Чумацький Шлях у 3D

Нова тривимірна зоряна карта Чумацького Шляху була представлена Європейським космічним агентством

Вона зібрана на базі даних за перші 14 місяців спостережень нового космічного супутника “Гайя”. Супутник був запущений два роки тому. Нова карта описує нашу Галактику, в яку включено понад мільярд зірок. На спеціально скликаній прес-конференції за участю представників місії було оголошено про результати, отримані в перший рік роботи місії – з 2014 року по вересень 2015-го.
Головним підсумком цього етапу роботи стало створення каталогу з 1142 млн зірок, для кожної з яких точно визначені відстань і яскравість. Крім того, для більш ніж 2 млн зірок точно визначені не тільки відстані, але і власний рух. “Сьогоднішня публікація дає лише перше уявлення про дані, які ми очікуємо отримати, вони повинні зробити революцію в нашому розумінні того, як зірки розподілені по нашій Галактиці”, – заявив директор ЄКА з науки Альваро Ґіменез.
За публікацією перших результатів дорогої місії стежило безліч астрономів в усьому світі. Справа в тому, що місія, на розробку якої європейські інженери витратили 13 років, а платники податків – 700 млн євро, була покликана допомогти астрономам у побудові тривимірної карти нашої Галактики і пошуку нових планет. Точне знання про місцезнаходження та рух будь-яких об’єктів у Галактиці і за її межами лежить в основі вивчення більшості їх параметрів.
Знаючи паралакс зірки – її зміщення на небосхилі внаслідок руху Землі за рік, – астрономи можуть найбільш точно оцінити відстань до неї. А така обізнаність стосовно найближчих зірок дає астрономам надійну шкалу для вимірювання відстаней і до далеких галактик.
Не знаючи відстані до об’єкта, астрономам складно судити про такі параметри, як їх розмір, енерговиділення, яскравість і швидкість.
Всього за половину відведеного їй часу в космосі обсерваторія з високою точністю визначила відстані до мільярда зірок у нашій Галактиці, що становить приблизно 1% від всього зоряного населення Чумацького Шляху. Проте отриманих даних досить, щоб завантажити зацікавлених у них астрономів на роки вперед, вважає Франсуа Мін’яр, член місії з Національного центру наукових досліджень (Франція).
“Століттями ми мріяли каталогувати те, що бачимо на небі. Але ніколи не могли досягти такої точності і завершеності. Це ґрунтовний захід”, – пояснив Мін’яр. Gaia – лише друга в історії космонавтики чисто астрометрична місія, першим таким проектом став запущений у 1989 році телескоп Hipparcos. Незважаючи на те, що супутник не вдалося вивести на заплановану геостаціонарну орбіту, спостереження тривали три роки, і за отриманими даними був створений великий каталог Hipparcos, в якому з великою точністю прораховані координати 118 тис. зірок.
На відміну від архаїчного Hipparcos, Gaia має в розпорядженні цілий набір з 106 фотоматриць, які в сумі дають майже 1 млрд пікселів і утворюють фотодетектор площею 0,5 кв. м – найбільший приймач із тих, які запускалися в космос.
“Нова карта пропонує нам по-новому поглянути на розуміння того, як зірки розподіляються всередині нашої Галактики. Вона містить колосальний обсяг інформації”, – повідомив директор наукового відділу ЄКА Альваро Ґіменез.
Обсяг, який включає карта, цілком достатній для наукових досліджень на кілька років уперед. Супутник ще неодноразово розгляне кожну зірку, розподіливши її розташування з мінімальною точністю. Загальний обсяг зібраної інформації займе більше одного петабайту. Отримана інформація допоможе дослідникам краще зрозуміти, як з’явилася і розвивалася наша Галактика.
Зібраний каталог уже викладений у відкритий доступ на сайті Європейського космічного агентства. “Ідіть качайте і насолоджуйтесь”, – закликали вчені своїх колег на прес-конференції на честь публікації каталогу.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5926 / 1.56MB / SQL:{query_count}