Яким буде «Твоє Різдво у Львові»

Як відзначатимуть свята у місті, де відбуватиметься все найцікавіше і чому в центрі колядуватимуть біля ватр

фото: Роман Балук
Різдво у Львові завжди було особливим святом. Цього року ми вперше офіційно відзначатимемо його за новоюліянським календарем 25 грудня. Тож програма святкувань дещо зсунулася в часі і відрізнятиметься від звичної. Установи культури Львівської міської територіальної громади запланували більш ніж 200 подій: виступи вертепів, тематичні вистави, концерти, майстерки і ще багато всього цікавого.

фото: Роман Балук
Очільниця управління культури департаменту розвитку Львівської міської ради Софія Ліщинська розповіла про центральні заходи: «Цього року в нас скромна ялинка. Її засвітили 5 грудня, в переддень Миколая. Ялинка 14 метрів заввишки, її подарував пан Йосип з Білогорщі. Аби прикрасити її, не використали жодних нових іграшок, нічого нового – це оздоблення й освітлення, куплене ще в 2018 році. Родзинкою є минулорічний протитанковий їжак, який усім дуже сподобався і є символом незламності, стійкості українського народу в цій війні. 
 
 фото: Роман Балук
Відкриття різдвяної шопки відбудеться 22 грудня о 18:00 біля Львівської міської ради.
Це наша традиційна шопка, оскільки в країні війна, вирішили нічого не змінювати і використати ту, яка прикрашає Львів останні дев’ять років. А винесення дідуха заплановане на 24 грудня на 12:00, воно супроводжуватиметься колядою. Його встановлять на площі Ангелів (біля Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла)».
Керівниця управління туризму департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Христина Лебедь пояснила особливості святкування Різдва в місті: «Ми напрацювали 10 чітких критеріїв, за якими має відбуватися святкування Різдва у Львові. Передусім вони зумовлені безпекою. В них оговорюється те, що має бути певна розумна межа щодо світла та звуку, що ми повинні толерантно ставитися до людей, які в скорботі. 
Слоганом святкування є «Твоє Різдво у Львові». Маємо два символи Різдва у Львові – світло і традицію. Це світло свічок, ліхтариків, лампадок на спомин про тих, хто зараз не з нами. Це про надію і незламність. Торік у цей час ми були в блекауті, але кожен запалював свічку і мав надію на краще майбутнє». 
Lviv Tourism Office запрошує на спільні колядування біля ватр. З 26 грудня по 7 січня у Львові будуть тимчасові ватри, навколо яких у визначений час збиратимуться всі охочі до спільної коляди. До колядників доєднаються виконавці музичних хорів, актори театру з вертепом, пластуни. 26 грудня о 18:00 відбудеться зустріч біля пам’ятника королю Данилу, тут покажуть «Дорогу до Різдва» – вертеп за участі акторів Першого театру, 27 грудня о 18:00 тут же колядуватиме «Пласт». 29 грудня о 17:00 на площі Ринок, 45 і 7 січня о 19:00 на площі перед Домініканським собором співатиме хор Gloria Львівської музичної школи №8. А 5 січня о 17:00 на площі Ангелів виступить хор «Калинове гроно» Львівської школи мистецтв №11. 
«Традиції ми будемо показувати через коляду. Спільно з Шевченківським гаєм сформували колядник, в якому зібрані 11 колядок. Частина з них усім нам добре відома, та є й маловідомі з різних регіонів України. Таким чином ми хочемо показати, що традиції – це не те, що зберігається чи народжене на Галичині, на заході Україні. Традиції Різдва – це традиції, зібрані поколіннями з усіх куточків України, які ми не перестаємо плекати й поширювати. Ми хочемо об'єднатися навколо коляди, світла й тепла», – акцентує Христина Лебедь.
За цим посиланням доступна безкоштовна електронна версія співаника, а друкований колядник ближче до Різдва можна буде безкоштовно отримати в Центрі туристичної інформації Львова на пл. Ринок, 1 та вул. Руська, 20, у Пороховій вежі та в Муніципальному мистецькому центрі (вул. Стефаника, 11).

