Новини поглиблюють стрес

Науковці довели, що очевидці страшних подій менше страждають, аніж ті, хто довідується про все зі ЗМІ

Американські дослідники із Університету Каліфорнії виявили, що читання новин про теракти або нещастя більше шкодить психіці, аніж спостереження за подіями з епіцентру. Дослідження, опубліковане у науковому журналі Національної академії наук США (Proceedings of The National Academy of Sciences), проводили на прикладі впливу ЗМІ на рівень стресу телеглядачів і читачів під час теракту у Бостоні 15 квітня 2013 року, пише USA Today.
За три-чотири тижні після теракту під час Бостонського марафону група науковців провела опитування понад 4,5 тисяч американців, аби оцінити рівень їх стресової реакції. Дослідники з’ясовували, чи був респондент очевидцем події, знав кого-небудь із постраждалих або загиблих, або ж слідкував за висвітленням події через ЗМІ. На додачу допитували, скільки часу людина витрачала на перегляд новин про теракт під час марафону.
І от виявилося, що у порівнянні із тими, хто дивися новини про марафон менше години в день, люди, які спостерігали за висвітленням теракту у ЗМІ більше шести годин, у кілька разів частіше страждали від стресів. Така реакція була навіть сильнішою, аніж у тих, хто був очевидцем подій або знав постраждалих чи загиблих. До того ж симптоми сильного стресу у всіх добровольців посилювалися із кожною годиною, які вони тратили на відстеження новин.
Людям, яким довго розповідають про подію, починає здаватися, що вона неминуче впливатиме й на персональне життя
Науковці пояснюють це тим, що людям, яким довго розповідають про подію, починає здаватися, що вона неминуче впливатиме й на персональне життя. А якщо довго перебувати під впливом таких повідомлень, гострий стрес може навіть перерости у хронічну форму. Кожне нове повідомлення з подробицями про подію погіршує психологічний стан людей, тоді як безпосередні очевидці, які пережили подію, з часом починають заспокоюватися. Тому людині, якій постійно розповідають про негативну подію, починає здаватися, що вона позначиться і на її житті. Засоби масової інформації просто подовжують негативний вплив.
Цікаво, що раніше ця ж група дослідників встановила, що люди, яким неодноразово показували на фотографіях наслідки теракту 11 вересня 2001 року або ж війни в Іраку, пізніше частіше страждали від різноманітних фізичних та психічних хвороб.
Нагадаємо, Бостонський теракт відбувся 15 квітня: уже на фініші марафону пролунало два вибухи, в результаті яких три особи загинули і ще близько 200 отримали поранення.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5589 / 1.54MB / SQL:{query_count}