Будьте творчими – займайтесь спортом!

Регулярні фізичні впра­ви, їзда велосипедом або пробіжки допомагають мислити творчо

фото: jerseymomsblog.com
Але не всім – лише тим, хто звик до серйозних навантажень. Про це написано в статті, опублікованій у журналі Frontiers in Human Neu­ros­cience. 
“У деяких дослідженнях було доведено, що фізичні навантаження можуть впливати на креативність мислення, але подані в них докази непереконливі. Ми ж вивчили вплив фізичних вправ на дивергентне і конвергентне мислення. Це два методи творчого мислення. Перший полягає у пошуку якнайбільшої кількості шляхів вирішення проблеми, дру­гий – навпаки, у пошуку одного, проте найкращого”, – йдеться у статті Лоренци Кольцато із Лейденського університету (Нідерланди) та її колег.
Аби виявити зв’язок між спортом і творчістю, науковці провели дослідження, до якого залучили 96 людей, поділивши їх на дві групи: до першої потрапили ті, хто регулярно займається спортом, до другої – ті, хто не надто переймається фізичними навантаженнями. Кожен учасник проходив два тести. У тесті на конвергентне мислення йому називали три слова, до яких слід було дібрати спільну асоціацію, а в тесті на дивергентне мислення учасникам показували список предметів і просили написати якнайбільше способів їх використання.
До того ж кожну групу доб­ровольців поділили на ще дві підгрупи, одну з яких попросили виконувати завдання, займаючись на велотренажері, а другій завдання роздали вже після “їзди” на ньому. 
Виявилося, що заняття на велотренажері допомогло краще виконати тест на дивергентне мислення тим, хто активно займається спортом, а із тестом на конвергентне мислення краще впоралися ті, хто виконував завдання вже після пробіжки. У той же час особи, які інколи роблять фізичні вправи, гірше виконали завдання в обох випадках.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5476 / 1.53MB / SQL:{query_count}