фото: Роман Балук
Під час війни важливо гуртуватися, дарувати підтримку і надію кожному, хто залишається наодинці у великому місті, у власній оселі маленької громади чи на лінії фронту. Також варто нагадати, що всім Львовом впродовж святкового сезону збирають кошти на єдиний рахунок для закупівлі FPV-дронів. Долучитися до збору можна за посиланням.
Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького 25 грудня з 13:00 запрошує на вже традиційне «Різдво в Гаю» – цього разу разом із усім світом, що стоїть на світлому його боці. Буде «жива» шопка, частування різдвяними смаколиками, екскурсії та майстерки. З 13:00 до 16:00 триватиме коляда міських вертепів і виступи традиційних вертепів. О 14:00 розпочнуться теплі посиденьки за колядою в олійні із села Головецько. Тут ви зможете в невимушеній атмосфері поспілкуватися про різдвяні свята на Галичині, дізнатися про особливості їх святкування, навіть виконати коляди з музейного «Різдвяного співаника». 
Із 16:15 гостей чекають на вечірній концерт за участі етногуртів «ГрайБери», Krajka та «Кораллі». Також впродовж тижня у святково прибраних хатинках скансену триватиме вже традиційна акція «Чай за коляду»: ви можете туди прийти, заколядувати й отримати за це горнятко гарячого трав’яного чаю.
Квитки будуть доступні в музейній касі та онлайн у день події по 150 грн за повний і по 100 грн за пільговий. Тож кличте друзів, приходьте набуватися і підтримувати традицію разом! З думкою про всіх наших, тих, що не поруч, але тримають над нами небо та різдвяну зірку.
А 30 грудня Львівський скансен запрошує на подію «Маланки і Василя та інші міські традиції Львова».

фото: Анастасія Хлібник

Театри

Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької 24 грудня о 12:00 і 29 грудня о 18:00 представить різдвяний концерт «Якось на Святвечір». Львів у ці дні перетвориться на казковий вертеп, де лунатиме дзвінка коляда, де здійснюватимуться бажання та пануватиме особлива різдвяна містерія. Тож театр запрошує на коляду, адже це найкращий спосіб зустріти свята мелодіями, які знаємо з дитинства.
30 грудня о 17:00 і 31 грудня о 14:00 у театрі Заньковецької відбудеться вистава «Різдвяна ніч» за мотивами легендарного твору Миколи Гоголя. Хто ще так точно й дотепно міг зобразити українські характери – Пацюка, Солоху, Вакулу? Гоголівський хутір поблизу Диканьки – ніби місце дитинства, де знаємо всіх: красуню Оксану, веселих кумів, Чуба і навіть самого Чорта, який викрав місяць.
Перший театр 24, 27, 31 грудня о 12:00 даватиме виставу «Дорога до Різдва». Її головні героїні – дві сестрички Даринка і Настуня – готуються до святкування. Даринка вчить колядки і збирається до шопки, щоб подивитися на народження маленького Ісуса, а Настуня поспішає на шопінг, бо для справжнього свята їй потрібен новий одяг. Сестрички сваряться, та стається справжнє диво – з’являється Ангел, який допомагає Даринці разом із Настунею потрапити в час, коли народився наш Спаситель, а проведе їх у далеку дорогу Віслючок із шопки. Сестрички вирушають у непросту дорогу до Різдва. В таємничій подорожі на них чекають перешкоди та дивовижні герої. А чим завершиться чарівна історія, ви зможете дізнатися, завітавши на виставу Першого театру.
Театр «І люди, і ляльки» 22 грудня о 12:00 і 23 грудня о 12:00 і 14:00 покаже виставу для дітей від чотирьох років «Різдвяна зірка» про маленьке ангелятко, яке спустилося з хмаринки на землю з надважливим завданням – зібрати уламки зіроньки, що впала посеред міста, та повернути людям дух Різдва. А 29 грудня о 12:00 і 30 грудня о 12:00 і 13:00 глядачів чекають на вертепі «Скинія златая».

