються щороку. “Львівська Пошта” зібрала десять найцікавіших подій 2018 року в науковому світі

Редагування ДНК людини

Новина про те, що в Китаї з’явилися на світ перші генетично модифіковані діти, за кілька годин облетіла всю земну кулю. Професор Хе Цзянькуй заявив, що зміг відредагувати ДНК ембріонів і зробив їх несприйнятливими до ВІЛ-інфекції, видаливши ген CCR5. Дві дівчинки-двійнята народилися повністю здоровими, хоча їхній батько був заражений ВІЛ-інфекцією.
Незважаючи на успіх експерименту, він викликав обурення в науковому товаристві. Багато хто визнав, що досліди на людях неприйнятні з етичної точки зору. Південний університет науки і технологій Китаю, де працював Хе Цзянькуй, офіційно заявив, що не має відношення до цього проекту – професор тимчасово залишив свою посаду ще в лютому 2018 року.
У науковому світі піднялася хвиля протесту, і вчений зупинив клінічні випробування, хоча, за деякими даними, незабаром очікується народження ще одного малюка зі зміненою ДНК.

Археологічна знахідка

Під час розкопок в Олександрії, Єгипет, археологи виявили незвичайний саркофаг. Він відрізнявся величезними розмірами і був зроблений з чорного граніту. Ніяких розпізнавальних написів на його поверхні не збереглося. У тій же гробниці лежала велика голова статуї з алебастру, але також безіменна.
Артефакт віднесли до епохи Птолемеїв (322 – 30 рік до н.е.). Деякі вчені навіть припустили, що знайдена гробниця Олександра Македонського. Коли саркофаг розкрили, всередині побачили відразу три скелета. Дослідження показали, що вони належали двом чоловікам віком 35-39 і 40-44 років та молодій жінці 20-25 років. Поховання були зроблені в два етапи, а на черепі одного з чоловіків збереглися сліди хірургічного втручання.
Вчені відзначили, що встановити особу цих людей, а також обставини їхнього поховання вже навряд чи вдасться. Але зрозуміло одне – до великого полководця саркофаг не має ніякого відношення.

Вивчення Сонця

Американська автоматична станція Parker Solar Probe змогла підлетіти до Сонця ближче ніж будь-який інший апарат за всю історію освоєння космосу людиною – 27,2 мільйона кілометрів. Попередній рекорд, встановлений в 1976 році кораблем Helios 2, – 43 млн км.
Станція стартувала 12 серпня 2018 року з космодрому на мисі Канаверал. Її місія розрахована на сім років.
Parker Solar Probe буде збирати інформацію про нашу зірку, поступово підбираючись до неї все ближче і ближче, поки не досягне відстані шість мільйонів кілометрів. Передбачається, що до 2025 року апарат зробить 24 оберти навколо світила.
Зонд, на борту якого встановлена особлива камера з теплозахистом, вже передав перші знімки поверхні зірки, а також першої від Сонця планети – Меркурія.

Боротьба з раком

Нобелівська премія в галузі медицини в 2018 році була вручена за прорив в сфері лікування раку. Американець Джеймс Еллісон і японець Тасуку Хондзьо знайшли спосіб активації проти злоякісних пухлин власних імунних ресурсів організму.
Нова терапія дозволила поліпшити стан людей, що страждали невиліковними формами хвороби. Крім того, вона не така токсична, як “хіміотерапія” і впливає направлено на уражені клітини.
Експерти назвали відкриття вчених “революцією” в області онкології. На цей момент триває робота по створенню інноваційних препаратів, ефективних і позбавлених побічних ефектів. Втім, вона може продовжуватись ще декілька років.

Робот-нейрохірург

Рік, що минає, ознаменувався важливими досягненнями в галузі робототехніки і штучного інтелекту. Машини “навчилися” збирати кубик Рубіка, створювати парфуми і навіть писати картини. Але максимальну практичну користь вони можуть принести в області медицини.
У 2018 році голландські вчені оголосили про створення робота для нейрохірургічних операцій. Втручання можна буде проводити під будь-яким кутом і з високою точністю, що особливо важливо для процедур на головному мозку.
Передбачається, що робота почнуть застосовувати на практиці вже через два роки, після завершення клінічних випробувань.