фото: Анастасія Хлібник
У Львівському театрі ляльок 27 грудня о 16:00 і 18:00 та 28 грудня о 12:00 і 14:00 традиційний український бароковий вертеп «Зоря благодатна» перенесе гостей від п’яти років у ті часи, коли на свято Різдва грамотні міщани, дяки, школярі та церковні співаки збирались у дорогу і носили по хатах ляльковий театр під назвою «вертеп». Ця традиція започаткована ще у XVII столітті, а завдяки цій постановці вона живе дотепер. 29 грудня о 12:00 і 14:00 у театрі чекають на глядачів від трьох років: «Дорога до Вифлеєму» – це більше, ніж історія про народження Ісуса. Доля ослика, який везе маленького хлопчика на своєму візочку, це розповідь про становлення особистості. Маленький ослик шукає Бога та дуже мріє стати зіркою. Чи зрозуміє він, у чому його покликання?
А в Нижньому залі театру 25 грудня о 17:00 і 20:00 колядуватиме гурт «Пиріг і Батіг». «Бо в колядках є велика сила, хто не вірит – приходіт, і ми вас будемо в цему переконувати. Тож отако трохи вшануємо давнє і поза тим задонатимо на ЗСУ», – закликає соліст гурту, музикант і художник Мар’ян Пирожок.
Театральний центр «Слово і голос» 26, 27 і 29 грудня о 18:00 запрошує на «NOVA КОЛЯДА. Різдвяне дійство». Вість нового народження світу несуть нам прадавні та вічні коляди, щедрівки, різдвяні псальми, давні духовні напіви з цілої України у виконанні Наталії Половинки та акторів Театрального центру «Слово і голос» в обрамленні сучасного відеоарту відомого українського художника Сергія Савченка.

фото: Анастасія Хлібник

Концерти

Органний зал до святкового періоду підготував цілу низку концертів. 23, 26, 29 грудня о 19:00, 4 січня о 19:00 і 7 січня о 21:00 гостей чекають на подію «Колядки. Хор та орган». Улюблені колядки та святкові твори, від яких стає тепло на душі, звучатимуть у виконанні Львівського муніципального хору «Гомін» та органістки Світлани Позднишевої. 24 грудня о 21:30 на концерті «Різдвяна органна музика при свічках» ця ж солістка виконуватиме французьку музику, хорали Баха, «Шотландську токату» Штамма та «Колядки» Євгена Стацюка, прем’єра яких відбулася саме в Органному залі. На Різдво, 25 грудня, о 19:00 «Різдвяну органну музику» виконає Надія Величко. А 27 грудня о 19:00 на відвідувачів чекатиме «Різдвяна історія». 
У Львівському оперному театрі 25 грудня о 16:00 і 19:00 гурт «СКАЙ» представить унікальну різдвяну програму з найвідомішими колядками, різдвяними та новорічними піснями, а також знаменитими хітами.
!FESTrepublic 25 і 26 грудня з 15:00 запрошує на подію «Українська пісня. Різдво», де ви відчуєте атмосферу автентичного святкування Різдва, яке передається через покоління. Тут будуть колядки, вертепи, святкові фотозони, концерт, театральний перформанс, майстерки, сувеніри, смачне частування: від куті до вареників і теплого глінтвейну. Частину зібраних коштів передадуть сім’ям, які постраждали під час війни.
28 грудня о 18:30 в Event Hall на !FESTrepublic гурт «ТНМК» повернеться із різдвяною програмою «Новий вертеп», яка поєднує найкращі традиції українського вертепу та сучасний контекст.
Центр Довженка на Сихові 26 грудня о 19:00 запрошує на великий родинний та довгоочікуваний різдвяний концерт народної артистки України Оксани Білозір. 29 грудня в той же час тут відбудеться вечір «На Різдво. Ігор Богдан». Ігор Богдан та гурт «Галичани» запропонують найкраще та найулюбленіше з творчого доробку, а саме відомі різдвяні пісні та колядки: «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Нова радість стала», «Бог ся рождає» та багато інших, а також народні й естрадні композиції.
У Львівській національній філармонії 30 грудня о 19:00 ви зможете почути концертну програму «Бойківське Різдво». Святкову атмосферу цього вечора творитиме прикарпатський ансамбль пісні і танцю України «Верховина», який вже понад 70 років тішить шанувальників музичного мистецтва своїми творчими досягненнями. У його складі хорова, танцювальна та оркестрова групи.
Свої програми святкувань також підготували народні доми, музеї та мистецькі школи Львівської територіальної громади. Із розкладом цих подій можна ознайомитися за посиланням.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5502 / 1.67MB / SQL:{query_count}