Унікальний гібрид

У 2018 році вченим вдалося виділити ДНК з останків древніх людей, виявлених в Алтайській печері кілька років тому. Крім інших, був досліджений скелет дівчинки-підлітка. Саме вона і піднесла науковому співтовариству найбільший сюрприз.
Виявилося, що її матір’ю була жінка-неандерталець, а батьком – денисівська людина. Вона стала першим відомим гібридом цих двох гілок роду Homo.
Вважалося, що неандертальці і денисівці жили в різних регіонах і не повинні були перетинатися. Але, як показало відкриття, іноді це все ж відбувалося. Але, ймовірно, потомство від змішаних шлюбів було не надто життєздатним.
Генетичний аналіз також розкрив подробиці зв’язків неандертальців і кроманьйонців, предків сучасних людей. Вони схрещувалися щонайменше двічі – незабаром після виходу з Африки і після поділу на європейську та азіатську популяції.

Новий суперкомп’ютер

В американській національній лабораторії Оук-Ридж був запущений найпотужніший у світі комп’ютер Summit. Обчислювальна машина здатна виконувати до 200 квадрильйонів операцій за секунду.
Пристрій складається з 4608 серверів IBM Power System AC922, створених для вирішення найскладніших завдань в галузі штучного інтелекту. У кожному з них встановлено по два 22-ядерні процесори IBM Power9 з максимальною тактовою частотою в 4 гігагерца, а також шість новітніх відеоприскорювачів NVIDIA Tesla V100. Кожен сервер має 512 гігабайтів оперативної пам’яті версії DDR4 і 96 гігабайтів пам’яті високої пропускної здатності.
За словами одного з дослідників, розмір комп’ютера можна порівняти з площею двох тенісних кортів, а для системи охолодження обчислювального “монстра” щомиті використовується більше 250 літрів води.

Населені екзопланети

У 2018-ому астрономи продовжили вивчення екзопланет, розташованих за межами Сонячної системи. Особлива увага приділялася тим, які можуть бути придатними для життя.
Дослідження показали, що найближча до нас планета, яка обертається навколо Проксими Центавра на відстані в 4,22 світлових роки від Землі, можливо, має рідкий океан.
Планета розташована в “зоні населеності”, одна її сторона постійно повернена до зірки, а друга – в тіні. Такий стан передбачає величезний перепад температур. Але циркулюючі океанські хвилі можуть “переносити” тепло з однієї півкулі в іншу, внаслідок чого в екваторіальних ділянках може зберігатися рідина.
Також вчені продовжили вивчення системи TRAPPIST-1, яку називають “двійником” Сонячної системи. Навколо зірки обертається сім планет, щонайменше три входять в населену зону. Змоделювавши клімат на кожній з них, фахівці встановили найбільшу придатну для розвитку живих організмів планету TRAPPIST-1e – четверту від світила.

Волокно для космічного ліфта

У Китаї створили надміцне волокно, кубічний сантиметр якого здатний витримати вагу 160 слонів (більше 800 тонн). Сам матеріал водночас важить 1,6 г.
Волокно сконструювали з вуглецевих нанотрубок. Це циліндричні молекули з атомів вуглецю, пов’язані шестикутними формами діаметром менше одного нанометра. Вчені змогли з’єднати їх воєдино в формі кабелю, хоча це неймовірно складний процес.
Автори розробки заявили, що волокно має опір при розтягуванні близько 80 гігапаскалів – для порівняння, кабелям космічного ліфта потрібно витримати всього сім.
Під час експериментів матеріал довів свої хороші якості, тож, можливо, в майбутньому його використовуватимуть для інноваційних проектів.

Безпілотне таксі, що літає

У 2018 році в Новій Зеландії розпочалися випробування першого в світі безпілотного таксі, що літає. Робота над проектом тривала вісім років. Транспортний засіб працює на електричному двигуні, він здатен вертикально підніматися і опускатися. Салон розрахований на двох пасажирів.
Модель назвали Cora. Вона здатна підніматися на висоту від 150 до 900 метрів і розганятися до 177 кілометрів на годину. Одного заряду батареї повинно вистачити щонайменше на сто кілометрів шляху.
Створили новинку фахівці компанії Zephyr Airworks. За їхніми словами, таксі може з’явитися на вулицях новозеландських міст вже найближчими місяцями. Його можна буде замовити через додаток, як і звичайний автомобіль, а за пересуваннями апарату простежить оператор на землі.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4891 / 1.61MB / SQL:{query_count}